Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam był ktoś z was na ciepłym wiem że zimno ale może ktoś nie wytrzymał ;-) dzieje się coś można liczyć na jakiś połów czy dalej słabizna

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Koledzy był ktoś ostatnio.

Szczególnie interesuje mnie czy weszła biała ryba a w szczególności Jaź i leszcz.

Jaki jest stan wody? Czy kra na Odrze ma wpływ na to co się dzieję na Ciepłym?

Napisano

Jak wygląda sytuacja na ciepłym? Warto się przejechać na feederka? W tamtym roku jazie już łapałem o tej porze.

Był ktoś w weekend?

Napisano

Gorzów był z piątku na sobotę koło płyty brania zaczely się około 19 ale sama drobnica krąp i malutki leszczyk się trafił, .Szwagier trafił 2 jazie . nad ranem woda parowała więc coś może puszczali z elektrowni :razz:

Napisano

Byliśmy dzisiaj,2 osoby,feeder od 8.30 do 13ej,kilka krąpików i parę płotek koło 20 cm.Na spining zero,trok,drop,obrotówka,guma.Po 13ej pojechaliśmy na czechosłowacką i tam trafiliśmy kilka okonków na trok,widzieliśmy zdechłego jesiotra.Woda wysoka.Tak więc białoryb nie szaleje na ciepłym.Łapaliśmy na cyplu przy kwadracie.Jakaś firma kopie ziemię i kładzie rury koło kwadratu,miejscowi mówił że to ścieki z pralni będą szły do kanału,ile w tym prawdy?,nie wiem.Robi się "wesoło"...

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

W tym roku oczywiście po 31maja mam zamiar nastawić się na suma w nocy na kwadracie. Planuje lapac na turkucie nigdy na nie nie lapalem czy myslicie ze ma sens przywiazywanie turkucia do haczyka cholernie czasochlonne i upierdliwe z tego co wyczytalem turkuc i tak po pol godzinie sie topi i zdycha czy najlepiej przebijac go za pancerzyk? Czy niezywy turkuc utopiony takze wydziela specyficzny zapach. Jezeli chodzi o sam kwadrat powwieddzie ile mniej wiecej na srodku jest glebokosci. Jakich sumków najczesciej moge i sie spodziewac i gdzie powinnienem sie ustawic na samym kwadracie ? Za wszelkie inne sugestie odnosnie suma na kwadracie bede wdzieczny:PPozdrawiam starych wyjadaczy

Napisano

Skąd pomysł ze sumem na kwadracie? Ktoś ci naopowiadał?.Kolego próbuj na pelet lub żywca.

Za sumem lepiej na Odrze spróbuj,dobre wszelkie dołki,most,filary np most w podjuchach.Na kwadracie łowiłem okonie,bassy,krąpie,sandacza,widziałem jak gość łowił niezłe karasie.

Nie chcę cię zniechęcać ale próbuj,może coś z tego wyjdzie,ja będę łowił na Odrze.Trzymam kciuki.

Pozdro

Napisano

Widzialem kolego parokrotnie jak lapali na turkucie na kwadracie wlasnie poznym wieczorem i w nocy . Mowili ze lapali sumiki taki e 5 -6 kg przyjemnosc z holu takiej rybki juz jest . Bede probowal na pewno napisze na forum co z tego wyszlo :)

Napisano

I tu fix sie z tobą niezgodze.Jak jeszcze czesto łowiłem na grunt na kwadracie to ze ślązakiem wyciągneliśmy z jednej nocy 5 lub 6 sum/ikow takie do 3kg.Moj znajomy który jeździ tylko na suma tam narazie najwiekszego trafil 10kg a skoro są takie i jest wiekszy.Co do miejsca na suma/karpia i nietylko są świetne miejsca na terenie dolnej tam po drugiej stronie gdzie są budy.Ostatnio byłem na dolnej(przejazdem w pracy)i rozmawiałem z jednym pracownikiem z firmy która znajduje się po drugiej stronie kwadratu i dowiedzialem się że ostatni jakis stary pracownik Dolnej złowił kilka okazałych sztuk(2 karpie do 6kg i sum 14kg)więc jeśli jest taka ryba to jest i większa..A co do opowiadań kogos to ja biorę zawsze poprawkę na ludzi z fantazją ale co do miejsc gdzie budy to wiem że tam jest duża ryba i jestem o tym święcie przekonany.Natomiast jeśli chodzi o przynęty na suma to my lowiliśmy na rosówki(około 4-5 na hak) i na wątrobe drobiowa(jakieś tam efekty były)ale lepsze były na rosówki..Co do turkucia to właśnie mój znajomy złowił na niego swojego suma i z tego co sie orientuje to dużo osób polujących wyłacznie na suma na kwadracie używają Turkucia podjadka..Co do miejsc najlepsze efekty mieliśmy na ostatnim miejscu przed rowem idąc od kwadratu w strone rur i zawsze miedzy 21-23 pózniej już robiło sie spokojnie i dopiero nad ranem białoryb zaczynal szaleć.Dobrym miejscem także jest sam łuk/narożnik na kwadracie patrząc w strone bud jest tam ladny spad z wyplycenia kwadratu w glowny nurt i tam wlasnie lowi mój znajomy ja osobiście w tamtym roku złowiłem tam karpika około 2kg na feederka..

Napisano

Jakbys mogl Daniello tak bardziej dokladnie wytlumaczyc o ktore miejsca na kwadracie Ci chodzi czy o koncowke w sensie tam gdzie kwadrat laczy sie z kanalem .Tak jakos bardziej obrazowo na kwadracie bylem pare razy tylko. I mam dylemat zakładac turkucia przebijajac czy wiazac do haka. Na srodku kwadratu jaka moze byc glebokosc ??:P

Napisano
  Cytat
I tu fix sie z tobą niezgodze.Jak jeszcze czesto łowiłem na grunt na kwadracie to ze ślązakiem wyciągneliśmy z jednej nocy 5 lub 6 sum/ikow takie do 3kg.Moj znajomy który jeździ tylko na suma tam narazie najwiekszego trafil 10kg a skoro są takie i jest wiekszy.Co do miejsca na suma/karpia i nietylko są świetne miejsca na terenie dolnej tam po drugiej stronie gdzie są budy.Ostatnio byłem na dolnej(przejazdem w pracy)i rozmawiałem z jednym pracownikiem z firmy która znajduje się po drugiej stronie kwadratu i dowiedzialem się że ostatni jakis stary pracownik Dolnej złowił kilka okazałych sztuk(2 karpie do 6kg i sum 14kg)więc jeśli jest taka ryba to jest i większa..A co do opowiadań kogos to ja biorę zawsze poprawkę na ludzi z fantazją ale co do miejsc gdzie budy to wiem że tam jest duża ryba i jestem o tym święcie przekonany.Natomiast jeśli chodzi o przynęty na suma to my lowiliśmy na rosówki(około 4-5 na hak) i na wątrobe drobiowa(jakieś tam efekty były)ale lepsze były na rosówki..Co do turkucia to właśnie mój znajomy złowił na niego swojego suma i z tego co sie orientuje to dużo osób polujących wyłacznie na suma na kwadracie używają Turkucia podjadka..Co do miejsc najlepsze efekty mieliśmy na ostatnim miejscu przed rowem idąc od kwadratu w strone rur i zawsze miedzy 21-23 pózniej już robiło sie spokojnie i dopiero nad ranem białoryb zaczynal szaleć.Dobrym miejscem także jest sam łuk/narożnik na kwadracie patrząc w strone bud jest tam ladny spad z wyplycenia kwadratu w glowny nurt i tam wlasnie lowi mój znajomy ja osobiście w tamtym roku złowiłem tam karpika około 2kg na feederka..

Cóż, ja napisałem o swoich doświadczeniach...

Wiele razy łowiłem na dolnej ,nigdy suma nie złowiłem.Druga sprawa to to,iż nigdy na suma się nastawiałem.Powód?Z opisów tutaj na forum sum stanowi 10 lub mniej procent z ogółu złowionych ryb.Słyszałem o karpiach ,sam łowiłem tylko te rybki które wymieniłem,jelec sie trafił i certa chyba ,po za tym znasz mnie ,podchodzę z rezerwą na to co mówią,masz przykład jednego gościa co zawsze smoki łapie jak jest sam,nawet fotki nie strzeli , co innego mniejsze rybki.Tak więc opowieści to tylko opowieści...

Jędras jak trafisz na turkucia to bez względu na wielkość wklej fotkę.Machnij kolego rekord Poski , niech wiedzą w Rybniku że Polskie Ebro jest tutaj :wink. Nie jest wcale powiedziane że go nie machniesz tego Twojego fajnego suma i to jest piękne w wędkarstwie.

Pozdro dla was.

Marek

Napisano

Fotka bedzie na sto procent napisze tez o ktorej i gdzie dokladnie. Wiesz Fix bud ja tez nie wierzylem ze lapia tam sumy ale kiedys dwa razy widzialem ludzi z turkuciami wlqsnie na kwadracie mowili ze nie ma jakis smokow ale takie 3+ mozna polapac chce uzuc pelletu halibutowego TB mysle ze bedzie dobrze ale to dopiero w czerwcu. Jestem normalny i nie bede lapal sumow przed tarlem w okresie ochronnym a niestety wielu jest takich. Orientujesz sie fix bud czy gleboko jest na srodku kwadratu ?