ESSOX Napisano 29 Lipca 2006 Share Napisano 29 Lipca 2006 Karaś srebrzysty zwany jest "bękartem ". Zawsze wygląda tak samo bez względu na to jaka inna ryba użyczy mlecza do zapłodnienia ikry . I tak jak napisał Leszczyc zawsze będą z ikry wykluwać się samice . Nie jest prawdą , że cytuję...W każdym razie bękarty z karasiem są złote - z leszczem srebrne. Pyski mają karpiowe - to tyle co pamiętam... Bękart zawsze jest srebrzysty (zwany też japońcem), żółty będzie karaś złoty. A pyszczki mają swoje własne- małe , gdzie im tam do pyska karpiowego , no i nie mają wąsów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 Essox - polecam Ci pojechać na stawy w Krężnicy Jarej pod Lublinem, przekonasz się sam Właściciele wiedzą w końcu co u nich pływa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 cześć poczekamy na zdjęcia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 Obejrzałem te zdjęcia we wspomnianym topicu i muszę powiedzieć że dla mnie to zwykłe karasie srebrzyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 TRini z biologicznego punktu widzenia jest tak jak napisałem wcześniej . Właściciel stawu niech mówi Ci co chce. Jak będzie miał karasia z jednym zębem to będzie wciskał kit , że to efekt krzyżówki z sandaczem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 No ja też zwróciłem dziś na to uwage. Też mi sie wydaje ze to zwykłe Karaski. Ale może ja sie po prostu nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 karaś srebrzysty jest srebrzysty i się świeci... bękarty są matowe i mają grubszą łuskę... nie przekonam was, to trzeba po prostu zobaczyć no! to naprawdę jest inna ryba niż japoniec i karaś - ale widzę, że nie mam co dyskutować bo jak już wspomniałam nie przekonam was... pozatym bękarty są grubsze od karasi - i to też jest ta róznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 cześć każda ryba ma określoną liczbe łusek na lini bocznej wystarczy przeliczyć i znaki szczegule. tumaczenie że jest jaśniejszy, grubszy niema znaczenia, różnicy zależy to od akwenu : dno ( piach czy muł,) woda (czysta czy nie) natęrzenie światła , warunki pokarmowe. ci wędkarze któży zajmowali się lub zajmują akwarystyką wiedzą oco mi chodzi. przykład: lin z małego stawku czyli zamulony woda zielona zawsze będzie ciemniejszy a lin z zalewu piach jaśniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 ok - to wiem, że w różnych akwenach ryby mają inny odcień ale jak mówiłam bękart jest całkowicie matowy - nie błyszczy się, a karasie (japońce) błyszczą się zawsze nie zależnie od tego czy są jaśniejsze czy ciemniejsze jakbyś zobaczył bękarta ( nie na zdjęciu - bo te przekłamują ) wiedziałbyś od razu, że to nie karaś bo rzeczywiście ten pierwszy jest niemalże eliptyczny w kształcie, podczas gdy karaś jest zdecydowanie bardziej wrzecionowaty inaczej - ale to zupełnie inaczej też smakują chyba jak będę mieć więcej czasu i będę mieć bękarta na stanie to przejdę sie do siakiegoś instytutu ichtiologicznego albo na AR w Lublinie i normalnie wam zaświadczenie zeskanuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Trini, jesli możesz, wrzuć fotke tego rybola i jesli to mozliwe zrób płetwę grzbietową, ogonową łeb i łuske w macro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 I fotkę ze zwykłym japońcem- dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 o masz... największe zdjęcie jakim dysponuję to jest to... http://i47.photobucket.com/albums/f184/Akna/S2010009.jpg makrować czy co tam to ja nie umiem Pi - takowych to na tym akwenie w ogóle nie ma :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Dla mnie i tak to będzie kaeasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 ale nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Dla mnie i tak to będzie kaeasek dudi, albo się pogubiłem, albo mój słownik tego nie obejmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bogdan39 Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Niekłućcie sie Faktycznie Trini ta rybka to zwykły karasek troche wypasiony,to na pierwszy rzut oka karasi widziałem setki tych przezemnie i innych złowione. Ale tak jak muwi Maniek moze to jakis rozłam w gatunku. Niezłość sie najlepiej go p[od lupe i do laboratorium. Widziałem różne mieszanki wiec równie dobrze natura mogła obejść przepisy i zorganizować nam coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 no dobrze - to czemu wszyscy na lubelszczyźnie mówią, że to jest co innego niż karaś? czy setki ludzi mogą się mylić? ja sie nie złoszczę, tylko wiem, że to jest coś innego - a nikt mi nie chce uwierzyć mieszanki są możliwe, bo to wszystko w końcu karpiowate - przecież nie jest to niemożliwe... jest to bardzo rzadkie - zgadzam się, bo naprawdę występuje tylko na lubelszczyźnie, ale już nie mam siły przekonywać i tłumaczyć... i Boguś... ten nie jest wypasiony... to jeden z chudszych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 To czemu nikt z lubelszczyzny nie zabrał w temacie głosu Przypuszczam, że chodzi o miejscowy slang, np. bajska => deszczówka, itd. itp. Na podstawie fotki też uwazam, że to karaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 trini, ale ikra japońca nie jest zapładniana mleczem innych gatunków tylko "aktywowana" (dokładnego mechanizmu nie znam). Dlatego jak napisał leszczcyc, krzyżówka jest wykluczona. Temat jest bardzo intrygujący i byłoby świetnie(no, może nie dla rybki ) gdyby taki bękarcik trafił do naukowca znającego się na rzeczy. A może to poprostu zmiennośc gatunkowa? Może jest duża presja drapieżników i dlatego są tak wygrzbiecone(notabene, jakiej długości był/jest ten na zdjęciu?) Może znajdują doskonałe warunki pokarmowe i dlatego są takie "wypasione"? Za dużo tych "może" U mnie japońce też nie błyszczą, mają kolor srebrny ale taki 'półmatowy". Ech, może napisze magisterke z bękarta? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Na tej fotce jest karaś którego złowiłem w piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Keri nie drażnij lwa :P Pi - i chyba tak zrobię, zaniosę gdziesik takiego bekarta jak będę znowu w Lublinie i niech raz na zawsze to wyjasnią, bo ja już nie mam siły - a nie potrafię Wam wyłuskać dowodów naukowych bo nie znam ich na wskroś. Długość tego tutaj to 32 cm. Drapiezników nie za wiele bo to są "białe" stawy... Żarło... hmmm... duzo amura, to też nie za bardzo - aczkolwiek są dokarmiane pelletem - to wiem... No i kolor... jak widać, nie jest tak całkiem srebrny - jest przydymiony na brązowo troszkę... No ale wiadomo - środowisko i takie tam wpływają na ubarwienie. Magisterka z bękarta - ciekawe by było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 No przestanicie naszego rodzynka męczyć ,jeśli ja mogłem to wy tyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 A niech męczą Ale... znacie to? 1. baba ma zawsze rację 2. jeśli nawet jej nie ma to patrz punkt pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna Napisano 5 Sierpnia 2006 Share Napisano 5 Sierpnia 2006 jak mieszkasz na wsi to dosyp ospy z przenicy albo ziemniaki.Ja tak robie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 6 Sierpnia 2006 Share Napisano 6 Sierpnia 2006 witam jest to japoniec karaś srebrny I TAK CI ZAZDROSZCZE U NAS ŻADKO TAKIE WYPASIONE SIĘ TRAFIAJĄ!!!!! narka. pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi