Piterekkk Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Witam serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć od pomocnych forumowiczów czegoś na temat rzeki Widawa. Jak w niej z rybami, jakie gatunki można spotkać. Interesuje mnie zwłaszcza fragment w okolicach mostu kolejowego i mostu na drodze prowadzącej w stronę Obornik Śląskich zaraz za końcem Wrocławia. Swego czasu widywałem tam wędkarzy ale że łowię od niedawna chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tej rzeczki. Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję że w moim pierwszym poście nie popełniłem żadnego wykroczenia Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamionki Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Witam.W Widawie,choc niepozorna sa ryby,czasami nawet bardzo ladne.Glownymi gatunkami jakie lowilem w niej to: ploc (zdarzaja sie naprade duze),klen-co prawda chyba jako przylow,ale kilka juz wyciagnelem,Jaz-podobnie jak klenie,Wzdrega,Kielb,Leszcz,Krap,Ukleja. Te ryby ktore wymienilem lapalem na przeplywanke,dlatego nie wymienilem min. szczupakow,ktorych jest sporo,ale nie zdarzylo mi sie wyciagnac wymiarowego,i oczywiscie okon. Generalnie rzeczka jest bardzo fajna,ale czasami naprawde ciezko cos zlapac.Trzeba traficna dobre miejsce i zerowanie ryb. Miejsce o ktore pytasz jest calkiem ciekawe i mozesz liczyc na wyzej wymienione gatunki.Czasami ciezko tam z miejscem,bo sporo ludzi przyjezdza z rodzina na piknik.Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=3780 Jak nie będzie działał link to zakładki kolejno: Społeczność haczyk. pl - Dolnośląskie - Ciekawe łowiska w twoim regionie znajdziesz parę informacji o Widawie. Piękny odcinek od mostu w Świniarach do ujścia Odry, pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 wczoraj bylem nad Widawa w okolicach świniar , wcześniej dużo wędkowałem na Widawie ale w okolicach psiego pola , rzeczka bardzo ciekawa przejrzystość jak w wodzie górskiej sa ciekawe miejsca dużo wypłyceń i dołków nawet do 1,5 m , nie połapałem za dużo ale widziałem naprawdę grube klenie i jazie tylko łatwo sie płoszą trzeba być cicho i nie wychylać się na małe wobki i gumki nie chciały brać za to okonie (jak zwykle) tłukły jak oszalałe , heh raz jak holowałem okonia takiego z 20 cm z pod zwalonego w wodzie drzewa wyskoczył do niego ładny szczupak ale nie przywalił chyba mnie sie przestraszył ciekawie to wyglądało , polecam rzeczka z lekkim spinem widziałem ze łapią tez na przeplywanke ale co i jak konkretnie nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joop Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 może się wybiorę ze spinningiem jeszcze w tym roku. woblerki mówisz...-raczej plywające, bo z tego co pamiętam miejsca za dużo w cieku nie ma. poprawcie mnie-podpowiedzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Tak na obecną chwilę wygląda Widawa za Świniarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizmoon Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Ktoś wie jak obecnie wygląda Widawa, da się połapać w wekend? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 w okolicach psiego pola ciągnie mocno i zalane jest do walów choć już mniej ,w woderach podejdziesz a czy połapać to raczej nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek74 Napisano 4 Czerwca 2010 Share Napisano 4 Czerwca 2010 Byłem dzisiaj od strony Wilczyc i do samej rzeki od strony wałów dostępu praktycznie nie ma. (w woderach może jest szansa, ale nie wiem, czy jest sens). Do rzeki udało mi się dojść tylko przy moście w Wilczycach. Woda duża, dość szeroko jeszcze rozlana, ale czysta. Odpuściłem sobie wcześniejsze plany, by wybrać się jutro ze spinningiem - przy brzegu zbyt dużo zalanego zielska (trawa, trzciny itd.). Nawet jeśli się dotrze w niektórych miejscach do rzeki i zarzuci się dalej, to i tak przy ściąganiu zaczep prawie pewny. W wodzie jedyne co udało mi sie dostrzec, to ok. 6-8 centymetrowy szczupaczek na płyciźnie przy brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbiter Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Czy ktoś wędkuje na Starej Widawie w okolicach Psar-Krzyżanowic ? Co można tam połapać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 16 Października 2011 Share Napisano 16 Października 2011 Nie wiem czy w Psarach też, ale w Świniarach coś się jeszcze dzieje. W Obornikach grzybów nie znalazłem, to po drodze odwiedziłem rz. Widawę. Udało się mi przechytrzyć 5 kleników, największy około 40-tki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Poniżej relacja co się jeszcze działo na rz. Widawie http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=212288#212288 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbiter Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Dzięki jaceen podbudowałeś mnie bo jak na razie to największa ryba moja z Widawy to leszczyk z 15 cm :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Widawy to leszczyk z 15 cm w widawie sa bardzo ładne krąpie , w odrze takich nie łapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Koledzy jak tam sytuacja na Widawie,interesuje mnie kleń,jaź na spining,że kleń tam jest to wiem a jak z jaźiem?warto jechać jak mrozy torche sie uspokoją?jeśli tak jaki odcinek polecacie?w okolicach Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gapcio111 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Koledzy jak tam sytuacja na Widawie,interesuje mnie kleń,jaź na spining,że kleń tam jest to wiem a jak z jaźiem?warto jechać jak mrozy torche sie uspokoją?jeśli tak jaki odcinek polecacie?w okolicach Wrocławia? Witam, Byłem dzisiaj na spacerze z psem (bez wędki) na odcinku Krzyżanowice-Widawa. Woda bardzo wysoka jak na Widawkę, płynie szybko i niesie sporo kry. Łowienie byłoby mocno utrudnione... Pomimo tego - Widawa jak zawsze piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gapcio111 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Witam, Kilka fotek z odcinka przyujściowego do Odry. Miejscami rzeczka płynie, ale widać, że lód był gruby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Gapcio 111 mam pytanie , w te miejsca szedłeś z buta czy dojechałeś autem ? z pozdrowieniem Wasyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gapcio111 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Dojechałem autem, ale od strony ul. Pęgowskiej (za mostem skęt w lewo w stronę kopalni). Kiedyś się jeździło przez Rędzin przez las do ujścia, ale w tamtym roku dostałem mandat za wjazd do lasu... Dość często się tam kręcą misiaczki w Land Roverze. Jak mi pisali mandat to tłumaczyli, że mają telefony od mieszkańców z okolicy, że jakieś auto wjechało do lasu i "muszą" interweniować. Chcieli mi jeszcze dać karę za psa w lesie bez smyczy ale mi darowali... To jest piękny kawałek rzeki - zakręty, burty, zwalone drzewa i nawisy. Klenie często widać jak stoją na krawędzi płycizny i głębszej wody ale żeby je złowić to nie tak hop-siup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 to że nie można dojechać nad widawę to wiedziałem ale myślałem że coś się zmieniło a pały jeżdżą i kasują bo zrobili rezerwat grzegrzułka żółtego czy innej cholery i jest szlaban na wjazd , a może doczłapałeś się do wyrobiska piachu ? p.s. co do kleni to jest tutaj kolega Jaacen ładne klenie wyciąga z widawy ( i nie tylko) i fajne foty wstawia . z pozdrowieniem Wasyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 O tak! Widawa jest baardzo rybną rzeczką i to nie tylko klenie, ale również piękne okonie i szczupaki! Już się nie mogę doczekać by z feederkiem udać się za kleniem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnyal Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 A ja w tym roku raczej nie zasiąde na kochanej Widawie ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 skoro jesteśmy w temacie widawy to może ktoś mi odpowie na nurtujące mnie pytanie: ile prawdy jest w plotce, że w widawie można było (kiedyś) łowić pstrągi? Czytałem kiedyś w wędkarzu polskim, że była ona mocno zarybiana pstrągiem i łowiono tam piękne sztuki (nie wiem niestety na którym odcinku). Kiedyś w tej samej gazecie zgłoszono do "parady rekordów" tęczaka o wadze kilku kilo. Natomiast z pytanych przeze mnie wękdarzy dwóch potwierdziło, ze rzeczywiście jeszcze kilka lat temu w widawie były pstrągi ale teraz już raczej się ich nie spotyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 ten kilkukilowiec był jakiś czas rekordem polski w WP został złapany w widawie powyżej Wrocławia , czy teraz pływają tam jakieś sztuki nie wiem ale szczerze wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbiter Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Zarybienie zarybieniem ale część uciekła ze stawów hodowlanych i dla tego były tak duże sztuki ostatnio jak łowiłem na Widawie w okolicy Krzyżanowic to jedynie małe leszczyki i krąpie z tym, że rzeka strasznie zarośnięta i z brzegu i pod wodą ALE uwaga w roku 2011 czyścili całe koryto od Sołtysowic po Krzyżanowice i dalej. Więc może jest nadzieja dla tej przyjemnej w łowieniu rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi