Skocz do zawartości
tokarex pontony

Lato - upaly, pot, kleszcze, alergie, komary ...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczepię to do tego tematu: macie może jakieś skuteczne sposoby na komary? Jak tak to się pochwalcie, czy działają jakieś konkretne spraye, a może odstraszacze elektroniczne? Jakby nie było komary to nieodłączni towarzysze wędkarzy :mrgreen: Wiem, że na meszki skuteczny jest olejek waniliowy. Na komary próbowałem kiedyś OFF-a, ale bardziej przyciągał je niż normalnie.

A co do silnych alergii na osy, pszczoły itd: trzeba nosić w takim wypadku przy sobie jakiś silny lek antyhistaminowy(najlepiej w zastrzykach, ale i tabletki lepsze niż nic)

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Tak jak napisałem wyżej. Ze środków dostępnych na rynku tylko Bros. Komary się odbijają od Ciebie. A co do alergii po ugryzieniu to nie trzeba nosić leków. No chyba że ktoś połknie np. osę w trakcie jedzenia co się zdarza. Sam jestem ostrym alergikiem na osy. Pszczoły, szerszenie mnie nie ruszają. Metoda jest prosta po ugryzieniu. Należy oczywiście wyciągnąć żądło i ... wyciskać jad palcami aż poleci krew z miejsca ukąszenia. Zawsze działa!

Kiedyś jak tego nie wiedziałem i np ugryzło mnie w nogę to obcinałem nogawkę u spodni bo się nie mieściła i wkładałem klapki bo but robił się za mały. I oczywiście cierpiałem strasznie przez kilka dni.

A co do kleszczy to nie mam rady. Co roku kilka wyjmuję. Strasznie obrzydliwe to bydlę z wyglądu. Ale jak dobrze popsikam lub posmaruję Brosem to nie łapię. Czyli chyba też działa. Problem z tym preparatem jest jeden podstawowy. Bardzo ciężko go kupić. Bywa tylko w małych sklepikach i też w ilościach śladowych. Dlatego jak trafię to biorę wszystkie. A cena tego preparatu to około 4-5 zł.

Pozdrawiam

Napisano

-PuS-, a gdzie ten Bros można kupić? Jest dostępny w aptekach? Mnie niestety komary bardzo lubią, tak że jestem bardzo zainteresowany sposobem ich pokonania :lol:

Napisano
Ze środków dostępnych na rynku tylko Bros.
To masz u siebie "cienkie" komary ,Bros w wszystkich postaciach używałem ,w ogóle nie skutkuje u mnie .Jedyny skuteczny jaki działa na Odrzaniskie komary to REPEL ale ciężko dostać bo to prywatny import z USA.
Napisano

Poszukaj w necie pewnie gdzieś mają. Ja po prostu jak gdzieś jadę to szukam po wiejskich sklepikach. Jest tam często bo to tani środek. W miastach tylko off i inne badziewie za prawie 20 zet. A jak trafi się na naprawdę agresywne bestie to i on nie pomoże. Tylko kapelusz z moskitierą około 4 zet na allegro plus narękawniki zrobione z moskitiery ale ceny nie pamiętam. Warto kupić bo można też je założyć na nogi aby nie gryzły przez skarpetki jak siedzisz. Wtedy ubranie psiukasz Brosem zakładasz zbroję z moskitiety i pełny luzik.

Napisano

Panowie i Panie bez paniki! Nie jest z tymi kleszczami az tak strasznie. :wink: dzisiaj łaziło po mnie ok. 40, tylko jeden się wczepił i jakoś żyję. W życiu miałem ich już dziesiątki i nawet boleriozy nie mam. Badałem się jakieś 4 lata temu. A co do środków. Jeśli jest dużo kleszczy to nic nie pomaga w 100%. Dzisiaj po użyciu Brosa, zauważyłem ich faktycznie mniej, i tylko te większe, więc coś tam na pewno działa. A na komary w ekstremalnych miejscach to najlepiej działa moskitiera. w zeszłym tygodniu miałem praktyki na bagiennych terenach nadmorskich i nie używałem żadnego środka zabezpieczającego. Ludzie którzy się tam smarowali i psikali różnymi specyfikami, tak samo jak ja musieli się od chmar komarów odganiac.

Napisano

Ja używam brosa też i nie łazi po mnie dosłownie nic, komarów dookoła pełno i dziabią tylko w plecy przy otworach gdzie nie ma plecaka. Najgorzej jest wieczorem, około 19-21 jak w trzicnę wchodzę, aż szaro się robi od komarów. Ale bros dobry na wszystko i nawet nie siądą na mnie.

Z kleszczami się nie wypowiem, wiem tylko żeby unikać paproci jak się chodzi.

Gość greg37
Napisano

Do tej pory stosowałem tylko Autan i jestem bardzo zadowolony. Warunek jest jeden: trzeba wysmarować całe ciało, inaczej potną nawet przez koszulkę czy spodnie.

Gość VooDoo
Napisano

Hmmm ja nigdy nie smarowałem ciała jakimiś preparatami i nie miałem kapeluszy z siatkami ,ponieważ jakoś mi nie przeszkadzają komary,owszem latają gromada, ale nigdy nie miałem po nich bąbli, nawet jak byłem w koszulce i spodenkach to żaden nie probował nawet mi usiąść na ręke.

Niewiem czy sie cieszyć czy martwić :mrgreen:

Napisano

witam Panowie może nie wiecie ale jest szczepionka na kleszcze proponuje się zaszczepić

ja to zrobiłem :mrgreen::mrgreen:

Napisano
witam Panowie może nie wiecie ale jest szczepionka na kleszcze proponuje się zaszczepić

ja to zrobiłem

Tak, ale nie przeciw boreliozie, która jest dużo groźniejsza i częściej spotykana niż odkleszczowe zapalenie opon mózgowych :roll:

Napisano

ja to zrobiłem

Tak, ale nie przeciw boreliozie, która jest dużo groźniejsza i częściej spotykana niż odkleszczowe zapalenie opon mózgowych :roll:

A dla piesków jest :razz:

Może już niedługo będzie opracowana dla ludzi.

Borelioza jak i inne choroby odkleszczowe ludzi i zwierząt mają swoje rejony w których odsetek kleszczy nosicieli jest większy, a w innych mniejszy.

Także np. na śląsku dopiero po dajmy na to 50tym kleszczu wyskoczy nam rumień wędrujący, a w kotlinie Kłodzkiej po 3cim (przykłady z własnego podwórka niepoparte żadnymi badaniami naukowymi :lol: )

Najważniejsze niedopuścić do ukąszenia, a jeśli do tego dojdzie jak najszybciej usunąć kleszcza(odpowiednia technika i przyrządy) i zdezynfekować miejsca.

Dotyczy ludzi i zwierząt.

Napisano

tomek1, ale to kleszce przenoszą te chorobę :mrgreen: a zapobiegając kleszczom to zapobiegamy cho............... :mrgreen::mrgreen::mrgreen: proste jak konstrukcja cep,,,,,,,,,,,,,,,,..........

Napisano
tomek1, ale to kleszce przenoszą te chorobę :mrgreen: a zapobiegając kleszczom

Ale nie zaszczepiłeś się na kleszcze tylko na jakąś chorobę z nimi związaną :lol:

Napisano

kleszcza złapać trudno jak 60 kg suma więc nie martwie się zbytniu, a do tego może z 5% przenosi tą chorobe a może nawet mniej ...................:D

Napisano

a co do komarów ojojoj panowie chyba zapowiada się ciężki sezon jeszcze niegdy na końcu maja ich tyle nie było po prostu strasznie się zapowiada ......

< przynajmiej na lubelszczyżnie >

• 6 years later...
Napisano

Przezorny zawsze ubezpieczony. Ja zawsze na rybach mam na sobie długie spodnie (nawet w takie upały jak dzisiaj). Zaraz po powrocie do domu zrzucam ciuchy i szukam pasażerów na gapę (na sobie i na ubraniach). Gdzieś wyczytałem, że kleszcz w warunkach domowych żyje góra kilka dni.

Pamiętajcie, że kleszcze to nie tylko borelioza i OZM. Poświęćcie parę chwil i przeczytajcie:

http://www.borelioza.org/dokumenty/faq.pdf

Napisano

Najlepsi to i tak byli moi znajomi.. kupili jakiś super środek na komary i chyba kleszcze w jakimś sklepie militarnym ale nie przeczytali ulotki......bardzo szybko po wysmarowaniu sie tym cudownym środkiem wylądowali w wodzie... okazało się, że to trzeba było popryskać jakieś miejsce /drzewo, bluze rzucić ją w jakiejś odległości od siebie/ wtedy całe ustrojstwo zlatywało się zainteresowane właśnie w to miejsce:D

• 1 month later...