maryaChi Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Nie będę wydzielał postów nie na temat do innego, bo uważam tę dyskusję za bezwartościową. Jeśli ktoś jednak twierdzi, że trzeba o tym podyskutować, to załóżmy proszę jakiś konkretny temat i nie śmiećmy w relacjach z połowów. Na forum panuje pełna demokracja, każdy może się z każdym nie zgodzić, założyć nawet osobny temat w części społecznościowej, ale nadrzędną zasadą jest nieodbieganie od wątku. Od teraz proponuję zawody, że kto jeszcze raz poruszy temat szczegółów sprzętowych w relacjach z nad wody w temacie z relacjami dostaje ostrzeżenie. Dotyczy to demokratycznie każdego - z jaceenem i mną włącznie. Wszystkim łowcom gratuluję, a jutro sam walę nad Wisłę. Sezon zmierza ku końcowi, a do wiosny daleko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pifpaf Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Witam proszę o ostrzeżenie. Nie chciałem pisać na pw bo podejrzewam że znikło by bez śladu. Za off top proszę o ostrzeżenie. Ten dział jest bardzo ciekawy z dwóch powodów 1 to sukcesy kolegów 2 to właśnie sprzęt. To bardzo dużo wnosi. Zdecydowanej większości osób to pasuję i są za więc nie widzę przeszkody, aby tego zabraniać. Bez sensu wg mnie jest zakładanie drugiego tematu na co zostało złowione to co wstawiłem w tamtym dziale bo przecież tu nie można. Z wyrazami szacunku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Najważniejsze to zachować rozsądek. Jeżeli kwestia sprzętu ma znaczenie dla połowu, to nie widzę powodu żeby o tym nie wspomnieć. Zupełnie inaczej należy podchodzić do tego typu informacji w wykonaniu "starych" forumowiczów a inaczej tych, którzy się zarejestrowali dzień wcześniej. A jak było na rybach? Ciekaw jestem, bo z powodu choroby już tydzień nigdzie nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Myślę że wyraziłem się nieprecyzyjnie wczoraj. Chodzi mi o zaprzestanie dyskusji, czy należy opisywać metodę i użyty sprzęt, czy nie należy. Sam zawsze jestem ciekaw jaka jest grubość żyłki, wielkość przynęty długość kija i inne parametry (marki mniej mnie obchodzą). A teraz lece parzyć herbatę i kawę do termosu, bo na dzień ucieka i noc idzie, a ryby czekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 A teraz lece parzyć herbatę i kawę do termosu, bo na dzień ucieka i noc idzie, a ryby czekają No chłodek się zrobił A jeszcze niedawno było tak pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Dziś do południa ganiałem wraz z trzema kumplami po Ropie za kleniami .Pogoda owszem nawet w miarę dopisała. Nie było aż tak zimno oraz nie padało nam na głowy tylko że klenie kompletnie nie miały ochoty dziś współpracować. Mi jedynie udało się przechytrzyć tylko dwie sztuki z czego ta większa miała zaledwie 37cm. Kumpel wyciągną podobnego oraz szczupaka 55cm na smuzaczka Generalnie dzionek na plus, kilka godzin nad wodą w świetnym towarzystwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Damian Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Wybieram się jutro z rana nad Obrę, w miejsce bardzo dziewicze chodź nie mówię nie uczęszczane na białą rybę i może jakiegoś żywca. Dam znać czy coś z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Dzisiejszy wypad za sandaczem w okolice Brzegu Dolnego z 2 kolegami z haczyka - dla mnie na zero, jedynie kilka puknięć. U kolegów coś się zahaczyło (pewnie później się pochwalą). Co ciekawe... na jednej z główek zaobserwowałem przy powierzchni czającego się do ataku szczupaka albinosa - coraz częstszy widok na naszych wodach. http://haczyk.pl/galeria/albums/userpics/18751/WP_20141122_002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 to pewnie działanie poniemieckich chemikali które do tej pory wypływają z rokity ale wymiaru to nie miał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Marienty, zamiast s.shopem się zajmować, to denaturacik rybkom trzeba było podrzucać 2014.11.22 Odra-Brzeg D. W tych rejonach był, to mój debiut. Minęło sporo czasu zanim dobrałem przynętę, którą zacząłem "czuć" w tych warunkach. Zacząłem od woblerów. Później poszły do wody gumki, te wędkarskie, na ryby. Gramatura od 20g, następnie 15g i skończyłem na 10g. Po pierwszym kopie na Shaker 8cm - PURPLE MAJESTY zostawiłem zestaw i systematycznie obławiałem miejscówki. Stawałem przed główką na napływie i posyłałem przynęty powyżej swojego stanowiska. Starałem się prowadzić wachlarzem jak najdłużej w linii, równolegle do brzegu. Brania najczęściej następowały w miejscu zaznaczonym czarną linią. Tam przynęta najdłużej pracowała w opadzie. Czasami były to dwa-trzy podbicia i gumę sprowadzałem do siebie. Na tyle pozwalał nurt i bliskość główki. I zaczęło się coś dziać Następne miejsca i ta sama taktyka przyniosła trzy konkretne brania. Przynęta, która podpasowała dzisiaj sandaczom. W sumie miałem pięć brań. W tym dwie ryby zapięte, jeden spad i dwa kopnięcia. Było jeszcze kilka puknięć, ale nie mogłem rozszyfrować co się dzieje. Dzięki Booseib i Marienty za towarzystwo i do następnego. jaceen P.S. adad, gratulacje za życiówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 @ tomek1, pewnie nie wiesz, ale siedząc okrakiem na tej rurze, na początku filmiku, dostałeś sporą dawkę promieniowania, Rontok był wiele lat osadnikiem kopalni Silesia. Nie rób tego więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Wczorajszy wypad nad Odrę w okolicach Kostrzyna. Najpierw jig w głębokim dołku i jest... torba z zestawem do filmowania świata prosto z dna Odry- zabytkowy sprzęt bo jeszcze na kasety Jig za sandaczem nie przyniósł skutku, trolling także więc postanowiłem w dryfie obrzucać trochę napływy i zaczęły brać bolki na widocznego woblera schodzącego na 2m+ (kiedyś zdjąłem go z drzewa, bo komuś się zerwał, 5 lat spędził w pudełku i ten sezon okazał się jego po wymianie kotwiczek). Większy bolek miał 78cm i ważył ok 5 kg. Na koniec około godziny 15.00 powróciłem do stukania w dno w poszukiwaniu sandacza i jak to bywa na Odrze w lunatica uderzył sum który po 20 minutach walki pokazał mi że jeszcze trochę muszę się podszkolić. Pozdrowienia dla wędkujących w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Brawo panowie. Jaceen, ty to możesz już obszerne książki pisać, które będą się cieszyły niemałym powodzeniem Ja obiecałem, że pojadę na ryby. Cel obrałem ten sam, co większość wypadów w tym roku (tak się ułożyło, że najwięcej czasu miałem wczesną wiosną i późną jesienią). Wypady były bezowocne, a wczorajszy wyjazd miał być ostatnim w 2014, więc na jakieś wielkie sukcesy nie liczyłem. Sukces jednak został osiągnięty, bo przełamałem lody i złowiłem miętusa. Ryba niewielka, bo 28cm, wzięła na kawałek karasia około godziny 20:00. Łowiłem na Wiśle w okolicach mostu w Kiezmarku. Tak oto zakończyłem pogoń za króliczkiem. Teraz czas na łowienie królików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Koledzy Marienty i chomik nieświadomie prowokują nowy trend, a zarazem temat na naszym forum: "Co ciekawego dziś wyłowiłeś/aś?" Proponuje utworzyć podkatalogi nowego tematu: *rtv, *moto, *obuwie... Dzisiejsza gonitwa za sandaczem po podwrocławskiej Odrze zakończona fiaskiem. 3h podbijania, wleczenia po dnie bez kontaktu z mętnookim. Na domiar złego nierówna walka pochłonęła lunatica oraz yankesa. Cóż, nie ma wojny bez ofiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 jaceen, chomik, piękne ryby! maryaChi, i to jest kwintesencja wędkarstwa! wytrwałość w osiąganiu celów. U mnie godzinka spinningu bez brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Koledzy Marienty i chomik nieświadomie prowokują nowy trend, a zarazem temat na naszym forum: "Co ciekawego dziś wyłowiłeś/aś?" Proponuje utworzyć podkatalogi nowego tematu: *rtv, *moto, *obuwie... Jest już taki temat http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=6084 Fajnie się to czyta Moim faworytem jest wpis macko 17-02-12, 20:55. Śmiałem się z tego kilka dni. Dzisiaj 3-godzinny wypad na Ślęzę. Jeden klenik ok 27cm. Szkoda, że nie reagują tak jak rybki Winka na Ropie http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=268951#268951 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeeNhq Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 4h rzucania na rozlewisku drużna i dopływie kanału Elbląskiego i nic... niski poziom wody i szczupłe nie chcą bić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Dziś miałem ZOMZ i niestety mogę tylko poczytać a to zdjęcie z wczorajszego dnia , ten ma 67cm , drugi niestety bez zdjęcia 61cm i z tego co widzę to wczorajszy dzień nie tylko u mnie był dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejaybialy Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 fajnie połowiliście, mi też udało się coś wydłubać przy okoniowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 fajnie połowiliście, mi też udało się coś wydłubać przy okoniowaniu Piękna sztuka. Gratuluję. Jestem pod wrażeniem bo nawet nie wyciągnąłeś go z wody na fotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 fajnie połowiliście, mi też udało się coś wydłubać przy okoniowaniuhttps://www.youtube.com/w...eature=youtu.be Faktycznie stał jak krokodyl Piękna sztuka! deejaybialy , gratulacje! Ważne, że palce całe, bo jak byś przynęty zapinał? Sandałki, miętusy, bolki, klenie, okonie... chyba najbardziej urozmaicony miesiąc w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 deejaybialy Super połów! Rewelacja filmik. Można poznać model kamerki jakiej używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 deejaybialy, piękna akcja Spokój przy braniu na "krótkim dyszlu" i aż do końca holu. Gratulacje! Sandałki, miętusy, bolki, klenie, okonie...chyba najbardziej urozmaicony miesiąc w tym sezonie. A w Grand Prix cisza Panowie do dzieła- zgłaszać rybki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejaybialy Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 fajnie połowiliście, mi też udało się coś wydłubać przy okoniowaniu Piękna sztuka. Gratuluję. Jestem pod wrażeniem bo nawet nie wyciągnąłeś go z wody na fotę. nie chciałem się z nim szarpać a fotek podobnych mam już wystarczająco a metrówka toto nie była... mam jeszcze kilka innych filmiku na yt np ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejaybialy Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 deejaybialy Super połów! Rewelacja filmik. Można poznać model kamerki jakiej używasz? denver 5000w taki klon gopro co do jakosci sie nie wypowiadam wystarczy mi to co jest bom amator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi