Skocz do zawartości
tokarex pontony

Regalica szukam rady

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak wygląda sytuacja z leszczem i całą resztą białorybu na grunt?

Po ostatnich wypadach ze spinem które zakończył się fiaskiem wypadałoby w końcu mieć coś porządniejszego na kiju :roll:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Z białorybem słabo, przynajmniej dzisiaj było jak pytałem miejscowych wędkarzy w okolicach mostu w Podjuchach. Tylko krąp i rozpiór skubał i to sporadycznie. Za to drapieżnik zaczyna w końcu dobrze żerować, co miałem okazje dzisiaj sprawdzić. Przez 2 godziny dzisiaj miałem na kiju 2 sandacze okołowymiarowe, które jednak wypieły się przy mojej nieporadnej próbie ich podebrania ;] Po za tym szczupaczek 20 cm wyskoczył spod brzegu jak wyciagałem twisterka zjadł mu ogon i odpadł spowrotem ;)

Napisano

Tylko pogratulować, ja do sandacza nie mam szczęścia. Wszyscy łowią tylko ja nie :neutral: Cóż, trzeba poszukać jakiegoś nowego miejsca z mętnookim bo moje miejscówki są chyba zbyt przełowione :mad:

Napisano

W najbliższym czasie mam zamiar zapolować na leszcza bo coś jakoś ostatnio bez sukcesów jestem :roll: Być może coś się w rzece pozmieniało i te duże łopaty gdzieś sobie polazły :???: Może w czwartek z rana przeprowadzę jakieś rozpoznanie :roll:

Napisano

W długi weekend byłem próbować swoich sił z moim spiningiem...2,5h bez skutku. Ojciec na grunt, ale tak dmuchało że ciężko było wyczuć branie. Mimo to parę ładnych leszczy wyciągnął :)

miejsce połowu: Dziewoklicz.

powodzenia

Napisano

W sobotę przypuściłem atak na Cegielinkę ale tym razem na beton bo jakoś zachciało mi się odmiany :roll: O 3:30 melduję się z kumplem nad wodą i lekkie zaskoczenie bo na betonie już pełno nocarzy i nocników :mrgreen: Miejsce znaleźliśmy odpowiednie i zaczęliśmy młócić wodę, koleś DS-ami a ja DS do wody na "odwal się" ;) i match'a w łapę :mrgreen:

Rewelacji nie było a zabawa zaczęła się kiedy w zanętę pod spławik podeszły duże krąpie i rozpióry (jakieś wielkie były) W sumie z wody przy tym wietrze wydłubałem 2 płocie powyżej 35 cm i 10 rozpiórów, leszczyków i krąpi. Zastanawiało mnie dlaczego nie wieszały się na robakach jazgarze i okonki :?::roll: nie żebym za nimi tęsknił ale jakoś tak dziwnie się łowi bez nich :mrgreen:

Napisano
Zastanawiało mnie dlaczego nie wieszały się na robakach jazgarze i okonki :?::roll: nie żebym za nimi tęsknił ale jakoś tak dziwnie się łowi bez nich :mrgreen:

Bo zapewne stały już któryś dzień z kolei na niedawnym tarlisku wzdręgi i obżerały się do oporu :mrgreen: lub coś w tym rodzaju :cool:

Napisano

Na Regalicy w Podjuchach wciąż cisza...dzisiaj siedziałem za leszczem od 7 do 13..i na pięciu łowiących na pomostach obok mnie tylko ja złowiłem rybe w tym czasie :mrgreen: Brania wyłącznie na spławik, 10 wyrośnietych rozpiórów niektóre po 35 cm, 2 krąpiki i jeden mały jaź. Na feedera w ciągu tych 7 godzin dosłownie jedno branie - na rosówke leszczyk 30 cm. Ogólnie lipa.

Napisano

a ja wam powiem że byłem w czwartek jak tak mocno lało rano :) (ostatnio mam szczęście do ulew na rybach ) i w łubnicy brania były (grunt) może nie jakieś częste ale były i nawet taki kilogramowy leszczyk się trafił a łowiłem tylko od 4.00-6.00 z przerwami i tylko na pęczek białych a na czerwonego nic. jadę tam we wtorek i mam nadzieję dłużej połowić to zdam relację.

Napisano

Pojechałem w niedzielę i kwitłem a pomoście od 3.30 do 13 z efektem jednego leszcza 42 cm :roll: Na DS kilka brań niezaciętych i przegapionych i żadna płoć nie skusiła się na atrakcyjnego robaka tuningowanego fusami z kawy oraz kukurydzę. Leszcze z gruntu nie chciały współpracować. Na match'a w/w leszcz a efektem ubocznym były krąpiki i płotki. Woda niby trochę spadała ale jak przyjdzie z południa większa fala to znów będzie bałagan i ryby będą głupieć. Bolenie za to fajnie tłukły stada uklei ;) na szczęście na wodzie ani jednej łódki więc nikt nie polował na nie :mrgreen:

I jeszcze jedno widziałem monstrum. Rano jak spławiały się leszcze to zobaczyłem wielkiego patelniaka przewalającego się powoli przez wodę w odległości 10 m. Czarne płetwy, ciemnozłoty kolor łuski i wielki rozmiar. Wiem że woda powiększa ale on wynurzył się powoli z wody i przewalił przez nią więc wiem że był ogromny. Posłałem zaraz w to miejsce odległościówkę ale wiadomo że gdybym złowił to już bym krzyczał że mam rekord :mrgreen:

Mam nadzieję że żaden wędkarz go nie złowi bo to moje rybsko i czeka na mnie ;)

Napisano
Bolenie za to fajnie tłukły stada uklei ;) na szczęście na wodzie ani jednej łódki więc nikt nie polował na nie :mrgreen:

Dopiero wieczorem przybyło 2 takich co próbowali je łowić, ale bez skutku niestety. Może trzeba spróbować polatać za bolkiem na pomostach :roll:Kocur, jak możesz to powiedz przy których budkach bolki waliły, przy oczyszczalnie czy przy tych "pierwszych".

Napisano

A to już wiem gdzie, bardzo dobrze wiedzieć że w końcu boluś tam grasuje :mrgreen: jednak tamto miejsce wspominam mało przyjemnie, gdyż kilka tygodni temu miałem tam małą konfrontacje z kosiarzem (dziwne, kosiarz wiosną) który mi ściągnął zestaw.

Wbrew temu mało przyjemnemu incydentowi zjawię się tam i zweryfikuję jak sprawa wygląda z tym zbójem.

Wielkie dzięki za pomoc :wink:

Gość Vasyl
Napisano

Na Regalicy lipa na maxa. Wiekszy leszcz pojawia sie sporadycznie. Jedyne na co mozna liczyc, to sztuki do 0,5kg max.

Z sandaczem tez slabo. Jedynie sumik i wegorz troche skubia, dlatego niebawem ide na nocke na ww rybki

Gość Vasyl
Napisano

kocur, odkad lowie na Regli (10lat) nie spotkalem sie z takim sezonem jak ten.

Zawsze wyznacznikiem brania lopat byly moje ogrodowe maliny - jak zaczely dojrzewac to oznaczalo, ze lechole juz biora.

A teraz mozna zlowic tylko pojedyncza sztuke. A i to tak rzadko. Tylko raz w tym sezonie polowilem leszcze.

Za to wegorz i sumek daja sie we znaki. Jakby ktos chcial na nocke isc za tymi rybkami to priv.

Napisano

Wszyscy spotkani na Regalicy mówią że jakaś kicha nastąpiła z leszczami :???: Może jutro albo pojutrze skoczę przewąchać co tam słychać i czy już ruszyły się po tych burzach bo woda już trochę spadła.

Jak na chwilę obecną to nocka odpada z przyczyn obiektywnych :roll:

Gość Vasyl
Napisano

kocur, woda juz jest bardzo elegancka. Bylem 2 dni temu ze spinem i spotkalem paru powaznych wedkarzy. Osiagniecia to pare drobnych zyletek. Wszyscy oslupieni tym, co sie dzieje.

Jak juz pisalem, w nastepnym tygodniu wale na nocke. W tym sezonie mam duza chec na wegorka.

P.S

Jutro jade na Glinne z kolega z forum Okoniem.

Napisano

Vasyl może to zachowanie leszcza jest specjalnie po to żebyś przesiadł się na spinning :razz: ? Ale zaciekawiłeś mnie tym sumikiem, chyba będę musiał przeprowadzić zwiad gdzie ta gadzina się zakwaterowała i zaliczyć w tym roku coś konkretnego, bo na "mojej" miejscówce podobno lipa z sumem (kumpel zaliczył kilka nocek na 0), kosiarze i rybacy zrobili swoje :evil:

Gość Vasyl
Napisano

Deuuuu, spinning tez uskuteczniam :)

Bylem juz kilkunastokrotnie pospinowac nad Regla za sandaczem, ale zero sukcesow wartych odnotowania.

W piatek jade wlasnie na szczupaczka. Z pontonu i z sonda oraz z moja znajomoscia lowiska nie wierze, aby nie uczepil sie jakis byku :).

Nad Regalica w pewnych miejscach moi znajomi juz polowili sumy w tym roku na spinning.

Rekord to 14kg.

Napisano

Z sandaczem na Regali bardzo cieniutko :roll: dlatego póki co mu odpuściłem, na palcach jednej ręki mogę zliczyć ile sandałków widziałem w tym roku na brzegu a co gorsza żaden nie był mój.

Coraz większą chęć mi robisz na suma, muszę zakupić trochę sprzętu i ruszyć nad wodę!

Wędkarstwo jest jak narkotyk, raz spróbujesz i później ciągnie się to przez całe życie :smile: