Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

Czy raba (pzw Kraków) - jewst udostępniona do ujscia rzeki stradomki?? (tak jest na stronie PZW kraków - w wodach udostepnionych)

Czy cała licząc z bochnia i Myślenicami (słyszałem ze dla ludzi z Krakowskiego koła tak własnie jest)

i sam nie wiem czego sie trzymac

PROSZE O POMOC

• 10 months later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

witam

na początku chciałem wszystkich przywitać

mam pytanie odnośnie tego odcinka rzeki, konkretniej chodzi mi o samo ujście. mianowicie dziś tam byłem już po raz 5 w tym roku. poziom wody niski, narybku i drobnicy masa, jakieś średniaki się pluskają. ale nic konkretnego nie bierze. byłem z ojcem i jego kolega i oni złowili po mały kleniku. łowiliśmy na przepływankę i wiśnie. w tym roku to można powiedzieć że nic z tej rzeki konkretnego nie przywieźliśmy bo nic nie bierze.

chciałem się dowiedzieć czy wy macie podobne doświadczenia jeśli tak to czy nie wiecie co jest tego przyczyną?

pozdrawiam

bezi

• 2 years later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam, Też na rabie parę nie dużych kleni złapałem nieco w dół od Bochni. Polecam za to Uście Solne. Tam już szczupaczka można wyciągnąć, a są ponoć i sandacze i bolenie.

Zawsze widzę tam też wędkarzy z karpiami w siatce :lol:

• 1 year later...
Napisano
Witam, Też na rabie parę nie dużych kleni złapałem nieco w dół od Bochni. Polecam za to Uście Solne. Tam już szczupaczka można wyciągnąć, a są ponoć i sandacze i bolenie.

Zawsze widzę tam też wędkarzy z karpiami w siatce :lol:

Raba w Uściu Solnym ma ~50cm głębokości przy normalnym stanie wody. Ciut ciut więcej przy obu brzegach, natomiast środek to łacha z 10 cm wody. Bez problemu można przejść Rabę nie zanurzając się głębiej niż do krocza.

Czasami chlapnie boleń, jest kleń ale niewielki. Łowienie dotyczy prawie wyłącznie Wisły do której Raba wpływa w tym miejscu, bardzo rzadko można coś konkretnego złowić w samej Rabie.

Napisano

bolki są tam na pewno, nieco powyżej ujścia Raby masz główki w Niedarach które warto obłowić, parę km wyżej masz błonia w Świniarach z równie interesującymi sztorcówkami

Napisano
aspik35, a jak wygląda sytuacja na Wisle ponizej ujscia Raby? Widać ganiajacego za ukleja bolka?

Byłem w Koszycach 18.07.11 woda w stanie "średnim/niskim" leciutko trącona przez Rabę - w niej woda wyższa niż "normalnie" i przybrudzona. Niestety dzień był dosyć specyficzny: pochmurno, po 15 nadeszły ulewy i burze. Rybki raczej średnio reagowały na przynęty: kilka kleników 30-35cm i jeden jazik 35. Kilka ataków boleni słyszałem/widziałem, ale dziś były poza zasięgiem.

• 8 months later...
Napisano

na Rabie w okolicach Bochni pstrąg raczej zdarza się sporadycznie , byłem na godzinnym spacerku z zamiarem złowienia klenia ale nawet puknięcia jeszcze zimna i dosyć wysoka woda jak pogoda dopisze to moze jutro wybiorę się gdzieś wyżej...podłubać za pstroniem

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Witam.

Kobieta ciągnie mnie nad Zarabie bo twierdzi że "słońce lepiej tam opala" i opowiada że zawsze są tam wędkarze i "coś tam łapią":-)) Nie jestem rodowitym krakowianinem dlatego wolę się upewnić czy w ogóle można tam łapać na niepełnej składce i czy jest sens zabierać ze sobą spinning...

jest w stanie ktoś coś poradzić?

• 8 months later...
Napisano

Poniżej Gdowa nie polecam chodzić za Pstrągiem. Na Rabie pstrąg trzyma występuje głównie na odcinkach muchowych (Dobczyce-Gdów + odcinek Jeleńskiego)

Jeśli chcesz spiningować na Rabie to raczej za kleniem i jaziem ale to zdecydowanie niżej.

Napisano

Mario, piękna rzeka tam jest i widoki też. Ale jakieś 500m od mostu w Gdowie w dół robi się wybitnie nie pod spinning. Jest typowo muchowa. Kiedyś tam się lipienie trzymały i małe pstrążki ale je quadami rozjechali niestety. Dopiero gdzieś koło drugiego mostu gdzie górski odcinek się kończy robi się kleniowo-spinningowo i można grubego pstrąga przyhaczyć ale bardzo rzadko i to kilka km w dół od Gdowa. Dobre odcinki na grubego klenia są na nizinnej Rabie ale nie chcę ich zdradzać za bardzo na otwartym forum.

Napisano

Ja dwa lata temu byłem nad Rabą w poniżej mostu Nieznanowicach.

Woda płytka. Udało mi się na jiga wyciągnąć jednego grubego kropa 35 cm

Po za tym cisza.

Napisano

W sezonie 2012 badaliśmy Rabę według zezwolenia - Od mostu drogowego w Gdowie w dół... 2 Brania z czym tylko jednego maluszka udało się wyciągnąć.

Kolejny raz udaliśmy się w okolice 2 mostu niedaleko miejscowości Klęczany.

Kolega połowił klenie około 25 kilka pstrągów 20 cm. U mnie tylko kilka kleni, jedno potężne branie które pozbawiło mnie mojej ulubionej błystki :mrgreen: Na zakończenie dnia udało mi się złowić Brzane 40 cm. Dotarliśmy aż do ujścia Stradomki gdzie co chwile straszył nas Boleń :mrgreen:

• 1 month later...
Napisano

Witam czy ktos byl ostatnio na Rabie?wybieram sie na rabe ale na odcinek ponizej gdowa . Moje pytanie , na jakie przynety tam mozna lowic? wybieram sie ze spiningiem ale chcialem sprobowac rowniez na splawik.Szukam miejscowki gdzie mozna pojechac i odpoczac z ciezarna zona abym mogl dojechac blisko samochodem i udalo sie posiedziec a przy okazji polowic.