Skocz do zawartości
Dragon

Okonie 2009

adi1122spid

Rekomendowane odpowiedzi

Jest temat Szczupaki 2008 a w okolicach maja pewnie pojawi się szczupaki 2009 więc pomyślałem czyemu nie nie kawałek naszego Forum z naszymi okoniami ;)

Pewnie jeszcze nie wszyscy spinningiści wybierali sie na okonie ake napewno nie długo pojawią się piękne zdjęcia pasiaków... :wink:

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 165
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja kupuje teraz okoniowke, i zaczynam ostra przygode z okoniem. poswiecilem mu duzo czasu, latem, wiosna ,jesienia lubie lowic ta rybe, sprawia mi to duzo frajdy, szkoda ze nie trafilem na jakis duzy okaz :roll:

ja szykuje się na okonie z wiekszymi przynetami ale to dopiero na wiosne bo na bocznego juz polapalem w tym roku mam nadzieje ze wiosna w pelni przyjdzie w tym roku juz w polowie marca i klenie ,jazie wraz z pieknymi okoniami wyjdą na wislane rafy w poszukiwaniu moich przynęt :P

To może na początek zanim wszyscy wyskoczymy nad nasze ulubione wody łowic pasiaki, zainteresowani w temacie wypowiedzą się łak łowią okonie, tzn. Wasze ulubione sposoby.metoda, sprzęt, przynęta, miejsce.

Ja łowię okonie dosłownie gdzie tylko sie da ze względu,że to wszędobylska ryba. Najlepsze wyniki mam u siebie na rzece, ale próbowalem też na starorzeczach i jeziorkach z raczej gorszymi efektami. Łowię głównie na spining, używam przede wszystkim małych gumek do 3 cm na główkach 1-5gr -3gr. ale normalnie nie na bocznym troku. Wiem,że dobre efekty są też z małym żywcem i czerwonymi robakami ale tą metoda łowię znacznie rzadziej. Jeśli chodzi o sprzęt to na spinning używam okoniówki 1-10 gr o dł. 270cm. Na spławik łowię na wędkę 4m o akcji parabolicznej i też miekiej specjalnie dokupionej węglowej szczytówce. Jako przynęt używam małych uklejek lub kiełbików. Najwieksze sukcesy to takie okonie do 35 cm w 2008.

na jesien zajolem sie troszke bardziej spinem, glownie na obrotowki nr.1, BT z gumkami 3/4cm. moze niejestem jakims specjalista/lowca okazow, moj najwiekszy sukces to dwie trzydziestki i jeden na 31cm tego samego dnia. najlepsze wyniki mialem stosujac drobne zywczyki na stawach mozna bylo zlowic w 3-4h kilkadziesiat okoni 15-30cm, czesty przylow w postaci szczupaczkow. zestaw do takiego zywca to maczowka lub nawet spin, zylka glowna 0,16-0,20, 1-2gr. staly splawik, haczyk nr. 6/4 na 30-60cm przyponie 0,2 cienszym od glownej.

a więc ja łapie okonie przez cały rok:

Styczeń, luty- okonki łapie na starorzeczach i w tak zwanych klatkach wiślanych, metoda to boczny trok żyłka 0,16 najmniejsze paproszki, kolory motor-oil, zielone, białe itd

Sprzęt: wklejanka Dragona z serii team 2,40, żyłka 0,16 kołowrotek shimano catana

Marzec, kwiecień, maj - na początku oczywiscie wislane rafy, sledze tez pozniej miejsca tarła uklei, w miesiacach tych najczesciej nastawiam sie na klenie i jazie potem boleń lecz przy polowach w tych miejscach bardzo ale to bardzo czestym przylowem jest okoń, stosuje czesto obrotówki od tamtego roku ponieważ przekonał mnie do nich tomek1988:D ale ogolnie woblerow salmo malutkich jak i rapalek i dorado, moim zdaniem gumy wtedy są w dalekim tyle, sprzet troche ciezszy shimano 3-15, kolowrotek 3000.

Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień -miesiace bardzo uniwersalne szukam w nich praktycznie kazdej ryby obławiam przykosy, głowki, przelewy stosująć woblerki 4-6 cm czesto trafia sie okoń jednak w tym czasie wydaje mi sie ze jakos w rzece nie stoja stadami trafia sie wieksza pojedyncza sztuka no i oczywiscie sumy z gruntowką, okoni na rosówe trafia sie bardzo dużo ale to kazdy potrafi i szkoda o tym opowiadac :P. Stosuje wtedy plecionkę taką do 6 kilo i przypon z kevlaru gdyż gdy łapie w wakacje zawsze padają moje najwieksze szczupaki z danego roku wiec warto, Wędka do 40 gram gdyz wole jedną uniwersalną na bolenie okonie itd

Wrześień pazdziernik- miesiace spod znaku drapieznika stosuje podobnie male woblery i obrotowki typu long łowie na starorzeczach jednak najlepiej takich ktore caly czas maja jakis dostep do rzeki jak i centralnie w niej samej z łódki, sprzet podobny do wczesniejszego........

Listopad Grudzien- boczny trok w klatkach sprzet patrz styczen luty:P

:cool:

oczywiście w lecie najlepsze dla mnie były w tym roku salmo hornety 4,5 cm około te w kolorze szare na górze jak i z rózowym grzbietem wiadomo tez ze okoń lubi małe okonki więc równiez woblery pasiaki ale ogólna rada na letnie ryby kiedy jest gorąco i nie zawsze im sie chce zerowac kiedy pełno jest wszelakiego narybku trzeba wrzucic do wody cos orginalnego cos co zainteresuje rybe...... :grin:

w tym roku będe testował sobie również woblery w kszatłcie zabek i przeroznego robactwa w odpowiednich porach oczywscie i zobaczymy co z tego wyjdzie...... :razz:

Damian a co na żywca dajesz?
to co jest pod reka,4-7cm slonecznica(ludzie z niewiedzy mowia uklejka), plotka, wzdrega, a nawet jazgarz czy okonek.

Chronione ryby na żywca?? :evil:

Nie jest chroniona.

RAPR rozdz. 9. §8 pkt 5. Czwarty gatunek od końca

RAPR nie ma mocy wyznaczania gatunków chronionych. W tym przypadku po prostu nie nadąża za aktualnym prawem. Sprawa dyskutowana kilka razy na forum.

witek150, zacznij łowić okonia a okaz sam się trafi jak będzie to twój cel to zapewne dostaniesz takiego jak ja mam w awatarze lub większego,

To twoj okon :shock: masz gdzies orginalne, zdjecie bo chetnie bym obejrzal w lepszej jakosci :wink:

Moim zdaniem to nie była prowokacja, tylko zwykła niewiedza...

zamierzony efekt osiagniety.

A to byłoraczej beznadziejne tłumaczenie się :???:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dodaj link lub baner - >

Polecamy

TOKAREX - super oferta pontonów firm Honda, Bush, Fiord, Kolibri, YRT, CHINEE oraz silniki i akcesoria do nich
Dragon
https://www.iparts.pl/
Pomocnik wędkarza
przewodnicywedkarscy.pl
Blog Zwędkowani
TOKAREX - super oferta pontonów firm Honda, Bush, Fiord, Kolibri, YRT, CHINEE oraz silniki i akcesoria do nich

Pontony - TOKAREX - super oferta pontonów firm BUSH, Fiord, YRT i HONDA

Akumulatory żelowe i AGM; Zamów online! do łodzi, jachtów, silników, echosond itp.
www.akumulatory-zelowe.pl

Dodaj link lub baner - >

Partnerzy

Corona-fishing.pl - sklep wędkarski

Telefony, smartfony, tablety - jaki kupić, jaki wybrać?

• Ostatnio przeglądający

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.