Larry_blanka Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 Jestem nad jeziorem Sławskim. Wyłowiłem już 40 okoni... a w tym tylko 2 wymiarowe 20 i 22 cm . Wrzucam tego drugiego. Jak selektywniej podejść do tematu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 6 Lipca 2020 Autor Share Napisano 6 Lipca 2020 2 godziny temu, Larry_blanka napisał: Jak selektywniej podejść do tematu ? Jeżeli ma być szybko, na już, to bez miejscowego przewodnika ani rusz:) Jeżeli masz dużo czasu, to konsekwencja, dużo godzin nad wodą, mnóstwo testów z przynętami i chyba najważniejsze, to pora żerowania tych największych. Ja to jestem teoretyk okoniowy i taką teorię sobie przyswoiłem na odrzańskich pasiakach. Największe u mnie siadały w godzinach bardzo wczesnych i przed zmierzchem. W ciągu dnia miałem mizerię. Jedynie w zimnych miesiącach (jesień/zima) w ciągu dnia coś jeszcze udawało się wyczarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 18 minut temu, jaceen napisał: Jeżeli ma być szybko, na już, to bez miejscowego przewodnika ani rusz:) Jeżeli masz dużo czasu, to konsekwencja, dużo godzin nad wodą, mnóstwo testów z przynętami i chyba najważniejsze, to pora żerowania tych największych. Ja to jestem teoretyk okoniowy i taką teorię sobie przyswoiłem na odrzańskich pasiakach. Największe u mnie siadały w godzinach bardzo wczesnych i przed zmierzchem. W ciągu dnia miałem mizerię. Jedynie w zimnych miesiącach (jesień/zima) w ciągu dnia coś jeszcze udawało się wyczarować. Tutaj biorą cały dzień, ale głównie żerują wieczorem (przed zmierzchem) jak ukleja podejdzie do brzegu. Ale okonie niestety bardzo liczne, ale małe i atakują blisko brzegu, głównie przy pomostach. Próbowałem również daleko rzucać w głąb jeziora - do 8 m głębokości i niestety narazie lipa. Ale potestuję jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 10 Lipca 2020 Autor Share Napisano 10 Lipca 2020 W czwartek kolejna seria nietrafionych brań i spadów. Trzy brania na crawlera i trzy na "nocnego" streamera. Wziąłem muchówkę z zamiarem ustrzelenia jakiegoś sandacza lub klenia. Ostatnie branie prawie z sukcesem. Ładny strzał i ze dwadzieścia sekund holu i tyle. Upatrzyłem sobie miejsce pod nocne muchowanie i czekałem na sprzyjające warunki. Bardzo często wiatr wieje tam w twarz i nie mogłem na odpowiednią odległość podać muchy. Wczoraj było prawie bezwietrznie. Była okazja sprawdzić miejsce, czy się nada na przyszłość. Myślę, że uda się stamtąd coś ciekawego złowić. Wcześniej zrobiłem obchód stanowisk i kontrolnie podrzucałem whopper ploppera W jednej ze sprawdzonych miejscówek pięknie łupnął w niego wypasiony pasiak. Zadowolony jestem, bo w żabę wierzyłem, że może ładne ryby prowokować i chyba się nie myliłem. Okoń leci do tabeli LO. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 Dodaję 22 cm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
assam Napisano 23 Lipca 2020 Share Napisano 23 Lipca 2020 Wczoraj udało udało mi się trafić jednego do tabeli. Do tego masa maluchów i wszechobecne chmary komarów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ruszala Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 Jestem na wakacjach z rodziną nad jeziorem Dobrskim na Kaszubach. Jezioro bardzo czyste i mala presją ale brzegi słabo dostępne a łowić z łódki nie mam możliwości. W ciągu dnia czas dla rodziny a rano i wieczorem wędkowanie. Łowię trochę na spina a trochę na spławik. Na spławik niezliczone płotki ale w rozmiarze ok 15 cm udało się złapać jednego lina 32 cm a na spina okonki. Okoni jest tu pełno ale rozmiarowo nie powalają ( wszystkie między 15 a 20 cm) udało się złowić tylko jednego większego 25cm którego mogę wrzucić do tabeli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 24 Lipca 2020 Autor Share Napisano 24 Lipca 2020 Chwilowo okonie odpuściłem. Jak się trafi, to będzie przyłowem. W przyszłym tygodniu postaram się jakieś miejsce znaleźć, by na poppery i "pieski" połowić. Odkomarzanie we Wrocławiu chyba zaczęło działać. Wieczorem było w miarę dobrze. W weekend nie powinno padać, to plan może być tylko jeden;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
assam Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 Dzisiaj wracając centrum do domu w głowie pojawiła się myśl, żeby porzucać chwilę za okoniami. Od razu pojawiła się myśl kolejna - o tej porze pewnie nie ma sensu (ok 13:00), lepiej wieczorem lub wcześnie rano. Co tam, najwyżej porzucam chwilę i się zawinę. To była dobra decyzja, w 4-5 rzucie zameldował się mój największy do tej pory okoń (żaden potwór, jakieś 2-3 mm zabrakło do 32 cz, ale w końcu 3 z przodu :)). Przynęta prowadzona spokojnymi skokami wzdłuż brzegu. Później jeszcze kilka takich +- 20 cm i do domu. W sumie nad wodą 30 minut. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Wpadły 2 sztuki 30.07. 24 i 25 cm , do tego jeszcze kilka mniejszych i 2 klenie tak pod 25 cm. Łowiłem w samym środku rzeki stojąc w wodzie. Dosyć spory nurt i cos na kształt głębszej rynny, dno kamieniste. Mniejszy na 2 cm wahadłówkę , większy na chrabąszcza majowego od Jaxona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
assam Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 Kolejny szybki wypad po pracy i kolejny okoń do podmiany Tym razem do łask powrócił najmniejszy shad teez slim. 40 min łowienia dało mi ok 10 okoni i na sam koniec szczupaka ok 40 cm. 30 leci do tabeli, 24 już niestety się nie załapał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 8 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2020 Zaczepka:) I nie dowiedziałem się. Na jednej z transmisji w YT na żywo miałem dowiedzieć się o sposobach i przynętach do łowienia okoni. Liczyłem na jakiś mocny zastrzyk wiedzy dotyczący łowienia w rzekach. Doczekałem się 40 minuty i takie pytanie w końcu zadano. I co? Kicha. Zaledwie dwie minuty tłumaczenia, że ja nie, że nie mam dostępu, a łowię tylko wiosną lub jesienią i to sporadycznie. Do tego czasu podsumowałem sobie co nieco i wyszło mi że: dryf, stożki, górki, wertykalne, elektryki, moje jeziora... Transmisja trwała blisko 2 godziny. Ja niestety wysiadłem z tego wozu po 42 minucie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
assam Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Dzisiejsze 25 cm do tabeli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 2 wieczory ze spinem i największy okonek z kilkunastu , 26 cm na białego kajtka 5 cm na główce 1 g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 13 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Nad wodą pojawiłem się tuż przed zachodem. Wziąłem kilka gumek i wirujące ogonki. Dzięki informacjom od znajomych skusiłem się i ja na okoniowe podchody. Dawno z lżejszym kijkiem nie wojowałem. Było fajnie. Im bliżej wieczoru, to brań przybywało. Złowiłem kilkanaście, ale nie przebiłem się przez 25 cm. Próbowałem też na poppera. Do tabeli nie udało się okoni złowić:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
assam Napisano 14 Sierpnia 2020 Share Napisano 14 Sierpnia 2020 Znów szybki wypad za okoniami. Dzisiaj zdecydowanie nie były aktywne. 40-50 min łowienia i tylko 3 sztuki. 2 przekroczyły 25 cm, trzeci nieco poniżej 22 cm. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGregor Napisano 16 Sierpnia 2020 Share Napisano 16 Sierpnia 2020 Dzisiaj krótki wypad nad Odrę, zamiast bolków brały okonie, Do tabeli leci 32 cm, 26 cm nie fotografowałem więc go nie dodaję. Okoń nie chciał pozować i niestety zrobił mi salto na miarce, stąd się pobrudził ale na szczęście szybko wyrwał w wodzie:) Więc wszystko dobrze się skończyło. Powoli zaczynają brać zwłaszcza jak woda jest niższa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
assam Napisano 17 Sierpnia 2020 Share Napisano 17 Sierpnia 2020 Wczorajszy 27 cm. Przynęta: Shad teez slim 5 cm na 2g czeburaszce. Ta gumka jest niesamowita, zdecydowany nr 1 w moim okoniowym arsenale. Cena spora jak za tak malutką gumkę ale broni się skutecznością i jakością. O ile nie zostanie na zaczepie, bez problemu wytrzymuje kilkadziesiąt brań. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 18 Sierpnia 2020 Share Napisano 18 Sierpnia 2020 Wczorajsze 2 maluchy. Wracając z treningu ok godziny 20.00 na Niskich Łąkach zachaczyłem o tamtejszy mostek. Pierwszy rzut na małego woblera siedzi. Przy trzecim rzucie taki 25+/- spadł przy brzegu. Po 15 minutach melduje się kolejny maluch 23 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
assam Napisano 18 Sierpnia 2020 Share Napisano 18 Sierpnia 2020 Dzisiaj 30 min łowienia dały mi 2 okonie 24 i 27 cm. Drugi leci na podmianę do tabeli. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnick85 Napisano 28 Sierpnia 2020 Share Napisano 28 Sierpnia 2020 Wrócił UL z serwisu, powoli wracają okonie. 28cm, na imitacje dżdżownicy na 1g czebu. Miałem wrażenie, że okonie uaktywniły się chwile po świcie koło 6 rano. Niestety jak to często bywa jak zaczęły się brania to zerwałem zestaw i jak zawiązałem nowy to w zasadzie było po wszystkim. Potem jeszcze kilka maluszków wyjechało. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 28 Sierpnia 2020 Share Napisano 28 Sierpnia 2020 Wczoraj i dziś byłem po godzinie nad Widawą. Wczoraj 3 okonie ok 20cm i jeden pistolecik. Dzisiaj 5 okoknów w podobnym rozmiarze. Mam nadzieję, że w niedzielę rano uda mi się troszkę dłużej pospiningować na Odrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
assam Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 Ostatnio mam wrażenie, że okonie są mniej aktywne... albo wyniosły się z moich miejscówek :) Wczoraj udało mi się wypracować kilka, największe miały 25 cm i niecałe 24 cm. Miałem dwa większe na kiju ale niestety się spięły :( Jeden okoń jakiś taki dziwny się trafił ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
assam Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 Mam wrażenie, że ostatnio okonie zdecydowanie wolą woblery niż gumy. Udało mi się złowić jednego 27 cm i kilka mniejszych na sieka ze zdjęcia powyżej. Na gumki prawie bez efektu - 2-3 mikrusy. Jeden podobnej wielkości do tego ze zdjęcia uderzył w wobka prawie pod nogami ale niestety nie udało mi się go zaciąć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 Wczorajszy wypad z @jamnick85 na starorzecze Odry. Udało się wydłubać jednego okonia na boczny trok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi