marbil Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 witam panowie dajcie znać czy coś skubie:) jutro mam urlop i nie wiem gdzie jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Ok. Ja nie wiem czy dzisiaj pójdę ale jakbym poszedł to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweldk Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Ja dzisiaj byłem na kanale żeglugowym przy ul. monopolowej. Siedziałem z 4 godzinki. Niestety tylko raz coś pyknęło a tak to lipa. Dobrze zanęciłem, przynętą też kombinowałem. Następny wypad za tydzień. Mam nadzieje, że się ociepli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Ja dzisiaj tylko pojechałem rowerem zobaczyć nad odrę koło mostów warszawskich i było 3 spinningistów i jeden starszy pan, który łowił na feedera. Akurat jak przyjechałem to wyciągnął byczka, a później drugiego i to chyba było na tyle. Może dzisiaj był zły dzień na ryby...Ja też zaplanowałem wypad za tydzień, może się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Był ktoś może dzisiaj na rybach nad Odrą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Ja byłem wczoraj z gruncikiem to 22 byczki i okoń 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 No to widzę że wypad udany Wczoraj była piękna pogoda, szkoda że ja nie mogłem pójść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 ja byłem na barkach nic sie nie działo oprócz paru byczków ale dla mnie to nie ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 No w pewnym sensie to nie ryby, ale przynajmniej coś się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 W okolicach Milenijnego leszcz i płoć wali jak szalona - bylismy w 3 osoby i kazdy mial po ok 15 leszczy i kilka ploci na głowe - kilka leszczy wpadlo 50+ (te największe juz z wysypką tarłową) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Gratuluję połowu Dobrze słyszeć że nareszcie się coś ruszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 SQra, Widze że druga główka ci przypadła do gustu ,mam nadzieje że dacie się rybkom wytrzeć i ikra nie pójdzie w krzaki największe juz z wysypką tarłową) To są te z pod elektrociepłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Siedlismy na drugiej ostrodze bo jest wieksza, a ze wyjazd byl rekreacyjno-towarzyski chcielismy siedziec razem. A co do ryb i tarła to 100% sztuk wraca do wody w dobrej kondycji Tak na marginesie - 10 min po naszym przyjezdzie odwiedziła nas policja wodna, zapowiedzieli ze w tym sezonie zwiększą częstotliwość kontroli, prosili tez zeby w razie jak trafi sie sum to zeby zabierac je ze sobą bo jest go niby tak duzo w odrze ze jeszcze troche i braknie białej ryby no i postraszyli mandatem za wiazd na wał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 prosili tez zeby w razie jak trafi sie sum to zeby zabierac je ze sobą bo jest go niby tak duzo w odrze ze jeszcze troche i braknie białej ryby no i postraszyli mandatem za wiazd na wał Z tym sumem to mają racje ,mnoży sie na potęgę ,raka w Odrze nie uświadczysz ,tak samo z krąpiem są odcinki że nie ma sztuki ,a kiedyś odra stała krąpiem.No a z tym wjazdem to mnie zaskoczyłeś ,bo słyszałem że już można legalnie tam wjeżdżać.Jak woda ciągnie jeszcze ,nęcisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 No niby nie mozna jezdzic po wale a co wstawia znak to ktos go wykopie... A woda jeszcze ciągnia ale z wyjazdu na wyjazd widac ze powoli schodzi i uciąg coraz mniejszy a z nęceniem jeszcze się wstrzymaliśmy, mysle ze za tydzien zaczniemy sypać, jutro sie wezme za robienie kulek tylko jeszcze sie nie zdecydowalem co do składu/smaku - bedziemy rzucać 7kg ziarna + 1kg kulek, z czasem zmniejszymi kulki tak do 0.5kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweldk Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 W okolicach Milenijnego leszcz i płoć wali jak szalona - bylismy w 3 osoby i kazdy mial po ok 15 leszczy i kilka ploci na głowe - kilka leszczy wpadlo 50+ (te największe juz z wysypką tarłową) A na co łowiliście? Czymś nęciliście dodatkowo czy tylko z samego koszyczka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 9 Kwietnia 2010 Share Napisano 9 Kwietnia 2010 paweldk, Łowilismy na białe/pinke, wazna byla kolorystyka: biały-biały i na koniec mała czerwona pinka. Nęciliśmy głównie z koszyka bo brania były tak częste że średnio co 5 min było cięcie i zarzut więc dodatkowo nie było potrzeby nęcic, na początku zanim rozwineliśmy sie na dobre to każdy wrzucił sobie po 3/4 kulki - zanęte mieliśmy Lorpio Heavy na dużą rzeke - moim zdaniem świetna zanęta na Odre. Co do sprzetu to oczywiscie tylko delikatny zestaw gwarantował sukces - haczyk 14/12 - przypon 0.12 i długi (mój miał ok 1m koledzy mieli po 70cm) Brania były przez cały dzień z tym że najlepsze od 10-14 później zrobiło sie troche spokojniej no i trzeba powiedzieć że było strasznie dużo pustych brań - szarpnięcia szczytówki bylo mocne i dość długie a i tak ciężko było zaciąć. Ale z wyjazdu na wyjazd jest coraz lepiej - zobaczymy na ten weekend co się bedzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweldk Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Jakich koszyczków używacie na rzece? tzn ilu gramowych. Wczoraj byłem przy wyspie Opatowickiej, uciąg był mocny i z koszyczkiem 60g robiło co chciało. Na drugiej wędce miałem chyba 30g. Dodatkowo straciłem 2 zestawy :/ Trochę się wczoraj podłamałem, byłem w 2 miejscach ( później na rozdzieleniu rzeki na kanał żeglugowy) i nawet 1 brania nie miałem. Na haczyku gnojaczek na 2 wędkach i nic :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin26Wro Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 paweldk, gramaturę koszyczka dobierasz do uciągu wody jeżeli Ci ściągało 60g trzeba było dać większy. Ja używam kwadratowych oraz trójkątnych, całkowicie zrezygnowałem z okrągłych. Co do brań ryb, może akurat wczoraj nie miały ochoty na czerwonego ? Idąc na rybki zawsze mam ze sobą przynajmniej trzy rodzaje przynęty aby uniknąć sytuacji, jaka Ciebie spotkała. Pamiętaj, że rybki to stworzenia strasznie kapryśne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweldk Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Musiałbym się kiedyś wybrać na ryby z kimś doświadczonym. Jest to mój pierwszy rok. Wcześniej łowiłem okazjonalnie na komercyjnych łowiskach. Pewnie popełniam masę błędów, od wyboru miejscówki począwszy Co do koszyczków to nie wiem czy moje wędki dadzą rady z większymi. Jedna wędka ma 100g cw i na niej mam 60g koszyczek. Nie wiem ile g zanęty do tego wchodzi. Z racj, że mieszkam na Sępolnie, to wybieram miejscówki w okolicy. Z tydzień odpocznę i zobaczymy co wyjdzie następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin26Wro Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Co do koszyczków to nie wiem czy moje wędki dadzą rady z większymi. Jedna wędka ma 100g cw i na niej mam 60g koszyczek. Nie wiem ile g zanęty do tego wchodzi. Poczytaj sobie tutaj : http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2594 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Jakich koszyczków używacie na rzece? tzn ilu gramowych. Wczoraj byłem przy wyspie Opatowickiej, uciąg był mocny i z koszyczkiem 60g robiło co chciało. Na drugiej wędce miałem chyba 30g Ja uzywam koszyczków 60g prostokątnych ale lapie w klatkach miedzy główkami gdzie uciąg jest niewielki a czesto jest tam nurt wsteczny...kolega łapał nawet ostatnio na koszyk 40g + zanęta i spadał on na dno w miejscu w którym wpadł do wody. Łapiąc w głównym nurcie czyli na "srodku" rzeki to nawet oliwke 150g bedzie ściągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 wszystko tez zależy od grubości żyłki przy średnim uciągu i grubej żyłce może ściągać koszyczek a jak sie zastosuje cieńszą to przy tym samym obciążeniu będzie tam gdzie chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam. Byłem dzisiaj nad Odra koło mostów warszawskich i jestem bardzo zadowolony. 10 leszczy w ciagu 2,5 godziny. Było też paru wędkarzy obok mnie i każdy coś co chwilę łapał. Uważam ten dzień za udany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Jakies ładne leszcze? Znajomy dziś złapał krasnopiórkę prawie 1kg i kolo 40cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi