dEEm Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 No to już wiem gdzie następnym razem skoczę z muchówką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Sporo wody tam teraz widzę jest. W ubiegłym roku można bylo prawie przeskoczyć. Duża poprawa - oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korzeń Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 W dniu 22.04.2021 o 18:34, andrutone napisał: Kiedy w zeszłym roku wczesną wiosną odwiedziłem Widawę w Lasach Grędzińskich, postanowiłem wrócić tam gdy będzie trochę wiosenniej. Tak się złożyło, że dotarłem znów nad Widawę dopiero w zeszłą sobotę, już przed wieczorem. Tym razem wybrałem okolice mostu za wieżą grędzińską. Bardzo urokliwe okolice. Rzeczka pięknie tam meandruje. Nie dziwi, że kiedyś była to woda krainy pstrąga i lipienia. Coś tam się przez chwilę bujneło na wędce i raz blaszkę pogonił mi jakby mały pstrąg (chciałbym wierzyć, że naprawdę był to pstrąg). No i nie było kleszczy 👍 Byłem dzisiaj w tych okolicach i szedłem dokładnie tym samym szlakiem. Aż dziw bierze, że nie ma w tym miejscu masy pstrągów. Miałem wrażenie, że wyjęto ten odcinek rzeki prosto z podręcznika sptrągarza. Niestety krótki wypad zakończył się bez kontaktu z rybą, a co ciekawe - nie byłem sam, mijałem delikwenta z muchówką. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Nikt nie łowi na Widawie? Ja dziś pierwszy raz ze spławikiem się wybrałem i kilka rybek wpadło. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Dziś miejscówka z ostatniego łowienia zasypana ziarnem, że prawie dna nie widać Dla dla odmiany łowiłem w innym miejscu i trafił się kiełbik, certa, dwa klenie, kilka plotek i uklejek. Uwielbiam Widawę 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Próbował ktoś złowić miętusa na Widawie? W grudniu myślałem, żeby za dnia przejść się odcinkiem od mostu w Szewcach w stronę ujścia, wytypować miejscówki i po zmierzchu spróbować coś złowić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 3 minuty temu, Aalbatross napisał: Próbował ktoś złowić miętusa na Widawie? W grudniu myślałem, żeby za dnia przejść się odcinkiem od mostu w Szewcach w stronę ujścia, wytypować miejscówki i po zmierzchu spróbować coś złowić Też bym się wybrał ale w marcu , miętus od grudnia pod ochroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 28 minut temu, wasyl1968 napisał: Też bym się wybrał ale w marcu , miętus od grudnia pod ochroną O kurcze, byłem przekonany, że od stycznia. Dziękuję za uświadomienie! Czyli trzeba by jeszcze spróbować przed końcem miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Nie widziałem, żeby ktoś się chwalił miętusem w naszym okręgu. Zaczynam myśleć o tej rybie jak o jakiejś legendzie 🤐 Wiele październikow-listopadowych wieczorów poświęciłem w pogoni za sandaczem w Odrze- na trupka i miętus nie trafił mi się nigdy. Moi znajomi z powodzeniem łowią je w Nysie Kłodzkiej, więc może Widawa też jest dobrą opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Widawa chyba jest dość regularnie zarybiania miętusem, ale nie wiem jakie odcinki. Może w przyszłą niedzielę uda się wygospodarować wieczór na takie wyjście. Ktoś jest chętny żeby dołączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Hello https://wroclaw.pzw.org.pl/cms/27021/2020 https://wroclaw.pzw.org.pl/cms/27884/2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 21 Listopada 2021 Share Napisano 21 Listopada 2021 Czyli prędzej znajdę miętusa na powodziowym lub żeglugowym niż w Widawie za Wrocławiem? Dzisiaj chciałem chwilkę posiedzieć z feederem na kanałach i przez 2h na żeglugowym nic się nie działo. Kolejne 2h na bardzo niskim powodziowym to dwa pojedyncze strzały na samym początku i później kompletna cisza. Podejrzewam, że to były klenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekb Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 W tym roku byłem 3 razy nad Widawą, pierwszy na zero, drugi kilka małych płotek i wczoraj trzecie wyjście. Na początku szukałem ryb w nurcie, ładna pogoda, bardzo ciepło, jednak woda jeszcze zimna. Nie miałem ani jednego brania, zmieniłem taktyke i szukałem spowolnień przy brzegu. Złowiłem ok 20 płoci 20-30cm, jednego jazia, leszcza i dużego krąpia. Ryba w końcu się ruszyła. Zestaw to bolonka 5m, spławik 4g, pinka, wszystkie brania maksymalnie 1m od brzegu (burty). Teraz powinno być już tylko lepiej 1 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi