Skocz do zawartości
Dragon

Jak dziś było na rybach ?

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj spędziłem ok.2 godzin na starorzeczu Łyny i mimo wielkich wysiłków złowiłem tylko 2 płocie. Niedopisała pogoda,mimo słońca było zimno i wiał bardzo silny wiatr. Trzeba jeszcze bedzie poczekac z tydzien bo woda sie jeszcze nie nagrzała, na pobliskich stawach jeszcze był lód :shock:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 9,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
O to widzę Pike, żeś też poszkodowany pod względem ilosci wód jak ja

Witaj Trini. Jak już gdzieś mówiłem, moją obsesją jest szczupak (nigdy nie udało mi się dociec dlaczego akurat on; pewnie dlatego, że to taki największy łobuz naszych wód - taki rekin, bo sum to wieloryb); a on, jeśli nie było jakiegoś kataklizmu, spuszczania wody, czy czegoś w tym rodzaju, jest wszędzie. Przy odrobinie fanatyzmu można go wyłuskać i z kałuży, gdzie nikt niczego nie może złowić. Białej ryby nie chciałoby mi się aż tak szukać - pogapię się, które miejsce jako tako rokuje, rzucę koszyk i relaksuję się - łazić i zanęcać nie chciałoby mi się. Za szczupakiem potrafię ganiać od świtu do zmroku z kilkoma pięciominutowymi przerwami. No cholera wie za co, ale lubię człowieka i tyle :lol: Pozdrawiam

Napisano

Ja wczoraj pierwszy wypad po zmroku, ale do 23 bez brania :cry: Jak się zwijałem był szron na pokrowcu :shock::lol: Miała być wiosna :roll:

Gość VooDoo
Napisano

No fajna wiosna , jak za 2 tygodnie , temperatury maja spaśc do minusowych :D:grin:

Napisano

W poniedziałek do 20 na rzece na rosóweczkę i druga wędka na czerwonego robaczka ....ZERO RYB !!!! Potopiły się czy co ?

We wtorek na żwirowni na sprężynkę z czerwonym i białym i pikerek z koszyczkiem na białe ....ZERO RYB !!!! 5 Godzin siedzenia i jedno branie anemiczne jakieś na czerwonego .

Kilku wędkarzy w zasięgu wzroku efekty miało podobne.

Środa 5 godzin łażenia ze spinningiem po rzece (w miejscu gdzie jeszcze nie łowiłem nigdy) , woda piękna i wreszcie pierwsza rybka sezonu 2007 : okonek taki z 15 cm, buzi i do wody. Potem jeszcze klenik taki z 25 i jeszcze jeden okonek już troszeczkę większy , bardzo ładnie wybarwiony grubas i tyle brań . Ale wreszcie są pierwsze ryby i to się liczy . A słońce tak mnie zjarało ,że znajomi się pytają czy na wczasach byłem gdzieś w tropikach :mrgreen:

Napisano

Maniek to już jest gotowa zanęta, czy tylko wymieszane ziarenka?

Bo chyba są jeszcze "twarde" nie mylę się?

Napisano

achaaaa....

to ta kukurydza jakaś taka mi na surową deczko wygląda...

ale widocznie tylko takie wrażenie ;)

większość ziarenek rozróżniam aczkolwiek nie wszystkie :D

Napisano
To już gotowa zanęta kilku ziaren [ugotowana.]

Gotowałeś taką mieszankę, czy każdy rodzaj osobno?

U nas karpiki biorą w dzień a ja wczoraj w nocy czułem się jak w listopadzie z tym mrozem :lol:

Na innym zbiorniku przedwczoraj spławiały się po zmroku jak zwariowane na wodzie niewiele ponad 1 metr :roll: No i mam cynk od kumpla, że brały na spławik 5 metrów od brzegu :shock: Ogólnie wariują te karpiczki w tym roku

Napisano

To już wiesz gdzie zarzucić wędziska ,zostaje ci tylko odgadnąć pore żerowania.Ziarna gotuje wszystkie razem bo to mieszanka zanętowa i tylko zanętowa.Przy zasiadce niektóre z ziaren gotuje osobno np.soje.

Napisano

Maniek a co przy takiej zanęcie zakładasz na haczyk? robala, czy ziarenka, czy kulki, czy nie wiem co tam jeszcze... ;)

Napisano

Najczęściej [75%] jedno z ziaren z zanęty wszystko zależy co im smakuje ale gusta rybek znam ,niemniej troche eksperymętu się przydaje i na drugiej wędeczce np.jedzie robaczek lub kanapka możliwości jest co niemiara .Życia nie starczy żeby wszystkiego wypróbować samemu.Może i zdaża się że nęce ziarnami a akurat łowie na makaron takie przypadki też bywaja.

Napisano

Dzisiaj byłem z kumplem porzucać troszkę spinningiem i ... zerro! 5godzin i nic :| moze przejade sie ok 16:00 na inny zbiornik (kolega 3dni temu złowił tam 2wa garbusy po 30dag.)

Napisano

Dziś byłem na rybach pierwszy raz w tym roku - otwarcie sezonu. Łowiłem na drgającą szczytówkę. Używałem koszyczków zanętowych. Wyniki prawie zerowe. Cztery okonki i jedna płoć.

Napisano

Dzis pierwsza zasiadka na biala rybe - niestety klapa(bo nei licze 3 karpi po 10cm:-) ) Ale ogolnie bylo fajknie gdyby nie wiatr ktory pod koniec wedkowania dawał sie we znaki.

Napisano
Pike nie wiem gdzie ty wedkujesz

W różnych miejscach, ale mam jakieś dziwne szczęście do takich, gdzie zawsze jakiś "kolega po kiju" radzi mi, bym wziął niewymiarowego szczupaka, "bo nikt nie widzi"; gdzie, jak już nie ma nikogo i wydaje mi się, że wreszcie skupię się na prowadzeniu wahadłówki, to zawsze spod ziemi wyrośnie domorosły politolog i będzie godzinami narzekał mi nad uchem na całokształt... :smile: Na szczęście nie posiadam systemu nerwowego (jeśli jest tu jakiś biolog, to przepraszam za ignorancję), ale i tak kiedyś któregoś uduszę. :lol: Pozdrawiam

Napisano

No niestety ja równiez dzisiaj nic to znaczy nic większego (bo nie liczę kilkudziesięciu uklei) myślę że pogoda się zmieni a co zatym idzie ciśnienie.

Napisano

Witam

Bylem i ja dzis na rybkach

Niestety dopiero po pracy a przez korki na miescie bardzo pozno dotarlem nad wode

Lapalem tylko kolo 20 min bo pozniej juz bylo za ciemno :/

Mialem raptem jedno branie na robala ale i tak mnie to ucieszylo

Skonczylo sie ze wyciagnalem tylko polowe czerwonego

W niedziele kolejna runda :twisted:

Pozdr

Gość VooDoo
Napisano

Ja dzis byłem zobaczyc , czy cos w pobliżu bierze , to sie dowiedziałem , że ladnie płoc i tylko płoc bierze.

Zobaczymy jutro na zbiorniku poraj, czy cos tam slychac i zdam relacje :-)

Napisano
W różnych miejscach, ale mam jakieś dziwne szczęście do takich, gdzie zawsze jakiś "kolega po kiju" radzi mi, bym wziął niewymiarowego szczupaka, "bo nikt nie widzi"; gdzie, jak już nie ma nikogo i wydaje mi się, że wreszcie skupię się na prowadzeniu wahadłówki, to zawsze spod ziemi wyrośnie domorosły politolog i będzie godzinami narzekał mi nad uchem na całokształt... :smile:
skąd ja to znam :evil:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.