Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poranny wypad na dwie godzinki po pracy melduje się lesczyk około 50cm na odcinku Most Sczytnicki-Most Warszawski.Drapieżnik gania aż miło jutro spinning.normal_20150505_070105.jpg

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

moje strony kolego sott71,graty za leszcza,ja dzisiaj ten sam odcinek kilka okoni i dwa byczki z gruntu,na żywca ani brania,ale tylko dwie godziny po pracy byłem, widać że drapieżnik gania ale dziś nie wspòłpracował.pozdrawiam

Napisano

Dzisiaj od 6 rano na tym odcinku ze spinem i wiadrem przynęt i ani jednego brania .Drapieżnik intensywnie żeruje ale nie chce sie skusić.

Napisano

Witam.

Wczoraj na barkach trafił się sum 144 cm. Strzelił w blaszkę nr 2 i troszkę ją powyginał :)

Wyciągnięty z brzegu.

Na zdjęciu dla porównania obok leży wędka - jej korkowy uchwyt ma 48 cm.

Ciekawostką jest to, że szukałem szczupaka i miałem przypon na niego tyle, że producent przeznaczył go do 6 kg a sum miał przynajmniej 3 razy tyle. W każdym razie chyba dobrze ustawiony hamulec w zauberze zrobił swoje. Hol trwał jakieś 4-6 minut i rybka na wędce o cw 7-28 wyjechała na brzeg. Patyk Fiume Guardian 275 komfortowo i bez zająknięcia pozwolił wyholować potworka, co mnie ucieszyło bo opinii o nim poza sponsorowanymi nie za wiele. Kupiłem go bo był w sporej przecenie i troszkę mnie nurtowało czy nie jest przereklamowany. Jak ktoś lubi med fasty to kijek super nawet w cenie bez upustu.

Jeszcze dorzucę, że na młynek nawinięta była tania plecionka 0,18 york taipan (35 zł 150m) w kolorze zielonym. Łowie na nią od miesiąca i jestem coraz bardziej zdumiony :P.

Ale wracając do suma - w zasadzie w pobliżu nikogo nie było żeby cyknąć fajne fotki.

Przejeżdżał "dziadek" ze stanowiska obok. Jak poprosiłem o zrobienie fotki to powiedział, że w domu sobie zrobię. Ja na to, że okres ochronny i rybka musi wrócić do wody. Odpowiedź cyt. "a tam panie okres, taka ładna rybka... w domu będą ładne zdjęcia".

W każdym razie znowu wlazłem do wody - oczywiście w trampkach - bo wodery zostały w aucie i przeturlałem suma do wody. Nawet szybko odżył i pożeglował w odmęty Odry.

Później wrzucę link do filmu na YT jak odpływa bo teraz jestem w pracy i YT mam zablokowane tak, że nawet sprawdzić nie mogę.

Niestety nie mogę wstawić fotek

Napisano
Przejeżdżał "dziadek" ze stanowiska obok. Jak poprosiłem o zrobienie fotki to powiedział, że w domu sobie zrobię. Ja na to, że okres ochronny i rybka musi wrócić do wody. Odpowiedź cyt. "a tam panie okres, taka ładna rybka... w domu będą ładne zdjęcia".

Normalnie te "mięsne dziadki" to masakra jakaś :!::twisted:

Napisano

Dokładnie. Tym bardziej, że sum brzuch miał wypchany jak taka taka chińska zabawka co się "gniotek" ma nią mówi.

Chciałbym ze 2 fotki wrzucić ale ciągle mi komunikat wywala że limit przekroczono pomimo pomniejszenia zdjęć i to bardzo

Napisano
Dokładnie. Tym bardziej, że sum brzuch miał wypchany jak taka taka chińska zabawka co się "gniotek" ma nią mówi.

Chciałbym ze 2 fotki wrzucić ale ciągle mi komunikat wywala że limit przekroczono pomimo pomniejszenia zdjęć i to bardzo

Zdjęcia dodajemy przy użyciu galerii haczyk.pl, ale nasz regulamin nie pozwala na umieszczenie zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym.

Napisano
Nawet wtedy gdy był to przyłów i na filmie jest jak ryba wraca do wody?

Tak.

A tak wygląda kotwica po holu

Ale utrzymała. :wink:

Napisano

Od dnia 22.05 bieżącego roku PZW Okręg we Wrocławiu wprowadza

ZAKAZ POŁOWU RYB

w wodach Kanału Powodziowego we Wrocławiu pomiędzy Jazem Bartoszowice a jego ujściem do Odry

Napisano
Witam, Kanał Powodziowy jest już dostepny do wedkowania? dziś widzialem tam jakiś spinningistów.

Dzwoniłem w sprawie powodziowego do PZW. Podobno RZGW nie pozwala na łowienie do końca roku, podobno ze względu na to, że brzegi muszą "związać".

Napisano

Witam!

Jak dojechać w chwili obecnej nad Odrę w Blizanowicach? Można jakoś zjazdem ze wschodniej obwodnicy?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Hej, wrzucam mapkę. Nr 1 zjazd z obwodnicy jednak z tego co pamiętam tam jest zakaz ruchu więc wjazd na własne ryzyko. Nr 2 zjazd z drogi Blizanowice-Siechnice przed łowiskiem Mała Szwecja.

normal_mapka_blizanowice.png

• 4 weeks later...
Napisano

Tak latam, ostatnio nad wodę, rzucam to na szczupaka to na sandała, ni okoń się nawet nie trafi, i jak tak sobie człowiek pomyśli, że jeszcze kilka lat temu, to już by komplet na kiju miał, tak teraz lipa jak okiem sięgnąć. I choć nie wierzę w efekty cieplarniane i wszelkie normy EURO, tak uważam, że klimat się faktycznie zmienia, co zauważyli to starsi członkowie mojej rodziny. a i ja to odczuwam i chyba każdy z nas, więc tak czasem nad tą wodą stoję i rzucam i sobie tak rozmyślam czy te okresy ochronne ustalane dawno dawno temu, już się dawno nie poprzesuwały. Chyba wiecie o co mi biega Takie tam poniedziałkowe rozkminki. Ps Gratulacje Węgorza:D

Napisano
Chyba wiecie o co mi biega Takie tam poniedziałkowe rozkminki. Ps Gratulacje Węgorza:D

Dzięki za gratulacje. Rozumiem aluzję i muszę powiedzieć, że się z Tobą zgadzam w 100%.

Byłem na wysokości Rędzina wczoraj.

2 pociągnięcia na filecika ale nie udało mi się zaciąć w tępo.

Nawet jeden z panów, który przesiedział 16h i próbował wszystkiego - filet, żywiec, trupek, rosówki a nawet wątróbka :twisted: zszedł o kiju hehe.

Odra wyprostowana jak w mordę strzelił.

normal_WP_20150621_004.jpg

Napisano
Swoją drogą okres ochronny na tą rybę u nas to bzdura.

Okres ochronny węgorza u nas dotyczy raczej rzek , zaporówek i ogólnie miejsc migracji węgorzy do morza , bo samo tarło to jak wiadomo morze Sargassowe - czyli trochę daleko :)

Napisano
Okres ochronny węgorza u nas dotyczy raczej rzek , zaporówek i ogólnie miejsc migracji węgorzy do morza , bo samo tarło to jak wiadomo morze Sargassowe - czyli trochę daleko :)

Dotyczy wszystkich wód i ma na celu wyłącznie uniemożliwienie wędkarzom jego łowienia wtedy kiedy teoretycznie najlepiej żeruje.

• 3 weeks later...
Napisano

Koledzy czy ktoś z Was łowił w takiej zatoczce kajakowej przy ul. Kożuchowskiej? Chodzi mi dokładnie o to miejsce --> https://goo.gl/maps/P3mMO To zatoka stanicy harcerskiej. Szukam nowych miejsc do łowienia. Spinninguję i ostatnio uczę się odległościówki.

Napisano

Witam,

Kiedyś miejsce warte polecienia a teraz nie. Zatoczka bardzo płytka ok 0,5m. Do połowienia żywczyków wyśmienita ale na grubą rybę niestety nie. Trafiają się okonki w przedziale 7-15 cm oraz każdy mały białoryb oraz byczki. Na spinning lepiej obrzucać jego połączenie z Odra, zarówno z jednej jak i z drugiej strony. Jest tam fajna kamienista opaska ale niestety może być w tej chwili odkryta przy tym stanie wody.