bufi78 Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 Ładny szczupaczek gratki kolego i nie ma się czym przejmować atmosfera jest tam taka jak na wszystkich małych zbiornikach miejscowi myślą że to ich własość może nawet nie tyle mejscowi co ludzie z koła Brzezinka bo to oni są opiekunami tej wody też tam doświadczyłem przykrego zdarzenia ale co tam mam do tej wody parę kilometrów i co jakiś czas tam zaglądam olewają "leśnych dziadków" w końcu to woda otwarta PZW . A jak chcesz w spokoju pospiningować to na "Dziećki" i nikt nie będzie się dziwił że złowiłeś szczupaka 70 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 własnie miejscowych to tam raczej mao.tez miałem nieprzyjemna sytuacje z lesnymi dziadkami z koła brzezinka ale też raz na jakis czas ide pospiningowac choc widziałem jak wyciagli kilka karpi w tym roku oczywiscie z zarybienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATAR Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Poszłem na spacer z kolegą i rybą oczywiście zobaczeć z ciekawości jak to wygląda i stwierdziłem,że strasznie zaniedbane zarośnięte itp.i jedziemy do domu i tam wtedy powstało pamiątkowe zdjęcie : Jeźli ta fota powsteła tylko przypadkiem to gratuluja. ale spacery z schytanom rybom nie należądo chlubnych zachowań a conajmniej do nie etycznych Masz racje wiele osób starszych wzięło by z tamtąd szczupaka każdej wielkości. Jak mi sie spią przy brzegu w lato dość spory to po przejściu na następne stanowisko juz w to miejsce przyleciał jakiś gość z żywcem ;dKtos tam złowił karpia? No to na prawde sensacja mi nie było dane tam w tym roku widzieć u kogoś karpia tylko sumik Ładny szczupaczek gratki kolego i nie ma się czym przejmować atmosfera jest tam taka własnie miejscowych to tam raczej mao.tez miałem nieprzyjemna sytuacje z lesnymi dziadkami z koła brzezinka ale też raz na jakis czas ide pospiningowac choc widziałem jak wyciagli kilka karpi w tym roku oczywiscie z zarybienia widza że i na tym forum jest przyzwolenie na kłusownictwo to po tym nie dziwcie się że nad wodom jest tak samo i o ryba jest ciężko sami zgodzocie się na to żeby ktoś wos okradoł bo to co bierom to jest z waszych składek chyba że wy robicie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATAR Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Informacja dla tych co nie znają przepisów i popierają kłusowników VIII. Tworzy się strefy ochronne całkowicie wyłączone z amatorskiego połowu ryb: - na zbiorniku Chechło-Nakło nr 010 strefę obejmującą wyspę oraz zatokę w zachodniej części zbiornika, - na zbiorniku Pniowiec nr 612 strefę obejmującą w całości zbiorniki boczne, z wyjątkiem zorganizowanych zawodów wędkarskich, - na zbiorniku Paprocany nr 013 strefę obejmującą usytuowany w zachodniej części zbiornik dopływ tzw. Czarna Gostyń, cofkę zbiornika oraz wyspę, - na zbiorniku Paruszowiec nr 608 - wyspę. Przypominamy, że na wyznaczonych strefach tarlisk na zbiornikach i rzekach, obowiązuje zakaz wędkowania. cytat pochodzi z: http://www.katowice.pzw.org.pl/cms/2627/____zasady_wedkowania_w_okregu_katowice_w_2012 Proponuje co niektórym przeczytanie i zapamiętanie całego regulaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bufi78 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Co tam koledzy na Pacwowych słychać ? Jakieś zarybienie robili sumikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Jakieś zarybienie robili sumikiem ? tak tak zrobili raz dawno temu i wystaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Sumik to ładnie już bierze więc jest niezła zabawa. Wymiar lina podnieśli więc zostaje tylko sumik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bufi78 Napisano 22 Kwietnia 2013 Share Napisano 22 Kwietnia 2013 Zarybiony karpiem ale zamkniety do zawodów 28.04.2013 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steel123 Napisano 26 Kwietnia 2013 Share Napisano 26 Kwietnia 2013 Co z tego że zarybione karpiem jak sumik dalej jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01lukas Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam , byłem na zbiorniku po zawodach na rekonesans i zastanawia mnie ta ilość „wędkarzy„ którzy nastawiają się na tego małego karpika którego wpuścili … nie rozumiem klimatu, nie lepiej pójść do mięsnego „ rybnego „. Chłop na chłopie , jeden przed drugi głośniejszy i lepiej słyszalny ???? Odległości między nimi po 2 góra 4 metry gdzie tu odpoczynek i przyjemność ??? A reszta bez komentarza ….. Porażka ….. „wędkarze „ … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bufi78 Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 Niestety sumika nie wyplenisz jak raz zasyfi wodę to już koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steel123 Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Panowie jak tam na łowisku? rusza się coś karp albo inna ryba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość okonhed Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Standardowo sumik . Podobno wpuścili karpia ale nie powiedzieli ile jak znam te koło to pewnie dwa i to telko dlatego żeby mogli użyć liczby mnogiej(że wpuścili karpie a nie karpia) . Za to ludzi od groma co próbują złowić te sztuki . Kiedyś należałem do tego koła zdzierają kasę na wszystko jakieś dodatkowe zarybienia zawody i nie wiadomo co jeszcze a w tym roku podobno czyn podnieśli na 60zł za niedługo opłacenia karty będzie tam pewnie z 300 kosztowało a nie jak wszędzie 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steel123 Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Właśnie wróciłem z omawianego jeziora. Ludzi od groma nawet o 5:20 zauważyliśmy już 8 samochodów. Jako że byliśmy w 3 musieliśmy "dymać" na boczną stronę bo tutaj takiej miejscówki by się spokojnie wszyscy z nas rozłożyli nie było... Od godziny 6:00 wędziska w wodzie , 6 gruntówek - kukurydza twardo , walczymy o karpia bez efektów. Ok godziny 10 postanowiliśmy przetestować robaka , wiadomo że sumik szybko atakuje ale... i cud ! czerwone na haku nie minęły 3 minuty - karaś 37cm. Kolejna partia robaków to samo miejsce i wędzisko lin 32cm. Na tym się skończyło.. Na kukurydzę nic a nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfshadow Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Cześć. Już się przedstawiłem w odpowiednim miejscu. Dzisiaj byłem od 4 do 10.30 na Pactwowym. Nastawiałem się na... sumika karłowatego. Złowiłem w sumie 10 sztuk. Jeden opędzlowała sępiąca kotka. Jak zauważyłem - karmiąca młode. Złowiłem 9 egzemplarzy, które docelowo trafią na zagrychę: A przyłów to: Lin 28 cm (niewymiarowy) wrócił do wody. Okoń 29 cm. Najzupełniej wymiarowy. Wrócił do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 Na co łowicie te sumiki? Chętnie bym też tam pobuszował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bufi78 Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 Na co łowicie te sumiki? Chętnie bym też tam pobuszował. Na wszystko co się rusza i kukurydzą nie pogardzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 Dzięki ma ktoś fotki tych wielorybów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfshadow Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 Dzięki ma ktoś fotki tych wielorybów? Wolę w tej ostatniej wersji niż gnijące w pobliżu stanowisk. Taka padlinka psuje atmosferę wędkowania. A sprawienie jest proste bo wymaga tylko ostrego noża. Ja jestem leniwy i używam nożyc do mięsa i filetownika (mam szwedzką morę) Nie ma skrobania tylko odcięcie łba od razu z płetwami piersiowymi, odcięcie płetwy grzbietowej, rozcięcie brzucha filetownikiem, wyflaczenie i opłukanie. Przy sekcji z żołądka wyłaziły: dżdżownice, kukurydza, makaron gwiazdki i grubsze kawałki mojej biszkoptowo-owsianej zanęty. Jakaś mała 1,5 cm rybka też wylazła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro 85 Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 Dzięki ma ktoś fotki tych wielorybów? Wolę w tej ostatniej wersji niż gnijące w pobliżu stanowisk. Taka padlinka psuje atmosferę wędkowania. Ja choc za rybami nie przepadam,ale miałem okazje pokosztować tego paskudy i smaczne toto. Ale jest cos co mnie masakrycznie wqrwia,a mianowicie wyzucanie zywych sumików za siebie. Rozumie ze to szkodnik itd,ale to jednak żywa ryba i najnormalniej w świecie dusi sie przez kilka godzić( wytrzymały gad jest) i umiera w strasznych męczarniach A wystarczy kciuk w pysk, jeden ruch i kregosłup złamany i po sprawie i w miare humanitarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Daleko z gruntu trzeba rzucać na tego sumika, czy bliżej też biorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lechfor Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Biorą między 8 a 12 metrem od brzegu. Gdzie indziej ich nie ma. To specyficzna ryba, z Afryki w końcu. Aha, haczyki koniecznie złote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Dużo tam ludzi przebywa w niedziele jest szansa na jakieś miejsce, który brzeg polecacie, jak sprawa wygląda z podjechaniem autem? A ostatnie czy biorą tez w dzień, bo wiem że na innych zbiornikach tylko w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfshadow Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Dużo tam ludzi przebywa w niedziele jest szansa na jakieś miejsce, który brzeg polecacie, jak sprawa wygląda z podjechaniem autem? A ostatnie czy biorą tez w dzień, bo wiem że na innych zbiornikach tylko w nocy. W weekendy ludzi siedzi sporo. Najbliższy zapowiada się całkiem ładny to i wędkarzy będzie tam dużo. Ja łowię zazwyczaj na brzegu wschodnim ale sumiki wyciąga się ładnie na spławik z 15-20 m. Nie ma co czekać z zacięciem bo haczyk lubią połykać głęboko. Szczególnie jak na nim siedzi gnojaczek. Autem podjeżdżasz do parkingu przy pd-wsch narożniku stawu nr 2 (516). Manele można sobie spokojnie przenieść. Nawet na kilka razy. Sumiki biorą najlepiej w okolicach świtu i zmierzchu. Ale w ciągu dnia też da się je wyhaczyć. Dzisiaj byłem na Pacwowych po pracy (ok. 17). Testowałem zakupionego wczoraj feederka (kuku) a przy okazji na spławikówkę (gnojak) łowiłem sumiki. Rezultat: 8 sumików i 2 wzdręgi (te ostatnie poszły do wody) na spławikówkę. Na feederka lin 24cm (do wody) i niewielka płoteczka (do wody). Do tej pory łowiłem na ciężkie gruntówki i przyznam, że jestem zachwycony finezją feedera. Widziałbym też fajną opcję pozbywania się niechcianych sumików. W pd-wsch części stawu jest rura spustowa (mnich?) wystająca nad wodę. Gdyby do niej zamocować karabińczyk i przeciągnąć pętlę do brzegu z podwieszonym ażurowym koszem, wędkarze mogliby wrzucać do kosza ubite koluchy i odsyłać pod mnicha. Muchy plujki zrobiłyby resztę. Problemem byłyby tylko konflikty o miejsce połowu "pod mnichem" które byłoby nęcone non stop przez spadające larwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Biorą między 8 a 12 metrem od brzegu. Gdzie indziej ich nie ma. To specyficzna ryba, z Afryki w końcu. Aha, haczyki koniecznie złote. No, jeszcze trzeba zarzucać znad lewego ramienia, inaczej nie biorą. P.S. fajny podpis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi