Skocz do zawartości
tokarex pontony

Sum większy niż rekord Polski- 2,5 m długości !!!

tomek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tomek1 mam nadzieję, że te niepotrzebne słowa rzucane przez pieniaczy nie wpłyną na Twoją pasję i miłość do wędkarstwa.

Na moją na pewno nie. Swoje już "odchorowałem" :roll::wink:

Mimo to ciągle jestem zdania, że ten jeden film i dyskusje z nim związane zrobiły więcej dla rozwoju świadomości wędkarzy niż tony książek i artykułów. ALE...

Przed chwilą dzwonił do mnie Tomek Markiewka. W ostatnich dniach nie miał dostępu do internetu, ale docierały do niego sygnały (m. in. od kolegów z Niemiec), że w polskim internecie rozpętała się burza a pod jego adresem padają najcięższe epitety.

To była rozmowa człowieka smutnego i rozgoryczonego z gościem, któremu jeszcze nigdy nie było tak głupio :???: To ja namówiłem go na opublikowanie tego filmu i relacji. Tylko po to, żeby sympatyczny i skromny facet, który złowił w swoim krótkim przecież życiu wiele pięknych ryb dowiedział się od anonimowych frustratów, że jest kłusownikiem i przestępcą...

Nosił się z zamiarem osobistego zabrania głosu w tym temacie, ale zrezygnował, bo ta sprawa jest dla niego zbyt bolesna :cry: Z powodu nieplanowanego i niecodziennego przyłowu stał się obiektem zaciekłych ataków. Prosił mnie by w jego imieniu podziękować za gratulacje i słowa otuchy.

Smutne jest to, że po doświadczeniach ostatnich dni- zdjęcia rekordowych ryb złowionych przez Tomka, będzie można od tej pory obejrzeć tylko w archiwalnych numerach gazet wędkarskich. Również wiele ciekawych materiałów filmowych nie ujrzy światła dziennego... :???:

Tomku wiem, że mimo wszystko chcesz się zarejestrować na forum. Nie chcę Cię już namawiać do niczego. Jeżeli mimo wszystko będziesz chciał uczestniczyć w życiu forum, to zapewne będzie to dobra wiadomość dla sporej grupy jego użytkowników.

Ja mogę tylko powiedzieć- przepraszam, że za moją namową znalazłeś się w sytuacji, w której nie musiałeś się znaleźć i na którą przebiegiem swojej wędkarskiej przygody nie zasłużyłeś. :cry:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 146
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Już nie pierwszy raz na stronie związanej z PZW bezprawnie znajdują się moje materiały :???::evil:

http://www.youtube.com/user/rybomaniacypl

http://www.rybobranie.pl/wedkarskie_filmy/

Hmm z tego co wiem jako autor filmu mozesz napisać do administratorów gdzie są filmy zamieszczone z prośba o usunięcie jeśli Ci one przeszkadzają.

Forum niesamowicie by zyskało gdyby Pan Tomasz Markiewka chciał się podzielić z nami swoją wiedzą wiec zachęcam gorąco do zarejstrowania się tutaj i jeszcze raz gratuluję okazu :)

Napisano
Hmm z tego co wiem jako autor filmu mozesz napisać do administratorów gdzie są filmy zamieszczone z prośba o usunięcie jeśli Ci one przeszkadzają.

Tu nie chodzi o zamieszczenie linka, ale o bezprawne skopiowanie i umieszczenie filmu w kanale użytkownika "rybomaniacypl".

Już podjąłem stosowne kroki.

Napisano

Jeśli nie usuną Twojego filmu ze swoich serwerów natychmiast - czyli dziś lub jutro, żądaj tantiemy za każdy dzień upubliczniania twojej pracy.

W końcu odnoszą z tego procederu wymierne korzyści.

Ewentualnie rozważ pozew sadowy - jeszcze w tym tygodniu.

Nie pobłażaj złodziejom.

Pzdr

Napisano

Gregorek, To nie wina portalu ,ze znalazł sie złodziej który skopiował film i umieścił go jako swój ,a jakie komentarze były pod moim adresem jak jeden z byłych userów proponował kopiowanie woblerów Rapali , szkoda gadać .U nas jest tak ,jak nas nikt nie okrada to jest OK .Moim zdaniem jest to walka z wiatrakami ,no ale odpuszczać nie wolno.

Napisano
Gregorek, To nie wina portalu ,ze znalazł sie złodziej który skopiował film i umieścił go jako swój

Dlatego na spokojnie poprosiłem o skorygowanie tego błędu. :wink:

Napisano
Tu nie chodzi o zamieszczenie linka, ale o bezprawne skopiowanie i umieszczenie filmu w kanale użytkownika "rybomaniacypl".

Już podjąłem stosowne kroki.

Film zniknął.

Napisano

hehe to się nazywa siła perswazji :) a odnośnie Pana Tomka Markiewki, wcale bym się nie zdziwił gdyby odniechcialo mu się wędkowania na jakiś czas właśnie przez niektórych użytkowników tego forum, nie mówiąc o dołączeniu do dyskusji na forum, a Ci którzy tak po nim pojechali mogą się wstydzić, bo dostało się naprawde moim zdaniem niczemu nie winnej osobie ... też bym się tak czuł gdyby kilkanaście osób napisało o mnie z imienia i nazwiska że jestem mięsiarzem, czy pacanem, bo takie epitety pojawily się na naszym forum :???: Ci którzy je pisali niech się poprostu wstydzą, a jeśli mają choć trochę odwagi cywilnej powinni przeprosić Pana Tomka. takie jest moje zdanie

Napisano

Albo niech sami zakończą wędkowanie , bo przecież mogą się znaleźć w podobnej sytuacji ( przyłów). Wtedy to dopiero byłaby hipokryzja jakby sami nie potrafili zrobić tego w należyty i podany przez nich sposób. Zero emocji bo przecież nic im nie wciąga do sieczkarni. Każdy mądry zza ekranu.

Pozdrawiam Pana Tomasza Markiewkę niech się Pan nie poddaje i nie słucha bzdurnych tekstów.

Napisano

Od jakiegoś czasu zauważyłem taki pęd i prześciganie sie użytkowników w tym jaki to jestem etyczny wędkarz , ktoś sie pochwali zdjęciem i zaraz po chwili dostaje kubeł zimnej wody na łeb bo coś na zdjęciu jest nie tak. Ten film nakręcony był po to byśmy zobaczyli piękną rybę , i udowadnia że lekkim sprzętem też sie da wyjąć suma takiej wielkości. Mając taką rybe na kiju naprawde nogi drżą z emocji , o podbieraku niema mowy w takiej sytuacji, jedynie co to wyjąć można było rękami ale jakoś żaden z gapiów nie miał ochoty rozebrać sie do majtek. Pan Tomasz miał farta że sum zaatakował jego przynęte ale nie jest to powód do tego by go obrzucać błotem.

Napisano

Gratulacje dla łowcy pięknego okazu.

Ja osobiście nie rozumiem niektórych komentarzy ludzi którzy zapewne nigdy nie mieli kontaktu z taką rybą.

Jak kiedyś łowiłem na ciepłym kanale w Krakowie na spinning to uwiesił mi się taki potworek.

Wędka do 25gr i plecionka 0.15 po ponad godzinnej walce plecionka się przetarła.

Było kilkanaście odjazdów po około 300m wzdłuż kanału i bieg przez krzaki od drzewa do drzewa.

Były takie momenty gdy sum już tracił siły ale nie udało mi się go ani razu podciągnąć do powierzchni.

Po tej męczącej walce długo nie mogłem się uspokoić i w życiu bym nie pomyślał że przy takim sprzęcie da się wygrać taką nierówną walkę.

Gdyby nie Pan Tomasz i nasz fotoreporter Tomek1 dzięki któremu mogliśmy obejrzeć część tego holu to pewnie jeszcze długo bym tak myślał.

Jeszcze raz gratki dla obydwu Tomaszów.

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Aż nie mogę uwieżyć, żeby Tomek1 nas okłamał i potwierdził wypuszczenie suma, uwiecznione na filmie :shock:

Cytat:

"Po kilku chwilach niepewności i napięcia udało się z niemałym trudem wciągnąć rybę na brzeg. Gorączkowe poszukiwania odpowiedniej miarki i wreszcie pomiar, który dał wynik 2 metry i 50 centymetrów!!! Oczywiście nikt nie dysponował urządzeniem zdolnym do zważenia tego kolosa. Sum będący aktualnym rekordem Polski miał 2,45 m i ważył 102 kg. Biorąc pod uwagę, ze ten był jeszcze dłuższy i z uwagi na porę roku - grubszy, można się spodziewać, że ważył znacznie powyżej 100 kilogramów!"

Czy jest to ten sam sum czy inny?

Napisano

warszawa_24 sam sobie odpowiedz na pytanie:

ww 4.2009 numer(718)

Czy w szkołach już nie uczą czytać ze zrozumieniem :?::roll:

Napisano
Aż nie mogę uwieżyć, żeby Tomek1 nas okłamał i potwierdził wypuszczenie suma, uwiecznione na filmie :shock:

Inny. Tamten został wypuszczony co fragmentarycznie widać.

Napisano
jasne że inny tylko chciałem pokazać że wypuścił tego suma tylko dlatego(zapewne) ze miał okres ochronny ;/

Tego już się pewnie nigdy nie dowiemy, chyba że Tomaszowi uda się go złowić ponownie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.