hexman Napisano 27 Lutego 2008 Share Napisano 27 Lutego 2008 Smurzenie, chodzi zapewne o zanęty smurzące Chodzi o to, że zanęta zanim spadnie na dno, pozostawia na "torze" spadania drobinki zanęty, i wygląda to ja smuga zanęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 27 Lutego 2008 Share Napisano 27 Lutego 2008 jutro po szkole opisze dokladnie dlaczego nie neci sie o tych samych porach dnia mam duzo sprawdzianow i nauki wytrzymajcie do jutra a co do smuzenia to tak jak napisal hexman, zaneta opadajac na dno rozpada sie po czym prad wody znosi czastki zanety i smuzy, robi tak jaby "droge" jedzonka i zapachu po ktorej plyna sobie ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pendra Napisano 28 Lutego 2008 Share Napisano 28 Lutego 2008 dzięi za jasne i wyczerpujące wytłumaczenie... znowu jestem mądrzejszy Dzięki za pomoc, no i z niecierpliwością oczekuję informacji na temat: "dlaczego nie nęci się o tych samych porach dnia?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryan Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Ja lowie leszce czy tam ploc zawsze na koszyk a zanim caly zestaw pojdzie do wody najpier kilkanascie razy bez haczyka rzucam zanete . Oczywiscie zaneta w koszyku i robie tak za kazdym razem i wyniki mam leszce po 50 cm a plocie gdzies tak 35/40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CHOMIK1980 Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 dzięi za jasne i wyczerpujące wytłumaczenie... znowu jestem mądrzejszy Dzięki za pomoc, no i z niecierpliwością oczekuję informacji na temat: "dlaczego nie nęci się o tych samych porach dnia?" Ale jezeli masz ochote i czas to możesz nęcic o tych samych godzinach.Ja osobiscie staram sie o tej samej godzinie nęcić tylko karpie,gdy nastawiam sie na inne gatunki to nie zwracam aż takiej uwagi na godziny necenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 a plocie gdzies tak 35/40 cm. no no no medalowe ryby, gdzie Ty takie łowisz? Blisko rekordu Polski.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Witam! Zastanawiam się czy czasem nie jest juz czas aby zaczatować na rzecznego lecha w nocy,mam takie pytanie do was czy może ktoś z was o tej porze roku tj. wczesną wiosną łowił leszcze w porze nocnej.Ostatnimi czasy zaczynają skubać leszczyki ale nie zaduże,no ale moje wyprawy były bez większych przygotowań no i zanęcania oprócz tego co w koszyczku.Dziwi mnie to iż brania są tylko przez godzinę po świcie a póżniej 0,zastanawiam sie czy to nie jest juz ten czas aby spróbowac w nocy,w ubiegłym roku miałem tak samo tyle że zaczynałem na końcu kwietnia i efekty były super.Jeszcze takie pytanie do was co najlepiej założyć na haczyk,z teorii wynika że wszystko co mięsko ale jak tu wierzyć teori jak ostatnio widziałem gośćia który na pszenicę nałowił pół siatki płoci No i czy zanęcać czymś w kulach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VooDoo Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Bylem juz kilka razy na nocce , jak zaczeły o 1 w nocy brać leszcze to musielismy z bialych robaków zmienic na kuku , bo co zacięcie to leszcz i trzeba był wynosić zestawy daleko , a minus 3 było. leszcze w przedziale 30 do 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snsokol Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 to musielismy z bialych robaków zmienic na kuku , bo co zacięcie to leszcz i nie rozumiem, chyba wlasnie o to chodzi, to po co ta zmiana byla?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VooDoo Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Po co nam leszcze jak karpie żerują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Myślałem że na całym forum jest jakiś spec od połowu leszcza,no ale trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Zastanawiam się czy czasem nie jest juz czas aby zaczatować na rzecznego lecha w nocy,mam takie pytanie do was czy może ktoś z was o tej porze roku tj. wczesną wiosną łowił leszcze w porze nocnej.Ostatnimi czasy zaczynają skubać leszczyki ale nie zaduże,no ale moje wyprawy były bez większych przygotowań no i zanęcania oprócz tego co w koszyczku.Dziwi mnie to iż brania są tylko przez godzinę po świcie a póżniej 0,zastanawiam sie czy to nie jest juz ten czas aby spróbowac w nocy,w ubiegłym roku miałem tak samo tyle że zaczynałem na końcu kwietnia i efekty były super.Jeszcze takie pytanie do was co najlepiej założyć na haczyk,z teorii wynika że wszystko co mięsko ale jak tu wierzyć teori jak ostatnio widziałem gośćia który na pszenicę nałowił pół siatki płoci Nie chcesz łowić małych leszczy ,rada jest prosta załóż kulkę prot. ,oczywiście nie z marszu ,ale przygotuj miejscówkę ,kulki też można kupić z "mięskiem" .W teorie to raczej nie wierz ,bo teoretycznie to można powiedzieć ze leszcz jeszcze nie żeruje ,a w realu to już ciężko "pracuje" ,mnie się nie pytaj ,ja o tej porze leszczy nie łowie ,poczekam aż będą po tarle ,choć i leszcze wcale się nie pytają czy mogą brać to nie raz biorą ,to taka rada nie specjalisty od leszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pio Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 nie specjalisty od leszczy taa a świstak siedzi i zawija w sreberka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pendra Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam wszystkich wędkoholików... pogoda nie rozpieszcza, więc mam pytanie: czy już można startować na leszcza? Dodam, że chodzi mi o poranne wypady nad jezioro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 więc mam pytanie: czy już można startować na leszcza? Leszcza można próbować łowić przez cały sezon No ale moim zdaniam lada dzień powinno zacząć sie dobry okres na leszcza.Zapowiadana poprawa pogody nastraja pozytywnie.Do tarła pozostało niewiele czasu,a okres na chwilę przed tarłem jest jednym z lepszych w całym sezonie Dodam, że chodzi mi o poranne wypady nad jezioro A więc nęć i startuj najlepiej jeszcze przed świtem,pewnie jeden wypad niczego Ci nie powie ale kilka dni zasiadki powinno przynieś jakieś efekty.U mnie krąpię zaczęły brać jak oszalałe i to nadzwyczaj duże,są napąpowane ikrą jak balony powietrzem a to znak że już niedługo kuzyn leszcza zacznie tarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VooDoo Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Niewiem czy to prawda , ale leszcz kilka dni przed tarłem i miesiąc po tarle niezbyt aktywnie żeruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Niewiem czy to prawda , ale leszcz kilka dni przed tarłem i miesiąc po tarle niezbyt aktywnie żerujeNiestety leszcz zaczyna dobrze już żerować przed tarłem ,gdy woda osiągnie 12-14 stopni ,nie wystarcza mu już pokarm naturalny ponieważ ma przy takiej tem ,szybką przemianę pok. .szuka pokarmu w większych ilościach i często wpada na nasz haczyk.Po tarle jest tak mocno wyczerpany że odpoczywa i pokarm pobiera w małych porcjach ,odbija sobie za to jesienią.Na żerowanie leszczy wpływ ma cały rok ,i jeśli zima była sroga i mrożna a wiosna szybka to żer leszczy jest przyśpieszony ,ponieważ wiele robactwa zostało zimą zeżarte ,a wiosną nie zdążyło się namnożyć ,i odwrotnie jeśli zima łagodna to robactwo się mnoży na bieżąco .Tu przydaje się dociekliwość ,i obserwacja wody .Ale możliwości może być wiele ja tylko opisałem co podpatruje na Odrze ,a tego nie można odnieść do każdej wody..Ps ,dlaczego napisałem "Niestety leszcz zaczyna dobrze już żerować," Ano dlatego że niszczone są nie tylko leszcze ale i narybek jaki by wydały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba02121 Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam.Wielkimi krokami zbliża się długi weekend.Od początku Kwietnia szykowałem się na Karpia na Zbiorniku Jeziorsko.Ale woda na zbiorniku wysoka i moje miejscówki są w tej chwili nie dostępne.Więc dopłaciłem na Wisłę i mam zamiar cały weekend Majowy spędzić nad tą królową polskich rzek. I teraz mam tak zwanego"Gwoździa" Spininng raczej odpada,bo musiał bym wywalić sporą kasę na przynęty i jestem raczej przyzwyczajony do stacjonarnego wędkarstwa. Więc w grę wchodzi feeder....Ale czy o tej porze roku jest szansa na wiślanego leszcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robcio Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Ostatnio kupiłem fajną karpiówkę Kongera na Bałuckim Rynku. Sprzedawca powiedział mi że łowi dużo ładnych leszczy w tym roku na Wiśle w okolicach Dobrzykowa i Jordanowa. W długi weekend majowy nastawiłem się na szczupaka, ale w innym terminie mogę dorzucić sie na paliwo podczas wyprawy nad Wisłę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sikor075 Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 każda woda jest inna,także "szukaj a znajdziesz" najlepsza metode ,narazie jest za wczesnie na jakies "podchody" ale jak sie rozkreci to radze prosto ,dużo,i po zachodzie słońca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Heya ludziska!. Jestem zafascynowany tą rybą chociaż, że złapałem ich tylko dwa podoba mi się ta ryba bo po pierwsze jest naszą rybą a nie jak karp mięsem w stawach. Dlatego też chciałbym sie was poradzić łowie na stawie o głębokości około 2 metrów być moze na środku wiecej. Troche muliste dno jaki zestaw zastosować i przynęte będe łowił na koszyk lub spręzyne pozdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Troche muliste dno jaki zestaw zastosować i przynęte będe łowił na koszyk lub spręzyne to będziesz miał trochę trudno z zestawem gruntowym Najlepiej zanęć kulami wybrane miejsce i zrezygnuj z podkarmiacza a zastosuj ciężarek w kształcie łezki z krętlikiem w gramaturze od 10 do 20g.Wmiare krótki przyponik np. 15-20cm,jeśli masz muliste dno to przynęta może Ci w nim utknąć.Miałem ten sam problem ale wystarczy przedziać przez haczyk kawałek sturopianu i nadziać go na żyłkę tak żeby nie wpadywał na haczyk.Najlepiej w domu dobiez sobie wielkość styropianu metodą prób i błędów zakładając równocześnie przynęte na haczyk,jak przynęta będzie się unosić to znak że jest ok.Wielu wędkarzy poleca ryż dmuchany jak środek unoszący przynęte ale jakoś mi się nie sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Ja próbowałem dmuchany ryż tzn prażony ryż i szybko sie rozwalał. Po tym jak mi powiedzieli żebym namoczył w oleju wtedy sie nie rozwala ale jest cięższy i już nie ma takiego zastosowania unoszącego przynęty spróbuje z tym styropianem. Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Eko Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Witam.Chętnie wymienię sie poglądami co do połowu Leszczy,ja głownie łowie metodą spławikową {match} na jeziorach i trochę informacji o tej rybie już zebrałem z własnych doświadczeń.Czekam na osoby które mają ochotę o tym pogawędzić.Piszcie........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edmund Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Dziś rozmawiałem z kolegą i on łowi leszcze na ziarka pęczaku namoczone w melasie, i w koszyk to samo . Do zobaczenia nad wodą Edmund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi