Miras Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Na początek spokojnie wystarczy tani kołowrotek. Jak już będziesz trochę bardziej obyty to sam będziesz wiedział czego dokładnie chcesz i za jaką kasę. Oto moje rady: 1. odradzam Robinsona (moja subiektywna opinia) 2. weź kołowrotek z przednim hamulcem (przy tej cenie będzie lepiej działał) 3. Kup najprostszy model, bez wolnego biegu, z możliwie najmniejszą liczbą łożysk (liczy się jakość łożysk a nie ich ilość) 4. Kołowrotek dobieraj do wędki (rozmiar i waga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal452756 Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Miras, A jaki byś proponował na początek??Jaka marka,model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 michal452756, na początek proponuję zapoznać się z regulaminem i poczytać jak zamieszczamy linki do aukcji na naszym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 chciałem zaproponować shimano catana bo pamietam ze jeszcze pare miesiecy temu mozna go bylo dostac nawet za okolo 80 zł teraz widze 122zł chyba zamieszanie wokół tego kolowrotka starsznie wplywa na cene....... popatrz coś z ofert cormorana lub spro, mozesz tez dokladnie podać swoje fundusze to bede mogl lepiej cos podpowiedziec....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Miras, A jaki byś proponował na początek??Jaka marka,model. Nie polecę Ci konkretnego modelu bo przy tej cenie nie ma znaczenia czy weźmiesz Kongera, Mikado, Jaxona, czy jeszcze coś innego, produkty są na podobnym poziomie jeśli chodzi o jakość wykonania. Ogólne zasady którymi powinieneś się kierować podałem w poprzednim poście. Robinsona odradzam bo miałem kołowrotek i wędkę tej firmy (przedział cenowy ok 150zł za szt.) poza tym żyłkę i inne drobne akcesoria i nic nie spełniło moich oczekiwań. Jednak niektórzy chwalą sobie tą firmę. Połowisz trochę to sam sobie wyrobisz opinię. Jak starczy ci kasy to bierz Shimano Catana, to tyle ode mnie. Jeśli pomogłem to kliknij „pomógł” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 DAWID, wszystko zdrozalo, a shimano pierwsze, jak dobrze poszukasz to jest za 105zl, 2 tyg temu byl za 95(podwyzka juz byla bardzo dawno). Miras, akurat konger, mikado czy jaxon na poczatek to nie najlepszy wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestrol Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie! Kochani, jaki kołowrotek z dwóch wymienionych byście polecali do średniego spiningu (okoń, szczupak): SHIMANO CATANA RA czy OKUMA EPIX PRO RD? Będę wdzięczny za odpowiedź! Maestrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 maestrol, obydwa modele mam, tyle że z przednim hamulcem. Catanę w rozmiarze 2500 i Okumę w rozmiarze 30, 30 Okumy to już spory kołowrotek, do twoich potrzeb odpowiedniejszy będzie w wielkości 20 . Moim zdaniem Okuma jest solidniejsza i dłużej wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asta Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 Epix pro i catana kojarza mi sie z dwoma roznymi klasami, bez zastanowienia bralbym okume. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kyrtap Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 Mam okazje porównywać te dwa kołowrotki po roku użytkowania przy spinningu. Catana po tym czasie ma duże luzy na szpuli. Natomiast Okuma żadnych oznak zużycia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osqar Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 Witam, ponieważ po dłuższym czasie spławikowania, przyszła kolej na spinning, potrzebuję Waszej pomocy Kijek, który wybrałem to Dragon Millenium HD Super Fast 2,7m (z przeznaczeniem na średnie okonie, mniejsze zębacze). Teraz muszę dobrać do tego kołowrotek. Chciałbym coś z przednim hamulcem, będę używał plecionki (mam skłonności do rzucania nie tam gdzie chcę i kończy się urwaniem zestawu ). Kwota jaką mogę przeznaczyć to 160 zł i najchętniej ani grosza więcej. Jest możliwe coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zambo Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 SPRO passion jest chyba "debeściakiem" w tym przedziale cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 maestrol, mialem dzis ta catane w lapskach, fabryczne luzy na korbie - nic specjalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestrol Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Dziękuję pięknie za rady i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 maestrol, Ja mam CATANE i bardzo sobie ją chwale, ja płaciłem w poprzednim roku 80zł za ten kręcioł i jak za te pieniądze jest super więc się zastanów nad nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BusteR Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Witam, potrzebuje rady jaki kreciolek polecicie mi do kijka: Robinson Diplomat Top Spin 255cm, cw4-15gr (1A-SP-255-X). Bardzo prosze o rady osob ktore mialy do czynienia z danym kreciolkiem i maja o nim wybudowane juz zdanie. Opini typu slyszalem ze jest dobry raczej nie bede bral pod uwage. Jako ze budzet jest ograniczony, maxymalnie poswiecam 100zl (ani zlotowki wiecej ) Z gory dzieki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 BusteR, a jak ta catana 2500FA ? sprawdzila/podoba sie ? ja bym do tego kijka nic mniejszego nie przykręcał. 100zl to niewiele(a traktowanie doslownie "ani zlotowki wiecej"jescze pogarsza sprawę), niema kolowrotka ktory by przezyl intensywna eksploatacje dluzej niz sezon - ktos moze trafil jakis megaudany egzemplaz ale to moze byc nawet "srakson", tak na prawdę jest sporo tematow o kolowrotkach w tej cenie i nic nowego nie wyciągniesz, hyba ze jesteś człowiekiem wiary. catana 2500 wytrzyma troche wiecej niz ta 1000(eliminujac kwestje przypadku powinna byc solidniejsza) przy tym lajcie, a ile wiecej wazy 10 czy 20g wiecej to niewiem, i ta śmieszna szpulka zabawnie zwijajaca zylke z komiczna predkoscia w te male"sprężynki" - no ale ultralajt musi byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BusteR Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 A taki CORMORAN Rodeo GTi 2000 ?? http://www.allegro.pl/item628089263_kolowrotek_cormoran_rodeo_gti_2000_16_11200_a.html Moze mi ktos o nim cos powiedziec ?? Po opisie moge sadzic ze to dobrej klasy kreciol, ale nie ma to jak ocena kogos kto to urzadzonko mial i sam go uzywal ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 A taki Cormoran ??http://www.allegro.pl/item628089263_kolowrotek_cormoran_rodeo_gti_2000_16_11200_a.html Moze mir ktos o nim cos powiedziec ?? Ja mogę .........braknie Ci dwa złote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Ja mogę .........braknie Ci dwa złote A taki CORMORAN Rodeo GTi 2000 ?? pod obciążenie nie chodzi wcale już tak płynnie jak w sklepie, w wcześniejszych seriach notorycznie padała sprężynka kabłąka Kup sobie lepiej jakiegoś taniego dragona z przednim hamulcem albo spro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Ja mogę .........braknie Ci dwa złote nie doliczyłeś przesyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zambo Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Do 100 zl to chyba tylko jakaś tania okuma, albo spro wchodzą w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odol Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 Witam. Posiadam kijek Mikado Sensual do 23g. wyrzutu. Chce kupić do niego jakieś kołowrotek. Cena to maksymalnie 100zł. Wiem, że za taką cenę to rewelacji nie będzie lecz dla mnie jako początkującego wędkarza będzie wystarczający. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klemens007 Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 Ja bym odżałował i dołożył 20 zeta i kupił bym shimano catane. Sprzęt porządny i sprawdzony, bardzo ładnie nawija żyłkę. Kiedy przejdziesz z poczatkującego wędkarza na bardziej zaawansowanego to ten kołowrotek dalej Ci będzie służył . Osobiście uważam że za te pieniążki nie kupisz nic lepszego. Co do wielkości to chyba 2500 ale kołowrotek nie jest ciężki i pewnie 4000 by się nadał, a z większej szpuli dalej zestaw poślesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 klemens007, poza nawojem zylki i fabryczna plynnoscia pracy niema co sie nad nim zachwycac - mialem w lapskach. 4k to juz jedna z mini betoniarek(waga: 355g), a przeciez to jest jeszcze jakotaki lajt. dragony i okumy nie są gorsze, a mozna cos znalezc ponizej tej stowki, moze i nawet uda sie w razie potrzeby skorzystac z serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi