carloss83 Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Kormorany widziałem tak jak syf płynący. Dramat!!!!Ale okonie i tak zaczęły amorasy i nie chcą współpracować więc trzeba i tak dać im teraz spokój. Jeden z ostatnich : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Jak to jest, że jednego wieczoru widać, że woda żyje a następnego cisza jakby ktoś wybił wszystko do nogi?! Wczoraj zaliczyłem pierwsze 2h nocnego kleniowania i co by się dobrze zrymowało - to bez brania. Mimo normalnego stanu Odry, woda bardzo mętna. Nawet nietoperz się żaden nie pojawił. Stawiam na nagły skok ciśnienia. Uzbrojony jestem już po zęby. Remanent w pudłach zrobiony. Wybrałem to co sprawdzone i to czemu dam szansę w tym sezonie (wobki 4-8cm) oczekując grubych klusek (a może i jakiś letni sandacz się pojawi?). 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 panowie mam pytanie , w czwartek rozkraczyłem się autem firmowym w Rybniku ( padł imobilajzer ) wszystkie klamoty wożę z sobą ( przynęty , wędki , kamizelka z OPŁACONĄ KARTĄ ) cały łykend jeździłem rowerem po moich rewirach i się śliniłem na widok wędkujących 😉 jutro mam wolne coś bym skompletował na wariata , co w przypadku kontroli ? mam opłaconą karte , ale nie mam jej przy sobie , macie jakieś porady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 9 minut temu, wasyl1968 napisał: panowie mam pytanie , w czwartek rozkraczyłem się autem firmowym w Rybniku ( padł imobilajzer ) wszystkie klamoty wożę z sobą ( przynęty , wędki , kamizelka z OPŁACONĄ KARTĄ ) cały łykend jeździłem rowerem po moich rewirach i się śliniłem na widok wędkujących 😉 jutro mam wolne coś bym skompletował na wariata , co w przypadku kontroli ? mam opłaconą karte , ale nie mam jej przy sobie , macie jakieś porady ? W razie kontroli to wychodzi drogo (oczywiście patrzę z perspektywy swojej kieszeni): www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3035/cms/szablony/9802/pliki/taryfikator.pdf Nie namawiam do łowienia bez karty ale mam takie spostrzeżenie... Wody w O/Wrocław dzielą się na takie w których na 99% będziesz miał kontrolę i na takie w których na 99% miał jej nie będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 8 minut temu, Marienty napisał: W razie kontroli to wychodzi drogo (oczywiście patrzę z perspektywy swojej kieszeni): www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3035/cms/szablony/9802/pliki/taryfikator.pdf Nie namawiam do łowienia bez karty ale mam takie spostrzeżenie... Wody w O/Wrocław dzielą się na takie w których na 99% będziesz miał kontrolę i na takie w których na 99% miał jej nie będziesz. ostatnią kontrolę miałem? nie pamiętam kiedy, kartę opłacam co roku od 40 lat , chyba można zweryfikować czy karta jest opłacona i kiedy była opłacona ? dowód osobisty jest dokumentem do potwierdzenia danych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Teraz, wasyl1968 napisał: ostatnią kontrolę miałem? nie pamiętam kiedy, kartę opłacam co roku od 40 lat , chyba można zweryfikować czy karta jest opłacona i kiedy była opłacona ? dowód osobisty jest dokumentem do potwierdzenia danych ? Ja miałem kontrolę we wrotek. Odra przy Barkach I. Siedziałem z feederem. Kontrolowała policja i z rozmów wiem, że będą dużo kontrolować. Podpowiedziałem im kilka miejsc, gdzie mogą zaglądać. Podziękowali i pojechali. Kontrolują tez z wody motorówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 17 godzin temu, wasyl1968 napisał: ostatnią kontrolę miałem? nie pamiętam kiedy, kartę opłacam co roku od 40 lat , chyba można zweryfikować czy karta jest opłacona i kiedy była opłacona ? dowód osobisty jest dokumentem do potwierdzenia danych ? W złym miejscu się pytasz. Tutaj na forum każdy łowi z kartą przy sobie i z wypełnionym rejestrem. Nikt nawet przez chwilę nie pomyśli o łamaniu RAPRu a o zabieraniu ryb to już w ogóle! Najlepiej będzie jak zadzwonisz pod numer z zielonej (w tym roku) książeczki: i zapytasz wprost - co mi zrobicie jak mnie złapiecie. Piszę całkiem poważnie bo sam czasami do nich dzwonię, kiedy mam wątpliwość i nie wiem jak interpretować zapisy. 13 razy byłem na rybach w tym roku i kontrolę miałem 3 razy - dobry wynik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 dzięki Marienty za odpowiedź, ja też wędkuję zgodnie z RAPR i też nie zabieram złapanych ryb , zdarzyło mi się i tyle a że pogoda taka i do tego wolne to człowieka nosi , dzisiaj też byłem się poślinić ( jednak spining i oglądanie się czy nie ma kontroli to nie to 😉 zresztą nie mam takiego charakteru w nogach 😉) idzie ku lepszemu jutro jadę do Krakowa to na powrocie może uda się odzyskać klamoty 😁 p.s. oj gula chodziła jak widać że kanał ożył 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARCIN82 Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 @Marienty a tak to jest że biorą ale wtedy gdy cisza na wodzie Faktycznie trochę brudna i jeszcze zimna ale drobnicy dużo. Jakiś spektakularnych ataków nie widać ale coś się już zaczyna ruszać. Pozdrawiam 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 A w nocy, to widzę, że dzieje się (info z pzw Wrocław) " W dniu 08.04.2018 o godzinie 21:05 we Wrocławiu przy Ul. Źródlanej Państwowa Straż Rybacka w raz z SSR zatrzymali trzech obcokrajowców pochodzących z Ukrainy, którzy przy pomocy sieci rybackiej dokonywali nielegalnego połowu ryb. Zatrzymanych sprawców przewieziono do KP Wrocław Leśnica gdzie po sporządzeniu dokumentacji procesowej zostali osadzeni w PdOZ. W dniu 08.04.2018 o godzinie okolo 0:30 w miejscowości Domanice na rzece Bystrzyca w obrębie tarliska – terenu wyłączonego z wędkowania Straż Ochrony Wód PZW zatrzymała trzech mężczyzn Którzy dokonywali połowu ryb za pomocą wędek metodą spiningową. , Za wyżej wymienione wykroczenie sprawcy niewątpliwie poniosą zasłużoną karę". 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 @Booseib rozmawiałem kiedyś z jednym miejscowym wędkarzem z miejscowości Ślęzy to mówił, że na nocki już nie chodzi bo boi się w łeb dostać bo też kiedyś siaty tam stawiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruszkas Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 A obcokrajowiec na wodach PZW nie może czasem bez zezwolenia łowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 3 minuty temu, Gruszkas napisał: A obcokrajowiec na wodach PZW nie może czasem bez zezwolenia łowić? Na pewno nie za pomocą sieci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 25 minut temu, Gruszkas napisał: A obcokrajowiec na wodach PZW nie może czasem bez zezwolenia łowić? niezrzeszony płaci 2x więcej za możliwość połowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Koledzy podpowiedzcie proszę gdzie szukać jazia ? Nie złowiłem jeszcze nigdy tej ryby i kiedyś musi być ten pierwszy raz. Woblerki zakupione tylko nie wiem jak gdzie go najłatwiej znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Ten rok jest dla mnie jednym z lepszych albo rybki faktycznie są aktywne albo w jakimś stopniu nauczyłem się łowić😂 Okoni połowiłem i to z przytupem później przyszedł czas na klenie i może bez okazów ale ilościowo dobrze tydzień poświęciłem boleniom też kilka się trafiło lecz odpuściłem na rzecz jazi bo to ich pora roku. Jaźki z sukcesami poławiam od 3 dni najlepsze efekty mam do 7 rano wieczorem też jest ok ale już nie takie duże. Jutro z rana też atak na 2h postaram się zrobić jakieś fotki bo do tej pory łowiłem i wypuszczałem bez sesji. 2 godziny temu, Gu_miś napisał: Koledzy podpowiedzcie proszę gdzie szukać jazia ? Nie złowiłem jeszcze nigdy tej ryby i kiedyś musi być ten pierwszy raz. Woblerki zakupione tylko nie wiem jak gdzie go najłatwiej znaleźć. Łatwo nigdy nie jest😁 najlepiej nad wodą być przed świtem i obserwować wodę napewno je zauważysz a wtedy tylko machać i machać. Trzeba wziąć na uwagę jeszcze to że w niektórych miejscach Odry te bestie żerują na owadach i na spinning ich nie przechytrzysz ale tam gdzie żerują na drobnicy będziesz miał eldorado takie są moje spostrzeżenia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroslav Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Potwierdzam, jaziory fajnie już kąsają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 To jeszcze mi powiedzcie gdzie:) w warkoczach, klatkach, przy opaskach? Planuje w sobotę rano uderzyć w okolice Gajkowa i nie wiem czy to dobry kierunek. W sumie są tam wszystkie wymienione elementy wiec poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 1 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroslav Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Z tamtej strony to leć na Oławkę (lekko powyżej jazu ). Gajków też dobry, ale jeśli chodzi o muszkę to raczej później. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 16 minut temu, jaroslav napisał: Z tamtej strony to leć na Oławkę (lekko powyżej jazu ). Gajków też dobry, ale jeśli chodzi o muszkę to raczej później. No ja nie muszkowy... Ze spinem polatam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Jedni wolą świt, ja wolę zmierzch. Osobiście szukam jazi na płytkiej wodzie. Łatwiej mi je zlokalizować. Może to być opaska, rozciągnięte i przelane ostrogi, jakieś przybrzeżne blaty. Bardzo dobrymi miejscami są płytkie przybrzeżne wnęki z zalanym zielskiem (bardzo przerzedzone kępy traw) z wyraźnym nurtem. Takich miejsc nie ma zbyt dużo, ale jak uda się namierzyć, to sukces prawie murowany. Wydaje się, że najlepszymi za dnia woblerkami będą mikrusy 2-3 cm. W nocy można podać większy kaliber, nawet 5 cm. Muchy noc/dzień to inny temat;) W nocy jazie (duże sztuki) zachowują się podobnie do boleni. Atakuje przy samym brzegu i odjazd na środek. Ciężko podejść takiego cwaniaka. Trzeba długo i bardzo cicho podchodzić na długość rzutu. Wachlarzem wprowadzać woblerka w stanowisko i liczyć na szczęście. Dzisiaj trzy jazie, dwa największe na zdjęciach. Wobler od Jacka Zwolskiego "JAZ". 1 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARCIN82 Napisano 13 Kwietnia 2018 Share Napisano 13 Kwietnia 2018 Cześć. A ja tak sobie myślę dopaść jeszcze w tym roku fajnego jazia. I co? @jaceenwszystkie chyba pozakuwał Pięknie połowione. No ale na zachętę chyba, klenie, spasione i niesamowicie silne. Zaliczyłem sześć kopnięć z czego cztery rybki na brzegu. 2 kluchy i jak to bywa przy kleniowaniu 2 sandaczyki. Magiczne 50 coraz bliżej. Dużo sieczki więc nie ma co szaleć z wielkością wabika. W roli głównej niezawodny i poobijany salmo hornet 4. Nie obyło się bez przygód. Niewiele brakowało a mogło skończyć się kotwicą w palcu, ach te latające klenie. Pozdrawiam i gratuluję punktującym 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 13 Kwietnia 2018 Share Napisano 13 Kwietnia 2018 Marcin piękna klucha. Trocinami ją wypchałeś Spasiona. Gratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 13 Kwietnia 2018 Share Napisano 13 Kwietnia 2018 Miałem zrobić jakieś fotki jazi ale brały takie do 40cm a zdjęcia powyżej 40 😋 ilościowo bardzo dobrze kilerem były woblery siek gupik i bzyk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi