jaceen Napisano 29 Grudnia 2024 Autor Napisano 29 Grudnia 2024 Jakoś zleciało. To jakoś, to w moim przypadku w miarę odpowiednie określenie jeżeli chodzi o okonie. Kolejny rok i nie mogę dobrać się do tych powierzchniowych w sezonie letnim. A tak lubię zabawę przynętami pomykającymi po powierzchni. Mój wynik jest poniżej oczekiwań. Największego złowiłem na komercyjnym łowisku. U mnie to wyjątkowa sytuacja, bo w zasadzie unikam takich. Po niebotycznej przerwie przytrafiło się trzeci raz w życiu. I chyba więcej się nie powtórzy. Trzy okonie powyżej trzydziestu centymetrów. Na tyle było mnie stać. Jestem zawiedziony. Jedyny plus z moich wypraw, to trochę podłapałem łowienie mikro przynętami na "leniwca". Przy tym zaczął pojawiać się białoryb, co może przydać się na przyszłość. Powoli zaczynam myśleć o pewnych zmianach w swoim łowieniu. Lata lecą i przydałoby się w moim przypadku więcej finezji. Mniej siłowego przeciągania z "mega" okazami. RafalWR nas zdeklasował. Mimo że na podium mamy dwóch fachowców, którzy przekroczyli barierę 300 pkt, to drugie miejsce jest oddalone o ponad 40 pkt. Dziękuję uczestnikom za chęć dzielenia się wynikami i relacjami z wypraw. Było trudno utrzymać się blisko czołówki, ale czasami mobilizacja była solidna i udało się być tuż za nimi. Jakiegoś odkrywczego komentarza ode mnie nie będzie, bo nic szczególnego się nie wydarzyło. Życiówki nie poprawiłem, założone minimum punktów nie uzbierałem, to podsumowanie może być tylko jeno, u mnie względem poprzednich wyników wypadło słabo. Pisząc to, mamy jeszcze jeden dzień na poprawienie swoich wyników. Ja niestety już nie dam rady i z okoniami zakończyłem. Możliwe, że wyskoczę na krótką chwilę z cięższymi jigami, ale decyzja zapadnie na ostatnią chwilę. Jeżeli nic nowego nie dodacie, to pierwsza trójka będzie wyglądała, jak poniżej. Gratuluję RafalWR👍💪🥇. Dziękuję za udział i mobilizowanie do wyjścia nad wodę. Niech się wam darzy w nowym roku. Lp Zawodnik Max 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 SUMA 1 RafaLWR 38 37 33,5 37 38 31,5 35 38 34,5 33,5 37,5 355,5 2 MarianoItaliano85 35,5 35,5 32 30 30 26 25 35,5 35 31 33 313 3 moczykij 38 30 29 37 28 28 28,5 28,5 30 29 38 306 4 Jaceen 35,5 29 29 29 26 26 35,5 25,5 32 28 33 293 5 suchi 28 24 27,5 27 28 24 27,5 28 22,5 26,5 28 263 6 SebaZG 30 27,5 30 22,5 25,5 25,5 23 25,5 24,5 25 27 256 7 Płatek88 28 26 22 22 26 28 24,5 22,5 22 26,5 22,5 242 8 Larry_blanka 29,5 22,5 22 22 29,5 23 23 22 22,5 23 23 232,5 9 Elast93 35,5 32 33 33,5 35,5 134 10 jamnick85 28 28 28 27 26 25 134 11 kejk71 33,5 28 33,5 24 28 113,5 12 McGregor 30 30 28 29 87 13 Kamileq 24 24 24 2 4 Cytuj
SebaZG Napisano 29 Grudnia 2024 Napisano 29 Grudnia 2024 W sandacze przestałem wierzyć, (do jutra wieczór jak dobrze pójdzie 🤣 ) i dziś próbowałem szczęścia z okoniem z UL. Chciałem o świcie stawić się na wodzie, ale o świcie dopiero podniosłem się z łóżka 🤔. Chciałem poszukać szczęścia na starorzeczu, ale ono okazało się zamarznięte ( po drodze -5 w aucie pokazało). Rezerwowe łowisko, które na poczekaniu, se wymyśliłem to było ponad pół godziny drogi. Finalnie kija zmoczyłem dopiero ok. 9:30... Ładny mi świt 🤣. Ryb w ulubionym do tej pory miejscu nie widziałem. W miejscu, gdzie bywał czasem białoryb, z którym zdarzało się walczyć mikrojigami i nimfkami też pusto. Po około 2h walki w końcu jedno stuknięcie. Chiński robal (ok.7-8cm) na jig rigu. Kolejna godzina nic nie przyniosła. Jeżeli chodzi o podsumowanie sezonu, to w sumie jestem zadowolony. Okazów dużych może nie ma, ale tabela przynajmniej wypełniona. 6 Cytuj
jamnick85 Napisano 30 Grudnia 2024 Napisano 30 Grudnia 2024 Najprawdopodobniej zakończyłem sezon w ten weekend. Udało się dobić do 10 osków. Sztuka to żadna, mogłem to zrobić już dawno, ale łudziłem się, że zapełnię tabelę większymi rybami. Sezon do dupy, a zapowiada się jeszcze gorzej. Miejsca, w których łowię/łowiłem są systematycznie wykluczane, a to robią marinę lub przekop, a to powódź zrobi swoje, a teraz jeszcze info, że rzeczka, na której złowiłem większość o ile nie wszystkie moje okonie w tabeli, zostaje wykluczona na cały przyszły rok Jak żyć? 1 5 Cytuj
kejk71 Napisano 30 Grudnia 2024 Napisano 30 Grudnia 2024 Gratuluję pięknych wyników koledzy! Przyznam się, że odpuściłem w pewnym momencie dodawanie ryb do tabeli z powodu marnych wyników.. Mógłbym ją zapełnić rybami w przedziale 25-30cm ale nie o to w tym chodzi. Był to dla mnie dziwny sezon. Większość czasu poświęciłem na łowienie okoni i złowiłem ich dosłownie setki ale przez cały rok miałem tylko dwie ryby powyżej 30cm. Biorąc pod uwagę to ile czasu spędziłem nad wodą jest to naprawdę mierny wynik. Zastanawiam się czy to brak szczęścia czy może raczej doświadczenia.. W sumie to pewnie wynik łowienia na mało selektywne przynęty - przyznaję, że sprawia mi przyjemność łowienie nawet małych ryb, a szukanie dużych okazów to często schodzenie o kiju. Odra to też trudny teren ale wiem, że dużo osób ma tu fajne wyniki więc nie ma co zrzucać winy na warunki:) Muszę wyciągnąć wnioski i w przyszłym roku mam nadzieję wpisać już trochę więcej godnych tabeli ryb;) Mocnego ugięcia w nowym roku koledzy:) 3 2 Cytuj
MarianoItaliano85 Napisano 30 Grudnia 2024 Napisano 30 Grudnia 2024 To i ja podsumuję swój sezon. Krótki, baaardzo krótki bo skończył się 29 czerwca(problemy zdrowotne). Głównie sezon ustawiony pod klenie/jazie. Wypadów typowo okoniowych było chyba 5, z czego oprócz to co w tabeli udało się złowić około 100 ryb w przedziale 25-30cm. Jeden wypad był taki, że nie brały nie brały, jak ruszyły to w 40 rzutach miałem 40 ryb 😯 żal było matę wyciągać. Dziękuję za Koleżeńskie współzawodnictwo w tym roku, @jaceen @jamnick85 za spotkania nad wodą i wymianę spostrzeżeń. @RafalWR pozamiatałeś 💪 gratuluję 🤝 Z racji niejasnej sytuacji z moim zdrowiem to po cichu powiem tak "Do zobaczenia nad wodą w przyszłym sezonie 😉" 4 3 Cytuj
moczykij Napisano 30 Grudnia 2024 Napisano 30 Grudnia 2024 Lubię takie podsumowania i lubię analizę, więc zanim zacząłem pisać, przeczytałem cały wątek jeszcze raz i powspominałem trochę. Nie będę zanudzał i porównywał ze wszystkimi edycjami tej zabawy, bo zrobiłem to rok temu. W porównaniu jednak z poprzednim sezonem uważam, że to dla wszystkich nas był słabszy okoniowo rok. W 2023 uzbierałem 307,5pkt i to wystarczyło na 5 miejsce, dziś 306pkt wystarczyło na pudło. W moim przypadku niewiele się zmieniło. Pierwszy ligowy trafił się podczas majówki. Cztery dni majówki wystarczyły, by zamknąć tabelę. W ciągu roku 12 razy trafiłem okonie nadające się do zgłoszenia, cztery takie dni zanotowałem nad Odrą i osiem podczas urlopów na Południowym Podlasiu. Łącznie zgłaszałem okonie 27 razy (rok temu 19). Pięć było z Odry, dwadzieścia dwa z urlopów. Miała być nauka powierzchniowego okoniowania, miał być drop shot, Carolina, Texas i najlżejsze robactwo - na nic nowego nie znalazłem czasu, czy ochoty. A może zwyczajnie nie chciałem już kupować kolejnego kija, bo nie mam gdzie ich upychać, a potem kończy się jak zawsze. Chyba ze trzy, czy cztery lata temu wpadłem na pomysł szukania okoni w głównym nurcie, kupiłem odpowiedni kij, odpowiednie przynęty... i spróbowałem dwa, może trzy razy. Nie pyknęło, wiec kij jak i cały pomysł poszedł w kąt, a gdy już tam trafił zorientowałem się, że mam w nim już kij o niemal identycznych parametrach. Skorzystam więc z okazji i zakomunikuję - gdyby ktoś miał podobny problem ze zdublowanymi lżejszymi okoniówkami to chętnie się zamienię Poznałem za to kilka nowych miejscówek na Odrze. Może nie do końca poznałem, raczej odkopałem, bo łowiłem na nich kilkanaście lat temu. Z drugiej strony, każde z nich zmieniło sie przez ten czas, więc można powiedzieć, że poznawałem je na nowo. Dwa największe okonie nie były wypracowane, to były przyłowy z nastawieniem na wzdręgi i jeśli o te ostatnie chodzi, to zaryzykowałbym stwierdzenie, że temat ruszyłem z miejsca, bo do tej pory potrafiłem je łowić w miarę regularnie w najgorętszych okresach, gdy nic innego nie chciało współpracować. Teraz się przełamałem i pochyliłem się nad nimi, w porach, które dotychczas dedykowałem tylko rasowym drapieżnikom. Na koniec gratuluję @RafalWR - piękny wynik. Z resztą gratuluję wszystkim i jednocześnie dziękuję Wam za to, że się Wam chce czasami coś napisać o swoim okoniowaniu. Na mnie to działa. Jak widać wyżej, czasami działa na chwilę, czasami się napalam, by później odpuścić, ale najważniejsza jest ta iskierka i choćby chwilowa ochota na coś nowego. Po ponad 40 latach z kijem w ręku to naprawdę ważne, by jeszcze się chciało wychodzić ze strefy wędkarskiego komfortu i przełamywać schematy. Oczywiście piszę się na następną edycję i Was do niej zapraszam (nie wiem czy w ogóle mogę to robić, ale co mi tam). 😆 2 6 Cytuj
SebaZG Napisano 31 Grudnia 2024 Napisano 31 Grudnia 2024 Jednak zamiast wczoraj wieczorem na Odrze, byłem dziś rano na zbiorniku no kill. Rzutem na taśmę dorzucam dwie sztuki. Znowu jig rig 3g z chińskim robalem (ok. 7-8cm) na haku. 1 3 Cytuj
RafalWR Napisano 1 Stycznia Napisano 1 Stycznia Dziękuję za gratulacje. Cieszę się bardzo ze zwycięstwa i krótko scharakteryzuję moje łowy okoniowe 2024. Może kogoś to zainteresuje. Otóż moje polowanie na okonie to polowanie tylko na duże garbusy. To moim zdaniem bardzo istotne bo nie tylko w przypadku okoni ale też innych gatunków ryb uważam, że polowanie na duże egzemplarze to trochę jakby polowanie na inny gatunek. Moim zdaniem np. łowienie celowe okoni 20-25 cm obniża nam szanse na trafienie okonia 35 cm chociaż w tej układance którą sobie staram ułożyć fakt, że w jakimś miejscu biorą małe też ma znaczenie. Zawsze szukam sobie takich schematów czyli miejsce dające interesujące mnie ryby w określonych warunkach, pogodzie, porze dnia i roku. Jak się kilka takich miejsc wypracuje to widzi się pewne reguły i dalej idzie już łatwiej. Do przynęt nie przykładam aż tak dużej wagi ale za to bardzo duże znaczenie ma dla mnie masa. Szczególnie zimą przynęty mam poukładane i opisane wg masy nawet co 0,2 gr w tych najlżejszych jakich używam i właśnie z tego powodu mimo setki różnych przynęt w pudle używam często tej samej przynęty przez kilka godzin zmieniając tylko obciążenie. Bardzo rzadko skupiam się na tym sławnym, okoniowym, mozolnym dobieraniu przynęty i jej koloru. Ciepła pora roku daje tu znacznie większe możliwości do eksperymentowania ale ja znacznie bardziej wolę zimę. Moim zdaniem nie warto skakać po różnych łowiskach, lepiej poznać jedno dobrze. Prawie wszystkie wyprawy okoniowe miałem na jedno łowisko, które zresztą zacząłem poznawać późną jesienią 2023 roku a które chyba mi się już znudziło. Mam tylko jedno pytanie bez odpowiedzi - czy pływa tam 40 tka? Tylko to mnie ciągnie tam jeszcze. Szukanie odpowiedzi na to pytanie oznacza mój udział w lidze 2025 jeśli będzie kontynuacja tej zabawy. Gratuluje kolegom z miejsc medalowych a pozostałym życzę fajnej zabawy i coraz lepszych wyników w kolejnej edycji. 5 2 Cytuj
jaceen Napisano 3 Stycznia Autor Napisano 3 Stycznia Rzutem na taśmę dołożył punkty jamnick85 i przesunął się na siódme miejsce, a SebaZG umocnił swoją piątą lokatę. Ostateczne wyniki podaję w uproszczonej formule. Najdłuższymi okoniami po 38 cm błysnęli RafalWR i moczykij. 1. RafalWR____________355.5 2. MarianoItaliano85____313,0 3. moczykij____________306,0 4. jaceen______________293,0 5. SebaZG_____________269,0 6. suchi_______________263,0 7. jamnick85___________253,0 8. Płatek88____________242,0 9. Larry_blanka________232,5 10. Elast93____________134,0 11. kejk71_____________113,5 12. McGregor___________87,0 13. Kamileq____________24,0 Podgląd, jak było na przestrzeni wszystkich zawodów. 2024r RafalWR ---------------- 355,5 MarianoItaliano85-----313 Moczykij----------------306 2023 Elast93----------------381,5 RafalWR--------------342 Kepes53--------------328 2022r RafalWR----------------342 Jaceen------------------316,5 Budek-------------------315 2021r jaceen ------------------366 Jamnick85 -------------329,5 McGregor --------------315 2020r McGregor--------------- 351 Budek--------------------339 Kepes53------------------330 2019r 1. Budek----------------358 2. RSM ----------------329 3. Moczykij ------------323 2018r 1.Budek --------------- 344 2.Michalvcf ----------- 318 jaceen --------------- 318 3. Jacolan ------------- 314 PS Jestem za tym, żeby Liga Okoniowa dalej trwała. Jak ochłoniemy po noworocznych balach, to otworzymy wątek 2025 i sprawdzimy, ilu będzie chętnych. Oczywiście okonie będą liczone od pierwszego dnia roku. Jeszcze tylko kwestia ustalenia przerwy tarłowej. Jak ustalimy daty, to okonie nie będą miały odwrotu i wymówki, będą musiały to zrobić i już:))) 5 Cytuj
Zbynek1111 Napisano 3 Stycznia Napisano 3 Stycznia Ja w tym roku wystartuje w tej rywalizacji także czekam na zapisy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi