keri Napisano 24 Października 2005 Share Napisano 24 Października 2005 Temat wkradł mi sie po wczorajszym wypadzie nad Narew. O zmroku na federek z dwoma czerwonymi robaczkami miałem ciekawe branie. Po krutkim cholu wyjełem i....... bardzo zdziwiony patrzę sum ok 25 cm ale jakiś inny. Okazał się to być miętus. Wędkuje na tym łowisku od paru ładnych lat ale nigdy miętusa nie złowiłem. Może ktoś łowi te ryby na rzece, proszę o opisy techniki połowu i inne cenne uwagi o tym gatunku. W necie jest bardzo niewiele informacji o tym gatunku. Zamieściłem ten temat w drapieżnikach bo niebardzo miałem pojęcie gdzie to zamieścić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Margot Napisano 25 Października 2005 Share Napisano 25 Października 2005 Witam i pozdrawiam.Chciałabym wtrącić parę słów o miętusach. Ja wędkuję tylko nad Narwią, w miesiącach letnich. Kilka lat temu,na miętusy, chodziło się, w miejca łagodnego spadu. Piaszczysty brzeg, żadnych krzaków, czy korzeni. Wystarczyło o 19 zarzucić wędkę z czerwonym robaczkiem i przez 1/2 godziny wyciągało się 5-6sztuk /od 25 do 35 cm/.po 19,30 koniec brań. I tak było codziennie. Przez ostatnie 2 lata nic ! i tu nagle, tego roku, 4 sztuki. A gdzie? w najbardziej "głębokim i zakręconym miejscu",wśród powalonych drzew,gałezi i korzeni. W/g miejscowych wędkarzy - ich tam nie powinno być - a jednak były! Ja nie mam odwagi, by dawać rady, dotyczące miętusów. Przyroda jest nieobliczalna, a ryby? do ryb, pasuje powiedzenie " chodzą jak koty, własnymi drogami" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 26 Października 2005 Share Napisano 26 Października 2005 Margot czy jesteś tą samą osobą co na "winiarstwie"?. Co do miętusów to mamy teraz najodpowiedniejszą porę na te rybki , pogoda mogła by być tylko bardziej mglista. Polecam łowy z gruntu ( w rzece ) nie dalej jak 5-8 metrów od brzegu o głębokości przynajmniej 1.5 m. Jako przynęta kawałek surowej drobiowej wątróbki ( świeżej). Jeśli miętus jest w łowisku branie murowane ( oczywiście po zmroku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 26 Października 2005 Share Napisano 26 Października 2005 Witaj ESSOX! Nie, nie jestem, tą osobą, o którą Ci chodzi. Ale miło mi, że jest jeszcze, jedna "margot". Co do miętusów, to prawdę mówiąc, nie jestem specjalistką od tego gatunku. Nie lubię łatwizny, a z nimi jak wspomniałam nie było kłopotów. Zazwyczaj "poluję na sandacze" i to z dobrym skutkiem! Miętusy są dodatkiem. Kiedyś faktycznie szukałm miejsc i sposobów na miętusy, ale to było, do czasu, gdy nie zajęłam się sandaczami. Mimo to skorzystam z rady. Dziękuję! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 28 Października 2005 Autor Share Napisano 28 Października 2005 Trzeba by spraktykować ale wszędzie słyszę że na mietusa niezbędna jest zła pogoda a tu sie polepszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 30 Października 2005 Autor Share Napisano 30 Października 2005 Z tym miętusem to fajna zabawa. Dzisiaj byłem specjalnie na niego i efekt wg mnie bardzo przyzwoity 3 szt w tym największy 38 cm. Brania nastąpiły tuż po zmierzchu ok 17 /po zmianie czasu to prawie noc/ i koniec ok 19. Siedzieliśmy do 21 i nic więcej nie skubneło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 1 Listopada 2005 Share Napisano 1 Listopada 2005 Z tym miętusem to fajna zabawa. Dzisiaj byłem specjalnie na niego i efekt wg mnie bardzo przyzwoity 3 szt w tym największy 38 cm. Brania nastąpiły tuż po zmierzchu ok 17 /po zmianie czasu to prawie noc/ i koniec ok 19. Siedzieliśmy do 21 i nic więcej nie skubneło. Napisz coś o łowisku , przynęcie i metodzie połowu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 1 Listopada 2005 Autor Share Napisano 1 Listopada 2005 Tak więc - łowisko to Narew, prosty odcinek z gładkim brzegiem ale specyficznym tzn jest tam faszyna usypana z kamieni, głębokość max 2m -metoda łowienia to ciężka gruntówka z obciążeniem 50g, grubość żyłki przy połowie tego gatunku jak sie okazuje nie ma żadnego znaczenia może być i 0,30 - na haku karpiowym '1' rosówka lepszy jest ponoć żywiec stynka ale miałem problem z jej złapaniem acha przypon dosyć długi aby przynęta swobodnie przesuwała się po dnie Jak pisałem wcześniej brania nastąpiły tuż po zmierzchu. Brania delikatne i powolne, zacinałem po dobrych 30-40 sekundach od mocniejszego szarpnięcia ryby a i tak zapięte były słabo /myślę że trzeba poczekać ale przyzwyczajenia z leszczem i innym białorybem brały góre/ Hol ryby nie daje zbyt wielkich emocji raczej to że jest ciemno, zimno i niewiadoma do końca co jest na haku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 11 Listopada 2005 Share Napisano 11 Listopada 2005 Wczoraj siedziałem od 16-21, na dwie wędki z gruntu. Na jednej połowa uklejki na drugiej kawałek wątróbki drobiowej. Dopiero o 20.30 pierwsze branie i mały klenik około 30 cm złakomił się na wątróbkę. I to wszystko . Łowiłem na odcinku 30 metrów co parę minut przestawiając wędki. Ale pogoda była typowo nie na miętusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cloudy 88 Napisano 20 Marca 2006 Share Napisano 20 Marca 2006 witam zbliża sie wiosna i zaczynaja odmarzac jeziora(wkoncu). Na jednym z jezior w mojej okolicy wystepuje dosc duza populacja mietusow,niestety nigdy nie udalo mi sie zlowic zadnego okazu(myslalem ze skuteczna metoda bedzie zestaw gruntowy z czerwonym robakiem ale niestety braly tylko drobne plocie i krapie). Prosze podsuncie mi jakies metody lowienia mietusa. Chcialbym wkoncu zlapac ta rybe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 20 Marca 2006 Share Napisano 20 Marca 2006 Najpewniejsza przynęta na miętusa to filecik a najlepsza pora to najgorsza pogoda jaką możesz sobie wyobrazić na ryby. http://www.pzw.net.pl/index.php?option=content&task=view&id=429 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 21 Marca 2006 Share Napisano 21 Marca 2006 zgadzam się w 100% z artech, a najlepszy miesiąc na te rybki to podobno listopad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zezor77 Napisano 19 Czerwca 2006 Share Napisano 19 Czerwca 2006 ja kiedys łowiłem je z powodzeniem na kawałek wieprzowej watróbki załozonej na niewielką kotwiczke i skutkowało, kilka sztuk dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 23 Czerwca 2006 Share Napisano 23 Czerwca 2006 No własnie też słyszałęm że wątróbka jest dobra na Mietusa jak i również Suma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesoły Napisano 30 Czerwca 2006 Share Napisano 30 Czerwca 2006 wątróbka ma w sobie durzo krwi i dlatego przyciąga drapierzniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 6 Sierpnia 2006 Share Napisano 6 Sierpnia 2006 witam czy koło wrocławia głogowa chobieni ścinawy są miejsca na miętusa pewne? jak coś wiecie dajcie znać narka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 Witam może to nie czas otym pisać ale szukam miejsc na miętusa . Wrocław . Ścinawa. Głogów DAJCIE ZNAĆ JAK COŚ WIECIE ! narka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossi Napisano 6 Listopada 2006 Share Napisano 6 Listopada 2006 No i mamy listopad. PODOBNO najlepsza pora na miętusa. Czy ktoś już łowił miętusy w ostatnich dniach? Jesli tak, proszę o jak najwięcej szczegółów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 6 Listopada 2006 Share Napisano 6 Listopada 2006 na miętusa to najgorsza pogoda jaką wędkarz może sobie wyobrazić rosówki ,no i pora nocna -w tym roku jeszcze niestety nie zlapałem odra to dobry zbiornik na miętusy ale we wrocławiu opatentowanych miejscówek nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 ale we wrocławiu Skąd: Włocławek Papinos radze uważniej czytać. A we Wrocku jest sporo takich miejscówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossi Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 akurat nie o Wrocka mi chodziło. Łowię na środkowej Wiśle i okolicznych jeziorach. Nad Odrę mam trochę za daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 8 Listopada 2006 Share Napisano 8 Listopada 2006 sory -nadmierny pośpiech w pisaniu i czytaniu postów tak sie kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 18 Listopada 2006 Share Napisano 18 Listopada 2006 witam ja już złapałem miętusa w tym roku na odrze koło Chobieni na żywcaz gruntu wybieram się w niedziele jak coś złapie to dam znać . Maniek jeżeli znasz miejsca na mietusa we wrocku to napisz troche o tym przynajmniej jaka rzeczka lub odcinek połamania kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 18 Listopada 2006 Share Napisano 18 Listopada 2006 Maniek raczej nie lowi mietusow tylko same ryby > wielkoludy itd. A tak serio to Maniek za niedlugo Tobie napewno odpisze Kiedzs chodzilem na mietusy na mojej rzeczce. Ale to byo kiedys jak bylem bardzo maly. Zawsze chodzilem z tata i tradycyjnie... gruntowka i rasoweczka A zaczelo sie od nocki na wegorza. Zarzut minutka i... branie... mietus No to z nowej wegorzowej miejscowki zrobila sie miejscowka na mietusy. Od paru lat juz ich nie lowie jakos o nich zapomnialem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Listopada 2006 Share Napisano 18 Listopada 2006 ryby > wielkoludy Maciku a co to takiego Miętus jeszcze nie dyga ,za ciepła woda przynajmniej u mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi