danie100406 Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 Po wczorajszej, feederowej porażce, dziś trochę porzucałem na spina! Wyskubałem małe, bo małe, w okresie ochronnym ale zawsze zdjęcie niezgodne z regulaminem- tomek1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Ryby niewymiarowe i w okresie ochronnym powinny być niezwłocznie ostrożnie wypuszczone. Robienie sesji zdjeciowej nie jest niezwłocznym wypuszczeniem lecz wykroczeniem. Za nieco ponad tydzień mógłbyś nastawić się na te ryby (rozumiem ze to przyłow) i wstawić zdjecie odpowiednio większej ryby czego Ci zyczę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Na razie rybki jeszcze nie biorą. Ale coś tam się uwiesiło... . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Aż miło popatrzeć jak pięknie łowicie- gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Piątek 20.05. Pierwsze efekty w nocnym łowieniu kleni. Dwie sztuki 42 i 35cm. Była jeszcze jedna spinka i kilka mocnych brań ale nie zaciętych. Klenie zaczynają brać już jak bolenie. Takie branie na krótkim dyszlu potrafi nawet przestraszyć. Wszystko na zieloną żabkę Dorado. W dzień potrafię złowić kilkanaście kleni i okoni ale wszystkie do 35cm. Bardzo wciąga to nocne łowienie. Rybki dalej do złowienia. No i miałem kontrolę PSR, już kolejną w tym roku. Myślałem, że odwiedzają tylko te najczęściej odwiedzane miejsca przez wrocławkich wędkarzy. Nawet plecak mi przetrzepali - wszystko na + 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechur1 Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 Dzisiaj w nocy 4 kluski 35-48cm i kilka przyłowów sandaczowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 2 dni temu nocka na węgorza, 1 gruntówka na głębię 7-8m, 2 wędki na grunt na 4-6m. 1 na spławik tuż za trzcinę na 3m. Efektów brak, jedno branie schrzaniłem . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 6 minut temu, Robal napisał: 2 dni temu nocka na węgorza, 1 gruntówka na głębię 7-8m, 2 wędki na grunt na 4-6m. 1 na spławik tuż za trzcinę na 3m. Efektów brak, jedno branie schrzaniłem . PZDR Może lepiej spróbować na płytkiej wodzie? Drobnica chyba jeszcze trze się na płyciznach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 23 minut temu, tomek1 napisał: Może lepiej spróbować na płytkiej wodzie? Drobnica chyba jeszcze trze się na płyciznach. Tam jest nagły uskok wody z 1m do 4m. uklejka pięknie chodziła na płyciźnie a ja łowiłem dosłownie kilka metrów dalej, za spadem. jakaś zła passa mnie prześladuje, kumpel w tym miejscu 2 dni wcześniej dostał 2 węgorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 43 minut temu, Robal napisał: Tam jest nagły uskok wody z 1m do 4m. uklejka pięknie chodziła na płyciźnie a ja łowiłem dosłownie kilka metrów dalej, za spadem. jakaś zła passa mnie prześladuje, kumpel w tym miejscu 2 dni wcześniej dostał 2 węgorze... No to pozostaje życzyć wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 W niedziele pojezierze brodnickie jedno z jezior. Sprzętowo Dragon Fishmaker 4-21g - Pen Captiva 4000 - plecionka 0,06 - przynęty byle jakie gumki byle w kolorze okonia Okoń 29 cm Szczupak w "szatańskim rozmiarze" 66 cm Edycja - mam problem ze wstawieniem fotek z galerii. JAk by co poprosze o pomoc jak drugi raz mi nie wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 Ostatni weekend spędzony w pełnym składzie rybomaniaków nie nad wodą, ale na wodzie. Udało się połowić pięknych szczupaków, ale nie tylko! Więcej zdjęć znajdziecie na 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 @pawciobra świetna przygoda! Zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 @tomek1Dzięki! Ale dzięki tej wyprawie musiałem zmienić swoje zdanie co do żerowania szczupaka po zmroku, bo największy zaatakował przynętę po godzinie 22:00.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danie100406 Napisano 23 Maja 2016 Autor Share Napisano 23 Maja 2016 23 godzin temu, okonhel napisał: Ryby niewymiarowe i w okresie ochronnym powinny być niezwłocznie ostrożnie wypuszczone. Robienie sesji zdjeciowej nie jest niezwłocznym wypuszczeniem lecz wykroczeniem. Za nieco ponad tydzień mógłbyś nastawić się na te ryby (rozumiem ze to przyłow) i wstawić zdjecie odpowiednio większej ryby czego Ci zyczę. I zostają wypuszczone WSZYSTKIE, bez względu na okres i miarę! Jestem wędkarzem C&R . Zapewniam, że wróciła w świetnej kondycji i idealnym stanie. Ale okej, zastosuję się do regulaminu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 11 godzin temu, P napisał: Edycja - mam problem ze wstawieniem fotek z galerii. JAk by co poprosze o pomoc jak drugi raz mi nie wyjdzie Przeczytaj Poradnik wstawiania zdjęć powinno pomóc.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik81 Napisano 24 Maja 2016 Share Napisano 24 Maja 2016 Moj nowy rekord 63 cm 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 24 Maja 2016 Share Napisano 24 Maja 2016 Dzisiaj remis. Ja jedną i on jedną :) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Gratuluję bywającym nad wodą! Mi wczoraj na jaceenową oskę trafił się jaź. Pierwszy w tym roku. Nie duży ale cieszy bo pierwszy nocny. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale prawie wszystkie ryby z tego miejsca mają ubytki w łuskach mimo, że traktuje je ostrożnie i wszystkie wracają do wody. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 30 minut temu, Marienty napisał: Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale prawie wszystkie ryby z tego miejsca mają ubytki w łuskach mimo, że traktuje je ostrożnie i wszystkie wracają do wody. U mnie od kwietnia do maja 90 % Jazi ma ubytki łuski, niektóre aż do krwi - to sandacze je odganiają od gniazd ???. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 A to nie są ubytki po tarle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Po tarle po tarle. Dzisiaj zaobserwowałem natomiast u siebie końcówkę tarła leszczy i to takich łopat. Próbowałem nakręcić telefonem jakiś filmik ale co rusz płoszyły się z racji niskiego stanu wody. Rybki raczej od kilku dni mają co jeść i brań jest jak na lekarstwo. Dzisiaj rano tylko jedno branie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 @wernicjuszjazie łowisz na przepływankę czy grunt? Jeśli na spławik, to jakiej żyłki używasz? Zastanawiam się nad przejściem z 0,14 na jakąś 0,18 bo już mnie zaczyna irytować, że często robi się spiralka z żyłki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Do kwietnia było 0.16 z przyponem 0,10 do 0,12. Ale po kilku emocjonujących holach chyba Amura niestety zmuszony byłem podnieść do 0,18. Frajda frajdą ale zostawiać rybie haczyki w pysku ... - chyba trąca sadyzmem. Teraz podniosłem przypon do 0,14. Brań jest trochę mniej ale może to być spowodowane różnymi czynnikami (m.in. tarłem płoci leszcza czy kalendarzem księżycowym). Żyłka jak żyłka. Staram się wybierać te bez pamięci i unikać tych "kruchych". W moim przypadku łowię na przystawkę - zazwyczaj. Podczas łowienia pracuje jakieś 20-25m żyłki. Rybę muszę manewrować dość krótko z racji dość licznych przeszkód w wodzie (korzenie, zwalone drzewa). Co kilka wyjazdów odwijam te 15-20m najbardziej eksploatowanej i montuje zestaw od nowa. Tyle. Żadna filozofia. Nie przykładam do tego akurat specjalnej wagi. Za to cały czas frapuje mnie filozofia Gutkiewicza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 1 godzinę temu, wernicjusz napisał: Za to cały czas frapuje mnie filozofia Gutkiewicza. Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi