Gość primo Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 Teraz mam nową hondę. Miales do czynienia z tym pontonem ? http://www.bass-shop.pl/go/_info/?user_id=2421〈=pl&sess_id=e5ada599abb6d8051dff6a184fcabc4f jaki do niego zamontowac silnik ? mozesz cos ciekawego polecic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaso1973 Napisano 16 Kwietnia 2008 Share Napisano 16 Kwietnia 2008 Ten ponton będzie dość ciężki, umordujesz się niosąc go przez las. No i podłoga w nim nie pozwala na wygodne poruszanie się. Poza tym jest całkiem przyzwoity, choć raczej z niższej półki. Panie Macieju pontony kolibri mają już swoją renomę i może jest on z niższej pólki ale z tej seri poza tym są uważane za jedne z lepszych pontonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samael Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam ja posiadam coś takiego ten ze zdjęcia nie jest mój ,ale mam taki sam 3,60 długi 1,30 szeroki 6 komorowy nie zatapialny waga około 40 kg http://img170.imageshack.us/my.php?image=3410834682ym4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Ten ponton będzie dość ciężki, umordujesz się niosąc go przez las. No i podłoga w nim nie pozwala na wygodne poruszanie się. Poza tym jest całkiem przyzwoity, choć raczej z niższej półki. Panie Macieju pontony kolibri mają już swoją renomę i może jest on z niższej pólki ale z tej seri poza tym są uważane za jedne z lepszych pontonów. To bardzo możliwe. Dzieki Tak naprawdę każdy chyba ponton da się sprawnie wykorzystać, a z drugiej strony każdemu można przypisac jakies wady. Zresztą, jeśli ktoś zdecyduje się na ponton i kupi go, to będzie korzystał. Jeśli uzna, że czegoś mu brak, to go sprzeda i kupi inny. Miales do czynienia z tym pontonem ? http://www.bass-shop.pl/go/_info/?user_id=2421〈=pl&sess_id=e5ada599abb6d8051dff6a184fcabc4f jaki do niego zamontowac silnik ? mozesz cos ciekawego polecic ? Fajny. Prawie taki jak mój, tylko dłuższy o metr W opisie podano, że mozna wieszać 30km. I warto taki powiesic, bo nieźle sobie poszalejesz na wodzie. A docenisz moc jak wyskoczysz na morze A silnik jakikolwiek,byle w miarę nowy. Mój ponton na razie ma Yamahę F4AMHS (najmniejszy z integralnym zbiornikiem) i to wystarcza na sprawne poruszanie się na wodzie. Przymierzam się jednak do 15km, to jest max dla mojego pontonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michu1234 Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Jeżeli kupujesz ponton z pawężą to dobrym rozwiązaniem jest firma WATS z Bielska. Są oni producentami profesjonalnych pontonów. Kupowanie hond, quicksilverów, yamah ma tą wadę, że jest poważny problem z serwisem ( np. przebicie lub rozcięcie), sam mam ponton firmy BRIG i kiedyś jego cuma weszła mi w śrubę silnika jachtu, rozciął się na długości pół metra i nikt go nie umiał naprawić, przedstawiciel firmy BRIG w Polsce jak i przedstawiciele w/w firm polecili mi kupić nowy... czyli znowu ponad 3K PLN wydać. W Watsie mi to zrobili bez problemu, jako jedyni w Polsce.... Do tego ich pontony są średnio o 30% tańsze niż reszty świata, oczywiście jakość THE BEST. Teraz gdy będę kupował jakiś ponton to tylko u nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Michu 1234 powiem że ciekawa oferta . :roll:Dzięki za linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek_04 Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Chce kupic nowy ponton. Interesuje mnie PONTON Sevylor HF250. Co o nim sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaziu_Wichura Napisano 8 Maja 2008 Share Napisano 8 Maja 2008 Witam wszystkich! Od około tygodnia poszukuję dla siebie pontonu. Niestety jak wiadomo jest strasznie dużo firm je produkujących i wybór nie jest łatwy - w szególności dla osoby, która wcześniej nie użytkowała tego typu sprzętu (tak jak jest to w moim przypadku). Na począteku może napiszę do czego mi tak właściwie byłby potrzebny ponton, otóż przede wszystkim do spinningu na okolicznych jeziorach, w grę wchodzi również użytkowanie go w słonej wodzie np. krótkie wycieczki wzdłuż brzegu w Chorwacji - nie będzie to często, najwyżej raz w roku. Na ogół na potonie będą pływały 2 osoby ale podejżewam, że i nie mniej rzadko będę zabierał 4 osoby. Do pontonu oczywiście planuję zakupić silnik spalinowy o mocy około 10 kM. A teraz do konkretów. Po długich i mozonych poszukiwaniach znalazłem kilka jednostek które by mi najbardziej odpowiadały. Pierwszy ponton to model CN-X-360/0AL firmy Chinee za 3200 zł Drugi to Kaiman K-330 R firmy Bush za 3400 zł Natomiast trzeci znalazłem na niemieckim Ebay'u http://cgi.ebay.de/NEU-Oc...1QQcmdZViewItem Co mnie zainteresowało w tym pontonu: - o połowę niższa cena - większa długość - praktycznie identyczne parametry jak u wyżej wymienionych pontonów. I tu właśnie pojawia się pytanie - czy warto? Zastanawiam się, że po roku nie będzie przypadkiem na wyrzucenie. Z jednej strony niska cena i świadomość, że najprawdopodobniej wszystkie trzy zostały wyprodukowane w Chinach w tej samej technologii i z tego samego tworzywa a z drugiej strony zawsze pozostaje niepewnośc i jakieś ale. Jedną zasadniczą róznicą jest to, że w tym pontonie z Ebaya podłoga i pawęż są wykonane ze sklejki natomiast w pozostałych dwóch z aluminium. Co sądzicie o tej tańszej alternatywie? Oczywiście bardzo proszę również o opinie na temat Chinee i Busha. Jeśli macie propozycje innych pontonów również piszcie - budżet jaki chcę przeznaczyć na ponton najlepiej żeby nie przekroczył 3400 zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 Aluminiowa podłoga jest znacznie wygodniejsza i dłużej zachowuje estetyczny wyglad, jest natomiast cięższa i trudniej nosić taki ponton spakowany. Mój trzymetrowy ponton, wcale nie jest taki duzy na wodzie, ale zajmuje mi prawie cały bagaznik w kombi. Na morzu taki ponton jest trochę za mały. Polecałbym wyrób znanego producenta (też powstaje w Chinach, jak wszytsko dzisiaj), ale link podany powyżej przez jednego z Kolegów wydaje się godzien uwagi. Z kolei zalecałbym ostrozność przy nowych pontonach w allegro. Pojawiła się marka udająca wyroby dobrej jakości, ale znacznie gorzej wykonana. Nawet komór ma znacznie mniej. Ponoć główna tuba, to jedna komora. Link do ciekawych informacji o korzystaniu z pontonów w Chorwacji: http://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=14035&postdays=0&postorder=asc&start=210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 ja niedawno zakupiłem pontonik HSM270PL z firmy Info Media z łomży(jak dobrze pamiętam) dwie ławeczki z torbami podwieszonymi pod nimi(dobry gadzet na termos dokumenty i inne rzczy ) pawęż na silnik do 10 KM certyfikat D podłoga sztywna ze sklejki w aluminiowych ramkach srednica balona 42 cm trzy komory i dmuchany kil napompowany w pokoiku prezentuje sie rewelacyjnie waga samej gumy(bez zadnego osprzętu) to kolo 30 kg w tej chwili czekam na silnik i pierwszy test na wodzie w następny weekend a poważne łowienie to rozpoczęcie sezonu sandaczeowego na Turawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaziu_Wichura Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 a mnie jednak dalej zastanawia ten z Ebay'a. Kurcze... 2 razy tańszy. Jak będzie obleśnie wyglądał to zawsze mogę bez bólu serca pozowlić sobie na nowy. Tylko jak z wytrzymałością do do 3000 zł wydaje mi się, że wszystkie praktycznie takie same są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 zanim kupiłem swój oglądałem ,przeglądałem i pytałem ten co mam nie różni sie od hondy czy yamahy jedyna różnica to cena a co do wytrzymałości to mam dwa lata gwarancjii sprzedawcy i 5 lat producenta( tak jest napisane w karcie gwarancyjnej)miałem dzisiaj odebrać silnik ale kurier nawalił więc test sprzętu dopiero za tydzień..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 jeśli ktoś planuje zakup pontonu to moja rada największy na jaki was stać ja posiadam 270 cm i dla 2 osób i sprzętu to ciasno brakowało tych 30 cm , przy sporym wietrze i duużych falach spowodowanych skuterami wodnymi i jachtami motorowymi ponton spisywał sie rewelacyjnie a wiało chwilami tak ,ze na falach pojawiały sie białe grzywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mozambikanin Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Znalazłem taką ofertę na znanym serwisie aukcyjnym: ponton Znam osobę, która go urzywa od ponad roku - podobno jest rewelacyjny. Podobno nie ma problemu z serwisem. Po ingerencji dziecka uzbrojonego w scyzoryk naprawili szybko i profesjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 http://allegro.pl/item371767243_371767243.html ja posiadam ten model co w linku tyle że w jasnym kolorze w opisie jest sporo ciekawych rzeczy warto poczytać zanim przeniosą strone do archiwum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes D. Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 zastanawiam sie jak sobie radzicie w pojedynke z takimi kobylami. Mozecie opisac jak wyglada rozpakowanie i spakowanie waszych pontonow nad woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 w pojedynke to się nawet nie zabieram za to a dwie osoby rozpakowanie pompowanie podłoga silnik to jakies 20 minut problemem w pojedynke jest zwodowanie napompowanego pontonu bo raz ,że sporo waży a dwa jest nieporęczny do noszenia dla jednej osoby (mówie o moim 270 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Rozpakowanie i napompowanie trzymetrowego pontonu nie stanowi wiekszego problemu, tylko warto mieć dobrą pompkę, żeby się zanadto nie spocić . Sprawdza się pompka elektryczna, ale potem trzeba "dobić" ręczną pompką. Przy składaniu jest problem z oczyszczeniem i wysuszeniem pontonu, trzeba przy tym popracować i poświęcić troche czasu. Postanowiłem wozić napompowany ponton na przyczepce z plandeką i na wszelki wypadek kupiłem pokrowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1985 Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 Witam Mam zamiar kupić ten ponton doradźcie coś czy warto http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=374844702 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 poczytaj to http://allegro.pl/item371767243_371767243.html ..nie traktuj tego jak reklamy danego producenta ale jako informacje dla nabywcy nowego pontonu po przeczytaniu napewno będziesz miał kilka pytań do producentaczy też importera pontonu którym jesteś zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 14 Czerwca 2008 Share Napisano 14 Czerwca 2008 WitamMam zamiar kupić ten ponton doradźcie coś czy warto http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=374844702 To jest aukcja firmy handlujacej wyrobami Intexu, oni chyba jako pierwsi wprowadzili cieniutkie intexowe podróbki Sevylora. Kupowałem u nich tanie wiosła i niezłe pompki. Ten ponton to taka taniutka chińszczyzna. Największą wadą jest cienki materiał i dmuchana podłoga. W ogóle wykonany jest jak dmuchany kajak Jakoś tam ten ponton posłuzy, tylko miej dobrą pompkę i łatki w zapasie. Pierwsze padnie dno przetarte o brzeg, albo inny element zaczepiony haczykiem. Z drugiej strony ludzie pływają niemal na wszytskim i wielkich narzekań nie słychać. Na pewno lepszy jest ponton z linku powyżej, oglądałem go w sklepie. Mało efektowny, ale wygląda dość solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 14 Czerwca 2008 Share Napisano 14 Czerwca 2008 WitamMam zamiar kupić ten ponton doradźcie coś czy warto http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=374844702 Cienki chiński ponton wykonany jak dmuchany kajak. Cienki materiał i dmuchana podłoga - uważaj na własne haczyki i otarcia o brzeg. Firma od lat żyje ze sprzedaży chińskich zabawek dmuchanych, mają fajne pompki, tanie wiosła i baseny ogrodowe. To oni wprowadzili na rynek cieniutkie podróbki Sevylora. Pływać da się chyba na wszytskim, byle pamietać o ograniczeniach. Ponton z linku powyzej oglądałem w sklepie. Wygląda w miarę solidnie i jest lepiej wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McOwer Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Witam uprzejmie kolegów wędkarzy. Specjalnie się zarejestrowałem, aby napisać parę słów o wędkowaniu z taniego pontonu dł 3,60m. W ubiegłym roku myślałem, że jest to genialny pomysł. Ponton (INTEX) za ok. 500,00+używany silniczek za 250,00. Czułem się jak NEPTUN. Pierwsza niemiła niespodzianka już przy pierwszym wodowaniu - kotwiczka wbita w burtę (dość duży essox doprowadzony prawie do pontonu spiął się - ugięty kij zapracował, kotwiczka trafiła w burtę - koniec wędkowania, czas na klejenie). Trzecie wodowanie - piękny świt. Ok godz. 8.00 na niedużym, 40ha jeziorze zrywa się szkwał. Pomimo usilnych starań i 2 osób na pontonie z 2 kompletami wioseł nie udaje się dopłynąć 15m do brzegu. Musieliśmy "sztormować" przez całe jezioro i czekać aż pogoda się uspokoi. Trzecia, ostateczna przygoda, po której już nigdy nie wsiądę do takiego wynalazku - spotkanie z pływającą pod wodą kłodą, rozdarcie podłogi i 2 komór stanowiących lewą burtę. Co prawda ponton utrzymał się na wodzie (a raczej to co z niego zostało), lecz do wody bezpowrotnie trafiły: wędka, pudełko z przynętami, echosonda, akumulator od silnika. Łatwo policzyć straty. Po tej przygodzie kupiłem łódkę (3,1m) z przyczepką. I kapoki. I czuję się nareszcie bezpiecznie. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Michał Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Witam serdecznie Pilnie potrzebuje zakupić ponton, do połowów spinningowych, do wywózki oraz do zwykłej rekreacyjnej przepływanki...Podam swoje typy i uprzejmie proszę się ustosunkować do nich. Na ten cel mam ok 2tyś zł.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynka Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 nie lepiej łódż. ponton nie zabardzo się nadaje na spina a za 2 koła masz dobrą łódż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi