Hols75 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam wszystkich wędkarzy łowiących na tych wodach. Założyłem ten wątek w którym proszę umieszczać wszystkie informacje na temat jezior należących do JEZIOROWO-STAWOWEGO GOSPODARSTWA RYBACKIEGO SP.Z O.O. W LUTOMIU SIERAKÓW Gm. Kaźmierz – Jezioro Bytyń Gm. Chrzypsko – Jezioro Chrzypsko, Białokosz Gm. Sieraków – Jezioro Barding Gm. Kwilcz – Jezioro Lubosz Kuchenne Gm. Ostroróg – Jezioro Mormin Gm. Szamotuły – Jezioro Pamiątkowo Gm. Pniewy – Jezioro Zajączkowo, Orliczko, Buszewo, Lubosina Duże, Lubosina Małe, Psarskie, Pniewy Proszę opisywać swoje doświadczenia wędkarskie na poszczególnych jeziorach: - jakie są możliwości dojazdu samochodem do jeziora - jaka jest linia brzegowa - jakie gatunki ryb dominują w poszczególnych jeziorach - mile widziane opisane zdjęcia z wypraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Trzeba mieć specjalne zezwolenia na te jeziora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hols75 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Tak trzeba wykupić dodatkowe pozwolenie, jednodniowa opłata to 15zł z brzegu. Całoroczna waha się od 150-400zł w zależności na jakim jeziorze się łowi i jaki sposób (z brzegu, łodzi czy spinningiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadow Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Bytyń - ciekawa woda , duzo sandacza , leszczy, wegorza,ladne plocie , karpie sa nawet sumy. Jezioro ciekawe , kilka wysp , ktore sa rezarwatami przyrody. Mozliwosc lowienia z ludki , ktora mozna wypozyczyc u rybaka, wtedy kazde miejsce na tym zbiorniku jest dostepne , dwa lata temu zlowilem tam kilka ladnych leszczy na bata wlasnie z lodzi , moze zdjecie dam pozniej , jak nie zapomne... W nocy biora te najwieksze sztuki , nawet do 3 kg - z tego co slysze od zaufanych ludzi - ciagna nawet po kilkanascie takich sztuk - oczywiscie na grunt , najlepiej biora na wplywie po drugiej stronie na koncu jeziora... Spininguje niewiele wiec odnosnie drapierznikow sie nie wypowiem , ale z tego co sie orietuje jest tam sporo kamienistych goreczek itp. gdzie ciagna ladne sandacze i okonie. Odlowy sa tam rzadko wiec rybek jest sporo , nad woda spokuj , przy rybaczowce mozna rozbic namiot za tanioche, chyba kolo 5 zl doba + prewizoryczny kibelek i kran ogolnodostepny ( o ile juz sie to nie zmienilo ) W rybaczowce nabedziemy - art. spozywcze i wszystko co wedkarzowi potrzebane , mysle tu zarowno o akcesoriach , zanetach jak i czym czym mozna ugasic suche gardlo w upalny dzien...lecz nie polecam potem siadac za kierownica Szczerze polecam ten akwen , moze wedkowanie na bytyniu nie nalezy do najtanszych , ale spotkanie ze sporymi rybkami moze to nam wynagrodzic, choc obiecac tego nie moge - lowiecie na swoja odpowiedzialnosc.... pozdrawiam i jesli ktos sie tam pojawi zachecam do podzielnia sie jakie efekty sa w tym sezonie ps. w tym roku jest tam organizowany pod koniec maj - bodajrze puchar Wedkarza Polskiego przy czasie napisze co nieco o Bialokoszu - naprawde pieknym jeziorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hols75 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 shadow - dzięki za super opis Jeziora Bytyń, i zachęcam innych wędkarzy aby w taki sposób opisywali jeziora tejże spółki rybackiej. PS: shadow - wrzuć wspomniane zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadow Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Bytyń - fotki, nie duzo ale zawsze cos... jedna z wysp - http://images46.fotosik.pl/109/bc32fa63f368b184med.jpg rybaczowka - http://images39.fotosik.pl/105/a6ffdf0a6ac58f54med.jpg polow - rybki wrocily do wody - http://images40.fotosik.pl/104/de231171b03a9489med.jpg bytynskie sredniaki - leszczaki - http://images45.fotosik.pl/109/d777bed1c3299382med.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hols75 Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Fajne foty shadow ostatnio coś wspominałeś o jeziorze Białokosz, że w wolnej chwili zrobisz opis jak o Bytyniu. Czekam z niecierpliwością bo planuje w tym roku wypad na oba jeziorka Zachęcam wszystkich wędkarzy znających wymienione jeziora do ich opisania i wystawienia zdjęć złowionych ryb z wypraw nad te jeziorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Chłopaki, ryby i może są ale woda tam niezbyt ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kyrtap Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Chłopaki, ryby i może są ale woda tam niezbyt ciekawa. Rozwiniesz troszke temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Z fotek zamieszczonych przez kol. shadow wnioskuje że woda jest niezbyt czysta latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadow Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Dobra , jedziemy z Białokoszem.... Biłokosz - naprawde piekne , malownicze jezioro. Jest jednym z wielu jezior Sierakowskiego Parku Krajobrazowego, co mowi samo za siebie. Jego powierzchnia to 137 h, natomiast maksymalna glebokosc wynosi ok. 31 m. Woda, super przejrzysta, spokojnie widac dno na 3 m , malo kladek, a dojscie z brzegu do lustra wody praktycznie nie mozliwe z racji gestej trzciny i glebokosci ,ktora w wiekszosci przy brzegu schodzi odrazu do 1,5 m - dlatego polcam lodz, wtedy mozemy naprawde poznac uroki tego akwenu. Piekniezreszta otoczonego lasem i wysokimi skarpami w wiekszosci porosnietymi bukami. Do oplyniecia mamy kilka uroczych zatoczek , do jednej z nich wplywamy waskim przesmykiem - po prostu bajka. Z wody wynurza sie takze kilka wysp, w znacznej odleglosci od brzegu , gdzie woda siega po kolana , nie radze wychodzic z lodzi chyba ze chcemy sobie zrobic masaz stop ; kiedys wyskoczylismy z kolega na rekonesans i juz po sekundzie bylismy z powrotem w lodzi - na dnie tuz pod mulkiem rosposciera sie potezna kolonia malzy cwaniaki zupelnie nie wiedoczne... Jesli chodzi o ryby , sa potezne szczupaki i tolpygi, zreszta wiekszosc ryb dorasta tam duzych rozmiarow z racji - duzej trudnosci wedkowaniu z brzegu ( wspomnialem , ze glegokosc na kilka metrow od brzegu siega juz 6-7 m i ciagle spada, naprawde glebiny, oczywiscie sa gorki podwodne itp , ale to juz tylko ze srodkow plywajacych ) jak i malej liczby wedkarzy odwiedzajacych ten zbiornik. Jezioro obfituje w wegorza , leszcza, lina, okonia , plocie sa naprawde duze, sztuki kilowe nie naleza do rzadkosci , ale trzba wiedzic gdzie i jak , a najlepiej ponecic kilka dni - z tego co widzialem bo sam nie nastawialem sie tam na plocie , podobno sa sumy , co niektorzy miejscowi wspominaja tam o podwojnym dnie... Ogolnie wiekszosc przyjezdnych nastawia sie tam na drapierznika , a biora tam naprawde konkretne szczupy , kilkanascie lat temu kiedy jeszcze dzialal osrodek wczasowy "sum" jezdzilem tam na wakacje pod namiot , rok rocznie wiedzialem wedkarzy schodzacych z lodzi z 2-3 szczupakami co dzien !!! mniejszych niz ok. 5 kilo wogole nie zabierali - swoja droga szkoda rybek.... Najwieksze sztuki lowili metoda trolingowa, mysle , ze jest to swietne miejsce dla ludzi kochajacych piekne widoki i spinning...zreszta rozegrane tam byly kilka lat temu jakies wazne zawody spinningowe... Wiem , ze to wszystko wydaje sie nierealne - jakby opis raju dla wedkarzy , ale naprawde mozna zakochac sie w pieknie tej wody....jednak wiedomo gusta sa rozne wiec nie narzucam swojego zdania - zapraszam nad wode i sami ocencie... Zima mozna liczyc na spore okonie z pod lodu , zreszta bylem tam raz na lodzie w tym roku, nie zlowilem zbyt wiele ale kumpel np. dostal ladengo szczupaka , ktory z racji okkresu ochronnego i osobistych, naszych przekonan wrocil do wody... Jesli chodzi o infrastrukture, kiedys dzialal tam osrodek wczasowy , z tego co wiem powoli sie sypie - az zal sie robi , mozna natomiast przyjechac pod namiot , ktory mozna rozbic nad samym jeziorkiem kolo plazy , ziemia ta nalezy do pewnego gospodarza z ktorym bez problemu mozna sie dogadac , podlaczyc prad itp. niestety nie ma cieplej wody , ale co to dla harcerzy i ludzi kochajacych przyrode...W wiosce znajduje sie jeden sklepik spozywczy , w ktorym dostaniemy wiekszosc produktow, a cale "miasteczko" to zaledwie kilka domow przy jednej ulicy prowadzacej nad wode. Zreszta dla zmotoryzowanych niedaleko znajduje sie miejscowosc Chrzypsko Wielki gdzie jest wiekszy sklep - pawilon, nawet maly barek gdzie robia zapiekanki itd. a po drodze mamy punkt widokowy na j. chrzypskie - piekna sprawa... Goraco polecam ten akwen ludziom lubiacym cisze, spokuj , czysta wode i swieze powietrze... pozdrawiam - bart / shadow , w razie pytan piszcie ps. tu kilka fotek , z zimowej wyprawy , wczesniejsze letnie wypady mam na zwyklych fotkach , a niestety nie posiadam skanera... białokosz zima - http://images49.fotosik.pl/112/7e8d2bdb18e3aa88.jpg jam to - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c0c4b9411e038b7b.html kumple - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f881d7ef997e3059.html na tym brzegu przy wodzie , mozna rozbic namioty - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76ad612e865911ee.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hols75 Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Dzięki za fajny wyczerpujący opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasiel Napisano 11 Maja 2009 Share Napisano 11 Maja 2009 Co do j.Jaroszewskiego i Lutomskiego to juz nie należą do Technikum Rybackiego w Sierakowie, obecnie nie należą do nikogo czekają na przetarg 20 maja ,byłem tam teraz w wekeend majowy i dolina nie mogłem powedkować nie było u kogo kupić zezwoleń,anie w technikum, sklepie spławik i w ośrodku ENEA nie spotkalem się z takim nonsensem od 15 lat. Ale oczywiście znalazły sie osoby które kłusowały. Moje zdobycze to głównie z Jaroszewskiego Szczupaki, leszczyki, płocie, okonie-garbuski kolo wyspy której prawie juz nie ma i węgorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wacław S. Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 kilkanascie lat temu kiedy jeszcze dzialal osrodek wczasowy "sum" jezdzilem tam na wakacje pod namiot Jesli chodzi o infrastrukture, kiedys dzialal tam osrodek wczasowy , z tego co wiem powoli sie sypie - az zal sie robi Rzeczywiście, masz rację. - https://picasaweb.google.com/venzel50/BiaOkosz19971998200320052007r# Pozdrawiam, W.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w.bujalski Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Dzień dobry. Poszukuję informacji na temat Jeziora Białokosz. Chciałbym w tym roku wybrać się tam na ryby. Jestem ciekaw czy jest tam możliwość rozbicia namiotu nad wodą. Pan Shadow wspominał o możliwość rozbicia się u jakiegoś gospodarza. Znak ktoś z was kontakt to tego człowieka? Chciałbym się skontaktować z nim przed wyjazdem. Nad Jezioro chcę przyjechać z własną łódką. Czy zniesienie do wody łodzi z tego pola nie będzie problematyczne? Do tej pory łowiłem na Jeziorze Powidzkim ale moje wyniki nie były dobre. Czy wyprawa na jezioro Białokoskie to dobry pomysł dla wędkarza o średnich umiejętnościach? Łowię zazwyczaj metodą spiningową i chciałbym polować na szczupaki oraz okonie. I jeszcze jestem ciekaw jakie towarzystwo odwiedza to jezioro. Czy rozbijając się na tym polu u gospodarza nie narażę swojej rodziny na nocne odwiedziny jakiś pijanych małolatów? Proszę podzielcie się informacjami na temat tego jeziora, tak abym nie wybierał się tam zupełnie w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasiel Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Witajcie, Dużo opisaliście ale nie ma jednej odpowiedzi na moje pytanie, mianowicie. W przyszłym tygodniu mam zaplanowany urlop w długi weekend 12-15. Planuje wybrać się pod namiot nad jez. Chrzypskie, byłem tam wczoraj i obadałem miejscówki. Jadąc od Pniew skręcamy na Łężeczki, w kier. na Białkosz, mijamy je i jedziemy dalej do jez. Chrzypskiego, po kilku km. jest tablica BABAJAGA z rysunkiem baby (a może to zdjęcie skręcamy w prawo i mamy jez. po lewej stronie. Wzdłuż brzegu znajduje się sporo prywatnych domków letniskowych, dalej mijamy ośrodek pomocy, i po ok 1km pojawia się pole namiotowe, przy którym jest buda z jadłem i PIWKIEM ! jest tam kran z wodą i szopka z serduszkiem To jedyne co znalazłem w tej części jeziorka, podejrzewam że na ciszę nie ma co tam liczyć, i chciałbym dowiedzieć się o INNYCH MIEJSCACH NAD TYM JEZIORKIEM jest takie foto umieszczone na stronie gospodarstwa lutom w galerii zdjęć (nasze jeziora) ostatnie w pierwszym rzędzie, stoją namioty przy samym brzegu a to nie tam gdzie byłem wczoraj. A wiem od nich że to właśnie jez. Chrzypskie ale nie są wstanie mi powiedzieć gdzie to jest dokładnie MOŻE WY WIECIE będę wdzięczny a to poniżej link do strony www http://www.lutom.pl/galeria-jeziora.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic-ek Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Czy jest na forum ktoś kto wędkuje na tych jeziorach? Zwłaszcza Białokosz, Zajączkowo i Chrzypsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hols75 Napisano 10 Marca 2012 Autor Share Napisano 10 Marca 2012 Też chcę wiedzieć , pisać nie wstydzić się !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viesiu Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Na jeziorach należących do Lutomia łowiłem dużo, ale -naście lat temu, gdy mieszkałem w Szamotułach. Jak jest teraz- nie wiem, mogę tylko dać parę wspomnień. Najczęściej w pewnym okresie uderzałem na Psarskie i Zajączkowo. Łowiło się sporo leszczy, większość do 2 kg, płoci. Największa płoć, jaką w życiu widziałem, była z Psarskiego. Miałem już na koncie wtedy 920-gramówkę, ale toto było wyraźnie większe. Siedziała w siatce wędkarza ze Śląska, który co rok tam przyjeżdżał pod namiot. W każdym razie gdy zaczynały brać duże leszcze, nie dało się łowić na 2 wędki. Dalej: kapitalne LINY, łowione na gruntach 3-5 metrów na pszenicę lub kulki. Na spławik tak delikatne brania, że trudno było się zorientować. Gdy zaciąłeś na czas- siedział taki, często ponad 2 kg. Z gruntu brały KARPIE- i to wielkie bydlaki. Piękne drapieżniki: szczupaki i okonie. Zwłaszcza Zajączkowo spod lodu- ech, działo się. Kiedyś było tam wolno łowić od 31 marca. Póki woda się nie ociepliła- jechało się z 2 gruntówkami, rosówki, sygnalizatory- i łowiło dziennie jedną, albo i 4 SIEJE. Najmniejsza moja miała ok. 800 g. Ciekawostka, co? Pamiątkowo zawsze było bogate w ryby, ale nadmiernie eksploatowane. Ta nastawiałbym się na karpie, amury i węgorze. Te ostatnie były tam naprawdę wielkie. Kumpel kochał Buszewo, z łodzi trzepał tam po kilkadziesiąt leszczy większych niż 1 kg (do 3) dziennie. Ja go tylko raz zadziwiłem: płociami i karpiami z innego jeziora Lutomia, którego nie ma w spisie na 1 stronie tematu. Tylko tam i nad Wartę mogłem go wyciągnąć poza Buszewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic-ek Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Super, wielkie dzięki za odpowiedzi. Zapraszam innych do dzielenia się swoim doświadczeniem. Ktoś wie na które z tych jezior najlepiej wybrać się na wegorza i szczupaka na żywca łowiąc z brzegu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasiel Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Czy jest na forum ktoś kto wędkuje na tych jeziorach? Zwłaszcza Białokosz, Zajączkowo i Chrzypsko. W ubiegłym roku rozwodziłem się nad tymi trzema wodami, w końcu pojechaliśmy na weekend sierpniowy na J.Białkoskie. Generalnie wędkują tam tylko stali bywalcy, którzy mają swoje przyczepy campingowe na brzegu, a pozostali do zacumowanych łódek przyjeżdżają i wypływają. Ja łowiłem tylko z brzegu z dzikiej plaży u Malinowskiego, namiot pod samym brzegiem, cisza spokój, pięknie od rana jak była spokojna woda to spławik a gdy ruszył sie wiaterek to feeder. Praktycznie cały czas coś się dzieje, ponadto miałem ładne okazy leszczyka i płoci a nawet trafił się lin 47cm Zezwolenie w Chrzypsku u gospodarza, fakt ma drogo ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario1984 Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Witam, rozważam Białokosz w tym sezoanie od 2 lat nei bylo wpisu na tym forum, czy ktoś aktualnei cos wie o tym akwenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Witam, Niestety nie pomogę Ci w tym temacie ponieważ w tym roku byłem tam tylko raz i złowiłem kilka malutkich płoci na spławik (z gruntu ani jednego brania). Sam chętnie bym się dowiedział czegoś o tym jeziorku ponieważ dawno tam nie łowiłem. Jeżeli chodzi o wodę to niestety nie jest to już przejrzysta i czysta woda jak kiedyś. Ośrodek chyba jeszcze istnieje ale "Ośrodek" to zbyt duże słowo w tym przypadku. Dawna plaża zarośnięta, pomost rozpada się, a sprzętu wodnego już nikt nie wypożycza. Jeżeli chodzi o same jezioro jest to dość ciekawy i bardzo ładny akwen dlatego również oczekuję na jakieś informację dotyczące połowów. P.S. Podobno są tam ogromne tołpygi ale bardzo ciężko je złapać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasiel Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 Witam,rozważam Białokosz w tym sezoanie od 2 lat nei bylo wpisu na tym forum, czy ktoś aktualnei cos wie o tym akwenie? Nie wiem jak Ty czytasz posty ale wyraźnie napisałem o wodzie w Białkoszy... Fakt, ośrodka już nie ma, pomost jest w opłakanym stanie, ale z wędkując z brzegu możesz coś uzyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czernik Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Białkosz to wspaniałe łowisko , jeśli się poświęci mu sporo czasu na poznanie. Niedzielny wędkarz niewiele zwojuje . Ryba jest lecz ma swoje upodobania , a Białkosz to specyficzny akwen - dla niektórych bezrybny a bla innych obfity w okazy życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi