trini Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Ale z was są nieogary że przepraszam, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Trochę obraźliwe stwierdzenie. Nieogar = u mnie mówi się tak na kogoś głupiego, który gada głupoty i w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Trochę obraźliwe stwierdzenie. Hmmm... Uuuuuuuuu.......Włazić komuś "do domu" i od razu mieszkanie ubłocić, to chyba niegrzeczne. Niech kolega z Gdańska sam wyciągnie wnioski, co powinien teraz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SaszaGda Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Sorki troche moze przesadzilem z tym nieogarem ale wytlumacze to jeszcze raz. Koleś chce zlowic duzego karasia wiec: Po co mu podpowiadacie zeby uzywal zanety smurzacej skoro wiadomo ze podejdą male karaski. CO DO TEGO ja zgodze sie z SAVIOR'em musi byc większa przynęta. wtedy kiedy robak jest większy mniejsza ryba nie da rady go połknąc. a co do spławika ze świetlikiem nie ma co łowic lepiej grunt, ale znowu na grunt biorom sumiki karłowate :mad: . jest to naprawde wkurzające. a i jeszcze do duzych karasi terzeba miec większy dobrze zaostrzony haczyk. ja wyciągłem 39cmna haczyku nr.14 firmy MUSTAD haczyk mały ale na tym stawie nie mam małych ryb. a tak haczyk13 12 powinien byc dobry a co do gruntuustawcie gdziec 25-32cm PO 1 Czerwony robak aka glizda sie nienadaje w 100%.Male gnojki zaczną go ciagnąc i nie da duzemu karasiowi podejsc NAWET GDY ZALOZYSZ ICH 10 na haczyk. PO 2 Haczyk 12-13 jest zdecydowanie za maly a chociarzby z tego powodu jezeli połknie go nawet do ogona albo go wypluje albo wyrwiesz mu kawalek jelita i pojdzie w długa. grunt 25-32 cm? poprostu zwariowal.Jak juz mowilem DUŻy KARAŚ chodzi po dnie szukajac jedzonka.Wiec OGARNIJ SIE i pomyśl, choc jednak czasem udezy jakis wiekszy z malego gruntu pływajac w toni i polujac na wodne pajaki i i muszki ktore sie topią xD. Łowię karasie juz z 5 lat i wiem ze chocby z najmniejszej sadzawki i bagna mozna wyciagnac sztuke ponad 30 cm. Nie stac mnie na cyfrówke bo wszystko wydaję na groch ale spokojnie postaram się jakos zrobic parę zdjec i wrzucic je bo napewno w tym okresie jeszcze padnie jakis spory karas spróbojcie tą metodą i powiedzcie o wynikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Czerwony robak aka glizda sie nienadaje w 100%.Male gnojki zaczną go ciagnąc i nie da duzemu karasiowi podejsc NAWET GDY ZALOZYSZ ICH 10 na haczyk. e tam ten i kilka innych zostało złowione na rosówkę fakt, rosówka była duża - ale pewnie ten sam efekt można osiągnąć zakładając kilka dużych czerwonych robaków, tylko po prostu rosówki są tańsze, bo darmowo po Śląskim trawniku pełzały Haczyk 12-13 jest zdecydowanie za maly No pewnie, potrzebne są haki co najmniej 8 a nawet 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SaszaGda Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 :] Wiedzialem ze pani kuma o co kaman. Ja niepowiedzialem ze w ogóle nie złowi sie większego karasia na robaki ale nie daja 100% pewnosci ze nie wezmie jakis karasek albo conajgorsza okonek. Ładny karaś. Jest różnica pomiedyz łowieniem w jeziorku w ktorym wystepuja tylko karasie i liny a zbiorniku o duzej głebokosci i powierzchni gdzie jest mała szansa że nawet na robaka wezmie maly karas bo ich tam duzo pewnie nie ma Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Wiedzialem ze pani kuma o co kaman. Ty mi nie paniuj, bo na forum wszyscy są równi Jest różnica pomiedyz łowieniem w jeziorku w ktorym wystepuja tylko karasie i linya zbiorniku o duzej głebokosci i powierzchni gdzie jest mała szansa że nawet na robaka wezmie maly karas bo ich tam duzo pewnie nie ma To oczywista, ale można znaleźć miejscówki, gdzie karasie i liny bytują. Np. Ciepłe porty, czy głębokie zatoczki. Nawet na Zegrzu takie miejsca znam, więc szansa jest, tylko trza wiedzieć, gdzie szukać Ładny karaś. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 fakt, rosówka była duża Haczyk również Byłem łowiłem i potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SaszaGda Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Ogólnie to jakiego karasia największego złowiłaś?? Poczytam wieczorem ide na ryby i biore aparat XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Ogólnie to jakiego karasia największego złowiłaś?? Bardziej się liczy regularność połowu dużych karasi, niż pojedyncze sztuki / sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Ogólnie to jakiego karasia największego złowiłaś?? 40 cm - czyli wszystkie podobne do tego powyżej. Łącznie takich między 30 a 40 cm, razem z mężem w ciągu 2 dni złowiliśmy 20, w tym drugie tyle spięte, z różnych powodów Niezapomniana przygoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 z różnych powodów te różne powody to zaczepy przy brzegu? Ale wróćmy do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SaszaGda Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Hmm 40-to centymentrowe juz godne sztuki... dzisiaj mialem takiego ale strzelil dopiero od niedawno spowrotem zaczolem necic łowisko spowrotem. Bo juz jakies łby powsypywali shitu i shit bierze a btw ten karach co na zdieciu ile wazyl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 a btw ten karach co na zdieciu ile wazyl? Największy miał 1,10 kg, najmniejszy 800 gram. Ten jest gdzieś pomiędzy. te różne powody to zaczepy przy brzegu? Też... Ale też niedokładne zacięcie, za wczesne zacięcie, no sam wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Największy miał 1,10 kg, najmniejszy 800 gram No nieźle Nie myślałem, że aż tyle Z prostego powodu- prawie nigdy nie ważę ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 No nieźle Nie myślałem, że aż tyle Z prostego powodu- prawie nigdy nie ważę ryb Łukasz ważył w domu, te nie sprawione, sama byłam zaskoczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Na moim jeziorze, karasia jest mało. Zdarza się od czasu do czasu, zazwyczaj na czerwonego robaka w ilości jakiejś 15-20 sztuk średniej wielkości na sezon. Czym je nęcić przez kilka dni by podeszły? Dodam, że w łowisku jest bardzo dużo płotek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolamilan Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Też mam ten problem. Czym znecić karasia żeby wszedł karaś a nie płoć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skunk Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Groch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolamilan Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Normalnie ten groszek z puszki co sie dodaje np. do sałatki warzywnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Groch Zwykły groch. Moczony i gotowany. Opisy przygotowania znajdziesz na forum. Nie napisałeś nic o łowisku, ale ja bym próbował przede wszystkim znaleźć miejsce. Wiosną (kwiecień) to będą najpłytsze nagrzane obszary. Potem próbowałbym nęcić nie grubym, ale zanętą sypką w kulach wzbogaconą o kukurydzę z puszki i groch (ale nie za dużo). Do tego na jednym haku gruby czerwony robak lub rosówka a na drugim kukurydza lub groch z białymi robakami. I najważniejsza wskazówka- nie żałuj cukru przy mieszaniu zanęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolamilan Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Jeszcze nie miałem okazji łapać na groch, a nie będzie lepiej jak 2,3 dni bede wcześneij necił samym grochem? da to jakiś lepszy efekt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 a nie będzie lepiej jak 2,3 dni bede wcześneij necił samym grochem? da to jakiś lepszy efekt?? Jeżeli mówimy o łowieniu wiosną to to nie jest dobry pomysł. Groch to przynęta na cieplejszą wodę. Poza tym jeżeli nie ma zbyt wiele karpia a i karasi nie ma za dużo to ryzykujesz zepsucie się niewyjedzonego grochu w łowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skunk Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Ryby jak nie znaja w tym łowisku grochu to beda musialy sie przyzwyczaic.Radzę Ci na początku necic malymi ilosciami grochu i jedna wedke stawiacz na kukurydze czy robaka a druga stawiasz na groch i wtedy sie dowiesz czy sa jakies brania na groch jak beda to znaczy że rybki go polubiły:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 A w ciepłe lato, chciałbym nęcić przez kilka dni. Ile grochu codziennie wrzucać? Jezioro kilka set hektarów. Jak pisałem, karasia mało, dlatego chce go zanęcić. Nie ma karpia, jest leszcz, płoć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi