Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja dzisiaj byłem na kanale żeglugowym przy ul. monopolowej. Siedziałem z 4 godzinki. Niestety tylko raz coś pyknęło a tak to lipa. Dobrze zanęciłem, przynętą też kombinowałem. Następny wypad za tydzień. Mam nadzieje, że się ociepli

Napisano

Ja dzisiaj tylko pojechałem rowerem zobaczyć nad odrę koło mostów warszawskich i było 3 spinningistów i jeden starszy pan, który łowił na feedera. Akurat jak przyjechałem to wyciągnął byczka, a później drugiego i to chyba było na tyle. Może dzisiaj był zły dzień na ryby...Ja też zaplanowałem wypad za tydzień, może się uda :grin:

Napisano

W okolicach Milenijnego leszcz i płoć wali jak szalona - bylismy w 3 osoby i kazdy mial po ok 15 leszczy i kilka ploci na głowe - kilka leszczy wpadlo 50+ (te największe juz z wysypką tarłową)

p0504101543.jpg

Napisano

SQra, Widze że druga główka ci przypadła do gustu ,mam nadzieje że dacie się rybkom wytrzeć i ikra nie pójdzie w krzaki :???::cool:

największe juz z wysypką tarłową)
To są te z pod elektrociepłowni. :wink:
Napisano

Siedlismy na drugiej ostrodze bo jest wieksza, a ze wyjazd byl rekreacyjno-towarzyski chcielismy siedziec razem.

A co do ryb i tarła to 100% sztuk wraca do wody w dobrej kondycji :wink:

Tak na marginesie - 10 min po naszym przyjezdzie odwiedziła nas policja wodna, zapowiedzieli ze w tym sezonie zwiększą częstotliwość kontroli, prosili tez zeby w razie jak trafi sie sum to zeby zabierac je ze sobą bo jest go niby tak duzo w odrze ze jeszcze troche i braknie białej ryby :mrgreen: no i postraszyli mandatem za wiazd na wał :twisted:

Napisano
prosili tez zeby w razie jak trafi sie sum to zeby zabierac je ze sobą bo jest go niby tak duzo w odrze ze jeszcze troche i braknie białej ryby :mrgreen: no i postraszyli mandatem za wiazd na wał :twisted:
Z tym sumem to mają racje ,mnoży sie na potęgę ,raka w Odrze nie uświadczysz ,tak samo z krąpiem są odcinki że nie ma sztuki ,a kiedyś odra stała krąpiem.No a z tym wjazdem to mnie zaskoczyłeś ,bo słyszałem że już można legalnie tam wjeżdżać.

Jak woda ciągnie jeszcze ,nęcisz.

Napisano

No niby nie mozna jezdzic po wale a co wstawia znak to ktos go wykopie...

A woda jeszcze ciągnia ale z wyjazdu na wyjazd widac ze powoli schodzi i uciąg coraz mniejszy a z nęceniem jeszcze się wstrzymaliśmy, mysle ze za tydzien zaczniemy sypać, jutro sie wezme za robienie kulek tylko jeszcze sie nie zdecydowalem co do składu/smaku - bedziemy rzucać 7kg ziarna + 1kg kulek, z czasem zmniejszymi kulki tak do 0.5kg

Napisano
W okolicach Milenijnego leszcz i płoć wali jak szalona - bylismy w 3 osoby i kazdy mial po ok 15 leszczy i kilka ploci na głowe - kilka leszczy wpadlo 50+ (te największe juz z wysypką tarłową)

A na co łowiliście? Czymś nęciliście dodatkowo czy tylko z samego koszyczka ?

Napisano

paweldk, Łowilismy na białe/pinke, wazna byla kolorystyka: biały-biały i na koniec mała czerwona pinka. Nęciliśmy głównie z koszyka bo brania były tak częste że średnio co 5 min było cięcie i zarzut więc dodatkowo nie było potrzeby nęcic, na początku zanim rozwineliśmy sie na dobre to każdy wrzucił sobie po 3/4 kulki - zanęte mieliśmy Lorpio Heavy na dużą rzeke - moim zdaniem świetna zanęta na Odre.

Co do sprzetu to oczywiscie tylko delikatny zestaw gwarantował sukces - haczyk 14/12 - przypon 0.12 i długi (mój miał ok 1m koledzy mieli po 70cm) Brania były przez cały dzień z tym że najlepsze od 10-14 później zrobiło sie troche spokojniej no i trzeba powiedzieć że było strasznie dużo pustych brań - szarpnięcia szczytówki bylo mocne i dość długie a i tak ciężko było zaciąć. Ale z wyjazdu na wyjazd jest coraz lepiej - zobaczymy na ten weekend co się bedzie działo :wink:

Napisano

Jakich koszyczków używacie na rzece? tzn ilu gramowych. Wczoraj byłem przy wyspie Opatowickiej, uciąg był mocny i z koszyczkiem 60g robiło co chciało. Na drugiej wędce miałem chyba 30g. Dodatkowo straciłem 2 zestawy :/ Trochę się wczoraj podłamałem, byłem w 2 miejscach ( później na rozdzieleniu rzeki na kanał żeglugowy) i nawet 1 brania nie miałem. Na haczyku gnojaczek na 2 wędkach i nic :/

Napisano

paweldk, gramaturę koszyczka dobierasz do uciągu wody :) jeżeli Ci ściągało 60g trzeba było dać większy. Ja używam kwadratowych oraz trójkątnych, całkowicie zrezygnowałem z okrągłych. Co do brań ryb, może akurat wczoraj nie miały ochoty na czerwonego ? ;) Idąc na rybki zawsze mam ze sobą przynajmniej trzy rodzaje przynęty aby uniknąć sytuacji, jaka Ciebie spotkała. Pamiętaj, że rybki to stworzenia strasznie kapryśne ;)

Napisano

Musiałbym się kiedyś wybrać na ryby z kimś doświadczonym. Jest to mój pierwszy rok. Wcześniej łowiłem okazjonalnie na komercyjnych łowiskach. Pewnie popełniam masę błędów, od wyboru miejscówki począwszy ;) Co do koszyczków to nie wiem czy moje wędki dadzą rady z większymi. Jedna wędka ma 100g cw i na niej mam 60g koszyczek. Nie wiem ile g zanęty do tego wchodzi. Z racj, że mieszkam na Sępolnie, to wybieram miejscówki w okolicy. Z tydzień odpocznę i zobaczymy co wyjdzie następnym razem.

Napisano
Jakich koszyczków używacie na rzece? tzn ilu gramowych. Wczoraj byłem przy wyspie Opatowickiej, uciąg był mocny i z koszyczkiem 60g robiło co chciało. Na drugiej wędce miałem chyba 30g

Ja uzywam koszyczków 60g prostokątnych ale lapie w klatkach miedzy główkami gdzie uciąg jest niewielki a czesto jest tam nurt wsteczny...kolega łapał nawet ostatnio na koszyk 40g + zanęta i spadał on na dno w miejscu w którym wpadł do wody. Łapiąc w głównym nurcie czyli na "srodku" rzeki to nawet oliwke 150g bedzie ściągać

Napisano

wszystko tez zależy od grubości żyłki przy średnim uciągu i grubej żyłce może ściągać koszyczek a jak sie zastosuje cieńszą to przy tym samym obciążeniu będzie tam gdzie chcemy

Napisano

Witam. Byłem dzisiaj nad Odra koło mostów warszawskich i jestem bardzo zadowolony. :mrgreen: 10 leszczy w ciagu 2,5 godziny. Było też paru wędkarzy obok mnie i każdy coś co chwilę łapał. Uważam ten dzień za udany :razz: