Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
22 minut temu, michalvcf napisał:

Ehhhh czyli gdzie w weekend na rybki :(

Też się napaliłem, że sezon na rzeczce otworzę ale jeszcze się nie da. Codziennie się zatrzymuje na jakimś moście i patrzę na wodowskaz w m. Ślęza. Jest lipa - woda brudna i bardzo podniesiona. Sam pewnie się jutro wybiorę ale bardziej zapolować na świeże powietrze :D

Napisano

Nie wytrzymałem i wyskoczyłem dzisiaj otworzyć sezon na Ślęzie. Woda mocno podniesiona ale o dziwo klarowna. Można by powiedzieć, że przy takim stanie to bardzo klarowna. Łowiłem tylko kjatkami ale kontaktu z rybą nie miałem. Przeszedłem odcinek miedzy mostami na Wałbrzyskiej i Racławickiej. Woda powoli budzi się do życia. W każdej z zatoczek widziałem stadka cierników - jest ich mnóstwo. Tydzień zapowiada się ciepły więc jeśli nie będzie opadów to w następny weekend woda ożyje na całego. Pozdrowienia dla spotkanego nad wodą @Booryss

Napisano

I ja dziś wybrałem się nad ślumpę ☺

Tym razem zabrałem zamiast wędki Syna na spacer! 

Przeszliśmy od mostu przy pętli 5 do mostu przy ul. Walbrzyskiej i spowrotem. 

Efekty podobnie jak u Marientego ☺ 

Warunki do łowirnia całkiem przyzwoite woda opadła dość czysta, w tygodniu będzie można powalczy☺

large.IMG_20170226_161122.jpglarge.IMG_20170226_165125.jpglarge.IMG_20170226_172513.jpg

Mariernty walczył jak Lew! 

Pozdrawiam

large.IMG_20170226_163536.jpg

• Super 4
Napisano

Potwierdzam woda wysoka-do łowienia jej klarowność na to pozwalała. Temp. wody jeszcze nie pomaga. Ja tym razem kręciłem się w Ślęzie.

Ustawiałem tak na ostatnią chwilę przed sezonem partię nowinek. 

Wiosna się wpycha ostro! Jak widać poniżej;)

large.P2250308.JPG

Tak panowie nadchodzi piękny czas na małe rzeczki. Dla mnie osobiście to najbardziej ulubiona pora roku. Gdzie jeszcze woda zimna i  trudno coś wydłubać.  Ale, jak się uda to człowiek jak by dostał nowe akumulatory!

Tym razem bez kontaktu z rybą. Widziałem za to małego klenika, który spróbował swoich sił  saltem nad wodą;)No i oznaki na wodzie ryb są do zauważenia. large.P2250305.JPG

To już odcinek powyżej Topacza. Dwa lata temu miałem tu fajny dzionek:D

Łuski na brzegach są do spotkania jak i widełki wbite w ziemi co mnie trochę zaskoczyło.

large.P2260312.JPG

Pozdrawiam! Do zobaczenia nad wodą.

• Super 5
Napisano

Oby już nie padało to w tygodniu wyskoczę nad rzeczkę. Woda sie wacha z temperaturą. Jeszcze z dwa tyg i będzie rzeź 👍

Napisano

O proszę! Gratuluję rybek Marcinecki. Stare wygi nie dają rady to świeża krew walczy;) I to lubię. Ja też dzisiaj wywalczyłem swoje:D. Nowe miejsce namierzyłem z kabankami. Dzisiaj nastąpiła  finalizacja. Po kilku rożnych przynętach nie dały się nabrać. Dopiero jak założyłem coś z domowego warsztatu:

large.20170303_105251.jpg

Gąsieniczka w barwach wiosennych .... chyba w trzecim rzucie..... Widzę jak na dłoni zassanie piękne.

Krótka walka i  podebrany.

large.P3030328.JPG

large.20170303_104859.jpg

large.P3030330.JPG

Połamania! Kto następny?

• Super 10
Napisano
21 godzin temu, Marcinecki napisał:

Ładny kleń, gratuluję. Mój był szczuplutki, twój taki nawet grubasek, ikra?

Nie wiem nie zaglądałem w tyłek;) Ale gruby był to fakt.

''....wiosna ,wiosna,wiosna ach to ty....''

large.P3040338.JPG

Dzisiaj miałem sporo czasu. Zaliczyłem dwie rzeki. Na Ślęzie zdecydowanie miałem lepszy dzionek. Najpierw namierzyłem stadko w polu.

large.P3040331.JPG

Było ze dwadzieścia saren. Zanim się ogarnąłem tylko cztery się zmieściły;)

Potem już namierzyłem stadko fajnych klonków. Od razu poszła w ruch gąsienica z piątku. Drugi rzut z wachlarza 30+/- mi spada znad wody.  Zmiana miejsca. Przechodzę na keitechy. Rzut od ogonka prowadzenie równe z uciągiem. Lekkie podbicie szczytówką i jest ulubione puknięcie:)

large.P3040333.JPG

Klenik w mojej ocenie nie ma trzydziestki. Puszczam go bez wpisu. Poczekam na większe. Mam nadzieję ,że takie będą:(

Potem pojechałem na Bystrzycę. Ale wcześniej po ostatniej wichurze zastałem coś takiego:

large.P3040336.JPG

Lubicie takie miejsca?

large.P3040337.JPG

Natura potrafi zrobić wiele dobrego dla wędkarza;) Przy brzegu burta! Napływ miód-malina!

• Super 3
Napisano

Witam,

Jak tam wygląda stan wody na Ślęzy bo mam do niej kawałek, a bliska mi Widawa niestety strasznie powylewała? Znacie jakieś fajne miejscówki na Ślęzy od stadionu w stronę ujścia (na woblerka)? Pogoda śliczna to aż chce się przejechać na śliczną rzeczkę ale jest mi zupełnie obca ;)

Napisano

Stan wody ok. Dzisiaj polatałem troszkę od Topacza w górę. Woda troszkę trącona.Spotkałem 3 wędkarzy w tym jeden z batem, podobnie do mnie dzisiaj na 0. Powodzenia!

Napisano

Oczywiście jak to ja nie wytrzymałem i pojechałem na szybko nad ślęze przy ujściu. Pochodziłem 3 godzinki, porzucałem na woblerka, na gume ale bez kontaktu ;(

Napisano

Szybko, zwięźle i na temat. Przejeżdżałem przez Ślęzę z rodzinką i wypatrzyłem PPu88 i tak mnie rozochocił;). Rodzinę wysłałem na rowery, a ja na szybkie 2.5h. Wypatrzyłem ostatnio trzy stadka kleni. Pierwsze dzisiaj mi się rozpłynęło. Drugie mi dało rybę:D. Trzecie mnie olało. Co bym nie wrzucił do wody zero reakcji. Klenie stały  i mnie w d.... miały. Trzecią rybkę mam do kompletu. Teraz pora na śrubowanie wyniku na lepszy.

large.P3050339.JPG

Pozdrawiam! Pss...ale mam taktykę na następny wypad;) Na pewno będą nowe foty. Stare miejsca!

• Super 8
Napisano

Dzisiaj dwie godz od stadionu do mostu zernickiego i tylko jedna sztuka na kajtka ale i tyle dobrego. Ryba choć nie duża ale bardzo silna stawiałem na około 40cm ale miarka pokazała 31😜Kto następny ?large.IMG_2310.JPGlarge.IMG_2309.JPG

• Super 9
Napisano

No to rywalizacja zaczęła się na całego i gratulacje Panowie za połowy. Ja dopiero przymierzam się do otwarcia sezonu. Żyłka nawinięta, kołowrotek i wędka ,,odkurzona" i w weekend nad wodę :)

• Super 1
Napisano

Witam,

W sobotę obławiałem okolice Ślęzy. Niestety na zero. Przyroda budzi się do życia. Widziałem już obudzonego trzmiela, a przy brzegach żerował zeszłoroczny narybek. Spotkałem jednego wędkarza ze spławikiem, ale też nie miał żadnych efektów. 

sleza.jpg

• Super 2
Napisano

Witam,

Dzisiaj między 12-15  pojechałem na odcinek powyżej Wrocławia. Trafił się piękny okoń 25cm - pierwsza ryba sezonu. Połakomił się na chińską podróbkę Swing Impact-a na 3 gramowej główce. Poza tym przyłów w postaci  5 cm, najprawdopodobniej uklei na ten sam zestaw, nie wiem jakim cudem ale zacięta prawidłowo :) 

P.S. Miarka zaczyna się od 10 cm początek się odłamał. 

11.03.2017.1.jpg

11.03.2017.jpg

• Super 5
Napisano

W końcu i mi udało się w ostatnich dniach odwiedzić Ślęzę. Woda jeszcze zimna - brania niemrawe, niezdecydowane, ale pierwsze nocne kleniki udało się skusić :) Za to bobry i fretki (czy wydry) bardzo odważnie buszują po rzece :evil:

Rybki niewielkie, ale że tura krótka to do tabeli wrzucam. Pierwszy sprzed kilku dni, drugi z wczoraj. Brania w rynnach, na głębiej chodzące woblery 3cm+

DSC_0478_Sleza_20170308.jpg

DSC_0485_Sleza_20170314.jpg

Jak przygrzeje parę dni jak dzisiaj to powinno się zacząć :)

Pozdrawiam wszystkich ślęzomaniaków!

• Super 10
Napisano

Nocny łowca zaatakował:) Gratuluję rybek! 

Stare miejsca nowe foty. Taktyka była prosta odwiedzić te miejsca, które w zeszłym sezonie nie męczyłem. No i jeszcze trzeba było się wstrzelić:)  Tym razem chyba się udało:

large.20170315_093205.jpg

Jak się okazało potem tego klenia nie musiałem mierzyć. Po prostu za krótki:(

Kto go na tabelkę nie wpuścił?

large.20170315_113000.jpg

Było ich kilka , a może kilkanaście?

Brały pięknie! Na wszystkie kolory gum. Z wodą ciągane,wachlarzem i pod prąd. Co ciekawe największy walnął jako pierwszy. Wbrew okoniowym zasadom.

Piękny dzionek!

large.P3150359.JPG

Goniły tuż pod powierzchnią. Ale i w dołach głębokich też uderzały. Ślężańskie eldorado okoni. 

large.20170315_105503.jpg

Ten powyżej największy-pierwszy. Brakło trochę do PB. Przeżyję:)

large.P3150360.JPG

Fajne zdrowiutkie spasione garbuski.

large.P3150350.JPG

Ach czy będzie powtórka? 

large.P3110345.JPG

Wszystkie w przedziale 25-30 + dwa klenie ma się rozumieć;)

large.P3150353.JPGlarge.P3150361.JPG

I jak tu nie być fanatykiem?

Wszystkie rybki pływają.Może za dwa lata znowu dadzą się pomierzyć?

Pss. Wiem, że jeszcze ktoś niebawem odpali z wieściami:)

A, to nie byle kto. Lecz pamiętaj łowco ze mną nie łatwo będzie!:D

• Super 10
Napisano

2017.03.15

Czas dodać coś do tabeli. Jacolan dał info (dzięki kolego), że ryba poważnie się ruszyła, to przełożyłem czwartkowy wypad na środę. Nad wodą byłem około 15-ej. Poszedłem z nurtem, by powoli wracać i o zmierzchu ostatnie minuty spędzić na przypuszczalnie najlepszej miejscówce.

2017_03_15 Ślęza (2)_easyHDR-BASIC-2_resized.jpg

Ponad godzinę nic. Po woblery prawie nie sięgałem. Chciałem na jedno gramowych główkach z silikonowymi przynętami pomacać miejscówki od dna do powierzchni. Na przedwiośniu można jeszcze wszędzie dotrzeć i chociaż zobaczyć miejsca, gdzie latem z brzegu wody nie ujrzysz.

W końcu żyłka zaczęła uciekać w bok i kij ładnie się wygiął. W wodzie widzę szalejącego okonia. Tego dnia, to największy pasiak na „kaloryfer” (Keitech Swing Impact 2).

2017.03.15 Ślęza (3).JPG

Udało się dobrze przetestować wędkę. Przekonałem się na 100%, że kij poniżej 200cm ogarnia więcej miejscówek.

W sumie miałem 7 ryb. Po ostatnich porażkach wynik rewelacyjny.

Jak wspomniałem, ostatnie kilkanaście minut spędziłem w miejscu, gdzie spodziewałem się największej ryby. Założyłem ulubionego woblera Ablet – 4cm / lovec-Rapy i dokładnie wachlarzem obławiałem miejsce w którym zaoczkowała ryba. W myślach dałem sobie jeszcze pięć rzutów i w tym momencie poczułem puknięcie. Odruchowo zaciąłem. Od razu wiedziałem, że na końcu zestawu walczy godny przeciwnik.

W podbieraku wylądował piękny kleń.

2017_03_15 Ślęza (1)_easyHDR-BASIC-2_resized.jpg

Tak właśnie sobie wymarzyłem zakończenie dzisiejszej wyprawy.

pzdr.

• Super 12