camel77 Napisano 10 Września 2006 Napisano 10 Września 2006 Witam Jestem nowym uzytkownikiem i poczatkujacym wedkarzem. Chcialem sie dowiedziec cos na temat lowienia z koszyczkiem, a mianowicie co do tego koszyczka wkladamy chodzi oczywiscie o zanete, czy moze byc to traper-feder, jak sie mocuje taki koszyczek, jakiej wielkosci maja byc haczyki łowie na Wisle
tomek1 Napisano 10 Września 2006 Napisano 10 Września 2006 czy moze byc to traper-feder Może byćjak sie mocuje taki koszyczek Nakładasz koszyk na żyłkę, potem stoper (koralik lub stoper plastikowy kupiony w wędkarskim sklepie) potem robisz węzeł przyponowy, czyli zwykłą pętelkę i masz zablokowany koszyk teraz zakładasz przypon- z jednej strony taka sama pętelka a z drugiej hak. jakiej wielkosci maja byc haczyki Zależy co chcesz łowić i na co. Moim zdaniem od 4 do 10. Na czerwonego robaka większy na białego mniejszy. Jak masz brania nie zacięte zmniejszasz hak. Masz brania i ryby się spinają większy.
Shark Hunter Napisano 10 Września 2006 Napisano 10 Września 2006 jeszcze należy pamiętać o obciążeniu. Zależy ono od głębokości i siły nurtu. Zakładasz ciężarek przed założeniem koszyczka choć ja preferuje koszyczek wraz z obciążeniem na rurce antysplątaniowej. Ostatnio myśle o zastosowaniu sprężyny zamiast koszyczka gdyż myśle że rybie prościej z niej wydobyć zanęte.
camel77 Napisano 10 Września 2006 Autor Napisano 10 Września 2006 Oczywiscie koszyczki mam odrazu z obciazeniem i z rurka
tomik Napisano 10 Września 2006 Napisano 10 Września 2006 Warto też używać opcji "szukaj" i przejżeć już założone tematy.
Kalgon Napisano 10 Września 2006 Napisano 10 Września 2006 Ja dodam taką ciekawostke, otóż metoda łowienia na koszyczek wywiązyje się od mnichów, którzy nazwali ją paternoster ( niewiem jak to się pisze ), i działało to tak dawali zanęte do koszyka zarzucali, zmawiali maryśke, zwijali, i miała być ryba, nie było, to od nowa, i tak zanęcali niewiedząc o tym, ale to taka mała ciekawostka, a pozatym to koledzy wyżej już wsystko wytłumaczyli, więc niemam nic do dodania
artech Napisano 11 Września 2006 Napisano 11 Września 2006 nazwali ją paternoster Wiesz że dzwoni tylko nie w którym kościele Paternostrer nie polegał na łowieniu z koszyczkiem, a sposob z koszyczkiem to może i wymyślili mnisi ale raczej nie tak dawno. jeżeli będę miał chwilę to postaram się opisać zestaw paternoster.
tomik Napisano 12 Września 2006 Napisano 12 Września 2006 O paternosterze kontynujci w tym poniższym wątku: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=16134#16134 A o łowieniu na koszyczek w bieżącym.
Dyman Napisano 1 Października 2006 Napisano 1 Października 2006 Witam ja stosowałem tak jak koledzy wymienili wyżej koszyczek z obciążeniem i rurką antysplontaninową dawąłem przed rurką stoperek jeśli używasz przyponu do tego zestawu to proponuje założyć rurke podczepić do niej koszyk i na żyłce zawiązać kretlik najlepiej wytrzymały do kretlika przywiazać przypon moze być z plecionki lub też z żyłki a hak zależy jaką rybe chcesz łowić i na co ale mozna tez kupić już gotowe przypony z hakami polecam bardzo na karpia a jesli uzywasz cięższych koszyczków to przed założeniem kretlika załóż sobie amortyzator wykonany z koralików i gumki pozdrawiam
kasa Napisano 30 Grudnia 2006 Napisano 30 Grudnia 2006 Ja łowiąc na koszyk na początku daje mały stoperek następnie zakładam rurke plastkowa od koszyczka potem żyłke główna przywiązuje do krętlika następnie robie przepon o długości ok.30cm z plecionki lub żyłki na końcy plecionki dowiązuje hak i następnie przypon także dowiązuje do krętlika i to wszystko jest to bardzo niezawodny skuteczny zestaw plecam !!
wojcik Napisano 14 Czerwca 2008 Napisano 14 Czerwca 2008 Musisz miec do tego rurkę antysplątaniową. Na początku nakładasz ją na żyłkę a potem robisz stoper z krętlika. Później do niego przywiązujesz przypon ok 30 - 45 cm i do agrawki na rurce przypinasz koszyczek.
Gość humel1212 Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 witam ..łowie w rzece odrze na feedera mogli byscie mi doradzic jaki uzyc haczyk, koszyczek, dlugosc przponu ,jaka zylka glowna i jaka przyponowa, ??z gory dzieki
Lord Konrad I Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 jaki uzyc haczyk, koszyczek, dlugosc przponu ,jaka zylka glowna i jaka przyponowa Odry na oczy nie widziałem, ale już Ci mogę powiedzieć, że za mało danych. jak chcesz uzyskać jakieś informacje, napisz jakie ryby chciałbyś łowić
ja Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 spróbuj tu poszukać, to bardzo ciekawy temat http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1478
kolat66 Napisano 22 Lipca 2008 Napisano 22 Lipca 2008 Zylka 0,24 w gore,koszyk 60g,przypon zacznij od 10cm i mozna wydluzac,haczyk dobiezesz sobie sam(od 10 do coraz wiekszych).Jednej recepty na zestaw nie ma,musisz kombinowac. Pozdrawiam
dudi Napisano 22 Lipca 2008 Napisano 22 Lipca 2008 Feeder pow 100g cw. koszykami nawet 100g trzeba rzucać. No 3,9m trzeba kawałem nim czasami rzucić. Zyłka głowna 0,27
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.