Marienty Napisano 11 Lutego 2018 Share Napisano 11 Lutego 2018 Dzisiaj pogoda piękna. Gdybym nie miał kalendarza to bym pomyślał, że zaczyna się wiosna. Na Bystrzycy do dnia dzisiejszego byłem dwa razy. Woda trudna ale po ilości kolegów po kiju widać, że nie zniechęca ...przy okazji, podziękowania dla @jaceen za fotę. U mnie zameldowały się 3 kleniki. Wszystko na Instinct 4. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 Ja odwiedziłem rzekę w sobotę rano. Moja czwarta wizyta na Bystrzycy w wędkarskiej karierze. Szukałem klenia, trafił się szczupak taki na oko 60 cm dałem mu troszkę luzu i sam się wypiął przy brzegu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr25 Napisano 12 Lutego 2018 Autor Share Napisano 12 Lutego 2018 W dniu 2018-01-25 o 00:21, jaceen napisał: Drugi raz w tym sezonie byłem na Bystrzycy. Tym razem trochę wyżej Jarnołtowa. Po kilku minutach i pierwszy w karierze "latawiec" z Bystrzycy na kajtka 2" ląduje przy brzegu. Dobre pół metra ryby;) Później znalazłem miejsce, gdzie było sporo podskubywania. Nie mogłem sobie poradzić. Zimorodki tylko dawały radę i co chwilę odlatywały z rybką:) Ogólnie widać było ruch w wodzie. Nie mogę doczekać się lutego. Jaceen przechodziłeś przez to ogrodzenie co biegnie wzdłuż drogi za mostem ? Jak na ciebie zareagowały byczki za płotem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 Napisałem "trochę wyżej". W rzeczywistości sporo wyżej. To takie informacje ogólne, aby każdy mógł sam sprawdzić i wypracować wędkarskie miejscówki. W tym roku przy moście nie byłem, to nie znam sytuacji z "byczkami":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 Ja tam bylem 2 tyg temu. Na poczatku myslalem ze to krowy, dopiero jak podszedlem na niewielką odległość spostrzegłem jaja między nogami, ale byki chyba stwierdziły , że mam większe i się wycofały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 13 minut temu, Odys80 napisał: Ja tam bylem 2 tyg temu. Na poczatku myslalem ze to krowy, dopiero jak podszedlem na niewielką odległość spostrzegłem jaja między nogami, ale byki chyba stwierdziły , że mam większe i się wycofały. dobrze że byki nie oceniały tego po wielkości rogów .......... taki żarcik, nie mogłem się powstrzymać. Pozdro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 W dniu 11.02.2018 o 20:45, jaceen napisał: Normalny stan, to jaki? Normalny z tego co widzę to historycznie na wskaźniku w Jarnołtowie zwykle woda mieści sie pomiędzy 100 (niżówka) a 170 cm (rzadko przekracza ten poziom). Spore wahania. Myślałem że przy Brodzki nie da się wejść i brodzić a miarka obecnie pokazuje 107 cm (pewno źle oceniłem sytuację - mętna woda). Faktycznie nie pomyślałm że na przyujściowym odcinku poziom Odry wpływa na wysokośc wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 W poprzednim sezonie byłem z kumplami na nocnej łazędze. Drastycznie obniżono stan Odry. Gdy się zbliżaliśmy do ujścia Bystrzycy, to jakiś dziwny szum dawał się słyszeć. Okazało się, że Odra na potęgę zassała Bystrzycę. Nie wiem, czy dałoby się ustać w wodzie. Kiedyś tak było też nad ujściem Ślęzy. Kto tam częściej się kręci, to pewnie nie raz to zaobserwował. 1 godzinę temu, oldBolo napisał: Myślałem że przy Brodzki nie da się wejść i brodzić Ja wchodzę tylko w woderach. To mój taki bezpiecznik, żeby nie pchać się zbyt daleko. W spodniobutach pewnie bym więcej ryzykował. W woderach mam zapas 70cm. Czasami podciągam i zyskuję kilkanaście centymetrów. Bo to jest tak, że wchodzę i jest dobrze i mały zapas przed wlewką do butów. Gdy chcę wyjść, to dziwnym trafem wodery stają się zbyt krótkie:) i tańcuję, jak wyjść na brzeg na sucho:) W rzeczywistości brodzenie mnie nie rajcuje;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 10 godzin temu, jaceen napisał: W rzeczywistości brodzenie mnie nie rajcuje;) Ciekawe z tym zasysaniem. No nic - będziemy trenować. Ze spingiem łatwiej chyba rzucić z krzaków niż muchówką (przynajmniej moje obecne możliwości na to nie pozwalają) dlatego rozglądam sie za miejscami gdzie można brodzić - łatwiej wtedy rzucić muchówką lub miejsc w miarę mało zarośniętych wysoką roślinnością nadbrzeżną (krzaki - drzewa), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Witaj Marienty Ja na instincta 5 w ciemnym kolorze mam najlepsze rezultaty kleniowe na Bystrzycy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Jacku jak wrócę z nart to melduję się na Bystrzycy połowimy może znowu razem...no wiesz taka zdrowa rywalizacja no i żeby nie było oprócz nart można też coś fajnego złowić. Wędka zawsze jeździ w aucie. Pozdrawiam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Wracaj, wracaj, bo pięćdziesiątki się ruszyły:) 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Witaj Jacku Tego kluseczka złowiłeś teraz? Jeśli tak to brawo! Jestem nad Bystrzycą w piątek, ma być ciepło to może coś zapnie się na haku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Ostatnie dwa tygodnie podporządkowałem Bystrzycy. Klenie to fajne sportowe ryby, ale liczyłem, że zaobserwuję lub nawet poczuję na kiju troć. Kleni nałowiłem się sporo. Najlepszy kleniowy sezon, jaki miałem o tej porze roku. Dzisiaj złowiłem 9 rybek i było sporo trąceń. Ryby niewielkie, bo zakładałem mniejsze woblery niż poprzednio. Hiciorem okazał się ostatnio, własnej produkcji wobler 4cm. Mało urodziwy, ale kąśliwy. Muszę wkleić ster, bo wyłamałem na zaczepie. Będzie jeszcze łowił. Mam takie dwa:))) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Skurczybyk Ja też byłem i tylko jednego złowiłem (było jeszcze kilka brań i jeden konkretny spadł). Rzeczka fajna - nada się na muchę - a dziś widziałem już (o dziwo) pierwsze latające owady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Ja wybieram się jutro o świcie Testy nowego kijka, wiec pełna ekscytacja. Zdam relacje jak wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Byłem na Bystrzycy parę godzin, trzeba techniki jaką posiada Jaceen żeby połowić kleni, zaliczyłem 2 sztuki ale spadły, sporo skubnięć lecz rybki dzisiaj słabo współpracowały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Gu miś co za kijek kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Team Dragon Feeling 2,75 ; 5-18 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Dół cw 5gr. To chyba trochę ogranicza w zimie na małej rzece. Napisz czym rzucałeś i jak ci się prowadziło, jeśli możesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Moim zdaniem na kleniki najlepiej pracuje wędka 0-10 CW, bo można łowić trochę grubiej na wiosnę, a później smużaczki, które nieraz ważą 2-3 g, jeśli wędka jest od 5 CW to może być ciężko z precyzyjnym łowieniem mikro przynętami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Dziś na Bystrzycy łowiłem z paroma wędkarzami i muszę stwierdzić że wyniki zarówno u mnie jak i u kolegów były mizerne, każdy z nas zaliczył po jednym kleniku o niezbyt oszałamiających rozmiarach. Jaceen to prawdziwy MISTRZ kleniowy, wczoraj na wędce co chwila meldowała się rybka, on chyba jest czarodziejem? Jacku naprawde ogromny pokłon w stronę Twoich umiejętności...... a zapomniałem dodać że dobrze łownego woblerka pożyczył dziś szczupaczek, stał w tym miejscu co zwykle, udało mi się podholować go prawie pod nogi, lecz kilka energicznych trzepnięć paszczą i żyłka pstryknęła, mam nadzieję że uda mu się pozbyć woblera. Poniżej zdjęcie dzisiejszego 25 cm klenia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Byłem z rana tylko dwie godziny, od Marszowic kawałek w dół. Kontaktu z rybą brak. Jutro kolejna próba.. @RSM Co do kijka. Nie był on kupowany z myślą o zimowych wojażach na małej rzecze , ale jak wiadomo nowy kijek to trzeba się pobawić. Zakładałem woblery od 3 cm( 4g) do 6cm (8g). Przy tych mniejszych słabo się ładuje, aczkolwiek pracę przynęty czuć bardzo wyraźnie w dolniku. Zakładałem też obrotówki w rozmiarze 2 i też nie mogę się do niczego przyczepić. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 Cy ktoś łowił dzisiaj na Bystrzycy...jakie efekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Panowie Czy ktoś był w ostatnich dniach za rybkami na Bystrzycy, bo nie widać żadnej aktywności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi