Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jakie macie doświadczenia z wędkowaniem w taki upał ? Efekty jakieś były czy słabo ?

Ogólnie słyszałem, że ryby są dość leniwe - niechętnie żerują a dodatkowo schodzą głęboko, choć znajomy wędkarz mówi że bardziej się wygrzewają.

Wybieram się w weekend na mazury i tak się zastanawiam czy jest sens siedzieć nad wodą cały dzień czy lepiej robić coś innego. Stąd moje pytanie i temat :)

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

W godzinach 09:00-17:00 raczej nie warto (chociaż założę się, że ile wędkarzy tyle teorii). Lepiej zasadzić się na nockę z lekkim gruncikiem (węgorz, sandacz, leszcze itd) albo pobiegać w woderkach ze spinem od świtu do ok.8-9 potem od 17 do nocy.

Zazdroszczę weekedu :)

Napisano

Zależy kto co lubi mnie np. wędkowanie z lodzi odpręża i mogę na niej spędzić cały dzień. A np. reszta mojej rodziny ma dość po 2-3 h .Fakt ,że mnie też te upał meczą ale jak się dobrze przygotuje książka w łapę i fajnie jest podobnie jest z brzegu choć przez dzień i to na Mazurach. Bo kąpią się prawie wszędzie. Ogólnie ryba nie bierze przez dzień ale znam ( i to własnych pomimo krótkiego stażu i malej wiedzy) ,że były piękne brania przez dzień.

A zwłaszcza (to już nie jest tajemnicą) przed burzą.

Napisano
Ogólnie ryba nie bierze przez dzień
a ja znowu zauwazyłem ze leszcz miedzy 11-13 w upalny dzien bierze lepiej niz w nocy...
Napisano

W taką pogode warto polatać za sumkiem, boleń też nieźle żeruje w taki upał choć jego pewnie w jeziorkach nie znajdziesz.

Napisano
Wybieram się w weekend na mazury i tak się zastanawiam czy jest sens siedzieć nad wodą cały dzień czy lepiej robić coś innego. Stąd moje pytanie i temat :)

Zawsze warto wybrac sie na ryby, nawet gdyby nie braly jest okazja do kombinowania co jest nie tak i mozna trafic na ciekawy sposob.

Osobiscie uwazam ze lepszych bran mozna spodziewac sie wczesnym rankiem i wieczorem ale tak do konca to nigdy nie wiadomo. Kazdy zbiornik ma swoja specyfike, plytkie i zarosniete beda nagrzewaly sie duzo szybciej. Tlen ma nizsza rozpuszczalnosc w wyzszej temp i ryby beda w wiekszosci raczej niechetne do zerowania. Stad beda sie braly lepsze brania wieczorem i rano.

Napisano
Co za pytanie, zawsze warto jechac na ryby
W taką pogode warto polatać za sumkiem

Z tymi dwiema wypowiedziami zgadzam się w 100% ;)

Wiadomo że latem większość ryb gorzej żeruje niż np. wiosną bo woda jest uboga wtedy w tlen ale nikt ci nie zagwarantuje sukcesu czy porażki ;)

Napisano

Mi , podczas takiej upalnej pogody , trafiło się parę ładnych zdobyczy w samo południe , z dokładnością do kilkunastu minut , głównie sandacze oraz parę szczupaków .

Tylko panowie ostrożnie , bo południce nie śpią w taką pogodę ... :twisted:

Napisano
ylko panowie ostrożnie , bo południce nie śpią w taką pogodę ...
a co to jest?
Napisano

No cóż mieszkam na Mazurach(Ełk) rzekę mam 5min.od chaty więc jestem codziennie :mrgreen: po robocie to idę popływać ,a na rybki 19-21 no i muszę stwierdzić że w upały ryba gorzej żeruje :sad: np.dziś tylko 5 wymiarowych płotek na kuku DS i 1 jelec nęcę kukurydzą , no i ogólnie słabo jest, jak nie było upałów i nawet padało to miałem lepsze wyniki.To samo na jeziorach w mojej okolicy ,rybka słabo żeruje , kumple te mają słabe wyniki,brat dziś rano połowił parę okoni na gumę ,a na początku sezonu złapał tyle szczupaków/okoni/sandaczy co ja nie łapię przez cały rok.Pozdrawiam.

Napisano

pet87, południca

generalnie nasza słowiańska kultura i z nią związane wierzenia i zabobony to bardzo ciekawy temat.

Co do upałów, jurto wybieram sie testować nowy kijek to się okażę :P, dziś na leśnym bajorku około 11 szczupak ~50cm i masa sumików/płotek.

Napisano

Jak wspomniałem na rzece jestem codziennie :mrgreen: a ostatniego klenia (11w sezonie) złapałem 12czerwca :sad: przez tą huśtawkę pogodową u mnie sporadycznie bierze tylko płotka/okleja/krąp , nie łowię na robaki to nie wiem jak z okoniem .Obecnie termometr pokazuje 40*C na słońcu i grzmi ,woda ciepła ,dopiero wróciłem z kąpieli :lol:

Napisano

Ja tam lubie taką pogodę na łowienie okoni plażowych. Zabieram zestaw do 7gr i żyłeczką 0.12-0.14 i zabawa jest przednia... Ogromów nie da się złowić ale częstym przyłowem są szczupaki i wzdręgi (te ostatnie uwielbiam łowić :-)).

A na poważne ryby idę dopiero po 22.00 wcześniej nie ma to sensu...

Napisano

Dziś od 18-20.30 na DS łowiłem na chałkę ,nęciłem kukurydzą gotowaną,coś tam skubało ale nic nie złowiłem :sad:

Napisano

Wróciłem i jestem delikatnie rozczarowany/wkurzony. Ryba jak już były to brała bardzo chimerycznie i głównie okonie. Niestety nic większego po za okoniami nie udało sie trafić, ale chociaż wiem że to nie tylko wina pogody. Skoro ja sie męczę na pomoście a po drugiej stronie jeziora na dwóch łódkach trzepią rybę (w ciągu dnia) na siatkę, a jeszcze później dowiedziałem się że na jeziorze kilka dni wcześniej byli rybacy z agregatami.....

...cóż bez dalszego komentarza :cry: