adi1122spid Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Jest temat Szczupaki 2008 a w okolicach maja pewnie pojawi się szczupaki 2009 więc pomyślałem czyemu nie nie kawałek naszego Forum z naszymi okoniami Pewnie jeszcze nie wszyscy spinningiści wybierali sie na okonie ake napewno nie długo pojawią się piękne zdjęcia pasiaków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Zamierzam ten wędkarski rok poswięcić głównie tej rybie więc super że jest ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 ja poświęcam tej rybie każdy rok ale ten też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adike Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 Ja moze nie cały rok ale wiosne i jesien napewno latem raczej sporadycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek150 Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 Ja kupuje teraz okoniowke, i zaczynam ostra przygode z okoniem. poswiecilem mu duzo czasu, latem, wiosna ,jesienia lubie lowic ta rybe, sprawia mi to duzo frajdy, szkoda ze nie trafilem na jakis duzy okaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 witek150, zacznij łowić okonia a okaz sam się trafi jak będzie to twój cel to zapewne dostaniesz takiego jak ja mam w awatarze lub większego, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 Ja równiez zakupiłem sobie wkejaneczke i zaczynam przygodę z BT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 ja szykuje się na okonie z wiekszymi przynetami ale to dopiero na wiosne bo na bocznego juz polapalem w tym roku mam nadzieje ze wiosna w pelni przyjdzie w tym roku juz w polowie marca i klenie ,jazie wraz z pieknymi okoniami wyjdą na wislane rafy w poszukiwaniu moich przynęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 To może na początek zanim wszyscy wyskoczymy nad nasze ulubione wody łowic pasiaki, zainteresowani w temacie wypowiedzą się łak łowią okonie, tzn. Wasze ulubione sposoby.metoda, sprzęt, przynęta, miejsce. Ja łowię okonie dosłownie gdzie tylko sie da ze względu,że to wszędobylska ryba. Najlepsze wyniki mam u siebie na rzece, ale próbowalem też na starorzeczach i jeziorkach z raczej gorszymi efektami. Łowię głównie na spining, używam przede wszystkim małych gumek do 3 cm na główkach 1-5gr -3gr. ale normalnie nie na bocznym troku. Wiem,że dobre efekty są też z małym żywcem i czerwonymi robakami ale tą metoda łowię znacznie rzadziej. Jeśli chodzi o sprzęt to na spinning używam okoniówki 1-10 gr o dł. 270cm. Na spławik łowię na wędkę 4m o akcji parabolicznej i też miekiej specjalnie dokupionej węglowej szczytówce. Jako przynęt używam małych uklejek lub kiełbików. Najwieksze sukcesy to takie okonie do 35 cm w 2008. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 na jesien zajolem sie troszke bardziej spinem, glownie na obrotowki nr.1, BT z gumkami 3/4cm. moze niejestem jakims specjalista/lowca okazow, moj najwiekszy sukces to dwie trzydziestki i jeden na 31cm tego samego dnia. najlepsze wyniki mialem stosujac drobne zywczyki na stawach mozna bylo zlowic w 3-4h kilkadziesiat okoni 15-30cm, czesty przylow w postaci szczupaczkow. zestaw do takiego zywca to maczowka lub nawet spin, zylka glowna 0,16-0,20, 1-2gr. staly splawik, haczyk nr. 6/4 na 30-60cm przyponie 0,2 cienszym od glownej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 Damian a co na żywca dajesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 a więc ja łapie okonie przez cały rok: Styczeń, luty- okonki łapie na starorzeczach i w tak zwanych klatkach wiślanych, metoda to boczny trok żyłka 0,16 najmniejsze paproszki, kolory motor-oil, zielone, białe itd Sprzęt: wklejanka Dragona z serii team 2,40, żyłka 0,16 kołowrotek shimano catana Marzec, kwiecień, maj - na początku oczywiscie wislane rafy, sledze tez pozniej miejsca tarła uklei, w miesiacach tych najczesciej nastawiam sie na klenie i jazie potem boleń lecz przy polowach w tych miejscach bardzo ale to bardzo czestym przylowem jest okoń, stosuje czesto obrotówki od tamtego roku ponieważ przekonał mnie do nich tomek1988:D ale ogolnie woblerow salmo malutkich jak i rapalek i dorado, moim zdaniem gumy wtedy są w dalekim tyle, sprzet troche ciezszy shimano 3-15, kolowrotek 3000. Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień -miesiace bardzo uniwersalne szukam w nich praktycznie kazdej ryby obławiam przykosy, głowki, przelewy stosująć woblerki 4-6 cm czesto trafia sie okoń jednak w tym czasie wydaje mi sie ze jakos w rzece nie stoja stadami trafia sie wieksza pojedyncza sztuka no i oczywiscie sumy z gruntowką, okoni na rosówe trafia sie bardzo dużo ale to kazdy potrafi i szkoda o tym opowiadac . Stosuje wtedy plecionkę taką do 6 kilo i przypon z kevlaru gdyż gdy łapie w wakacje zawsze padają moje najwieksze szczupaki z danego roku wiec warto, Wędka do 40 gram gdyz wole jedną uniwersalną na bolenie okonie itd Wrześień pazdziernik- miesiace spod znaku drapieznika stosuje podobnie male woblery i obrotowki typu long łowie na starorzeczach jednak najlepiej takich ktore caly czas maja jakis dostep do rzeki jak i centralnie w niej samej z łódki, sprzet podobny do wczesniejszego........ Listopad Grudzien- boczny trok w klatkach sprzet patrz styczen luty:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 ciekawe... co do woblerów napisales ze w niektórych okresach są lepsze od gumek. Mozesz napisać jakie modele i kolory sie sprawdzaja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 oczywiście w lecie najlepsze dla mnie były w tym roku salmo hornety 4,5 cm około te w kolorze szare na górze jak i z rózowym grzbietem wiadomo tez ze okoń lubi małe okonki więc równiez woblery pasiaki ale ogólna rada na letnie ryby kiedy jest gorąco i nie zawsze im sie chce zerowac kiedy pełno jest wszelakiego narybku trzeba wrzucic do wody cos orginalnego cos co zainteresuje rybe...... w tym roku będe testował sobie również woblery w kszatłcie zabek i przeroznego robactwa w odpowiednich porach oczywscie i zobaczymy co z tego wyjdzie...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Damian a co na żywca dajesz?to co jest pod reka,4-7cm slonecznica(ludzie z niewiedzy mowia uklejka), plotka, wzdrega, a nawet jazgarz czy okonek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Ja w tym roku okoniowi poświecę wiosne. Będę na niego polował ze spławikówką i rosówką na haku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Damian a co na żywca dajesz?to co jest pod reka,4-7cm slonecznica(ludzie z niewiedzy mowia uklejka), plotka, wzdrega, a nawet jazgarz czy okonek. Chronione ryby na żywca?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Damian a co na żywca dajesz?to co jest pod reka,4-7cm slonecznica(ludzie z niewiedzy mowia uklejka), plotka, wzdrega, a nawet jazgarz czy okonek. Chronione ryby na żywca?? Nie jest chroniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 RAPR rozdz. 9. §8 pkt 5. Czwarty gatunek od końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 RAPR rozdz. 9. §8 pkt 5. Czwarty gatunek od końca RAPR nie ma mocy wyznaczania gatunków chronionych. W tym przypadku po prostu nie nadąża za aktualnym prawem. Sprawa dyskutowana kilka razy na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 slonecznica Chronione ryby na żywca?? zamierzony efekt osiagniety. <3 teh internet drama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek150 Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 witek150, zacznij łowić okonia a okaz sam się trafi jak będzie to twój cel to zapewne dostaniesz takiego jak ja mam w awatarze lub większego, To twoj okon masz gdzies orginalne, zdjecie bo chetnie bym obejrzal w lepszej jakosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Nie tylko Ty ( co do słonecznicy to u mnie chyba wogole nie wystepuje, bo jej nigdy nie spotkałem.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 zamierzony efekt osiagniety. Zastanów się nad sobą Chcesz tanich prowokacji- skieruj się na forum Onetu- tam promują takie zachowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adike Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Moim zdaniem to nie była prowokacja, tylko zwykła niewiedza... zamierzony efekt osiagniety. A to byłoraczej beznadziejne tłumaczenie się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.