Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

stefek, z całym szacunkiem dla Twojego wieku, niestety nie masz racji. Po pierwsze, osoba wymieniona przez adriana złamała dwa przepisy- mając rozłożoną gruntówkę nie wolno spinningować, poza tym spinningowanie 29 kwietnia zestawem szczupakowym jest zakazane. Ani ustawa ani RAPR nie przewidują dopuszczenia ww zachowań dla wędkarzy w szlachetnym wieku seniorskim.

A cały ustęp o kapowaniu jest jak z poprzedniej epoki (trzeba przepisy naciągać a jak się komuś nie podoba to jest kapuś).

Kolego seniorze, naprawdę nie przystoi pochwalanie zachowań niezgodnych z prawem.

Z wyrazami szacunku endrju

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Moją odpowiedź, na post endrju,pozwoliłem sobie przesłać na pw, żeby nie zanudzać kolegów swoją opinią na poruszaną kwestię.-

Napisano

kolego, ja znam przepisy, ale ich poznanie a przestrzeganie ! to dwie różne sprawy..wiem , że nie do oganów :), ale to i tak wg.mnie uważam ten sposób informacji za niesmaczy gest..młodziaku, no bo jeśli tamten to staruszek, to Ty chyba młodziak, bez obrazy

Napisano

Każdy ma prawo do własnej opinii i podejścia do tej lub innej sprawy dotyczącej wędkarstwa i zachowań nad wodą. Może być młodzian do seniora mi kawałek jeszcze ryb do złowienia zostalo

Napisano

Chyle czoło przed Twoją tolerancją,życzę sukcesów, ja też mam nadzieje , że ten rok będzie lepszy niz ten pełen opadów 2010, dla mnie fatalny rok, co do seniora..to jeśli moge grzecznie poradzić to się spiesz z rybkami , bo to moment.i powitamy Cię wśród seniorów.:), a wtedy wypadałoby się juz mieć czym pochwalić..:) Ja np. pobiłem swoj rekord już tego roku w wielkości brzany, bazując na opinii moich kolegów wędkarzy moja brzana miałą dobrze ponad 2.5 kg i była w doskonałej kondycji, hol na cieńkie bety był naprawde emocjonujący..

Napisano

Witam,

jako że jest to mój debiut na żwirowni Brzegi 1,2,3 chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z drapieżnikiem w tych wodach gdzie można szukać szczupaka a od czerwca sandacza, byłem na tych zbiornikach 2 razy, udało mi się pokłóć trochę drobnego szczupaka, uderzył mi dwa ładne sandały, oraz mój życiowy okoń 40cm :twisted::twisted:

może ktoś z forumowiczów podpowie gdzie lepiej szukać szczupaka ?

chętnie też wybiorę się na wspólne wędkowanie, dysponuje autem jestem z NH.

Pozdrawiam

Napisano

Polecalbym bardziej Przylasek zborinik nr 1 niz Brzegi, w tamtym roku duzo czasu tam spedzilem i ani jednego szczupaka nie mialem powyzej 50 cm, tez jestem z NH ale wole dolozyc pare kilosow i zajechac na Przylasek :P

Napisano

hmm...zawzialem sie na brzegi od tego sezonu..

1 i 3 ...i hmm zero efektow jak narazie;]

ale moj brat w weekend majowy w 1.5h szczupaka ~50cm dorwal przy miejscu gdzie necilem sobie z nudow drobnice;p

+ widzialem klikanascie akcji z Trzcin;] z szczupakiem w roli glownej...czyli drapieznik tam jakis plywa ,ale mojego bialorybu jakos dorwac nie moge;/

btw: fotka szczupaka:

4af62b295d801e97m.jpg

i ten...zostal wypuszczony spowrotem do wody 0_o ... moj brat cos strasznie sie trzyma c&r ;]

• 2 months later...
Napisano

jak tam ktoś łowie na Brzegach ? jakieś wyniki ? ja na około 30 wyjazdów jeden miarowy zębaty około 55, wrócił do wody i 3 sandacze od 50 do 65, wszystko dalej pływa, ogólnie chyba odpuszczam ten zbiornik, pustynia praktycznie :-/ są piękne zatoczki, trzcinowiska i pracuje nad takimi miejscami gdzie max szczupak 30-35 cm !!

nie wiem czy wszystko wykłusowane przez tych na cypelku co mają przyczepy i chyba tam mieszkają, czy ryba rzeczywiście nie bierze.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

nie wiem czy wszystko wykłusowane przez tych na cypelku co mają przyczepy i chyba tam mieszkają, czy ryba rzeczywiście nie bierze.

Nie chce mi się wierzyć, że oni nie kłusują, wystarczy pokręcić się wokół tego "obozowiska" i gołym okiem widać czym się zajmują... łódeczka, pomościki, wędzarnia, jakieś schowki pozamykane na klucz i kilkanaście wędek. Taka fajna woda i taka lipa... coś musi być na rzeczy

Napisano

Nie chce mi się wierzyć, że oni nie kłusują, wystarczy pokręcić się wokół tego "obozowiska" i gołym okiem widać czym się zajmują... łódeczka, pomościki, wędzarnia, jakieś schowki pozamykane na klucz i kilkanaście wędek. Taka fajna woda i taka lipa... coś musi być na rzeczy

no i jeszcze ten zły pies, który biega dookoła ten "prywatnej" stanicy kłusowniczej :-/

piękna woda ale ryby brak a szkoda !!

Napisano

Niestety na tym przykładzie dokładnie widać jak nam jeszcze daleko do cywilizacyjnego świata. Gość razem z rodzinką i pieskiem postanawiają ,że ten kawałek ziemi będzie ich i tak robią , stawiają "domek" i całą "infrastrukturę" i nikogo to nie obchodzi ,że teren w ich mniemaniu "należy" do nich i każdy przypadkowy przechodzień jest niemile widziany. Ja się pytam gdzie są jakieś służby ,które ukróciłyby ten proceder ? Ani się nie obejrzymy a za chwilę rodzinka ogrodzi teren i będzie się domagać prywatności "bo przecież mieszkają tu już tak długo..."Paranoja ! paranoja i jeszcze raz paranoja co się w tym kraju wyprawia..

pzdr

Napisano

niestety nie tylko ty masz takie zdanie na ich "koczowniczą wyspę" niestety nasze służby nie są w stanie nic zrobić byli popatrzyli i napisali... że się nie da i wszystko jest ok.

Napisano

powiedzcie mi prosze na co łowicie sandacze i na ktorym zbiorniku ? Ja na trójce obławiam cypel i naogół szczupaczki 35-55cm (najwiekszy 62cm), okonie ok 30 cm, sandacza nie trafilem... łowie głównie na obrotówki

pozdrawiam

Napisano

Nie znam łowiska jednak sandacz na obrotówkę? Raczej gumy i obstukiwanie dna, a wiadomo obrotówka idzie w pół wody lub jeszcze bliżej powierzchni...

• 2 weeks later...
Napisano

[ Odnośnie tego koczującego towarzystwa to gołym okiem widać, że kłusowanie to ich główne zajęcie. Ponad 10 wędek stoi oparte o ten "domek", mają porobione pomosty w zatoczce i przystań na łódź. Do tego jeszcze ta wędzarnia... Ostatnio nawet stała bojka z butelki plastikowej koło tej zatoczki. Nie ma kto się im do d*** dobrać...

Dziwię się ze tak wam "TUBYLCY" przeszkadzają. Fakt wycinają drzewa i tego nie pochwalam, ale widzieliście ile drzew wykarczowali pracownicy kopalni wzdłuż drogi z płyt w ubiegłym roku? Pracownicy przyjeżdżali prywatnymi autami po nie.

Na cyplu przynajmniej jest czysto, czego nie można powiedzieć o brzegach w około innych jezior.

Każdy jeden wędkarz zostawia śmietnisko na łowisku i nie przeszkadza mu to ze za parę dni tam wróci.

a kłusowaniu ich nikt nie złapał, w przeciwieństwie do wędkarzy którzy pływali pontonem przy łączeniu się 1i 2 zbiornika.

Zainteresujcie się lepiej tymi co motorówkami tam jeżdżą, dwa lata temu potrącili dziecko, a przecież to strefa ciszy.

Jeżeli właścicielom kopalni nie przeszkadzają "TUBYLCY" to po co ich usuwać?