Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę że wytrzymały by max jeden sezon i to jak bym je oszczędał.

Oj mylisz sie kolego i to bardzo.Mam okumy travertine 55

Przez 4 sezony były to moje główne kołowrotki .Używałem ich do łowienia na ciężkie zestawy gruntowe-żyłka 0,30 ,ciężarki 80-100 g (także na klipsie) czasami koszyki żeberkowe lub metody o wadze 40-60g+zanęta ,łowie na dużym zalewie, bardzo płytkimi ,bardzo zarośniętym .często przy zwijaniu oprócz zestawu holuje qupe zielska lub patyki i kołowrotki dają nadal rade.kołowrotków używam nadal do lżejszych zestawów.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 364
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Oj mylisz sie kolego i to bardzo.Mam okumy travertine 55

Przez 4 sezony były to moje główne kołowrotki

Może być że masz rację ale i tak pozostaje przy swoim. Ludzie z jakiegoś względu inwestują w takie kołowrotki jak Shimano BBLC czy Ultegry dlaczego ? Bo nie każdy lubi wymieniać sprzet co 2 sezony, nie każdy komfortowo się czuje mając świadomość że jego sprzęt może zawieść w każdej chwili bo nie jest przystosowany do dużych obciążeń. Z całym szacunkiem dla twojej osoby ale ile i jak dużych ryb wyciągnołeś na te młynki przez 4 lata ? Ja pewnie nie wyciągnąłem nawet ułamka tego co Ty ale już zdążyłem się przekonać co robią dzikie miśki w granicach 10-15kg i aumury z Odry którym nie brakuje dużo do 20kg. Amur przy brzegu robi zryw i ucieka na dokręconym hamulcu tyle ile mu się podoba. nie dasz mu luzu to połamie kija albo zerwie żyłkę. Wierz mi że młynek dostaje bardzo mocno po dup*e przy takich zrywach.

Więcej już raczej nie mam do dodania w tym wątku, swoje stanowisko przedstawiłem :wink:

Napisano

Z tym 'nie każdy komfortowo się czuje mając świadomość że jego sprzęt może zawieść w każdej chwili bo nie jest przystosowany do dużych obciążeń" to sie z tobą zgodze temu też kupiłem tiki bo 15 amura czy 20 kilowego karpia to bym sie na nich bał ciągnąć.

Napisano

koledzy jak juz pisałem w innym dziale dostałem od żony

kołowrotek Penn Slammer 760 L (wolny bieg)

wiem ze kołowrotek jest mocny (uzywam 760 bez wolnego na sumy)

ale interesuje mnie czy nada się na karpie bo nikt o nim nie wspomina?? :?::?:

Napisano
ale interesuje mnie czy nada się na karpie bo nikt o nim nie wspomina

Kolega ma na sumy ten z wolnym biegiem i często używa przy trzeciej wędce karpiowej. Gabarytowo, wagowo i konstrukcyjnie solidna maszyna i na pewno się nada na karpie. Fakt że designe i szpula nie bardzo karpiowa ale nie każdy potrzebuje do karpiowania kołowrotków z extremalnymi szpulami long cast. Rzucić z niego na pewno nie rzucisz jak z BBLC i na pewno mając 400 pln nie kupiłbym go do karpiówki bo za tą cene masz inne typowo karpiowe młynki ale ogólnie jest spoko i na pewno długo nim pokręcisz

Napisano
ale interesuje mnie czy nada się na karpie bo nikt o nim nie wspomina

Kolega ma na sumy ten z wolnym biegiem i często używa przy trzeciej wędce karpiowej. Gabarytowo, wagowo i konstrukcyjnie solidna maszyna i na pewno się nada na karpie. Fakt że designe i szpula nie bardzo karpiowa ale nie każdy potrzebuje do karpiowania kołowrotków z extremalnymi szpulami long cast. Rzucić z niego na pewno nie rzucisz jak z BBLC i na pewno mając 400 pln nie kupiłbym go do karpiówki bo za tą cene masz inne typowo karpiowe młynki ale ogólnie jest spoko i na pewno długo nim pokręcisz

Chlopie, nie sprzet /WYGLAD/ sie liczy tylko szczescie przy lowieniu ryb. Na mlynek o ruchomej szpuli nie moge lowic ryb,nawet karpi ? Jak napisalem w innym poscie,wyluzuj. :wink:
Napisano

Chyba nie zrozumiałeś odpowiedzi,nie chodziło o wygląd tylko o kształt szpuli która w tym Pennie nie służy do dalekich rzutów.Pozatym karpiowanie ze szczęściem ma niewiele wspólnego,o wiele ważniejsze umiejętności i właśnie odpowiedni sprzęt, no chyba że łowisz kroczki w stawach hodowlanych. A kołowrotki o ruchomej szpuli jak najbardziej się nadają tyle że do łowienia na muchę.

Pozdrawiam.

Napisano

Witam,planuje kupić swój pierwszy kołowrotek karpiowy.Mam niestety tylko 100 zł a więc w tej cenie spodobał mi się Mistrall Siro Carp 50.Co myślicie o tym kołowrotku? :smile:

Napisano

York Big-Game jest wart kupna, choć parę złotych droższy, ale solidna i tania maszynka karpiowa. Na "Alledrogo" widziałem po 119zł, myślę, że warto. Pozdrawiam.

Napisano
Dziękuje za odpowiedz pomyśle...a co myślicie o tym kołowrotku co proponowałem?

Myślę, będzie za delikatny do karpiowania , wysokie przełożenie, mała poj. szpuli, to jeśli chodzi o sprawy techniczne. Warto, uważam poważnie rozważyć tego Yorka, ma pochlebne opinie nawet u karpiarzy.

Napisano
Witam,planuje kupić swój pierwszy kołowrotek karpiowy.Mam niestety tylko 100 zł a więc w tej cenie spodobał mi się Mistrall Siro Carp 50.Co myślicie o tym kołowrotku? :smile:

Napisz jeszcze czy chcesz kupić kołowrotek z wolnym biegiem czy nie?

Napisano
Z wolnym biegiem

Zobacz Robinsona- seria Free Runner. W sam raz na Twój budżet. Za te pieniądze niezły sprzęt z gwarancją na 5 lat. :wink:

Napisano

Dzięki ten bardzo fajny....chyba sie na ten zdecyduje.A tak na boku to kupiłem wędke konger carbomaxx carp 360/100 to dobra wędka na początek przygody z karpiem?

Napisano
A tak na boku to kupiłem wędke konger carbomaxx carp 360/100 to dobra wędka na początek przygody z karpiem?

Będzie ok.

Dzięki ten bardzo fajny...

Połamania :wink:

Napisano
Chlopie, nie sprzet /WYGLAD/ sie liczy tylko szczescie przy lowieniu ryb. Na mlynek o ruchomej szpuli nie moge lowic ryb,nawet karpi ? Jak napisalem w innym poscie,wyluzuj.

Po pierwsze gratuluje jeżeli lapiesz karpie licząc na szczęście :wink: Po drugie nie o wygląd mi chodziło tylko o praktyczne walory sprzętu. Po trzecie nie mam zamiaru dalej z Tobą konwersować na temat karpi/sprzętu klarpiowego bo chyba nie tylko ja zuważyłem że nie masz o tym pojęcia. Po czwarte wódki z Tobą nie piłem więc "Chłopie" to sobie możesz mówić do swojego kolegi albo do partnerki życiowej. Po piąte jak masz parcie na doradznie innym to zajmij sie tym w Swoim prywatynym gronie a nie na forum które czytają tysiące niezależych osób bo nic dobrego z tego nie wyniknie. A jeżeli chodzi o "wyluzowanie w innym poście" to wyluzuje jak tylko mi przedstawisz racjonalne argumenty bo narazie widze że opierasz się na dośąwiadczeniach, które nie bardzo mają coś wspólnego z karpiowaniem, raczej tyczą się łapaniem ryb z gatunku Cyprinus Carpio przy użyciu metody gruntowej a to wielka różnica. Zacznij łowić regularnie (kilka razy w miesiącu) karpie/amury w przedziale 10-20 kg ale potem zacznij prawić Swoje mądrości.