Skocz do zawartości
Dragon

Co to za ryba!!?? Proszę o pomoc w identyfikacji...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mój hybrydus robalus to był jaź liczyłem łuski naliczyłem 60 i wszystkie płetwy czerwone i odbytowa wklęsła

Hybrydy mają cechy wspólne obu gatunków :wink: , ale jakich obu, tego niestety w tym przypadku pewien nie jestem... :oops:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

No i wszystko jasne :smile: , zasięgnąłem języka gdzie trzeba i okazało się że staw został zarybiony jaziem. Więc mały jazik, widocznie nabrał dość nietypowego wyglądu ze względu na środowisko w którym żyje, no chyba że jazie skrzyżowały sie z tamtejszą płocią ew. wzdręgą... A dużego zdjęcia, ni cholery nie mogę wrzucić...

Dzięki, Pozdrawiam!

Napisano

dla mnie to 100000% Jaź, ale dla pewności policz sobie ilość promieni miękkich i twardych w płetwach. wedle opisu powinienes uzyskać:

płetwa odbywowa: II - twardych 8- miękkich

płetwy piersiow: I 13-15

płetwa ogonowa: III 8-9

płetwu brzuszne: II 8

a jak złapiesz ponownie dziwoląga , to po zabicu i odpowienim spreparowaniu sprawdź zeby gardłowe, są one ułożone w 2 szeregach o wzorze 3.5 - 5.3

heheh epowodzenia ;)

Napisano
ale dla pewności policz sobie ilość promieni miękkich i twardych w płetwach.

Myślisz że do dzisiaj trzyma tą rybkę ?

Bo na tym zdjęciu to nawet Copperfield nie policzy .

Napisano

Będąc na nocnej wyprawie na węgorze zauważyłem przy brzegu bardzo dziwną rybkę, która będąc na piaszczystym dnie była prawie niewidoczna. Nie mogłem powstrzymać ciekawości i złowiłem ją podbierakiem. Obchodziłem się z nią bardzo ostrożnie mając na uwadze że może być to gatunek chroniony. Oczywiście rybka wróciła do wody cała i zdrowa, nawet jej nie dotykałem rękoma. Co to może być? Mój typ to koza, ale czekam na waszą opinię. O to zdjęcie:f04e0cc791f88acem.jpg

Napisano

No właśnie coś mi w głowie świtało, że jest taki temat, ale myślałem, że na innym forum. Przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie posta we właściwe miejsce

Napisano
No właśnie coś mi w głowie świtało, że jest taki temat, ale myślałem, że na innym forum. Przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie posta we właściwe miejsce

przeniesiono :wink:

Napisano

Koza.. zdecydowanie koza.. Która na marginesie jest pod ochroną, występują u nas coraz rzadziej. Gratuluję delikatnego obchodzenia się z rybą. Pozdrawiam

• 2 months later...
Napisano
A nie masz lepszego ujęcia? Bo ja myślę, że to pełnołuski...

To nie moje zdjęcie. Zobaczyłem na Haczyk.tv i skłaniam się właśnie do Twojej opinii. :roll:

• 1 month later...
  • 4 months later...