jaceen Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Cześć. Rozpoczął się nowy sezon a wraz z nim nowe plany i wyzwania. Zapraszam chętnych do zapoznania się z zasadami i do wpisania się do listy uczestników, która będzie w osobnym wątku i walczymy. Tutaj wklejamy swoje zdobycze i komentujemy osiągnięcia. Życzę mocnego przygięcia wędek! Okoń - liga Haczyk.pl ZASADY UDZIAŁU: 1. Zgłaszamy maksymalnie 10 okoni złowionych metodą spinningową, muchową, podlodową. 2. Możliwość wymiany w trakcie sezonu na większe ryby. 3. Minimum zgłoszenia, to okoń 22 cm. 4. Ryby złowione od 02.03.2020 do 30.04.2020 nie będą zaliczane do punktacji (uwzględniamy przerwę na tarło). 5. Weryfikacja długości ryby na podstawie zdjęcia z miarą. 6. Będą dwa osobne wątki. Jeden ze zdjęciami i komentarzami, drugi z tabelą i wynikami wpisywanymi przez uczestników na zasadzie (uzupełnij, kopiuj, wklej). 7. W dobrym tonie będzie podanie kilku informacji o okolicznościach połowu (rodzaj łowiska, metoda, przynęta, jakim sprzętem itp.). 8. Złowione ryby przeznaczone do tabeli starajmy się zgłosić w najkrótszym terminie. 9. Rywalizacja na zasadach koleżeńskich i z zasadą złów i wypuść. 10. Rozpoczynamy 1 stycznia i kończymy 31 grudnia, uwzględniając przerwę, o której jest mowa w punkcie czwartym. Pomysł ma na celu poznawanie i doskonalenie umiejętności łowienia konkretnego gatunku, w tym przypadku okonia. W razie wątpliwości będę podejmował ostateczną decyzję, informując w głównym wątku. Zapraszam do dyskusji, wklejania swoich zdobyczy i zachęcam do uczestnictwa. Dla przypomnienia podaję do podglądu trzy najwyżej punktowane miejsca z ostatnich zmagań. 2019r 1. Budek ----------------358 2. RSM ----------------329 3. Moczykij ------------323 2018r 1.Budek --------------- 344 2.Michalvcf ----------- 318 jaceen --------------- 318 3. Jacolan ------------ 314 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Ciekawe kiedy ktoś przekroczy 400😱 ja nie zakładam żadnego planu ale chciałbym wykręcić 360😁 do boju 💪 Upominki dla najlepszych za 2019 w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 8 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2020 W dniu 6.01.2020 o 21:19, Budek napisał: ja nie zakładam żadnego planu ale chciałbym wykręcić 360😁 Tak bez żadnego planu, to się nie da:) Postaram się tym razem w pierwszej części uzbierać dziesięć okoni. Poprzednio nie dałem rady. Będę celował w wynik +250pkt. Skromnie dzisiaj zacząłem, ale powoli do przodu. Kilka okoni i największy na kijku pokazał, że da punkty. Skromne 22, ale od czegoś trzeba zacząć. Pomyślałem, co by tu zrobić, żeby zachęcić was bardziej do łowienia przedwiosennych okoni? Może powalczymy do końca lutego o tytuł "Szpenia przedwiośnia":) Okoń złowiony na wędkę do 7g. Linka główna z plecionki 0,08 i przypon z żyłki 0,16. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2020 Przed zbliżającym się weekendem postanowiłem was podrażnić. Rybki nie powalają z nóg, ale skromny "zaczyn" jest:) Jak widać rozpędzam się:), okoń większy o centymetr od poprzedniego. W sumie złowiłem pięć w rozmiarze +/- 20 cm. Prawie centrum Wrocławia;) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 10 Stycznia 2020 Share Napisano 10 Stycznia 2020 O rybki ciężko ale coś wydłubalem, kajtek 2 cale 3 gramy kijek do 5 g Ryby wcale nie stoją w głębokich dołkach lecz na płytkich odcinkach 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 11 Stycznia 2020 Share Napisano 11 Stycznia 2020 Jaceen ostro pracuje na tytuł "szpenia przedwiośnia", a tu wystarczy że Budek tupnie, a okonie same lecą do tabeli 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 11 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2020 4 godziny temu, andrutone napisał: wystarczy że Budek tupnie Bo tupać nie każdy potrafi😀 a u Budka trzeba korepetycje zamówić;) Wczoraj za słabo tupałem, bo kilka maluszków i ledwo jeden załapał się na tabelę ( 22 ). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ruszala Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 Dzisiejszy okoń 27 cm. Były jeszcze 2 ale poniżej minimum. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 12 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2020 Cześć. Mam prośbę. Dawajcie przy okazji krótką informację z okoliczności połowu. Nie zdradzamy swoich tajnych miejscówek. Jednak zawsze ciekawiej będzie, gdy dowiemy się, na jaką przynętę i z jakiej wody były łowione okonie. Ogólnie, czy rzeka, staw, kanał, zatoka, a przynętą był ripper, twister, wobler, popper, mucha. Może jeszcze o sprzęcie? O lince, jaką stosujecie, o metodzie ( dro pshot, boczny trok, jig, podlodówka )? Przyłowy też się zdarzają;) Gdy się zdecyduje ktoś bardziej szczegółowo opisać, to tym lepiej dla nas czytających. Po prostu ciekawszy wątek się tworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 Dzisiaj to samo miejsce co w piątek mała rzeka dość mocno zarosnięta. Dzisiaj po nocnych przymrozkach dużo miejsc zamarzniętych utrudniało łowienie ale udało się trochę wyciągnąć okoni. Woda żyje, drobnice co chwila coś gania. Nie było jednej przynety waliły we wszystkie kolory na główce 3g Favorit Synapse do 5 gram Shimano Sedona Plecionka varivas 0.06 bez fluorocarbonu i agrafki było zimno i nie chciało mi się wiązać 🤣 Teraz pewnie będę miał chwilę przerwy bo następne jakie będę wrzucał to od 30cm 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 4 godziny temu, jaceen napisał: Przyłowy też się zdarzają;) No więc ja miałem dzisiaj same przyłowy jakieś takie zębate a na okonie poszedłem. Okonie po drugiej stronie rzeki stały bo widziałem że coś tam wyciągali na paprochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 Dzisiaj po kilku małych okoniach melduję się pierwsza rybka którą obstawiałem na 30cm niestety brakło 1cm 🤣 dla tego też NIE leci do tabeli 🤭 Ciężko było coś wyskrobać z wody, ale dzięki Jaceen za fote. Jeśli zmienię coś w technice lub sprzęcie dam znać na razie łowie tak jak w poprzednich wpisach pisałem 👌 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 Ostatnie dwa lata potraktowałem pasiaki mocno po macoszemu. Plan jest taki, żeby to w tym roku zmienić, pierwszy krok wykonany... Udłubany na bujaną przy dnie ciemną gumkę, 2'' na 2g. //edit myślałem, że wymiar jest od 20cm... nie szkodzi, słowo się rzekło 😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 13 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2020 2 godziny temu, Budek napisał: dzięki Jaceen za fote Na zdrowie:) ____________________ Historia jest taka. Piszę całą prawdę, jak było. Trzy dni spędziłem na odcinku po którym kręcił się Budek. Trochę w innych godzinach, ale po tych samych ścieżkach. Wiecie jak to się skończyło? Okoni połowiłem... ZERO! WIELKIE ZERO! Zakładałem przeróżne gumki 2", 3". Zbroiłem w główki 2-5 g. Zakładałem przypony z żyłki, jak i bez. Szurałem po dnie, podbijałem, łowiłem w toni i naprzemiennie. Wędka pod okonie, kołowrotek też. Okazało się, że Piotr będzie w poniedziałek znowu łowił w tych rejonach. Była okazja "potupać":) razem. Zostałem upokorzony🤣 Przy mnie wyciągnął kilkanaście okoni a ja nic. Razem z wcześniejszymi wypadami złowił kilkadziesiąt pasiaków, a ja nic:) Jaka tu sprawiedliwość panuje? Starszych już się wcale nie szanuje:) O tej porze roku, w tych warunkach, okonie nie żerują agresywnie jak w lecie. Tu trzeba do okoni mieć odpowiednią rękę. Trzeba umiejętnie zaprezentować przynętę. Tego mi brakuje. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 16 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2020 Zapodział się jeden okoń z miarą i będzie brakowało do dziesiątki:) Rybki zostały złowione na wędkę UL Favorite Balance 2-7g/213cm + Ryobi Ecusima 1000 + plecionka 0,08 Micro DyneemaTex ( naprzemiennie z przyponem wolframowym, fluorocarbonowym i bez przyponów ). W zasadzie łowiłem na jeden rodzaj rippera, wielkość 2"/2,5-3g. Brań miałem całkiem sporo. Były delikatne i trudne do wstrzelenia się z zacięciem w tempo. Kilka razy zaobserwowałem, jak okoń zasysał gumkę i natychmiast wypluwał, nie dając żadnego sygnału na lince i wędce. Można sobie wyobrazić, z czym teraz musimy się mierzyć:) Trochę gumek zostało w rzecznej otchłani, gdyż ryzykowałem, łowiąc w trudniejszych i zaczepowych miejscach. W jednym dniu brały ledwo godzinę. W drugi dzień nie czekałem, tylko zacząłem je szukać. Sześć z kilkudziesięciu nadaje się do tabeli. Byłem pewien, że mam gdzieś siódmego, ale się gdzieś zapodział;) 22, 23, 23, 22, 23, 22 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechur1 Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 Wczoraj 10szt,8 maluchów jeden 24cm i największy 29cm.Nie wziąłem maty z miarką i nie wskoczą do tabeli.Brania trwały pół godziny.Wszystkie ryby na 3cm rybkę od jaxona na 1g główce. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 Na kolejne dni zapowiadane jest ochłodzenie. Wykorzystałem piątkowe popołudnie na dołowienie kompletu. Około dziesięciu okoni złowiłem między 15:00-16:30. Kilka brań zepsutych. Okonie 23 i 25 lecą do tabeli. Sprzęt i przynęta bez zmian. Miejsce, gdzie chciałem spędzić więcej czasu, zostało w całości przykryte taflą lodu. Przybrzeżne zastoiska również obmarzły i część musiałem odpuścić. Udało się znaleźć kawałek i szczęśliwie wytrzymałem godzinę bez nawet delikatnego trącenia. Po 15:30 ruszyło. ------------------------------------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 20 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2020 Blue monday. Na dokładkę ciśnienie http://www.meteo.pl/ Jednak temperatura w pobliżu 5°C i siła wiatru ok. 3m/s dawały szanse przynajmniej na komfortowe łowienie lekkim zestawem. Byłem bardzo ciekawy, czy przy tak wysokim ciśnieniu będę miał jakiekolwiek efekty. Zostałem miło zaskoczony. Po czternastej zaczęło się coś dziać. Skoncentrowałem się na dwóch miejscówkach. W pierwszej dłużej zabawiłem i tam miałem więcej brań. W drugiej miejscówce łowiłem krócej i dołowiłem trzy okonie. Razem do ręki miałem jedenaście sztuk. Największe trzy okonie miały po 23 cm. Pozostałe niemierzone. Do tabelki będę wrzucał od 25 wzwyż;) 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 Próbowałem dzisiaj drop shota. Wybrana miejscówka niemal cała zamarznięta. W wolnym od lodu fragmencie wyszedł mi jeden okoń o ogon dłuższy niż moja ręka, czyli szacuję 22-24cm. Chcę w tym roku większe, więc nie pstrykałem fotek. Grunt, że ćwiczę metodę i coraz lepiej się w niej czuję. Wracam wieczorem do domu a tu taki film. Chłopaki na jednym wypadzie robią wynik jak ja ostatnio w rok Szkoda, że u nas ciężko o taką wodę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Spróbuję swoich sił, a co tam. Wytypowalem dwa łowiska, w których chyba dam radę coś polowic. Dodam że okonie trafiały mi się do tej pory jako przylow. Na razie obserwacja, a wystrzal formy przypadnie prawdopodobnie na jesień;) Chociaż próbować zacznę dużo wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 Ja dalej drop shot katuję. Dzisiaj po pracy kilka okoni i jeden leszcz. Na ds miałem dzisiaj zdecydowanie więcej kontaktów niż jak próbowałem jiga. Mewy pięknie wskazywały lokalizację ławic drobnicy, której skubnięcia wyczuwałem podczas opadu przynęty. Pod drobnicą stały okonie. Kuszące okazały się gumy "dendrobeno podobne". Miałem nie zgłaszać maluchów, ale przecież nie chodzi o rekordy ale o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami. Także jednego sfotografowałem: 25cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 RSM, chyba się widzieliśmy. 😉 Mi natomiast sprawdziły się jasne kajtki - perełka z brokatem i pieprzem. Ciemne gumki - bez kontaktu. Jedno co się zgadza, to że też główka. To tylko pokazuje, że nie ma jednej recepty na te pasiaste gnojki. Złowiłem dwa do miary i 4 w przedziale 15-20 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 To ty byłeś na środkowym pomoście? Ja miałem mało czasu i obłowiłem tylko 2 miejsca - przed zacumowaną łodzią i na pomoście za nią. Kajtki na jigu próbowałem ciemne. Może to było przyczyną braku brań. Robaki były atrakcyjne dla białorybu, którego skubnięcia co chwila czułem. Może to potęgowało ciekawość okoni. Za to wiem, że są tam duże klenie. Piękny okaz mi przepłynął pod nogami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2020 Na Tokyo Rig w naszych wodach ktoś próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 Tokyo rig nie używałem, ale jak dla mnie wygląda na bardzo fajną technikę przy animowaniu przynęt imitujących raki. Zdecydowanie chciałbym potestować wiosną szczególnie, że wytypowałem już łowisko z bardzo dużą populacją raka amerykańskiego. Dla atrakcyjności posta, zdjęcie mojego niedawnego przyłowu : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi