Skocz do zawartości
Dragon

Co to za ryba!!?? Proszę o pomoc w identyfikacji...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zawsze można rozróżnić po kolorze tęczówki. Jaź ma żółtą albo szarą, płoć czerwoną. Tylko w tych dwóch przypadkach (jaź/płoć) można się pomylić moim zdaniem. Pomylić jazia z kleniem mi osobiście się nie zdarza a za często nie poławiam tych ryb :)

Nie wiem czemu płotkę w to mieszasz :razz: Nietrudno odróżnić jazia od płotki bo wystarczy spojrzeć tak jak pisałeś na tęczówkę. Więc według mnie między jaziem a płocią różnice od razu widać.

Do tej pory też nie miałem problemu z rozróżnieniem jazia od klenia bo były na tyle wybarwione, że praktycznie po samym kolorze płetw było widać jak i po łusce. Ten jazik akurat był bardzo blady i inny ( znacznie smuklejszy przy tym rozmiarze ) niż te które tam złowiłem dlatego się spytałem, żeby mieć pewność.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Tak najszybciej klenia od jazia można odróżnić poprzez płetwę odbytową. U jazia jest wklęsła u klenia wypukła.

i na tej fotce od razu to widać........

Napisano

Ciekawostka. Wygląda na płoć-albinosa.

Łowiłem podobne na żwirowni, z tą różnicą, że miały czerwone oczy. Licz łuski i porównaj :)

• 2 months later...
Napisano

Przy takiej jakości zdjęcia to nawet płoć może być. Nie widać poprawnie kolorów a zdjęcie w rozdzielczości 300px. Następnym razem wrzucaj większe fotki, pomożesz sobie i nam ;).

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

tak też podejrzewałem ale miał około 35cm a czytałem, że od 9 cm żywią się rybami ;) a tutaj wziął na prażoną pszenicę (nie jak wcześniej napisałem białego robaka)

Napisano
tak też podejrzewałem ale miał około 35cm a czytałem, że od 9 cm żywią się rybami ;) a tutaj wziął na prażoną pszenicę (nie jak wcześniej napisałem białego robaka)

Dziwną masz tą prażoną pszenicę albo to ja mam coś ze wzrokiem, że widzę wystającą z pyska kotwiczkę i wobka :|

Napisano

Dziwną masz tą prażoną pszenicę albo to ja mam coś ze wzrokiem, że widzę wystającą z pyska kotwiczkę i wobka :|

a w 11 sekundzie nie słyszałeś strzałów? :roll: proponuje wizytę u okulisty...