leszczcyc Napisano 2 Sierpnia 2006 Napisano 2 Sierpnia 2006 cześć praktycznie karzda karpiowata ale że zakłada się kawał to karp amur tłpyga lin kleń połamania kija życze
maniek Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 No kolego Leszczcyc ,a zapomniałeś o leszczu ,ale że tołpyga to pierwsze słysze.
Dra Napisano 3 Sierpnia 2006 Autor Napisano 3 Sierpnia 2006 Leszczyc ,a zapomnial o leszczu.A tak serio to dzieki za info
dudi Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 Tylko pamietaj że ziemniak musi być lekko ugotowany i najlepiej zakładaj od strony przyponu. Bo normalnie na haczyk się rozwali.
leszczcyc Napisano 21 Sierpnia 2006 Napisano 21 Sierpnia 2006 witam najważniejsze jest to żeby nęcić ziemniakiem wtedy są efekty chyba że na łowisku nato się łapie to problem z głowy. cześć
waz_2000 Napisano 30 Września 2006 Napisano 30 Września 2006 Dokładnie nęcić min przez 4 dni w jednym miejscu. Ja tak łapałem piękne karasie i dorodne karpie, a obok siedzieli i ciągneli strasznie małe sztuki jak widzieli moje to im oczy wychodziły... I pamiętaj nie rozgotowane bo będą spadały z haczyka
Gość lin Napisano 4 Kwietnia 2007 Napisano 4 Kwietnia 2007 Czy kartofla można jakoś inaczej założyć niż tylko na hak??Coś w stylu kulki proteinowej.
Gość lin Napisano 28 Kwietnia 2007 Napisano 28 Kwietnia 2007 a ile tych kartofli jednorazowo wrzucic w lowisko??Czy wystarczy z 0,5 do 1 kg??Czy nie bedzie zawalone ziemniokami??
maniek Napisano 9 Maja 2007 Napisano 9 Maja 2007 Minimum to 1kg dziennie do zanęcenia mogą być rozgotowane ,tylko że bez łupin ,do przynęty niedogotowane.
jaras81 Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 w jaki sposób zakładac ziemniaka na haczyk?grot haczyka ma byc schowany czy ma wystawać z ziemniaka?
Gość lin Napisano 19 Czerwca 2007 Napisano 19 Czerwca 2007 gron ma wystawac leciutko, jak najmniej a wbic musisz od strony skorki
KZ Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 Co do długoterminowego nęcęnia ziemniakami NIE POLECAM! Zakwaszają wodę,co za tym idzie - brak ryb w łowisku
sinus Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 Co do długoterminowego nęcęnia ziemniakami NIE POLECAM! Zakwaszają wodę,co za tym idzie - brak ryb w łowisku powiedziałbym nawet więcej: - gdy dno jest mocno zamulone też ziemniaków nie polecam pogrążają się w mule i tam zaczynają się kisić.... a zakwaszonych żadna ryba z mułu nie wygrzebie i zanim ulegną biodegradacji masz skasowaną miejscówkę na dłuższy czas..... - jak z każdą zanętą nie należy przesadzić z ilością (trzeba racjonalnie dobrać do ilości ryb w łowisku) bo niestety ziemniaki nie mają długiego terminu ważności i niezjedzone przez rybki też zaczynają truć łowisko a nie przyciągaćw nie ryby....
kkubbek Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 mam takie pytanie z ciekawości , czy to prawda ze ziemniaków nie nalezy stosowac jako zanęty ponieważ ryby ich nie trawią ??
PcMichu Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 Nie jestem pewien co do tego stwierdzenia ale sądzę,że jest w tym trochę prawdy. A do tego ziemniaki barrdzo tłuczą i rybka może się szybko najeść. Takie tylko moje malofachowe zdanie.
jarzyna92 Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 ryby ich nie trawią Co do tego to sie nie wypowiem ale czemu nie stosować ziemniaka ja często łowie na ziemniaki skutecznie i nie widze żeby rybą coś było. Może to dlatego że ja gotuje ziemniaki a nie surowe
maniek Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 czy to prawda ze ziemniaków nie nalezy stosowac jako zanęty ponieważ ryby ich nie trawią ??Nie to fałsz,leszcze je uwielbiają zresztą nie tylko leszcze.
Unises Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 czy to prawda ze ziemniaków nie nalezy stosowac jako zanęty ponieważ ryby ich nie trawią Ryby "trawią" wszystko Ziemniaki to wspaniała zanęta/przynęta na karpia , lina itd jednak należy mieć 100% pewność że ryba regularnie odwiedza nęcone łowisko, w przeciwnym wypadku gdy niezjedzone ziemniaki zaczną się psuć w wodzie, to na długo wyłącza takie miejsce z łowienia. Dawniej na ziemniaka odpowiedniej wielkości osadzonego na kotwiczce łowiło się karpie, była to tak profesjonalna i selektywna metoda jak dzisiaj kulka proteinowa na włosie.
dudi Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 Dokłądnie tak jak mówi Unises, ziemniaki szybko się psują. Także nie zjedzone mogą zakwasić łowisko. na niektórych akwenach istnieje także zakaz nęcenia ziemniakami.
jureklumen Napisano 11 Września 2008 Napisano 11 Września 2008 ziemniaka dodaje do każdego ciasta + zapachy...
mephir Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 moje doświadczenia z ziemniakami są takie, że zawsze je za długo gotuje i mi z haka spadają. mam pytanie jak je gotujecie? w łupinach? z dodatkiem cukru? kiedy zestawiacie z ognia żeby nie były zbyt miękkie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.