Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, ESSOX napisał:

Najgorzej się zmobilizować

A pogoda robi się coraz lepsza (tzn. coraz gorsza) 🥶

Przynętę już zakupiłem. 

large.20241116_160558.jpg.c2b3482edca52f187553ccf3b8e94074.jpg

Zestaw zmontowany i w tygodniu ruszam.

• Super 1
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Z nadzieją obserwowałem coraz gorsze prognozy pogody i wreszcie doczekałem się odpowiedniego wieczoru. Trzy stopnie na plusie, lekki wiatr, przelotne opady deszczu, które po zmroku przeszły w opady śniegu. Idealnie 😆 

Wybrałem się więc dziś podjąć pierwszą w tym sezonie próbę złowienia miętusa. Mała rzeka, odcinek leśny. Na przynętę przygotowałem pokrojone w cienkie paseczki filety z sandacza. Niestety, dwie i pół godziny nad wodą nie przyniosły efektu. Może trzeba będzie wybrać inny odcinek rzeki? Następna próba zapewne w weekend. Miejmy nadzieję, że kiepska pogoda się utrzyma 😉

• Lubię to 1
  • Super 2
Napisano

Andrzej ja jednak bym spróbował rosówki , do tej pory parę miętusów wyciągnąłem tylko na rosowkę ( co prawda jeszcze jak było widno to robaka szarpały krąpie jak zrobiło się ciemno to przestały ) próbowałem fileta , wątróbki ale bez efektu , niestety miałem iść w weekend ale wychodzi na to że do Wrocławia zawitam dopiero w sobotę, może przyszły tydzień 🤔

• Dzięki! 1
Napisano
W dniu 21.11.2024 o 00:05, andrutone napisał:

Mała rzeka, odcinek leśny. 

Masz Odrę pod nosem to na małe ciurki się wybierasz . To jest zmniejszanie swojej szansy na złowienie miętusa. W odrze są na 100%

Napisano
23 minuty temu, ESSOX napisał:

W odrze są na 100%

Tylko że Odra jest długa i szeroka i nie wiadomo gdzie szukać.  Ludzie chodzą na sandacza na trupka i jakoś nie słyszałem,  żeby łowili przy okazji miętusy. A jeśli już, to dobre lata temu.

Napisano

Namówiony przez kolegę Essoxa 😉 wybrałem się nad Odrę, poszukać miętusów. Dwie godziny siedziałem, dwa zestawy urwałem. Łowiłem tylko na filety. Na zestaw postawiony blisko brzegu siadł klenik 34 cm. Miętusa nadal brak.

large.20241124_200604.jpg.f4eb33067d874685615e7c8a9c255643.jpg

• Super 3
Napisano

Dziś była trzecia i ostatnia w tym sezonie próba. Znowu Odra, choć tym razem inne miejsce. Na haku były i czerwone i filecik. Również i tym razem nie udało się złowić miętkiego. Trzeba będzie jednak wrócić do tematu w przyszłym roku 😉

• Super 3
Napisano

Przynajmniej spróbowałeś 👍

Ja nie mogłem się z pogodą dogadać i nie udało się przed okresem ochronnym połowić . 

• 11 months later...
Napisano

Byłem dziś z kolegą @Marienty nad Odrą, spróbować złowić miętusa. Rozłożyliśmy się jeszcze przed zmrokiem i siedzieliśmy do dwudziestej. W użyciu była wątróbka, filety i czerwone. Za jasnego jeszcze zaliczyliśmy po jednym braniu. Ja trafiłem klenia na wątróbke, a Marienty jazgarza na czerwonego. Miętusy się nie ujawniły. Może za dobra pogoda dziś była, mimo że zimno bardzo... 

large.IMG-20251122-WA00053.jpg.a7e94a383020023c600bdecc53c2028b.jpg

• Lubię to 2
  • Super 3
Napisano

Wybrałem się dziś wieczorem, raz jeszcze, na miętusa. Tym razem sam. Inny odcinek Odry, bardziej miejski. Miałem ze sobą tylko wątróbkę. Nic się nie zdarzyło i nadal nie wiem, gdzie szukać miętusów. Może ich już zresztą nie ma we Wrocławiu. 🧐

Prognoza pogody do końca tygodnia nie napawa optymizmem, więc pewnie się już nie wybiorę w tym sezonie. Miałem jechać jeszcze z Marientym w przyszły weekend, ale jak przyjdą prognozowane mrozy to odpuszczę. Może jeszcze na początku marca zaliczę Widawę? Zobaczymy. 

Napisano

@andrutone może w jakimś stopniu to pomoże? https://wroclaw.pzw.pl/strefa-wedkarza/nasze-wody-i-ich-ochrona/wyniki-polowow-wedkarskich-na-podstawie-rejestrow

Wyniki połowów wędkarskich na podstawie rejestrów. W skrócie masz tu na szybko wyciągnięte wyniki z zaznaczonym miętusem. Można się tym sugerować. Problem jest taki, że jak tu zlokalizować ich miejsce precyzyjniej?:) Widać jednak, że jest to możliwe. Trzeba zdać sobie sprawę, że prawdopodobnie nie wszystkie ryby zostały zgłoszone. Jakiś marginesik błędu trzeba założyć. Statystyki na stronie PZW O/Wrocław są do wglądu za lata 2010 do 2014. Przeglądnąłem te ostatnie (2014) i w porównaniu z 2013 nie ma piorunującej różnicy. Do pozostałych nie wchodziłem. Zastanowiło mnie, że nie ma zgłoszeń miętusa ze średnich rzek, Bystrzyca, Barycz, Widawa. Może w innych latach są? Zostawiam to dla dociekliwych:) Niech sprawdzają;)
mitus2014.thumb.jpg.303db590132af052006b61a576ee856b.jpg
mitus2014a.thumb.jpg.ea77374d38251dc80b32ca39bb74dfb8.jpg
mitus2014b.thumb.jpg.d18f327298eab9ef8191a67ebd591c0a.jpg
mitus2014c.thumb.jpg.8627d7c5b0a98f6c1d5b74b867bfb5d3.jpg
mitus2014d.thumb.jpg.3b36bc6793759cb0c413d08ed2ebcf74.jpg
mitus2014e.thumb.jpg.963d237cd375c7370564900dfd244cad.jpg

Podsumowanie.
mitus2014f.thumb.jpg.0bb21940a5023f02b9329476cb218b7f.jpg

• Dzięki! 1
Napisano

No tak. Tylko, że to była inna "epoka". Jeszcze sprzed początków zim bez śniegu i lodu, suszy i niskich stanów rzek, które zaczęły być permamentnym stanem gdzieś od 2018 roku ("ryżowisko" Ślęza). No i sprzed katastrofalnego zatrucia Odry. 

Szukałem informacji w różnych źródłach i przynajmniej od pięciu lat nikt nie "pochwalił się" złowionym miętusem w okolicach Wrocławia. Uważam, że pewnie nadal są, tylko przestały być już w miarę rówomiernie rozrzucone po rzece (co pokazuje Twoja kwerenda), tylko trzymają się miejsc, gdzie specyficzne warunki im sprzyjają. Przez swoją "rzadkość" miętus przestał być celem połowów i raczej nie słyszę, aby ktoś się na niego celowo nastawiał.

Tylko ja, jedyny wariat.

Oraz @Marienty. Drugi 😉

• Haha 1
Napisano

Chociaż, w innych miejscach w Polsce, miętus jest i jest łowiony. Choć już może nie tak powszechnie jak kiedyś, gdy podobno, jak zaczynał się "sezon miętusowy", to świetliki na wędkach wzdłuż brzegów najlepszych miejscówek, wyglądały ponoć jak sznur choinkowy 😉

Jest co najmniej jedno koło wędkarskie nad Wieprzem, bardzo zresztą sympatyczne, gdzie co roku organizują jeszcze zawody miętusowe:

https://lsmfart.pzw.pl/szczegoly-artykulu/relacja-zawody-nocne-mietus-2025_b85B8Oe1Udna32qb34hc?parent_way=137

https://lsmfart.pzw.pl/szczegoly-artykulu/relacja-mietus-2024_RkgWegyeMSYPgD6A7jBE?parent_way=10544

No i @SebaZG w zeszłym roku połowił miętusy na Bobrze 💪

Napisano

3 godziny temu, andrutone napisał:

Szukałem informacji w różnych źródłach i przynajmniej od pięciu lat nikt nie "pochwalił się" złowionym miętusem w okolicach Wrocławia.

Nie ma informacji, bo teraz nie ogłasza się statystyk z rejestrów. Nie wiem, czy zaniechano prowadzenia takich prac, czy zrobiono to jako tajemnicę dla wybranych? W każdym razie na 100% miętusy są, bo trudno sobie wyobrazić, że cała populacja z zarybień nie przetrwa. A w tym roku na 63 terminy zarybień, aż 12 to zarybienia miętusem. Zdecydowana większość odbyła się w marcu. Dwukrotnie w maju. I tu na pomoc mogą się przydać trochę bardziej szczegółowe lokalizacje zarybień. https://wroclaw.pzw.pl/strefa-wedkarza/zarybienia/zarybienia-2025
 W mojej ocenie łatwiej jest wytypować miejsce w niewielkiej rzeczce, niż w takiej uregulowanej Odrze. Statystyki z rejestrów mówią coś odwrotnego, ale w moim przekonaniu decyduje o tym presja na wody o tej porze roku. Nie znam okoliczności połowów miętusów. Przypuszczam, że więcej w tym przypadku, niż celowe zasiadki. @SebaZG wyjątkiem:)
Niezwykle trudne zadanie. Wiem, że są wśród nas tacy, że to jeszcze bardziej nakręca, by na przekór przeciwnościom osiągnąć cel. Ale przeglądając komentarze, filmy, artykuły itp., to wychodzi, że jest to ryba samotnik. Łowiąc jednego, trudno o powtarzalność, a to w środowisku wędkarskim nobilituje. 

• Super 1
Napisano

Czując się wywołany do tablicy zdaje raport, co prawda nie z okolic Wrocławia. 😉

Wyjazdy zaliczone dwa. Pierwszy ze 2 tygodnie temu lub ciut dalej. Chyba jeszcze za ciepło było i na zero. Ani ryby, ani wędkarzy nie widziałem.  Drugi raz byłem ostatnią sobotę. Również na zero. Tym razem innych miłośników niepogody widziałem (chyba -5 stopni Celsjusza jak wsiadałem do auta).

Do końca listopada tylko czas został... Mam nadzieję, że uda się podjąć jeszcze dwie próby, ale najbliższa niestety to pewnie najwcześniej w piątek.

• Lubię to 2
Napisano
W dniu 25.11.2025 o 11:27, jaceen napisał:

Niezwykle trudne zadanie. Wiem, że są wśród nas tacy, że to jeszcze bardziej nakręca, by na przekór przeciwnościom osiągnąć cel.

To ja 🙋

Oraz @Marienty. Drugi taki 😉

Byliśmy jeszcze dziś nad Odrą w centrum. Kolejne miejsce sprawdzone. Na przynętę używaliśmy tylko fileciki. Zero brań.

Czekam teraz do wiosny. Początkiem marca sprawdzę jeszcze małe rzeczki. Trzeba jednak przyznać miętusowym łowom - klimacik jest 🥶😁

large.IMG_20251127_211905.jpg.ceaa265e2b6da2043d3d4c34d3c14ea0.jpg

• Lubię to 1
  • Haha 1
  • Super 4
Napisano

@Marienty podesłał mi świeży film o łowieniu miętusów u nas w kraju. Jeden z niewielu tegorocznych, a według mnie najlepszy z tych, jakie się w tym roku ukazały na polskim YT. Polecam 👍