Odys80 Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Ponad 4h spędzone dziś nad rzeką. Kilka brań, spięty hol pięknego klenia oraz jeden na brzegu. Praktycznie cały czas po pas w wodzie, trudna jest ta rzeczka. 1. gapcio111 2.michalvcf 37(DS)+0+0 =37 3. boseib 4. Odys80 (Rado) 49(s)+35(s)+38(s)=122cm 5. Fullwengjel 6. 11litermanick 7. jaceen (s/m) 8. carloss83 9. wasyl1968 10. bacyk 11. Booryss 12. jacolan 13. Płatek88 14. assam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 witam kolegę, gratki dla ciebie,puki co jesteś dominator, woda dalej niska ? , brodziłeś? czy miało być po pas trawy? pozdrawiam Wasyl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Odys nasladujesz Jacolana?? Pięknie połowione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Generalnie woda jest mega niska, tak jak w ubiegłym roku w sierpniu, aż się boje co będzie za 2 miesiące. 80% łowienia brodziłem, po kolana ale tak napisałem , brzegi zarośnięte, pokrzywy po szyję, bez długich spodni nie ma szans połowic z brzegu w obiecujących miejscówkach. Zielsko w wodzie też już jest, oczywiście nie wszędzie ale klenie jak Cię zobaczą to płyną w zarośla albo pod burty. Dzisiaj straciłem 3 woblery, wiszą gdzieś na drzewach.... moje błędy, że nie sprawdzałem co mam za plecami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 A kto się ogląda za siebie jak się rybka chlapie czy widać jej plecy przy tafli straty wpisane w życiorys bez nich było by nudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekb Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 Witam To mój pierwszy post (forum czytam od 2 lat :)) 04-06-2016 Widawa okolice Korony, woda niska, bardzo mało dostępnych miejsc. Na początku przystawka, później przepływanka (wypuszczanka). Efekty: leszcze (43, 40, 37), świnki (35, 34), karaś srebrzysty (28) i około 40 sztuk drobnicy poniżej 25cm (leszczyki, krąpie, ukleje). Były to moje pierwsze tegoroczne leszcze z Widawy. Wszystkie ryby złowione na białe robaki. Przepływanka okazała się skuteczniejsza od przystawki. Oczywiście wszystkie ryby pływają dalej. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 Witamy! Ładne rybki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekb Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Byłem dzisiaj rano w okolicach korony. Rozpoczęło się pechowo od wbicia haczyka w palec. Zmuszony byłem do łowienia na przystawkę z haczykiem w palcu. Po ok. 2h udało się usunąć haczyk i przestawiłem zestaw na przepływankę. Złowiłem ok. 20 ryb. Te większe to: Leszcze (44 i 34) oraz Jaź 34. Woda jeszcze niższa niż w ubiegłym tygodniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Potwierdzam, woda spadał...niestety. Jest strasznie niska. Ryby są, pochowane za zaczepami ale jak postałem w nurcie to pływały mi między nogami, 6h rzucania i tylko jedno branie, zero zainteresowania smużakami, i innej maści woblerami. Widziałem sporo dużych łuseczek na brzegu oraz znalazłem coś takiego: połamałem i wyrzuciłem na brzeg, wygląda na stare ale kto wie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Witam Kolegów, dzis krótkie wagary i 1,5 h nad rzeczką. W bagażniku ostatnio jeździ muchowka, więc nie wybrzydzałem Woda bardzo niska, i bardzo przejrzysta. Mnóstwo narybku, dużo uklejek i małego klenia. A pomiedzy maluchami potężne cielska rekordowych chyba stu letnich kleni Miło było zobaczyć, jakie "potwory" czekają na odważnego łowce, który sie 4 metrowym pokrzywom nie kłania Woda niezmiernie trudna do obławiania, duża ryba z płytkich miejsc w grupach po 4-5 szt spływała pd głębsze dołki przy brzegach. Kosmicznie trudne dla amatora(tu czyt, ja ) podanie przynety. Udało sie jednak pocwiczyc mniejsze klenie. 7 szt 30-35 cm jeden leszczyk i 4 uklejki. to moj dzisiejszy wynik. Wszystko złapane na bardzo niekształtne suchary z dużymi skrzydełkami.podawane zza ogona. Jeden wir podniósł mi ciśnienie ale niestety zakonczył się pudłem. Widawa miejscami zaczyna przypominac Ślęze, co budzi mój niepokój, bo przecież suche i upalne miesiace mają dopiero nadejść, Aha, regularne morderstwa na uklejkach uprawiają średniej wielkości szczupaki, stojące przy pojedynczych kępach traw, tak więc warto pojechać, nawet tylko po to by zobaczyć, piekną rzekę, wielkie "niedostepne" ryby i spektakl w wykonaniu szczupaków. Pozdrawiam miłosników Widawy., hej! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Idealnie opisales sytuację na Widawie. Te kleniozaury to dobre 70+ mają ale są nie do złapania, zresztą boję się mieć takiego na kiju z żyłką 14, gdzie do okoła tyle pozwalanych drzew i zaczepow. W weekendy niestety nie da się łowić bo jest tylu miłośników kleniowego mięsa, że miejscami rzeka przypomina zawody gruntowe. Na jednym odcinku Widawa są takie warunki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 mniemam że niska woda na Widawie to też na odrze niska woda poniżej jazu rędzińskiego spowodowane położeniem jazu w brzegu dolnym,w niedzielę postaram się być z rana na ujściu Widawy to zdam relacje pozdrawiam Wasyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom@ha Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 5 godzin temu, Odys80 napisał: W weekendy niestety nie da się łowić bo jest tylu miłośników kleniowego mięsa, że miejscami rzeka przypomina zawody gruntowe. Pomijając aspekt etyczny, zawsze się zastanawiam jak trzeba mieć zdegenerowane kubki smakowe, żeby być miłośnikiem kleniowego mięsa. Chyba, ze te mięsne dziadki robią paszę dla domowego inwentarza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 1 godzinę temu, tom@ha napisał: Pomijając aspekt etyczny, zawsze się zastanawiam jak trzeba mieć zdegenerowane kubki smakowe, żeby być miłośnikiem kleniowego mięsa. Chyba, ze te mięsne dziadki robią paszę dla domowego inwentarza. Też się temu dziwię Podobnie jak widokowi boleni ładowanych "do wora" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 panie kotletów się narobi i jest super-tak mi odpowiedział gościu jak się spytałem po cholerę zabiera klenia ,więcej pytań nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Wybrałem się dzisiaj na Widawę, moim największym błędem było nie zabranie podbieraka...ale o tym za chwile. Nad wodą zameldowałem się gdzie przed 12 "eee ostatnio 3 razy szukałem podbieraka w krzakach bo mi spadł po drodze...zostaje w aucie". Zawitawszy na brzeg moim oczom ukazał się przepiękny widok Kilka rzutów, cwaniak mnie widział i nici. Ruszamy dalej. Z każdym metrem coraz to więcej i większe... Niestety nie ma szans do nich podejść. Ruszam dalej, jest kluska, ale mnie zobaczyła i popłynęła pod drugi brzeg...ale co tam rzucę. Wobek wpadł metr od kluski, natychmiastowy atak i siedzi pomiar fotka i do wody. Nareszcie po 3 bezrybnych wyprawach coś się ruszyło. Ignoruję klenie które wydają się być mniejsze niż 40cm. Idę dalej, widzę kabana na oko 50+. Zakładam DL'a rzut i siedzi za pierwszym razem. Hol, zejście na dół, podebranie ręką, kurde jest ciężko, czemu nie zabrałem podbieraka , to może być mój PB... Złapałem!!! No i się wyślizgnął...odjazd krzaki ... i do zobaczenia następnym razem. To była piękna ryba większa niż ta pierwsza. Mam nauczkę, zamiast piwa na bank następnym razem wezmę podbierak. Miałem jeszcze kilka zbiórek ale bez zacięcia. Rybki dzisiaj były chętne, szkoda tylko, że musiałem się zbierać do domu, w końcu dzisiaj Nasi grają 1. gapcio111 2.michalvcf 37(DS)+0+0 =37 3. boseib 4. Odys80 (Rado) 49(s)+42(s)+38(s)=129cm 5. Fullwengjel 6. 11litermanick 7. jaceen (s/m) 8. carloss83 9. wasyl1968 10. bacyk 11. Booryss 12. jacolan 13. Płatek88 14. assam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Ech, mialem poprawic dzisiaj na Widawie, a podkusilo mnie żeby na powodziowy pojechać...a tam bryndza. Gratuluje, ja również obmyśliłem plan jak ustawić się nad wodą po giganty. Woda zweryfikuje niebawem moje pomysły 😆 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 @bacyk chyba Cię nawet widziałem jak wędrowałeś w kierunku mostu Bartoszowickiego koło 11. Na mostach Chrobrego ostatni raz byłem przed remontem. To co zrobili z tą wodą to jakaś katastrofa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Aaa tak, to ja wagarowicz. 😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 22 Czerwca 2016 Share Napisano 22 Czerwca 2016 W Niedzielę 19 wybrałem się z Bacykiem na szybki 3h nad Widawę i to był ten najlepszy moment po burzy przed deszczem Ryby dopisały udało się dobrać do Świnek i Kleni Mina nie tęga ale byłem bardziej zdziwiony od kluska Dopisuję do tabeli jeśli nie macie nic przeciwko bo foty z miarką są kiepskie kolega trzaskający foty chyba bujał w obłokach Kleniu miał 40 cm złowiony na DS 1. gapcio111 2.michalvcf 37(DS)+0+0 =37 3. boseib 4. Odys80 (Rado) 49(s)+42(s)+38(s)=129cm 5. Fullwengjel 6. 11litermanick 7. jaceen (s/m) 8. carloss83 9. wasyl1968 10. bacyk 11. Booryss 40cm(DS) +0+0=40cm 12. jacolan 13. Płatek88 14. assam W poniedziałek była poprawka ale już bez tak udanych efektów ukleja i leszczyk z mojej strony a z bartka płotka i tyle. No może jeszcze tylko tyle że bacyk cały poniedziałek się chował przed kimś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 22 Czerwca 2016 Share Napisano 22 Czerwca 2016 Gratki miałem dzisiaj jechać z DS ale zabrałem spina i niestety klenie były obrażone, tylko wąchały. Tabela zaczyna się zapełniać Do czasu Street Fishing odpuszczam Widawę. Trzeba teren miejski obadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Byłem dzisiaj na żwirowni w Paniowicach na otwarciu. Zabrałem dzieciaki , żonę, ale ileż można się opalać. Ulotniłem się na 2h i poszedłem na Widawę Ryby na swoich stanowiskach, jest ich sporo ale wydaje mi się, że mniej niż 2-3 tygodnie temu, no i nie widać tych gigantów Woda spadał jeszcze bardziej.... za miesiąc chyba wyschnie ta rzeka. Udało przechytrzyć się jednego maluszka, około 34-35cm, na woblera DL. Złapałem jeszcze ukleje na tego samego woblera Robię sobie wolne od Widawy do sierpnia, ale nie to, że mam jej dosyć Jadę na urlop, mam nadzieję, że jak wrócę będzie coś w niej jeszcze pływało...aha i , że będzie woda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Witam. Przyszedł czas na podsumowanie ligi. Na początek przypomnę zasady: Zasady Ligi Widawy 2016 od 01.02.2016 do 04.12.2016 · Bierzemy pod uwagę sumę długości trzech największych ryb złowionych metodą spinningową, muchową lub DS · Ryby które będą brane pod uwagę to: kleń, jaź, świnka, okoń, boleń i szczupak. · Rywalizacja na żywej rybie. · Wędkujemy zgodnie z zasadami RAPR. · Zgłaszamy ryby złowione na odcinku od ujścia do Odry do Jeziora Michalickiego · Wiarygodną informacją, będzie fotografia, która potwierdzi nasze wyniki. · Wątpliwości rozstrzygamy na forum. Ostateczny werdykt w sprawach LW podejmuje Arbiter Ligi. (Odys80, FullWengjel) · Oznajmić swój udział przynajmniej dzień wcześniej, przed zgłoszeniem/złowieniem ryb. · Zgłaszamy ryby zgodnie z Regulaminem PZW, czyli wyłącznie poza ich okresem ochronnym Punktacja Każda z wymienionych ryb, to: 1cm = 1pkt (przy podanym wyniku dopisujemy metodę połowu: s - spinning, m - mucha, ds - drgająca szczytówka. Np. s44+m33+ds32=109) Odstępstwo, w przypadku szczupaka i bolenia, gdzie na starcie (za wymiar) dostają 25pkt, a za każdy dodatkowy centymetr ponad wymiar + 1 punkt. LIGA WIDAWY TO RYWALIZACJA CZYSTO TOWARZYSKA Widawa, rzeka piękna, dzika, urokliwa, trochę zapomniana. Chyba każdy kto przeszedł się jej brzegami, widział ogromne klenie,jazie które tam pływają. Niestety nie jest to rzeka łatwa - wysokie burty, gęsta roślinność, nawisy z drzew, różnorakie konary dają znakomite schronienie rybom. Dlatego złapanie okazów nie należy do najłatwiejszych. Tabela punktowa Ligi Widawy 2016 1. Odys80 (Rado) 49(s)+42(s)+38(s)=129cm 2. Booryss 40cm(DS) +0+0=40cm 3. michalvcf 37(DS)+0+0 =37cm 4. gapcio111, Fullwengjel, 11litermanick, jaceen (s/m), carloss83, wasyl1968, bacyk, Jacolan, Płatek88, . assam Gratuluję wszystkim, którzy przyłączyli się do zabawy. Dla punktujących niespodzianka w postaci woblerów. Sponsorem ligi jest twórca znakomitych przynęt spiningowych DL Lure , miałem przyjemność łowić na te woblery i są bardzo skuteczne. Ja dorzucam własnoręczne wyroby. Podsumowanie ligi w plenerze, razem z podsumowaniem ligi Ślęży. No to na tyle, do zobaczenia nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fido Angellus Napisano 8 Grudnia 2016 Share Napisano 8 Grudnia 2016 Widawa okazała się mniej łaskawa niż Ślęza, a to dziwne, ryb sporo i o okaz, mam wrażenie, łatwiej. Czy wynika to z braku ryb w tym sezonie czy po prostu nie łowiliście na tej rzece. Ja prawie zupełnie odpuściłem ją w tym sezonie a kilka podejść dało raczej mizerne efekty. Wiosna zupełnie ubogo się zaczęła a później jeszcze gorzej było choć ładne klenie wiosną a bolenie latem połowiłem. Okonie też ładne się trafiały choć raczej pojedyncze. Co dziwne prawie wcale szczupaka nie łowiłem a wymiarowego chyba żadnego. Certy pierwszy rok nie widziałem. Jako ciekawostkę podam, że "zawodowi" łowcy szczupaków z Psiego Pola też w tym roku nie połowili a do tej pory nie narzekali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 8 Grudnia 2016 Share Napisano 8 Grudnia 2016 graty Odys za wygraną, mam pytanie? ktoś może był ostatnio nad Widawą w Świniarach, można auto zostawić pod mostem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi