Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Każde ciut głębsze miejsce *dobrze zanęcone* poniżej parku powinno dać rybę. Ponadto można teraz jeszcze korzystać ze skromnej roślinności wodnej i nad brzegami, bo jeszcze trochę ciepła i dużo miejscówek nie będzie już dostępnych.

Ostatnie nasze podejścia dawały brania co najmniej godzinę - dwie po zanęceniu.

No i sporo się dzieję już pod wieczór - po 17.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Kolejny dzień nad Oławką, w środku dnia praktycznie bez brań, tylko kilka delikatnych. Późnym popołudniem zaczęło się szaleństwo, brania co chwile, dziś same jazie. Kilka dostało fotkę i do wody. Największy 38cm.

a58np4fkktak_t.jpg

ye8nlpg2gt1k_t.jpg

Napisano

Ryby wyciągnięte na spławik, DS też był w wodzie ale brania dziś były tak niemrawe, że na szczytówce nic nie widziałem a robaki były wyssane.

Napisano

Dziś odpoczynek od spławika i DSa więc Oławka ze spinem. 3 brania,w tym 2 spady fajnych rybek. Ludzie na spławik coś tam widziałem połowili.

Potem szybka podróż na mała podwrocławską rzeczkę (nawet na forum nie wyszczególnioną) w zupełnie innym celu niż jazioklenie...i cel osiągnięty. Niespełna 36cm szczęścia.

ytmtrlnxzrnq_t.jpg

8vcu86if4ioi_t.jpg

Napisano

Sez, nie odpuszczasz :)

Pochwalisz się jakie u Ciebie sprawdzają się wabiki na kropki?

No i gratulacje! Nie pierwszy raz widać, że masz smykałkę do ryb.

Napisano

Do wobka w pstrągowych kolorach miałem dziś tylko jedno wyjście. Małych ripperków się bały, natomiast małe blaszki dziś robiły swoje.

Ten ze zdjęcia padł na obrotówkę ze streamerem z pojedynczym bezzadziorowym hakiem.

slxq6ovzxv4t_t.jpg

Napisano

Im jestem starszy, tym bardziej wędkarstwo mnie zaskakuje pomysłami :)

Sez jeszcze słówko proszę o prowadzeniu. Pod prąd, czy z nurtem

u Ciebie lepiej się sprawdza?

Napisano

Akurat w ten dzień brania miałem z prądem i pod prąd, a ten ze zdjęcia wziął bardzo agresywnie przy prowadzeniu pod prąd.

• 3 weeks later...
Napisano

Kolejny raz klepiemy Oławkę na wiosnę ;)

Łowienie po 15 do 19, spławik, biały robak.

11IYus.th.jpg 22.th.jpg 33.th.jpg

Spokojnie ponad 50 jazi (w okolicach 30 i więcej trafiały do siatki w celach zdjęciowych, reszta od razu do wody), kilka płoci (38 największa) oraz kilka krąpików.

Generalnie przy tej pogodzie już widać dużo ryby w wodzie stojącej w nurcie, trochę gania drapieżnik...no i pogryzły mnie komary - czyli wiosna ;)

Napisano

Do znudzenia... ;)

Ale dziś już nie było w 100% jaziowo.. od początku (ok. 15:30) podeszły krąpie i płocie. A dopiero późnym popołudniem pojawiły się jaziki (największe ponad 30cm). Większe wzięte do foto, mniejsze od razu trafiały do wody więc było tego ciut więcej.

P3220091.th.jpg ryby.th.jpg

• 3 weeks later...
Napisano

Dziś po pracy szybki wypad ze znajomym nad wiosenną Oławkę... połowione standardowo - jazie, płocie, krąpie. Trafił się też okoń i kilka mniejszych kleni. A i boleń gania już na dobre ;)

foto1S87M.th.jpg

• 1 year later...
Napisano

W poprzedni piątek wyskoczyliśmy z kolegą na chwilę nad Oławkę, właśnie w okolice parku.

Rybka już się ładnie ruszyła, co prawda bierze mało jazi - bo to one już o tej porze tam się trafiały...ale za to w tym roku bardzo często trafiają się liny. Ponadto to co zwykle - płoć, leszcz, krąp, kleń.

1b763c5b48a1.jpg

• 1 month later...
Napisano

Witam bylem w niedziele na odcinku miedzy kladka za zoo a krakowska na spinningu woda juz mocno zarosnieta ale z kleniami mozna sie pobawic

• 4 weeks later...
Napisano
Witam bylem w niedziele na odcinku miedzy kladka za zoo a krakowska na spinningu woda juz mocno zarosnieta ale z kleniami mozna sie pobawic

Oj można, dwie kluski z tego miesiąca ;)

o0AMaYgl.jpg

Wahw9Scl.jpg?1

• 5 months later...
Napisano

Witam, byłem w tym tygodniu na odcinku od rozlewiska do kładki Siedleckiej. W jedną stronę pod szczupaka, w drugą za okoniem z paprochami i nic niestety nie brało. Trzeba chyba do wiosny znów poczekać

• 1 month later...
Napisano

Wypad z feederkiem na pomosty Angel Wings się opłacił. Kilka płoci i okoni oraz jeden krąpik. Brania ustały po godz 16 i wyraźnym ochłodzeniu. Spinningowcy łowili obok okonie 15-25 cm

• 3 weeks later...
Napisano

Witam,

Chciałem napisać kilka słów na temat weekendu, który praktycznie cały spędziłem nad wodą.

W sobotę o 8 pojawiłem się na barkach ze spinningiem po ok. 3 godzinach przeniosłem się na Ślęze gdzie spędziłem ok 1,5h, oczywiście te dwa miejsca zakończyły się bez kontaktu z rybą. W rozpaczy wybrałem się na Oławę we Wrocławiu, nigdy wcześniej na nie wędkowałem tutaj zapałem dwa okonie a jeden miał ok 35cm. W niedzielę pomimo deszczowej pogody postanowiłem wybrać się po raz drugi na Oławę. W pierwszym rzucie zameldował się szczupak myślę, że około 45 cm. Później było jeszcze lepiej. W przedziale ok 10 30 do 15 30 udało mi się wyciągnąć 15 okoni 10 boleni i 5 szczupaków. Wiem, że wydaje się to mało prawdopodobne ale tak było. Naturalnie wszystkie ryby szybko wróciły w dobrej kondycji do wody. Z miejsca pozdrawiam Wszystkich, którzy tak jak ja do tej pory ślepo jeżdżą na barki z myślą, że dzisiaj jest ten dzień, w którym uda się coś złowić. 

P.s. Jeżeli znajdzie się ochotnik, który chciałby ze mną wybrać się na spinning to proszę o kontakt mam 27 lat, jestem normalny :) i zawszę jeżdżę na ryby sam, a jak wszyscy dobrze wiedzą, w towarzystwie jest raźniej. Co do ewentualnego chętnego jest tylko jedna zasada, ryby muszą wracać do wody.

Pozdrawiam 

• 1 month later...