madi Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 łowi leszcze na ziarka pęczaku namoczone w melasie,i w koszyk to samo . No ale jak w koszyk sam pęczak np. parzony? Przecież w sumie to nie pracuje tak jak zanęta. Czy może jakiś patent na to jest, jakaś domieszka sypkiej bazy czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Eko Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Madimasz racje...ale ja myślę że pęczak w koszyku zda rezultat,bo przecież koszyk może być bez denka i w ten sposób można podsypywać dokładne miejsce połowu,to tak samo jak ja robie z procą{strzelam pszenicą w ''spławiki"},i mi to zdaje rezultat bo w ten sposób co jakiś czas podnęcam jak łowie na to samo czym nęcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edmund Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 W wodzie płynącej ,rzeka i koszyk 100 gramowy. Jade w piątek na zalew Zofiówka i spróbuje na wodzie stojącej. Mam takie koszyki bez denka 20gramowe ,już sie leszcze ruszyły na wodach stojących. Do zobaczenia nad wodą Edmund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edmund Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Spróbuje i na drugą wędke z miodem pęczak. Edmund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edmund Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Ale sobie spróbowałem , bez brania 24godz. Załamanie pogody jest ok a tu zero brania. Do czwartku zawieszam wędkowanie. Do zobaczania nad wodą Edmund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 W sierpniu wybieram się na cały miesiąc nad ukochane jezioro. Gdzie nęcić o tej porze roku by zwabić duże leszcze? Nie posiadam łodzi, a jedynie kiepski ponton do wywózki więc miejsce powinno być w zasięgu rzutów z brzegu. Poniżej zamieszczam mapę batymetryczną zbiornika. Jezioro ma ok. 190 ha. W zeszłym roku we wrześniu łapałem na feedera w miejscu gwałtownego spadku, na głębokości 8 m. Nie stosowałem długotrwałego nęcenia mimo to złowiłem kilka przyzwoitych sztuk. Czy latem szukać leszcza w tym samym miejscu, czy wybrać raczej płytsze rejony? Link do mapki batymetrycznej: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/409618c0abd98574.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 ja powiem ciekawostke o leszczach, łapałem na dużego szczupakowego bez sterowego woblera w kształcie karasia kolor srebrny ledwo co rzuciłem raz wziął leszcz półtora kilo normalnie za pyszczek ....... jednyne co mnie zaskoczyło to to że jedynie kotwiczka mu sie mieściła w pysku , wobler za nic by nie wszedł nie wiem co on miał zamiar zrobić.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Witam. ja powiem ciekawostke o leszczach, łapałem na dużego szczupakowego bez sterowego woblera w kształcie karasia kolor srebrny ledwo co rzuciłem raz wziął leszcz półtora kilo normalnie za pyszczek ....... jednyne co mnie zaskoczyło to to że jedynie kotwiczka mu sie mieściła w pysku , wobler za nic by nie wszedł nie wiem co on miał zamiar zrobić.......... W okresie tarła leszcza , pilnujący tarliska samiec potrafi pochwycić wszystko co zakłóca porządek tarła. Jest to normalne w czasie pilnowania tarliska przez leszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tskubisz Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Czesc wszystkim mam pytanie na co lapie sie leszcza z gruntu co lubi i czym zanecac prosze o pomoc jestem początkujocym wętkarzem prosze o pomoc z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 jeśli chodzi o zanęta to najlepiej kup taką ze sklepu na Leszcza są specjalne i tam wybierz sobie zależnie gdzie łapiesz czy na rzece czy na jeziorze a jeśli chodzi o przynęty zarówno biały robak, czerwony, kukurydza możesz mieszać naprzykład dwa białe robaki i kukurydze razem to będzie tzw. kanapka, ja łapałem również piękne leszcze na specjalne zapachowe ciasto i jeszcze jedna leszcze bardzo dobrze biorą nocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tskubisz Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 słyszałem ze dobrze jest lapac na groch z dodatkiem melasy co to jest melasa jest w plynie melasa słyszalem ze tez makaronem mozna nencic leszcz lubi zapach waniliowy jeszcze lepiej jest lapac na grunt z koszykiem z zanenta ale ona zwabi mala rybe czy lepiej lapac z olowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 słyszałem ze dobrze jest lapac na groch z dodatkiem melasy co to jest melasa jest w plynie melasa słyszalem ze tez makaronem mozna nencic leszcz lubi zapach waniliowy jeszcze lepiej jest lapac na grunt z koszykiem z zanenta ale ona zwabi mala rybe czy lepiej lapac z olowiem lepiej z koszyczkiem i dać wtedy większy haczyk i dużego robaka czerwonego to drobnica nie ruszy < może> też słyszałem o makaronie a ja nie tylko nim nęciłem ale również na niego łapałem i brały. melasa jest w płynie, a zapach waniliowy lubia jak większość ryb spokojnego żeru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tskubisz Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 wczoraj bylismy na rybkach i wyciognelismy pare ladnych sztuk leszcza na wlos na kturym byly dwa ziarnka grochu c o tym myslisz i polecil bys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 wczoraj bylismy na rybkach i wyciognelismy pare ladnych sztuk leszcza na wlos na kturym byly dwa ziarnka grochu c o tym myslisz i polecil bys myśle że metoda na włosa jest dobra jak i na leszcza tak i na karpia, a jeśli chodzi o te ziarna grochu leszcz nie jest wybredną rybą i bierze na wiele różnych przynęt, nawet na spinning........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tskubisz Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 wczoraj siedział koles obok nas i wyciogal sztuka po sztuce ok50do 60 cz bez koszyka na olowa my podziwialismy jak wycioga ryby bo u nas nic niebralo a mysmy lapali na koszyk i tez na groch dziwna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 wczoraj siedział koles obok nas i wyciogal sztuka po sztuce ok50do 60 cz bez koszyka na olowa my podziwialismy jak wycioga ryby bo u nas nic niebralo a mysmy lapali na koszyk i tez na groch dziwna sprawa może znalazł jakiś dołek miejsce gdzie leszcze żerowały albo nęcił w tym miejscu , różne mogą być tego przyczyny......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucyfer16 Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 Proszę o pomoc jestem zielony w łowieniu nocą i nie wiem jaką zanętę przygotować by zaciągnąć leszcze i karpie w łowisko. Potrzebuje mieszanki która by długo działała( będę łowił ok 14 godz.), ściągała duże ryby i nie wymagała kilku dniowego nęcenia. Proszę o podanie także systemu nęcenia i przynęty jaką mógłbym zastosować. Zamierzam łowić w żwirowni o głębokości ok 4.5m i średnio zamulonym dnem za pomocą spławikówki. Wybaczcie że proszę o podanie tak banalnych danych ale naprawdę nie mam pojęcia o łowieniu nocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Potrzebuje mieszanki która by długo działała( będę łowił ok 14 godz.), ściągała duże ryby i nie wymagała kilku dniowego nęcenia.Praktycznie takiej mieszanki nie ma ,choć można zastosować pelet [rozpuszczalny] z granulatem [nie rozpuszczalnym] to przywabienie dużych ryb jest znikome w tak krótkim czasie .Duże ryby są z natury nie ufne i potrzeba nieco czasu aby je przyzwyczaić do zanęty. Proszę o podanie także systemu nęceniaSystem nęcenia zależy w dużej mierze od odległości nęcenia np.proca na bliskie i średnie a rakieta na średnie i duże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Na leszcze trzeba trafić, albo je obserwować, dopiero teraz to do mnie dotarło, że one mają te swoje ścieżki, którymi pływają poszukując pokarmu. Po całodniowej zasiadce w miejscu gdzie się u mnie lechy spławiają, znam już godzinę, kiedy codziennie tam żerują, tym sposobem, obserwacji, już na kilku wyjazdach łowiłem sporo kilowych leszcze. Na pewno są też i większe, mam nadzieję, że je dorwę. Zauważyłem, że najlepsze brania, największych sztuk są przez godzinkę, może, trochę dłużej, potem chyba płyną dalej, a zostają te maluchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 dopiero teraz to do mnie dotarło, że one mają te swoje ścieżki, którymi pływają poszukując pokarmu.NO brawo ,teraz obserwuj dalej i albo zapisuj albo wyciągaj wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-PuS- Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Najważniejsze aby leszcze były w okolicy. Jak są to biorą. Opowiem historię z przed kilku lat. Przyjechałem nad wodę (jezioro Wielkie Partęczyny) i wiedziałem że są tam potężne leszcze. Pytam się tubylców czy coś bierze? Oni gadają że - panie nic a nic nawet płotka nie podchodzi! No to ja biegiem do domku i robię im śniadanie. 10 kilo zanęty - kukurydza makaron robale plus zanęta ze sklepu jakiś tam atraktor. Moja kobita dziwnie się patrzyła jak wyruszyłem z pełnym wiadrem towaru nad wodę. Dużo nie kombinowałem i wywaliłem wszystko tuż za pomostem na gruncie około 4 metry. Po kilkunastu godzinach znowu to samo. Co się później działo to szok! Brały jak szalone. Nawet niewidomi, kobiety i dzieci nałapali pełne siaty. Ja zabrałem chyba 5sztuk powyżej 60cm i polazłem do domku. A jedna babeczka taka była zawzięta że siedziała cały dzień i złapała kilkadziesiąt sztuk. Dla mnie to wariactwo i zboczenie. Ale tak było \ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edmund Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Jade w sobote i tez mam dwa wiadra , makaron ,pęczak ,białe, czerwone. Małżonka nie wierzy mówi że to dla bezdomnych można oddać , na górze zobacza moje dobre uczynki i moze mi troszeczke odpuszczą za męczenie niewinnych rybek. Jade nad Warte w okolice Dąbia. Do zobaczenia nad wodą Edmund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Już troszkę słabiej zauważyłem trochę mniejsze sztuki, ale nęcenie codziennie zaczynam od poniedziałku. Makaron pęczak melasa przyprawa do piernika. Maniek 0,5 kg makaronu starczy dziennie (500 gram słuchego przed ugotowaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Maniek 0,5 kg makaronu starczy dziennie Powinno styknąć ,tyle tylko nie wybieraj tego najtańszego po 1pln za kilo ,bo to tylko mąka i woda .Wiele razy się naciąłem na takim makaronie ,na dnie zrobiła się dziwna maż i ryby mnie olały ,nie piszę celowo jaką masz wybrać markę bo możesz nie kupić takiego ,nie kiedy lokalne firmy robią na prawdę dobre makarony o czym się nie raz przekonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Kupuje taki 3 zł za kilogram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi