Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witkacy8, ale jesteś wybredny. o ile z 3 m teleskopem o cw. dostosowanym do ciężaru koszyczkow(no właśnie, jakich koszyczków używasz ?) + zanęta nie będzie problemu, to do wyboru karpiowek/gruntowek 3m można stwierdzić na pewno że takich niema.

ale co by nie było, jest na to rada - 3metrowy spining o odpowiednim ciężarze wyrzutu będzie jak znalazł, nawet i bardziej sie sprawdzi jakiś miększy np. shimano catana 300MH 15-40g lub 300H 20 - 50g za jakieś 150zł - tanio, co by nie schodzić na najniższy segment, tam masz model alivio :grin:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 289
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Używam koszyczków 15-20gr.

Może mogłaby być 3,6m długości,ale później mam ograniczony dostęp do miejsc pod drzewami.

weź sobie poprawke na 20-30g wagi zanęty. zamierzasz wogole oglądać kije w sklepie czy też bierzesz przez internet ? kluczowa sprawa ile masz na to pieniędzy.

do 150zł jest np. daiwa apollo tele i tu masz 3/3.3/3.6m i cw do 60 lub 90g. są też karpiówki 3,6m 2-2,5lbs.

typowy feeder do powiedzmy 70/90g by się sprawdził jeśli nie będziesz przesadzał z grubością żyłki to polowisz nim na bombkę z 100% komfortem, a może z czasem się przeprosisz z drgającą szczytówką.

Napisano

Witam.Czy ktos uzytkuje te kije;Sanger Pro-t Feeder - 3,90m cw120

Sanger Spirit MP-i Feder - 3,60m cw150

Sanger Bionic Feeder Rute Heavy Feeder 3,60m-3,90m cw 180

Jestem ciekaw waszych uwag na temat tych wedek.

Napisano

oohhh, jak na dość duży uciąg ,to może być za słaby ,najmocniejsza szczytówka ma 2,5oz a potrzebował byś 3,5-4oz ,choć trzeba by było sprawdzić jakie ciężarki da się utrzymać w nurcie .Same wędki są solidnie wykonane ,no i słyszałem ze robione w EU.

Napisano

Ciezarki to w granicy 100-120g.Faktycznie nie zwrocilem uwagi na szczytowki,no nic bede musial wybrac cos innego tylko juz sam niewiem na co :???:

Napisano

Faktycznie cena jest powalajaca :neutral: Przegladnolem jeszcze raz ten drugi kijaszek jest droszy bo kosztuje 100 euro ale nie pisza nic o szczytowkach.No nic musze szukac dalej.maniek a moze spotkales sie z kijem DAIWY o nazwie Apollo ultra heavy 150g?

Napisano
Przegladnolem jeszcze raz ten drugi kijaszek jest droszy bo kosztuje 100 euro ale nie pisza nic o szczytowkach
Zaraz sprawdzę na drugim kompie i dam znać.
moze spotkales sie z kijem DAIWY o nazwie Apollo ultra heavy 150g?
Tylko z literatury ,nie stety nie macałem .
Napisano
weź sobie poprawke na 20-30g wagi zanęty. zamierzasz wogole oglądać kije w sklepie czy też bierzesz przez internet ? kluczowa sprawa ile masz na to pieniędzy.

do 150zł jest np. daiwa apollo tele i tu masz 3/3.3/3.6m i cw do 60 lub 90g. są też karpiówki 3,6m 2-2,5lbs.

typowy feeder do powiedzmy 70/90g by się sprawdził jeśli nie będziesz przesadzał z grubością żyłki to polowisz nim na bombkę z 100% komfortem, a może z czasem się przeprosisz z drgającą szczytówką.

Raczej przez internet bym kupił.

Wiadomo zawsze trochę taniej.

Napisano

mam zamiar kupić sobie feedera , możecie mi doradzić czy ten model konger Vega heavy feeder xxl 3,9/150 gr jest wart swojej ceny czy możecie polecić coś innego o takich parametrach i cenie (259zł). bo kolega mi polecał ten model ze taki super ale sam nie miałem okazji go trzymać w ręku .

Napisano

Witajcie mam problem a mianowicie nie wiem czy wybrać feedera tele czy 3 skład. Wiem, że 3 skład jest lepszy ale chciałbym nieraz wsiąć na crosa/rower i pojechac sobie za karpikiem na pobliski staw. Rozwiązaniem mógłby być pokrowiec ale mieć 1,5m na plecach i jechać to chyba lekka przesada wiec nie wiem co zrobić

Napisano
Rozwiązaniem mógłby być pokrowiec ale mieć 1,5m na plecach i jechać to chyba lekka przesada wiec nie wiem co zrobić
Bierz 3składa ,jak Maniek daje rade z 1,6m na plecach to ty dasz rade z 1,5m :mrgreen:
Napisano

za ok. 120zł kupisz dobrej jakości już kijek KONGER CARBOMAXX TEAM FEEDER, osobiście sprawiłem sobie ostatnio taki o cw. 150gr. Dopiero raz byłem z nim nad rzeką ( wkrą - maksymalne rzuty do 40m ) i powiem, że przypadł mi do gustu. Leciutki , sztywny, i jeżeli komuś na tym zależy - ładnie się prezentuje :). Rzucanie 150gr koszyczkiem pełnym zanęty nie robi na nim żadnego wrażenia. ( większymi spostrzeżeniami podzielę się jak odwiedzę większe nasze nizinne rzeki )

Napisano
nie wiem czy wybrać feedera tele czy 3 skład
maniek ty to jednym słowem potrafisz przekonać kogoś kto chce kupic bmw na np. audi

W tym przypadku to raczej przekonywanie do zakupu BMW zamiast Fiata. Kupuj składówkę, nie będziesz żałował.

Rozwiązaniem mógłby być pokrowiec ale mieć 1,5m na plecach i jechać to chyba lekka przesada

Jeśli zależy ci na ochronie wędki to polecam tubę, nic lepszego nie chyba nie wymyślono. Najwygodniejsze są te gdzie mieści się wędka z kołowrotkiem. Druga opcja, tańsza o 50-60% to tuba na samą wędkę - po skończeniu łowienia odczepiasz kołowrotek, szpulę chowasz do tuby razem z wędką a kręcioł np. do plecaka. W ten sposób uszkodzenie wędki podczas transportu jest prawie niemożliwe :cool: