sinus Napisano 23 Września 2007 Share Napisano 23 Września 2007 Dlatego ja zawsze zmykam ręką. a łowisz na spinning wiem, że producenci nakazują zamykanie ręką, ale jak się wykonuje kilkaset czy kilka tysięcy rzutów... sorka za oftopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 23 Września 2007 Share Napisano 23 Września 2007 I ja sie wtrace posiadam od jakiegos czasu catane 2500fa i poswieciłem wiele czasu spiningowi szlifujac umiejetnosci i wiem ze w tym akurat modelu słabe sa 2 zeczy a mianowicie kabłak i korbka po intensywnym łowieniu korbka dostała luzu od oporu przynet oraz kabłak przypominam ze szanuje sprzet i zawsze zamykam kabłak reka jest to jak dla mnie duzo precyzyjne łowienie oraz nie meczace kołowrotka oraz ma to duzy wpływ na korbke ktora po codziennym lowieniu i wykonywaniu setek zutow sama z siebie dostaje luzy...a co dopiero jak napisał wyzej artech, kabłak jest ciezko zbic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Września 2007 Share Napisano 23 Września 2007 artech napisał/a: Dlatego ja zawsze zmykam ręką. sinus, ja nic takiego nie napisałem To Tomek, ja jestem za leniwy na zamykanie ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 23 Września 2007 Share Napisano 23 Września 2007 sinus, ja nic takiego nie napisałem sam jestem zdziwiony, bo zaznaczyłem tekst tomka1 coś się jeżeli idzie o cytowanie na forum się....sypie więc to absolutnie do ciebie pytanie nie było....tylko do tomka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrętek Napisano 23 Września 2007 Share Napisano 23 Września 2007 A mi się dzisiaj catanka posypała , a konkretnie hamulec, zaciął się i ni chu, chu, nie chcę wydać żyłki. Pora na małe rozkręcanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinnf Napisano 29 Września 2007 Share Napisano 29 Września 2007 ponawiam pytanie czy Catana 1000 FA nadaje sie do odległościówki i lekkiej gruntówki? czy lepiej wybrać Catane 2500 FA? zamierzam nawiną na kołowrotek żyłke 0,16 lub 0,18mm a nie chciałbym nawijać zbyt dużo podkładu, najlepiej wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 29 Września 2007 Share Napisano 29 Września 2007 ponawiam pytanie czy Catana 1000 FA nadaje sie do odległościówki i lekkiej gruntówki? czy lepiej wybrać Catane 2500 FA?zamierzam nawiną na kołowrotek jakieś żyłke 0,16 lub 0,18mm a nie chciałbym nawijać zbyt dużo podkładu Zależy ile chcesz nawinąć żyłki. 150m - 1000FA 200m - 2500FA Więcej żyłki Ci chyba nie będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinnf Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 czym różni sie Catana 1000FA od 2500FA? czy to prawda, Ze tylko głębokością szpuli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 czym różni sie Catana 1000FA od 2500FA? czy to prawda, Ze tylko głębokością szpuli?? Pojemnością szpuli Wagą (większa wersja cięższa) Nazwą Ceną (większa wersja droższa nieco) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwinnf Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 chodziło mi konkretnie o rozmiary szpuli tzn głębokość i szerokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 chodziło mi konkretnie o rozmiary szpuli Catana 1000 FA: 0,18-170/ 0,20-140/ 0,25-90/ 0,30-60 Catana 2500 FA: 0,20-240/ 0,25-160/ 0,30-110 Różnica jest. Zawsze możesz dać podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 1000 FA wygląda jak kołowrotek podlodowy, straszne maleństwo. Do grunttówki na pewno się nie nadaje do spławika od biedy ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michu1234 Napisano 9 Grudnia 2007 Share Napisano 9 Grudnia 2007 Do spinna użyłbym rozmiaru 2500 ale model stradic lub twinpower, ew. SURER GT RA, nie RB!! RA ma łożysko w rolce prowadzącej, którego nie ma nowy model S-GT-RB, teraz najważniejsze, dlaczego taki kołowrotek??. Otóż przerobiłem przez ostatnie lata parę jaxonów, robinsonow, dragonów i oczywiscie shimano.... I teraz konkluzja: wszystkie się kręcą, ale używając plecionki np. Power Pro, której szpula kosztuje ~100 PLN, nie stać mnie na jej wymianę po 1 lub 2 spiningowaniach ze względu na to że kołowrotek źle nawinął i po którymś rzucie placionka się splątuała. Kupiłem więc 3 kołowrotki shimano: 2500 Super GT-RA, STRADICA GTM-RA i TWINPOWERA. Żaden z nich ani razu nie poplątał mi plecionki, od 2 lat mam spokój ze spinami. Plecionka wytrzymuje minimum 1 sezon a nie jedno lub 2 spiningowania. Dlatego polecam szczególnie do spiningu kołowrotki z wyższej półki, bo wtedy macie gwarancję że plecionka zawsze bedzie OK. Spinning to najbardziej wymagająca z metod wędkarskich jeżeli chodzi o kręcioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agkrys Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Witam wszystkich Jestem tu nowy. Zawitałem na forum bo chciałbym otrzymac podpowiedź jak rozebrać shimano catane 1000 Ra. Chciałbym go nasmarować po ciężkim sezonie ale mam problem. Odkręciłem 2 śrubki z boku korpusu i jedną z góry z uchwytu ale nic to nie dało. Trzyma się dalej mocno, napewno gdzieś jest jeszcze jakaś sruba. Próbowałe zdjąć pokrywe dolnego pokrętła hamulca ale nie idzie a ja niechcę robić coś na siłe. Prosze o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 jedna jest jeszcze z tyłu korpusu ale ją odkręcisz dopiero gdy odkręcisz jedną tuż pod stopką (musisz patrzeć od przodu i odpowiednio ustawić kosz) A na pudełku masz schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agkrys Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Rozumiem tylko pojąć nie moge . Mam schemat i widze że jest trzecia sruba z boku korpusu. Tyle że ona chyba jest pod tą dolną srebrna obudową korpusu, która to jest skrecana śrubką w stopce. Tą śrubkę tez odkręciłem Srebna obudowa jest w całości i nie wiem jak ją zdjąć ( chyba tylko dołem ale pokrętło hamulca trzyma). Próbuje dalej. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 ale pokrętło hamulca trzyma no to je odkręć, bez tego ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agkrys Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 To jeszcze tylko popowiedz jak to zrobić. Mam kręcić na siłę w dół ( zgodnie z ruchem wskazówek zegara) czy inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 zgodnie z ruchem wskazówek zegara) odkręca się przeważnie w drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agkrys Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 W tym pokrętle do hamulca nie ma żadnej śrubki, niczego co możnaby było odkręcić aby go zdjąć. Kręce do oporu w lewo lub w prawo i koniec. Nie chcę działac siłowo i właściwie stoje w miejscu. Wielkie dzieki za próby pomocy. Ale jak zdjąć do cholerne pokrętło. Pozdrawiam życzę wszystkim Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
element52 Napisano 2 Stycznia 2008 Share Napisano 2 Stycznia 2008 Czy jak bede lowil nią na przynęty do 17g to czy nie "przytyram" jej za szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 3 Stycznia 2008 Share Napisano 3 Stycznia 2008 W tym pokrętle do hamulca nie ma żadnej śrubki, niczego co możnaby było odkręcić aby go zdjąć. Kręce do oporu w lewo lub w prawo i koniec. Nie chcę działac siłowo i właściwie stoje w miejscu. Wielkie dzieki za próby pomocy. Ale jak zdjąć do cholerne pokrętło. Pozdrawiam życzę wszystkim Wesołych Świąt. Musisz poluzować całkowicie hamulec,nie odkręcasz żadnej śrubki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BusteR Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 Czytalem ostatnio ze podobno jest duzo podrubek catany 2500. Co o tym myslicie ?? I jak rozpoznac 100% orginal ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
policja997997 Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Witam!! Potrzebuje dwie catany do spiningu jaxon perseus cw do 17g niewiem czy wybrac do niego 2500 czy moze 1000 A drugi do balonki Konger Aviator Baloglnese 6m cw 10g-30g a do niego 4000 czy mozecie cos doradzic. I czy wszystkie z przednim hamulcem prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 A drugi do balonki Konger Aviator Baloglnese 6m cw 10g-30g a do niego 4000 czy mozecie cos doradzic. a po kiego diabła Tobie 4000 do bolonki??? Przecież do spławikówki 2500 to już za dużo. A do spina też brałbym 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi