Skocz do zawartości
Dragon

kartofel,pyrek,ziemniak

Dra

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Tylko pamietaj że ziemniak musi być lekko ugotowany i najlepiej zakładaj od strony przyponu. Bo normalnie na haczyk się rozwali.

• 3 weeks later...
Napisano

witam

najważniejsze jest to żeby nęcić ziemniakiem wtedy są efekty chyba że na łowisku nato się łapie to problem z głowy.

cześć

• 1 month later...
Napisano

Dokładnie nęcić min przez 4 dni w jednym miejscu. Ja tak łapałem piękne karasie i dorodne karpie, a obok siedzieli i ciągneli strasznie małe sztuki jak widzieli moje to im oczy wychodziły... I pamiętaj nie rozgotowane bo będą spadały z haczyka

• 6 months later...
Napisano

Czy kartofla można jakoś inaczej założyć niż tylko na hak??Coś w stylu kulki proteinowej.

• 4 weeks later...
Napisano

a ile tych kartofli jednorazowo wrzucic w lowisko??Czy wystarczy z 0,5 do 1 kg??Czy nie bedzie zawalone ziemniokami??

• 2 weeks later...
Napisano

Minimum to 1kg dziennie do zanęcenia mogą być rozgotowane ,tylko że bez łupin ,do przynęty niedogotowane.

• 1 month later...
Napisano

gron ma wystawac leciutko, jak najmniej a wbic musisz od strony skorki

• 2 weeks later...
Napisano

Co do długoterminowego nęcęnia ziemniakami NIE POLECAM! Zakwaszają wodę,co za tym idzie - brak ryb w łowisku

Napisano
Co do długoterminowego nęcęnia ziemniakami NIE POLECAM! Zakwaszają wodę,co za tym idzie - brak ryb w łowisku

powiedziałbym nawet więcej:

- gdy dno jest mocno zamulone też ziemniaków nie polecam pogrążają się w mule i tam zaczynają się kisić.... :mad: a zakwaszonych żadna ryba z mułu nie wygrzebie i zanim ulegną biodegradacji masz skasowaną miejscówkę na dłuższy czas..... :sad:

- jak z każdą zanętą nie należy przesadzić z ilością (trzeba racjonalnie dobrać do ilości ryb w łowisku) bo niestety ziemniaki nie mają długiego terminu ważności i niezjedzone przez rybki też zaczynają truć łowisko a nie przyciągaćw nie ryby.... :sad:

• 1 year later...
Napisano

mam takie pytanie z ciekawości , czy to prawda ze ziemniaków nie nalezy stosowac jako zanęty ponieważ ryby ich nie trawią ??

Napisano

Nie jestem pewien co do tego stwierdzenia ale sądzę,że jest w tym trochę prawdy. A do tego ziemniaki barrdzo tłuczą i rybka może się szybko najeść.

Takie tylko moje malofachowe zdanie.

Napisano
ryby ich nie trawią
Co do tego to sie nie wypowiem ale czemu nie stosować ziemniaka ja często łowie na ziemniaki skutecznie i nie widze żeby rybą coś było. Może to dlatego że ja gotuje ziemniaki a nie surowe :wink:
Napisano
czy to prawda ze ziemniaków nie nalezy stosowac jako zanęty ponieważ ryby ich nie trawią ??
Nie to fałsz,leszcze je uwielbiają zresztą nie tylko leszcze.
Napisano
czy to prawda ze ziemniaków nie nalezy stosowac jako zanęty ponieważ ryby ich nie trawią
Ryby "trawią" wszystko :mrgreen:

Ziemniaki to wspaniała zanęta/przynęta na karpia , lina itd jednak należy mieć 100% pewność że ryba regularnie odwiedza nęcone łowisko, w przeciwnym wypadku gdy niezjedzone ziemniaki zaczną się psuć w wodzie, to na długo wyłącza takie miejsce z łowienia.

Dawniej na ziemniaka odpowiedniej wielkości osadzonego na kotwiczce łowiło się karpie, była to tak profesjonalna i selektywna metoda jak dzisiaj kulka proteinowa na włosie. :wink:

Napisano

Dokłądnie tak jak mówi Unises, ziemniaki szybko się psują. Także nie zjedzone mogą zakwasić łowisko.

na niektórych akwenach istnieje także zakaz nęcenia ziemniakami.

• 1 month later...
  • 2 years later...
Napisano

moje doświadczenia z ziemniakami są takie, że zawsze je za długo gotuje i mi z haka spadają. :cry: mam pytanie jak je gotujecie? w łupinach? z dodatkiem cukru? kiedy zestawiacie z ognia żeby nie były zbyt miękkie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.