DAWID Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 To tylko nazwa tak nazywam wszystkie ryby pokroju karp, ryjących w mule. Prosze mi tylko wytłumaczyć dlaczego kleń 60 + czyli pod rekord polski ma o połowe mniej punktów niż karp 60 Co ja mówie nawet 70 cm potokowiec jeśli gdzieś taki jeszcze pływa nie dorasta do pięt 60 siątce karpia Czy tylko jednostki widzą tu jakąś pomyłke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Panowie, przede wszystkim odnośmy się z szacunkiem do każdej metody łowienia bo w każdej można być dobrym lub takim sobie wędkarzem. Sam byłem przeciwnikiem tego sposobu punktowania mimo, że łowię ryby które są wysoko punktowane i z tego co śledziłem wyniki- w ubiegłym sezonie miałbym szanse na dobre miejsce Przeciwny byłem dlatego, że łowię prawie wszystkimi metodami i znam skalę trudności łowienia dużych sztuk poszczególnych gatunków... Konkurs ma określone zasady i kto w nim bierze udział musi akceptować reguły gry. Dla mnie np. nie do zaakceptowania jest zasada zdjęcia z miarką i m.in dlatego nie biorę udziału w GP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Czy tylko jednostki widzą tu jakąś pomyłke ? Nie. Też byłbym za tym aby preferować ryby dziko żyjące. Natomiast co do komercji to ciężko jakoś do tego podejść aby nikogo nie urazić. dlaczego kleń 60 + czyli pod rekord polski ma o połowe mniej punktów niż karp 60 Też mi ciężko to zrozumieć. Złowić klenia nawet 50+ na Wiśle jest to pewien sukces natomiast (nikogo nie obrażając) "prosiaczka" takich rozmiarów na 3ha akwenie nie jest zbyt skomplikowane. Więc można by pokusić się o jakieś zróżnicowanie w punktacji ale w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Prosze mi tylko wytłumaczyć dlaczego kleń 60 + czyli pod rekord polski ma o połowe mniej punktów niż karp 60 Co ja mówie nawet 70 cm potokowiec Nie jest to żadna tajemnica: Kleń 60 cm waży mniej niż Karp 60 cm a cechą GP jest przeliczanie wagi na punkty a nie gatunku ryby. Jak Ci tak bardzo zależy na ocenie subiektywnej to jest na haczyk.pl konkurs "Sukcesy i Rekordy" i tam karp 60 cm przy rekordowym kleniu czy potokowcu będzie bez szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Dla mnie np. nie do zaakceptowania jest zasada zdjęcia z miarką i m.in dlatego nie biorę udziału w GP. Zdjęcie z miarką nie stanowi żadnego obligu, a jest tylko jedną opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 tomik, czyli tutaj wygrywa waga ryby, wow wreszcie do mnie do doszło I na pewno nie chcesz kiedyś zrobić GP z prawdziwego zdarzenia z równymi szansami dla wszystkich dziedzin wędkarstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Panowie. A może by tak w przeliczniku uwzględniać np: stosunek wagi bądź wymiaru naszego okazu do jego odpowiednika rekordu Polski? Przykładowo wspomniany już kleń ma rekord na poziomie 63cm. Jeśli ktoś złowi powiedzmy 51cm okaz to przelicznik wychodzi w granicach 0,8. Natomiast karp 60-centymetrowy z rekordem Polski 109cm będzie miał około 0,55. Czy to mogłoby mieć jakąś szanse na przebicie? Myślę, iż zdecydowanie przybyło by uczestników łowiących tzw. "białą rybę" a w obecnej wersji nie mających zbyt wielkich szans na zaistnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 wernicjusz, dokładnie o taki przelicznik mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Przypominam, że do jutra można jeszcze zgłaszać ryby złowione do 30 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 tomik, wypowiesz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Panowie. A może by tak w przeliczniku uwzględniać np: stosunek wagi bądź wymiaru naszego okazu do jego odpowiednika rekordu Polski? Taka była moja propozycja dawno, dawno temu ale ostatecznie nie weszła w życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 A jakiś powód? A obecne przeliczniki wg. jakiego klucza są ustalone? Tak z ciekawości pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 tomik, wypowiesz się. Nie widzę powodu, żeby się powtarzać. Z mjej strony wszystko jest w temacie i regulaminie konkursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Nie widzę powodu, żeby się powtarzać. Z mjej strony wszystko jest w temacie i regulaminie konkursu. ...nie unoś się. Przecież po to jest temat aby się wypowiedzieć czy zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Nie widzę powodu, żeby się powtarzać. Z mjej strony wszystko jest w temacie i regulaminie konkursu. ...nie unoś się. Przecież po to jest temat aby się wypowiedzieć czy zapytać. ...nie potrzebnie się denerwujesz. Przecież napisałem wyraźnie, że ja już się wypowiedziałem a temat jest tak skonstruowany, że można zapoznać się z nim od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 ok. przeleciałem temat. Ale skąd się wziął przelicznik np: - kleń: 40-44cm - 0,025 Rozchodzi mi się o te 0,025? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 Panowie nie róbmy sobie jaj Przecież ten ostatni rekordowy jaź Krzysia xD, to kleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 hehe, mogłem napisac PW Artech sprawdziłem niechcący modów czy rozróżniają jazie od kleni jednak nie jest to takie proste, zwłaszcza przed tarłem jak klenie są pełne ikry. Pozdrawiam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 Klasyfikacja po I Turze według tzw. "małych pkt" : 1. shaman1111 - 1 pkt 2. DAWID - 2 pkt 3. wernicjusz - 3 pkt 4. Damian21 - 4 pkt 5. Jacek - 5 pkt 6. Supersobi - 6 pkt 7. oI0 - 7 pkt 8. patryk/szczecin - 8 pkt 8. pepe17 - 8 pkt 10. Krzyś xD - 9 pkt I zgodnie z regulaminem GP haczyk.pl oprócz nagród głównych: W każdej turze będą nagradzane miejsca od 1 do 3. Wśród nagród: plecionki wędkarskie, żyłki, błystki wahadłowe i przynęty Fishunter ( im wyższe miejsce tym cenniejszy i różnorodny zestaw) I takie wysłałem w środę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 Właśnie dzisiaj do mnie dotarła przesyłka. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Czerwca 2011 Share Napisano 10 Czerwca 2011 Natomiast osoby, które uzyskają w całej edycji GP haczyk.pl najmniejszą sumę tzw. "małych punktów" i w podsumowaniu całej edycji zajmą miejsca od pierwszego do trzeciego otrzymają nagrody główne - czyli wartościowe wędki firmy Mikado. Trochę to dziwne, pomyślcie ktoś nie będzie brał udziału w pierwszej turze i w drugiej czyli ma 0 punktów i zapunktuje tylko w trzeciej to ma napewno mniej punktów od osób biorących udział w trzech turach, dobrze rozumuje, czy jakoś inaczej się to liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekli Napisano 10 Czerwca 2011 Share Napisano 10 Czerwca 2011 DAWID, źle rozumujesz, będzie miał najwięcej punktów, więcej niż ostatnia osoba w danej turze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Czerwca 2011 Share Napisano 10 Czerwca 2011 przemekli, aha to sprawiedliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Ostatnim czasy jedno z moich zgłoszeń nie zostało uznane. Gdyż "zdjęcie kawałka ręki z rybą, to nie regulaminowe foto wędkarza z rybą." Szanuję decyzję moderatora, chcę jednak poddać temat dyskusji. Zdjęcia o którym mowa wyżej to i ewidentnie widać na nim tylko kawałek wędkarza, lecz na zdjęciu poniżej nie widać wędkarza wcale a zgłoszenia z tego typu zdjęciami są do konkursu zaliczane. Czy możemy dla spójności regulaminu zdecydować, że albo zaliczmy obie formy, albo faktycznie, według słów, moderatora tylko foto wędkarza z rybą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 1 Oraz max. 2 wyraźne zdjęcia ryby. Np: zdjęcie przedstawiające wędkarza i rybę 2 lub zdjęcie z uwiecznioną obok ryby miarką, kołowrotkiem, częścią wędziska lub innym przedmiotem powszechnego użytku ale takie aby dany okaz można było zidentyfikować i ocenić.. pierwsze zdjęcie które pokazałeś nie łapie się ani jako "wędkarz z rybą" ani "ryba z miarką, kołowrotkiem, częścią kija lub innym przedmiotem powszechnego użytku".Czy możemy dla spójności regulaminu zdecydować, że albo zaliczmy obie formy, albo faktycznie, według słów, moderatora tylko foto wędkarza z rybą ?jak widać są dwie formy akceptowalne, trzecia typu "kawałek wędkarza z rybą" nie są, zawsze możesz robić więcej fotek żeby nie było problemu.wyjaśnij mi co jeszcze jest dla Ciebie nie jasne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi