Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zioła i przyprawy w wędkarstwie

madi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szykuje się do pierwszych wiosennych wypadów na leszcze. Potrzebuję informacji czy dodane do zanęty odpowiednie dodatki nie będą się wykluczały. Chce zrobić dwie wersje zanęty do potestowania.

Baza to: feeder waniliowa, lub leszcz karmel do tego chce dodać:

- karmel MVDE (poza bazą karmelową)

- przyprawa do piernika

- kolendra

- melasa (mam melase z cukrownie i ma piękny zapach)

- cynamon

i nie wiem czy czosnek do tego to już nie będzie za dużo.

Jeśli ktoś chce się pobawić w "mieszacza" tych składników, to zachęcam do tworzenia różnych kombinacji z podanych składników.

Moje propozycje to:

Baza:feeder wanilia + karmel + cynamon + piernik + kolendra

Baza:leszcz karmel + wanilia + melasa + kolendra + cynamon

tylko nie wiem gdzie tu dodać czosnek.

Tak skomponowane zanęty będę testował przez cały sezon notując ich skuteczność aż do późnej jesieni.

Czekam na wasze propozycje.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Carmel MVDE, melasa, Epiceine to już byłoby moim zdaniem prawie za dużo. Możesz pokombinować i pochwalić się jak wyniki, ale nie warto byłoby zainwestować w jakąś lepszą mieszankę i już nic nie dodawać[ew. ograniczyć dodatki]?

• 7 months later...
Napisano

Kupiłem dziś zanętę Lorpio z seri EXTRA, PŁOĆ BLACK. Chciałbym dodać do niej własnoręcznie mielonej kolendry, firmy Apetita. Ile jej dodać na 1kg zanęty? Opakowanie ma 20g. Czy kolendrę najlepiej zmielić na drobno czy wystarczy rozgnieść np. młotkiem przez ściereczkę? :mrgreen: Będe łowił feederem z koszyczkiem lub sprężyną.

Napisano

Smile

Co do proporcji to w mojej zanęcie jest to od 5 do 10%. Jeśli chodzi o grubość najlepiej by było zmielić kolendrę w młynku.Wydaje mi się że im drobniej tym lepiej.

Napisano
Kupiłem dziś zanętę Lorpio z seri EXTRA, PŁOĆ BLACK
Moze to szczegół ,ale jak ważne są szczegóły w wędkarstwie to nie muszę dodawać ,kolendra to taki smaczek na leszcza ,płoć nie lubuje w tym smaczku ,a zanęta typowo płoci-owa .Kolendra zmielona na pył ma intensywny zapach ,problem w tym że bardzo szybko ten zapach zanika ,lepiej zmielić grubo ,tzw złamać ,można i młotkiem :lol: intensywność ta sama lecz zapach trzyma dłużej , proporcja na zimną wodę może okazać sie za duża licząc owe20g.
Napisano

No nie wiem czy płoć nie lubi kolendry bo gdzie nie zajrzę w internecie to kolendra jest na nią polecana. Ostatnio chyba w WW czytałem też że jest to najlepszy zapaszek na płoć :smile:

Napisano
płoć nie lubuje w tym smaczku

Kiedyś jak się nastawiałem tylko na łowienie płoci to właśnie kolendra była nr.1 :mrgreen:

Dodawałem dwie krople olejku kolendry do gotowanej pszenicy a płocie brały zawsze nawet przy słabym żerowaniu :wink:

• 9 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.