Skocz do zawartości
tokarex pontony

Sandacz 2007

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No u mnie narazie nic, próbowałem na grunt (więcej też w temacie o węgorzu). Jutro jade rowerem znaleść jakąś lepszą miejscówke. Bo jest u nas miejsce gdzie stoją sandacze i węgorze, ale miejsce to jest dostępne z łodzi, przy brzegu są krzaki (przynajmniej tak widać z plaży obok), ale może uda mi się przedrzeć przez te krzaki i znaleść jakąś luke. Właśnie na tym miejscu padały duże sandacze i węgorze.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 484
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

łowie na małej rzece w płytkim miejscu ostatnio złapałem na białego robaka małego 12cm sandacza czy moze tam byc tez duzy ?? wspomne tylko ze sa tam jeszcze szczupaki i okonie

• 2 weeks later...
Napisano

Witam po czasie jakimś :smile: Wiecie jak to jest wczasy te sprawy, trochę odboju z rybkami. Ale wreszcie się wybrałem i to 2 dni pod rząd :grin: Oto krótka relacja.Wszystko jak do tej pory:Poraj, łódeczka ,skoro świt, kogut i oto wyniki (może znowu nie imponujące ale zawsze coś :grin: ) : 15.08-sandacze 51 i 49cm plus krótas ,do tego sporo pobić, 16.08-sandacz 55 i szczupak 52cm i tez pobicia. Tego 2 dnia cała zabawa skończyła się około 7 rano potem ani dudu. Tradycyjnie zamieszczam foteczki:

44d17c502d9f74e6m.jpg

5eec567a25746f39m.jpg

Napisano

No to ja widzę że miałem niezłego fuksa, bo udało mi się złowić całkiem przypadkiem sandałka 2,4kg 60cm na żółty ser z gruntu :smile: Myślałem że to brzana :wink: a tu taka niespodzianka :mrgreen:

Pozatym na stawach ładnie bierze lin, ale jakoś omijają mnie te większe :sad:

Napisano

czesc ja zazwyczaj zasadzam sie na okonie ze spławiczkiem haczyko okoniowy nie wielki łapie n czerwonego robaka biora ładne sztuki .. czy moge spodziewac sie brania szczupłego lub sndacza ?? z gory dzieki :)) do tej pory rekordowy sandacz złowiony na robaka tyle ze białego miał 14 cm olbrzym nie ?? hahaha czy moze lepiej sprubowac na trupka z gruntu ?? powiem tylko ze łapie na rzece krznie w dosc płytkich miejscach poszukac głebszych czy to nie bedzie potrzebne ??

Napisano

Witam.

3 wrzesien . Popłynąłem na górkę podwodną tam gdzie trafia się sandacz. Gdzie wiosną na żywca kilka ich wyjąłem.Byłem zaopatrzony w ripey , tłistery i kila kogutóe własnej produkcji. Świtało , jak już czesałem dno górki i stoków. A tu ! drobnica w około górki aż sie gotowała , ewidentnie sandacz przyszedł na śniadanie. Napewno on bo niebyło to cmokanie okonia ani walenie szczupaka. Ja rozpalony do czerwonosci czesze i kogutami i tlisterami i riperami i nic. Nawet z opadu nie traci. Trwalo to do zrobienia sie cakowitego switu moze okolo 30 minut. I tu pytanie jak go w tej sztuacji przechytrzyc ?.

Przepraszam ya bledz ale w czasie pisania klawiatura mi ywariowala. Musze zresetowac kompa.

Pozdrowienia.

Napisano

co do klawiszy polecam lewy Shift + lewy Ctrl ;)

a jak sandacz żeruje przy powierzchni to powinieneś łowić wtedy na woblery w górnych partiach wody niż czesać dno

Napisano

klawitóra już jest spoko ok.

Za podpowiedz dziękuje . Szczeże mówiąc takich woblerków nie mam i chyba muszę sie zaopatrzyć. Może jakas podpowiedz co do firmy i rodzaju. Z góry dziękuję

I pozdrawiam.

Gość wobler129
Napisano

kornik może Salmo Sting :wink::?: W artykułach o sandaczach na wobki ten wobek był opisywany :)

Napisano

Dzisaj pruba nowej wędki SHIMANO Hyperloop AX Spin 2,7m 5-20g od 5 - 9 rano górka podwodna i.........

jeden59 cm drugi 57 cm i okoń 38 cm

przynęta riper terminator seledyn z srebrnym brokatem

122cd228d03251b1m.jpg

zdięcia z komurki , są cienkie

Napisano

Byłem dzisiaj spiningować ( z brzegu łowie) i nic. Łowiłem na twistery, rippery, blaszki. Możecie mi doradzić czego użyć? Jak skusić tego sandacza? Już próbowałem wiele razy, może sęk w tym że cały czas w tym samym

miejscu....

Napisano

no spining na tym polega ze trzeba szukac ryby..czasem trzeba naprawdę sie sporo uchodzic zeby znaleźć "amatora" na podawaną przynęte..napisales ze lowisz z brzegu i pewnie w dzien..musisz poczytac o aktywnosci sandacza, jak ona wyglada w dzien jak w nocy..w jakich porach roku..wazne tez jaką wode masz w zasiegu twoich rzutów..jak ukrztałtowane jest dno..glebokosci..

Napisano

No w tym miejscu co narazie łowiłem, w najdalszym miejscu gdzie wyrzuce przynęte jest z 2 metry. Nie wiem jak rozpoznać jakieś górki i inne ukształtowanie dna...

Pozdrawiam

Napisano
Nie wiem jak rozpoznać jakieś górki i inne ukształtowanie dna...

Kup echosondę!! :wink:

A tak poważnie to weź ciężarek ołowiany (spory) przywiąż do grubej żyłki lub plecionki i sonduj dno (niestety musisz dysponować środkiem pływającym - może ktoś jest w stanie ci pomóc). Wiem, że to baardzo żmudna metoda, ale skuteczna. Najlepiej pływać z kumplem. On wiosłuje, ty sondujesz, a wyniki zapisuj na kartce.

Piszesz, że łowisz z brzegu. Możesz próbować założyć większą przynętę i liczyć ile będzie opadała. Zaczynasz od np. od rzutu na 20m, potem próbuj bliżej itd. Ta metoda nie jest niestety dokładna...

Gość wobler129
Napisano

_barti_ plecionka znacznie ułatwi Ci to zadanie. Nią łatwiej wyczujesz górki itd

Napisano
Nie wiem jak rozpoznać jakieś górki i inne ukształtowanie dna...
Poszukaj na forum ,pisaliśmy ,spory spławik +duży ciężarek i wysondujesz dno i ukształtowanie .Troche pracy i wszystko wiesz.Proste no nie.
Napisano

Witam.

Jak go przechytrzyć :?::?::roll:

Nie jestem doświadczonym spinningistą sandaczy, dopiero poznaję tajniki jak łowić go na spining. Na żywca mam trochę efektów , szczegulnie w czerwcu. Teraz postanowiłem poszeżyc swoje umiejętności w łowieniu sandacza na spinning. Spinningując o świcie mam już kilka na swoim końcie. A teraz do żeczy, jak go przechytrzyć. :?::?: Wczoraj po zapadnięciu zmieszchu miałem taką przygodę. Miejscówka górka podwodna i ..... riper poszed do wody , kontrola opadu na wędce z linką i tak zwane sandaczowe "tryk ,tryk " i zacięcie , niema , następny zażut i znowu w opadzie przed dnem to samo , ułamek sekundy i zacięcie i nic i tak około 40 minut co któryś żut i ta sama sytuacja. Adrenalina rośnie a sandały ewidentnie leciały sobie ze mną w ciuciubabkę :neutral::sad:

Po widnemu pobicia były podobne lecz po tym "tryk, tryk" następowało stanowcze pobicie.

Czy naocą sandacz tylko się bawił i smakował przynętę ? :?: Czy jest jakis trik żeby go przekonać do stanowczego pobicia :?::?:

Pozdrawiam .

Napisano

"Czy jest jakis trik żeby go przekonać do stanowczego pobicia "

Przejdę od razu do żeczy skoncentruj się szczegulnie na żutach o zmieszchu poszeżając swoje końto o kolejne sandacze.

Gość wobler129
Napisano

kornik czytałem o tym. W takim wypadku zmienia się żyłkę na cieńszą oraz mniejszą przynętę :grin:

Napisano
Przejdę od razu do żeczy skoncentruj się szczegulnie na żutach o zmieszchu poszeżając swoje końto o kolejne sandacze.
Adam_Max, kurcze bo oczy bolą :shock::???:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.