MATCH 2000 Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam.Piątek 11. kwietnia,zbiornik Poraj.Pogoda fatalna,silny wiatr ze wschodu i zimno.Złowiłem 6 rybek:4 płotki i 2 leszczyki,wszystkie ok.23 cm.Był też mały linek 24 cm. Na haczyk zakładałem 2 pinki,na inne przynęty brań nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 dziś 3 godzinki nad Dłubnią , kropki bardzo ładnie brały , ale im dalej od Krakowa tym ryby wieksze i wiecej brań Ogólnie woda kryształ i aby złapać pstraga trzeba było woblerka spuszczać w biegiem wody około 8metrów i dopiero sciagać. W sumie złapałem 9 pstragów , 4 mi się spuściły przy brzegu. Pstrągi + - 30 cm. A oto fotki z dzisiejszego połowu oraz kapitalne miejsca gdzie były ładne brania. kapitalne miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niktważny Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Kraków - Wisła na smużaka takie dobre 40+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol9 Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Dzisiejszy wypad nad Nysę Kłodzką. Jeden kleń 33 cm. Mały, ale cieszy gdyż jest to pierwsza ryba w życiu złowiona na smużaka pozdrawiam i gratuluję kolegom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpangler Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Dzisiaj znowu wybrałem się na karpie. O 4 rano -1stopień i mgła nad wodą jednak zaliczyłem 2 brania w tym maluch 35cm wyladował na brzegu . Za rok czy dwa mam nadzieje się zn im spotakac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Ja dziś z kolegą pierwszy raz w tym roku spłynąłem łodzią po Bugu. Jednak namierzone w zeszłym roku miejsce nie pozwoliło łowić. Cały czas ściągało zestaw do środka rzeki. Wróciliśmy na brzeg i obok miejsca w którym wodowaliśmy łódkę zaczęliśmy łowić. Efekt to w sumie dwa jaziki 35+ i jeden sporo mniejszy. Brań nie za wiele było. Gratuluje wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Gratuluję połowów. Wiosenne ryby żerują już na całego. szczupak28, widzę że na pstrągi skusiły się na Krakuski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Jedna z dzisiejszych rybek 40cm, Jezioro Goczałkowickie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Gratuluję połowów. Wiosenne ryby żerują już na całego. szczupak28, widzę że na pstrągi skusiły się na Krakuski ? Dokładnie Tomek. Bardzo dobre woblery i super praca w wodzie. Ogólnie ryba jest , to cieszy.Bardzo urokliwa rzeczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 W niedzielę o godzinie 17 zameldowałem się nad wrocławską Odrą. W pierwszych kilkunastu minutach dwie spięte ryby. Prawdopodobnie kleń 30+ i boleń 50+. Kolejna godzina spędzona na bezowocnym czesaniu wody wszelkimi dostępnymi przynętami. Tuż przed 17 branie i po szybkim holu na brzegu ląduje jaź 40+. Następne dwa rzuty i trafia się boleń 40+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Widzę że jaziole się ruszyły , gratki panowie za piękne rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Z powodu różnych problemów dopiero teraz rozpoczynam sezon wędkarski. Wczoraj na rybach , ale na zero kompletnie nic się nie działo , zresztą u mnie to nic szczególnego.Ale jakoś pomimo najszczerszych i ogromnych chęci marnie widzę te sezon. Pogoda okropna była zimno i deszcz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Damian Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Ja dziś zrobiłem sobie trening, 4 godziny w tym 2,5 bez przerwy padało, kolejne 30 minut kropiło i ostatnią godzinę się nieco rozpogodziło. Zimno i mokro, nieprzyjemne połączenie. Mimo to wytrwałem gdyż nie było nudno Łącznie złapałem 116 sztuk, i miałem ze sobą tylko 500g zanęty (ograniczone fundusze). Łączna waga wszystkich ryb 2,756 kg. Niestety na moim jeziorku jest przewaga, znaczna przewaga drobnicy. Głównie maluśkie krąpiki (ok 10cm, 3 sztuki po ok 20cm), resztę płotek (ok 13cm większość), 5 krasnopiórek (ok 8cm) i jedna ukleja. Jako ciekawostkę powiem, że 2 tygodnie temu byłem na innym jeziorze gdzie biorą w 90% płotki, to przy łącznej ilości 115 sztuk ich waga wyniosła prawie 3,5 kg łapiąc również przez 4h. Jestem bardzo zadowolony, gdyż mimo tej okrutnej pogody ładnie brały. Łapałem od 8:10 do 12:10; dłuższa, ok 10 min. przerwa bez brań była między 10:45 - 11:10, a tak, aż do końca "notowałem" brania Zdjęć nie zrobiłem bo było za zimno i już pod koniec ledwo czułem dłonie. Jestem bardzo zadowolony z wyniku, lecz gdyby pogoda była lepsza sądzę, że i wynik by sprzyjał większej wadze. Niebawem kolejny trening Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukasz Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Jako że praca fotografa angażuje mnie w znacznym stopniu od poniedziałku do niedzieli, toteż nie mam teraz zbyt wielu okazji, aby połowić. Skoro więc nikt na niedziele nie zamówił chrzcin i nadarzyła się okazja na wyjazd, postanowiłem ją spożytkować w 100% i zdecydowaliśmy się z ojcem na nockę. Nocka nad Odrą, w troszkę dalej oddalonym od nas miejscu niż zwykle, bo w Rakowie. Drugi wyjazd w życiu na Raków, pierwszy zakończony brakiem brań i dwoma zerwanymi zestawami. Tym razem było już lepiej. Nocka o tej porze, to troszkę ekstremalne łowienie, ale rekompensatą były dosyć częste brania. Rybki jakby wszystkie z jednego rocznika, po 33-36cm. Leszcze i uwaga, pierwsze w życiu (a od razu dwa) jazie!!! Bateria padła dosyć szybko, chyba w skutek szukania zasięgu, dlatego zdjęcia największej rybki jest w nie najlepszej jakości, bo robione telefonem znajomego, który dojechał do nas w nocy. Leszcz wziął dosyć niemrawo, walczył jak to na leszcza przystało, dopiero parę metrów od brzegu, ważył nieco ponad 2kg i mierzył sobie 55cm. Był pięknej barwy, nieskaleczony żadnym zębem drapieżnika, a do tego bardzo grubiutki. W dobrej kondycji wszystkie rybki (niecałe 8kg) wróciły do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeoLeo Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Sobota nad Odrą dopisała, piękna pogoda a i nawet rybka współpracowała, brały na białego z kukurydza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekC Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Dzisiaj na Odrze na Biskupinie tragedia. Deszcz, grad a szczytówka ani drgnęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Gratuluje ryb U mnie dziś ani jednego konkretnego brania. Za to miejsce zanęcone na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankowaty Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Wow, wernicjusz, ale połowiłeś, gratulacje! Aż się zacząłem zastanawiać czy jednak nie podjechać w weekend na Iłżankę. Co do minionego weekendu, to łowiłem na kanale żeglugowym we Wrocławiu - w piątek trening a w sobotę zawody - moje pierwsze w życiu. Trening wypadł nieźle, trafił się nawet sympatyczny linek: Zawody, niestety okazały się porażką - brały tylko ukleje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Wow, wernicjusz, ale połowiłeś, gratulacje! Aż się zacząłem zastanawiać czy jednak nie podjechać w weekend na Iłżankę. Dzięki, ... w czwartek jade zapraszam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Dzięki, ... w czwartek jade zapraszam . To byłoby ciekawe- walka o zwycięstwo w Grand Prix- na żywo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 To byłoby ciekawe- walka o zwycięstwo w Grand Prix- na żywo tomek1, nie przesadzajmy ..., a maniek72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Coś czuję, że maniek72 łowi okazy cały czas i jak wrzuci to od razu kilka ryb naraz Mi się może jutro uda dorwać ładnego leszcza, jadę nad Wartę wieczorem, stan wody bez zmian pomimo opadów, zobaczymy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 tomek1, nie przesadzajmy ..., a maniek72 Coś czuję, że maniek72 łowi okazy cały czas i jak wrzuci to od razu kilka ryb naraz Mi się może jutro uda dorwać ładnego leszcza, jadę nad Wartę wieczorem, stan wody bez zmian pomimo opadów, zobaczymy.. Też czuję, że Maniek72 nie powiedział ostatniego słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Dzięki, ... w czwartek jade zapraszam . To byłoby ciekawe- walka o zwycięstwo w Grand Prix- na żywo! zabierzcie mnie ze soba tez chcę stanąć w zawodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yahoo88 Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam Was, chciałem się podzielić moją refleksją na temat jaziów. Otóż jak wiadomo Wisła obfituje w jazie, które późną wiosną dosyc dobrze biora na przepływankę. Łowiąc je można zawsze się wiele nauczyć na temat holu i prowadzenia zestawu. Pewnego razu podczas mojej jaziowej wyprawy miala miejsce ciekawa sytuacja. Długo holowałem delikatnym sprżętem kilogramowego jazia nad zanurzony w wodzie podbierak. Jednak jaź to ryba która nie daje łatwo za wygraną. Gdy był już nad siatką nagle uwolnił się z małego kaczyka i zanurkował. To trwało sekundy, a ja nie mogłem nic zrobić. Straciłem go w momencie gdy byłem pewny swego. Powoli zacząłem podnosić podbierak - był cięższy jak zwykle. Jakie było moje zdziwienie gdy w siatce zoabczyłem trzepoczącego się dużego jazia. Tak - dokładnie tego samego który przed chwilą wypluł haczyk i zanurkował. Ucfiekł mi ale musiał pomylic drogę i wpadł w drugą, przypadkową pułapkę. I przekonajcie mnie teraz że ryba ma duże szanse z wędkarzem ? A jakie Wy macie historie z jaziami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi