Skocz do zawartości
tokarex pontony

Wybór miejsca na III Zlot Społeczności haczyk.pl

P

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wybaczone :!::razz:

Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :mrgreen:

Wracamy do Pilchowic, znaczy się do wyboru miejsca zlotu :cool::lol:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 636
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Narazie mam coś takiego, jakieś 4-5km od zbiornika - http://agroturystyka-wlen.pl/.

tylko czy zna ktoś tam jakieś górki, dołki gdzie stoją sandacze?

Na pewno miejscowi znają, tylko czy będą chcieli powiedzieć gdzie one są :?::idea::mrgreen:

A tak serio to popytam jeszcze, jak by co :wink: .

Napisano
jakieś 4-5km od zbiornika
no nie jest to jakas ogromna odległość..jak ten wyjazd wypali to nie bede miał wyjścia i wreszcie bede musiał kupic auto bo sie zbieram i kupic nie moge :mrgreen:
Napisano
jak ten wyjazd wypali to nie bede miał wyjścia i wreszcie bede musiał kupic auto bo sie zbieram i kupic nie moge :mrgreen:

kupuj, kupuj bo wyjazd wypali :wink:

A ktoś będzie musiał nas "hostessy" (trini i mnie) wozić do miejscowych w celach pogadanki na temat poszukiwania sandaczowych miejscówek :mrgreen:

Napisano
A ktoś będzie musiał nas "hostessy" (trini i mnie) wozić do miejscowych w celach pogadanki na temat poszukiwania sandaczowych miejscówek

:lol::lol::lol:

Napisano

tiaaa...

Wybrałabym alternatywne miejsce jeszcze. :twisted: Bliżej centrum.

I poczekałabym do maja z tymi chętnymi i ile osób wpłaci zaliczkę trzeba się przekonać ;) Bo teraz tyyle chętnych, a potem będzie, ja nie mogę, ja coś tam itd. bla bla.

Napisano

Zaliczka moze nie jest konieczna ale ...

Daje poglad na to ile bedzie osob i jesli ktos planuje niespodzianki to bedzie duzym ulatwieniem :twisted:

Poza tym zaliczka mobilizuje a na dodatek koszty poniesione w dniach zlotu maleja o wielkosc zaliczki :lol:

Przy czym z zaliczkami to mysle ze tak ostateczny termin to 10 lipca :wink:

Bo poki co nie wszyscy planuja juz wakacje :lol:

Pozdr

Napisano

A ja uważam, że jest konieczna.

Dlatego, że zarezerwujemy ileś tam miejsc u ludzi, a potem będziemy gałami świecić, bo przyjedzie 15 osób a nie 30?

Napisano

Dlatego, że zarezerwujemy ileś tam miejsc u ludzi, a potem będziemy gałami świecić, bo przyjedzie 15 osób a nie 30?

Zawsze trzeba miec opcje jesli bedzie wersja ze zaliczke wplaci 15 osob a przyjedzie 30 :lol:

No chyba ze kazdy wezmie kogos do lozka :lol::lol::lol:

Pewnych rzeczy nie da sie przewidziec ale zaliczka wymusi wieksza odpowiedzialnosc skladanych deklaracji :twisted:

Pozdr

Napisano
zaliczka wymusi wieksza odpowiedzialnosc skladanych deklaracji

no i poza resztą niuansów tego się trzymajmy :)

No chyba ze kazdy wezmie kogos do lozka

ej to musiałabym Łukasza zostawić w domu :P:lol:

Napisano

Moim skromnym zdaniem zaliczka jest potrzebna. trini sypnęła odpowiednim argumentem.

Zawsze trzeba miec opcje jesli bedzie wersja ze zaliczke wplaci 15 osob a przyjedzie 30 :lol:

No to jak ileś tam osób w ostatniej chwili zrobi nam niespodziankę, to będą musiały się jednak liczyć z problemem noclegowym. No chyba, że nastawią się na maraton wędkarski, wtedy nawet pidżama nie jest potrzebna :lol:

No chyba ze kazdy wezmie kogos do lozka

ej to musiałabym Łukasza zostawić w domu :P:lol:

trini spoko damy radę, ja przyjadę sama więc w zależności od wielkości łóżka mogę przygarnąć ze dwie osoby :lol: A reszta niech się martwi :twisted:

Napisano
trini spoko damy radę, ja przyjadę sama więc w zależności od wielkości łóżka mogę przygarnąć ze dwie osoby

ej mnie nie o to chodziło, ale dobra :lol:

Napisano
Przy czym z zaliczkami to mysle ze tak ostateczny termin to 10 lipca
Myslę, że zaliczka musi być zdecydowanie wcześniej może być mniejsza ale musi być wcześniej.
Napisano
Myslę, że zaliczka musi być zdecydowanie wcześniej może być mniejsza ale musi być wcześniej.

też tak uważam - myślę, że do końca czerwca będzie rozsądnie - zresztą właściciel może chcieć zaliczkę, i wtedy będzie wiadomo do kiedy

pozatym zróbmy ankietę, i w niej głosujmy.

Może niech ruszy po świętach?

Napisano
Póki co skupmy się na wyborze miejsca

Powinniśmy omawiać i inne kwestie, żeby udzielający się w tym temacie wiedzieli, że to nie przelewki i nie żarty, po to, żeby udzielali się wyłącznie Ci którzy wiedzą, że od pojechania na Zlot powstrzyma ich tylko tfu! choroba albo trzęsienie ziemi.

Ach i jak powstanie ankieta, to żeby głosowali wyłącznie Ci, którzy wiedzą, że jadą, a nie ludzie którzy nie mają nic wspólnego z planowanym wyjazdem a zagłosowali sobie dla zabawy.

Napisano

Na pewno nie będzie ankiety, tylko jawne głosowanie w temacie (tak jak w zeszłym roku :wink: )

To nie gra komputerowa żeby anonimowi użytkownicy "wysyłali" Haczykowców we wskazane miejsce :lol::lol::lol:

żeby udzielający się w tym temacie wiedzieli, że to nie przelewki i nie żarty

Myślę, że wypowiadający się w tym temacie mają tą świadomość :roll:

Napisano
Na pewno nie będzie ankiety, tylko jawne głosowanie w temacie (tak jak w zeszłym roku )

a własnie zapomniałam, no to będzie jak mówisz :)

Myślę, że wypowiadający się w tym temacie mają tą świadomość

mam nadzieję... :twisted:

Napisano
To nie gra komputerowa żeby anonimowi użytkownicy "wysyłali" Haczykowców we wskazane miejsce
Właśnie. A czy ktoś zna jezioro Nyskie? Jadę tam na trzy dni ze swojego koła. Nad samym zbiornikiem jest Nyski Ośrodek Rekraacji. Za kilka dni będę wiedział co nieco o tym zbiorniku, gdyż znajomy był tam dwa razy.
Napisano
A czy ktoś zna jezioro Nyskie?

Widziaam fotki jeziora - bardzo ładne :)

A latem tam jest plaża dla nudystów :mrgreen:

a tu więcej informacji dla nas :cool:

Jezioro Nyskie, Głębinowskie, Głębinowski Zbiornik Wodny to nazwy tego samego akwenu na Nysie Kłodzkiej. Powstał w 1971 roku dzięki budowie Zapory Głębinowskiej. Jego dane są następujące: powierzchnia - 2040 ha, długość - ok. 2,3 km, szerokość ok. 2 km, pojemność - 114 mln m3. Statystyki twierdzą, że wykorzystywany jest do produkcji 4,8 MW energii elektrycznej i że podczas "niżówek", dzięki jego zasobom, można przedłużyć na Odrze okres żeglugowy o ok. 2 tygodnie. Jednak dla nas wędkarzy najważniejsze jest, ze posiada ogromne walory turystyczne i rekreacyjne. Głębinowskie nie jest co prawda, jak zbiornik Turawski, otoczony lasami ale widok Złotych Gór wstających z oparów rannych mgieł jest czymś tak niezapomnianym, ze na długo pozostaje w pamięci. Podobnie piękne są zachody.

Rybostan jeziora jest bogaty pod względem gatunkowym i złowić można prawie wszystko. Dorodne płocie, jak większość karpiowatych - lubią dłuższe, nawet kilkudniowe nęcenie. Tutaj po raz pierwszy zobaczyłam i przekonałam się, że do nęcenia tej ryby z powodzeniem można stosować pszenicę. Wówczas jako przynętę na niewielki haczyk również zakładamy pszenicę. Natomiast leszcze, te największe złowiłam na "żywe robaki". Najczęstsze i najbardziej agresywne brania obserwowałam wtedy, gdy na haczyku obok białego robaczka czyli larwy muchy plujki, wił się niewielki, czerwony "gnojaczek". Po dodaniu do zanęty jokersa zaczynało się prawdziwe eldorado. W miejscu wrzucenia kul zanętowych najczęściej brały leszcze, natomiast płocie raczej na granicy rozmycia kul.

Do czasu pamiętnej powodzi najbardziej atrakcyjną rybą był sandacz. Tuż po powodzi twierdzono, ze w zbiorniku nie ma już dużych ryb co na szczęście okazało się nieprawdą. Może i mniej jest w tej chwili ryby średniej ale za to każde branie jest szansą na złowienie okazu. Naturalnym siedliskiem dużych ryb, jak w większości tego typu akwenów, są podwodne karcze po wyciętych i zalanych drzewach. Mimo ogromnej ilości zaczepów właśnie tam należy łowić sandacze. Bardzo dużo "pobić" można się spodziewać kiedy ripper wahadłowym ruchem opada do dna. Jeden ze skuteczniejszych sposobów prowadzenia sztucznej przynęty jest następujący: po opadnięciu na dno należy ją dość gwałtownie poderwać, zrobić dwa - trzy obroty korbką kołowrotka i poczekać, aż kolejny raz opadnie na dno.

Przy słabym żerowaniu sandaczy można spróbować założyć twistera prowadząc go małymi skoczkami, tuż nad dnem na wysokość ok. 15 - 20 cm. Osiągniemy taki efekt gdy będziemy przynętę podrywać tylko obrotem korbki. Można również spróbować po prostu "orać" przynętą dno zostawiając za nią smużkę mułu. Jeżeli mamy problemy ze sprowokowaniem ryby do brania, trzeba niestety posiłkować się zmianą przynęty lub sposobu prowadzenia jej. Łowiąc w miejscach, gdzie zaczepy są niemal pewne, rozsądek nakazuje używać gumek, które mają dwie podstawowe cechy dobrej przynęty - są skuteczne i stosunkowo tanie.

Największą aktywność sandaczy obserwuje się o zmierzchu oraz nocą i zapewne dlatego dobre wyniki w połowach tej ryby można osiągnąć kiedy zapadną niemal całkowite ciemności. Wtedy to w poszukiwaniu pożywienia przenoszą się w górne warstwy wody i na płycizny. Znawcy tematu twierdzą, że spinningowanie nocą na płyciznach może przynieść niezłe efekty. Warto spróbować szczęścia zakładając jako przynętę woblera. Tradycjonalistom polecam typową żywcówkę z tym, że zamiast zakazanego już żywca proponuję założenie specjalnie preparowanej martwej rybki, kupionej wcześniej w sklepie wędkarskim.

Mnie się bardziej podoba niż Pilchowice :mrgreen:

Napisano
A czy ktoś zna jezioro Nyskie?

Widziaam fotki jeziora - bardzo ładne :)

Jezioro bardzo ładne zarówno na fotkach, jak i na żywo :mrgreen:

A latem tam jest plaża dla nudystów :mrgreen:

A tego to nie widziałam, chyba warto się tam wybrać :twisted::wink:

Co do samego zbiornika to jest w ścisłej czołówce ulubionych łowisk mojego teścia. Zwłaszcza jeżeli chodzi o sandacze i duże sztuki białej ryby :wink:

I jeszcze jedno: rzut beretem (ok. 5 km) nad Jez. Otmuchowskie, też piękny dość duży zbiornik, Ośrodek wypoczynkowy "Fregata".......

Otmuchów, Nysa i Głębinów = 3 in 1 chyba jedna z najlepszych propozycji :mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.