Radzinho Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Zawsze można rozróżnić po kolorze tęczówki. Jaź ma żółtą albo szarą, płoć czerwoną. Tylko w tych dwóch przypadkach (jaź/płoć) można się pomylić moim zdaniem. Pomylić jazia z kleniem mi osobiście się nie zdarza a za często nie poławiam tych ryb Nie wiem czemu płotkę w to mieszasz Nietrudno odróżnić jazia od płotki bo wystarczy spojrzeć tak jak pisałeś na tęczówkę. Więc według mnie między jaziem a płocią różnice od razu widać. Do tej pory też nie miałem problemu z rozróżnieniem jazia od klenia bo były na tyle wybarwione, że praktycznie po samym kolorze płetw było widać jak i po łusce. Ten jazik akurat był bardzo blady i inny ( znacznie smuklejszy przy tym rozmiarze ) niż te które tam złowiłem dlatego się spytałem, żeby mieć pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Tak najszybciej klenia od jazia można odróżnić poprzez płetwę odbytową. U jazia jest wklęsła u klenia wypukła. i na tej fotce od razu to widać........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 Ciekawostka. Wygląda na płoć-albinosa. Łowiłem podobne na żwirowni, z tą różnicą, że miały czerwone oczy. Licz łuski i porównaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lin rzepa Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 luski moge policzyc ale porownac z czym? nigdzie na necie nie moge znalesc tych albinosow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 to jest płotka a taka blada jest jak łowisz na wyrobisku po kredzie albo żwirku łowie takie same to płotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlaks51 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Witam jestem początkującym wędkarzem ostatnio na Sanie złowiłem taką rybę lecz nie wiem co to jest Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katystopej Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 wygląda na jelca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Ewentualnie mały boleń, ciezko powiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konriz Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 WG mnie to mały jaź, czerwone dolne płetwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Przy takiej jakości zdjęcia to nawet płoć może być. Nie widać poprawnie kolorów a zdjęcie w rozdzielczości 300px. Następnym razem wrzucaj większe fotki, pomożesz sobie i nam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Basia Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Może to jelec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlaks51 Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Uploaded with ImageShack.us a teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 mały jazio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 snoek3 Sam nie jestem pewny bo zdjęcie liche ale raczej nie stawałbym na jazia. Może wypowie się ktoś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tondrom Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 100% jaź , nie mam co do tego żadnych wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravqq Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Wasze typy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 ravqq, bolek !!! tu nie ma to tam to !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravqq Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 i takiej odpowiedzi oczekiwalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemoo90 Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 cóż to za ryba? (pomijając fakt, że była jakaś obdarta z łusek) Złapana na Wiśle na białego robaka z gruntu. Podejrzewałem Jelca ale patrze po zdjęciach i jelec ma trochę większe łuski. http://i49.tinypic.com/w4oxj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 młody bolek a wyobijany jak weteran z wietnamu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemoo90 Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 tak też podejrzewałem ale miał około 35cm a czytałem, że od 9 cm żywią się rybami a tutaj wziął na prażoną pszenicę (nie jak wcześniej napisałem białego robaka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 tak też podejrzewałem ale miał około 35cm a czytałem, że od 9 cm żywią się rybami a tutaj wziął na prażoną pszenicę (nie jak wcześniej napisałem białego robaka) Dziwną masz tą prażoną pszenicę albo to ja mam coś ze wzrokiem, że widzę wystającą z pyska kotwiczkę i wobka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzinho Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 albo to ja mam coś ze wzrokiem Raczej to "Przyjrzyj" się dobrze to zobaczysz swój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemoo90 Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 tak też podejrzewałem ale miał około 35cm a czytałem, że od 9 cm żywią się rybami a tutaj wziął na prażoną pszenicę (nie jak wcześniej napisałem białego robaka) Dziwną masz tą prażoną pszenicę albo to ja mam coś ze wzrokiem, że widzę wystającą z pyska kotwiczkę i wobka a w 11 sekundzie nie słyszałeś strzałów? proponuje wizytę u okulisty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Fakt, nie zauważyłem posta niżej ze zdjęciem bo tak koślawo dodajecie, że sądziłem że nadal temat dotyczy tego wyżej bolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi