Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zanęty firmowe - który producent zanęt najlepszy?

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na różnych łowiskach, różnie będzie to wyglądało.

Popytaj miejscowych wedkarzy jakich oni używają :cool:

Najlepsza będzie chyba metoda prób.

Można też robic mieszanki z kilku różnych zanęt.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 266
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Można też robic mieszanki z kilku różnych zanęt.

Zgadza się, ale i tak musisz stwierdzić, które się sprawdzą, ewentualnie korzystając np. z porad zamieszczonych na forum skomponować swoją.

Napisano
zanęta której z wyżej wymienionych firm najlepiej sie wam sprawdza? której używacie??

Ja osobiście nie mam przekonania do tych firm :wink: . Wolę sporządzać własne zanęty.

Dawniej używałem trochę trapera i był całkiem niezły, a dragon miałem go parę razy ale szczególnych wyników nie miałem :grin:

• 2 weeks later...
Napisano

czy jeżeli w jeziorku w którym regularnie wędkuje występuje duża populacja linów i leszczy mogę zmieszać ze sobą w dowolnych proporcjach zanęty lin karaś i leszcz? jakiej firmy zanęty polecacie na te ryby?

Napisano

erwinnf, o ile samo wymieszanie różnych zanęt może przynieś skutek pozytywny lub negatywny (dużo zależy od składników i ich proporcji), o tyle zastanowiłbym się raczej czy to ma sens :!: żerowiska linów dość mocno różnią się od żerowisk dużych leszczy. linów szuka się najczęściej w okolicach roślinności wynurzonej (grążele, grzybienie)na mniejszych głębokościach (2-3m), gdzie woda nagrzewa się szybciej. miejsca takie stanowią naturalne żerowiska linów. natomiast leszcze (duże), żerują na podwodnych łąkach na znacznie większej głębokości (wg różnych autorów jest to od 4 do nawet 8m), a liny występują tam raczej sporadycznie. więc nie ma potrzeby mieszania zanęt, skoro nęcić należy osobne łowiska. chyba, że zależy ci na łowieniu leszczaków (leszczowej młodzieży), te często można spotkać w żerowiskach linów na płytszej wodzie. ale na nie też nie trzeba mieszać zanęt, gdyż leszczowa młódź jest tak żarłoczna, że bez problemów wejdzie w linową zanętę.

Napisano

erwinnf,

to niestety pytanie nie do mnie bo nie łowię póki co w rzekach....(od nowego roku zaczynam, w warcie, ale raczej spinning), z jeziorowych rad mogę polecić zakup zanęty uniwersalnej na karpiowate, a atraktory aromaty i barwniki najlepiej dobierzesz po konsultacji z miejscowymi, którzy najlepiej wiedzą czym warto nęcić, a czym nie :wink:

Napisano

Kolego to wszystko zależy od wody w której łowisz bo nie wszędzie każda zanęta się sprawdza, najlepiej tak jak napisał sinus konsultować się z miejscowymi, ale można użyć zanęty o zapachu wanilii jest to dobry uniwersalny zapach

zdrowia :wink:

Napisano
najlepiej tak jak napisał sinus konsultować się z miejscowymi

Popieram w całej rozciągłości. Miejscowi wędkarze to najlepsze źródło informacji, podpytywać, podpatrywać, a napewno dowiesz się wielu ciekawych i konkretnych rzeczy o łowisku.

Napisano
jest jeden problem większość miejscowych jest bardzo małomówna :???:

Zaprosisz na piwko i zaraz satja sie rozmowniejsi przynajmniej niektorzy :lol:

Napisano
jest jeden problem większość miejscowych jest bardzo małomówna :???:

każdy wędkarz bez "wody rozmownej" raczej milczy... :wink: ale jak z browarkiem podejdziesz to się dowiedzieć co nieco możesz.

jakiej firmy zanęte uniwersalna proponujesz na jezioro?

powiem tak: jak dla mnie nie firma decyduje o jakości zanęty... najlepiej żeby ryby ją znały (czyli znowu wracamy do miejscowych....), po drugie jak masz obrane łowisko wysąduj co tam jest za dno: jeżeli muliste, to zanęta z grubszych składników może się zapadać, jeżeli w miarę twarde, to grubsza zanęta będzie selektywna (większa szansa na większą rybkę :wink: ). osobiście staram się dobierać zanętę chociaż odrobinę kontrastowo do dna (co by była widoczna).

można użyć zanęty o zapachu wanilii jest to dobry uniwersalny zapach

z tym się raczej nie zgodzę, najlepiej kupić zanętę bez aromatu (czyli pachnącą swoim zapachem czyt. mieszaniną zapachów składników zanęty), a aromat dodawać samemu wg potrzeb i uznania. bo może się okazać że kupiona waniliowa zanęta będzie się "gryzła" np. z anyżem czy czosnkiem.

• 4 weeks later...
Napisano

Czy stosował któryś z kolegów produkty Firmy ARAS Faiła Abdułłajewa?Słyszałem że atrkorytry tej firmy są bardzo dobre , dość tanie i bardzo wydajne.

Napisano

Nie,i nie będę nawet próbował,dlaczego?,trzy razy próby skontaktowania się z właścićelem spaliły na panewce ,po prostu nas olał.A towar niestety nie jest dostępny w sklepie.

• 2 months later...
Napisano

Jest teraz do wyboru tyle firmowych zanęt Lorpio, Gutkiewicza, Dragona, Tapera i inne ale które wybrać? Sam Dragon ma już w ofercie nowe zanęty Express, Aroma jak i te inne o których mniej się jakoś słyszy (Milenium, Record, Supreme, Team,itp jeśli chodzi o Dragona) Jakie zanęty wyeliminować i od jakich się zabrać? Przecież wiadomo że bez sensu byłoby testowanie wszystkich rodzajów zanęt z braku czasu i chęci (przynajmniej u mnie). Czy np. Dragon Magnum to najlepsza zanęta Dragona?Może te pozostałe są lepsze?Np taki Traper... ma tyle tych zanęt, od których mam się zabrać?Może seria Sekret?Tylko jaki kolor...? :???::???: Pomóżcie mi jakoś i doradźcie od jakich zanęt mam zacząć... :???::???: jakiej firmy...

Napisano

Witam,

przede wszystkim zastanów się "do czego" potrzebujesz tą zanętę, odpowiedz sobie na kilka pytań

- jakie ryby zamierzam łapać (gatunek)

- na jakiej wodzie (stojącej, płynącej) na jakiej głębokości (niektóre z zanęt są wstępnie dociążone)

- jaki tam jest kolor dna (można kupić coś pod kolor i nie bawić się z ziemią , glinką itd)

- ile tego potrzebuje paczka 2 kg czy może od razu wiaderko (np. długoterminowa batalia, czy poprostu dwa popołudnia z feederem)

- ile jestem w stanie maksymalnie zapłacić za 1kg takiej zanęty

- co się sprawdza na moim bajorze o tej porze roku, jakie opakowania najczęściej widać w rękach najlepszych lokalnych magików

Gdy już odpowiesz sobie między innymi na takie pytania, zobaczysz że obszar poszukiwań bardzo się zawęzi...

Nazwa, trafność doboru odcienia opalenizny w kompozycji z bielą zębów mistrza na opakowaniu, oraz ilość medali na szyji w/w pajaca nie powinny stanowić poważnego kryterium.

Ps. Nie istnieje jednoznaczna i prosta odpowiedz np. Marcel Van Den Eynde

Chyba ,że bardzo chcesz jednoznacznej odpowiedzi, to otrzymasz ją niedługo jako jeden z wyników w ankiecie produkt roku na Naszym forum :grin:

Napisano

a wiec zamierzam lapac przewaznie leszcza i ploc. Czasem chcialbym wybrac sie na lina. Dno jeziora jest lekko muliste, bardzo ciemne, resztki roslin na dnie,dno plaskie. Bede lowic w chwilach wolnych od szkoly, itp czyli przewaznie weekendami, chyba ze w wakacje prawie codziennie :mrgreen: , maksymalnie jestem w stanie wydac okolo 5zl za kg suchej zanety. Z opowiadan i mitow ludzi oraz to co brudasy wyrzucaja w trzciny widac czesto opakowania Dragona Magnum i Trapera (sekret, specjal) Jesli chodzi i miejsca linowe, to sa takie kolo grazeli, dno jest tam pokryte lekka roslinnoscia, racicznicami oraz jest plaskie. Sa tez miejsca plociowe gdzie dno jest piaszczyste, z obumarlymi roslinami. Glebokosc w jeziorze nie przekracza 7m a srednio jest to 3-4m

Napisano

no sensas ponoc najlepszy jest ;p tak mowia :grin: ale za drogi na moja kieszen

Napisano
no sensas ponoc najlepszy jest ;p tak mowia :grin: ale za drogi na moja kieszen

niekoniecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.