Skocz do zawartości
tokarex pontony

Który z feederów

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mogę Ci śmiało polecić Mikado Golden Bay. Nada się na rzekę i na wodę stojącą. 4 szczytówki, więc możesz się dopasować do łowiska.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 149
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano

Nie chcac zakladac kolejnego tematu, zapytam tutaj.

Odrazu napisze, ze wiem o tym, ze trudno jest dostac taki sprzet, choc moze jednak ktos mi cos dobrego doradzi? (a bynajmniej cos posredniego...)

Szukam feedera, ktory bedzie zarowno dobrze rzucal zestawami o niemalze splawikowej wadze, jak i bedzie potrafil wyciagnac 4kg leszcza, czy przylowem nieduzego karpia sam sie przy tym nie lamiac.

Wedka ma sluzyc glownie do polowow rzecznych, zazwyczaj o srednim uciagu, lecz napewno zagosci nie jednokrotnie na wodach stalych.

Tutaj by sie przydal cw ok. 100g, lecz czy taka wedka bedzie dobrze (a przynajmniej dostatecznie) machac zestawami powiedzmy 20-30gr?

Dlugosc jaka mi najbardziej odpowiada to 390cm.

Budzet jaki moge przeznaczyc to max. 250zl

Odrazu prosze nie pisac "dozbieraj troche i kup dwa feedery o roznych cw" :mrgreen:

Osobiscie myslalem o takich wedziskach:

1. Cormoran speciland medium-heavy feeder 3,90/50-150g

http://allegro.pl/item903374794_cormoran_speciland_medium_heavy_feeder_3_90_150.html

2. Browning syntec feeder XL 3,90/50-140g

http://allegro.pl/item924999187_browning_syntec_feeder_xl_390_50_140_kurier_gratis.html

3. Mikado UV ultraviolet light feeder 390/90g

http://allegro.pl/item921089805_mikado_uv_ultraviolet_light_feeder_390_90_od_ss.html

4. Cormoran black master H feeder 3,90/50-150g

http://www.takaryba.com/strona_produktu.php/info/p3841_Black-Master-H-Feeder-390m-150g.html

Przy ich wyborze sugerowalem sie wlasnie duza rozbierznoscia cw, oczywiscie materialem uzytym do ich wykonania oraz opiniami forumowiczy na temat ich ogolnej sprawnosci.

Z tych wedek niestety mialem mozliwosc trzymac w reku tylko jedna- Mikado UV, a wedka ta zdaje sie byc calkiem solidna...

Licze na wasza pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

buthidae, przeczytałem uważnie Twoje "warunki brzegowe" odnośnie feedera i z tych kijków, które znam w przedziale cenowym 250pln, polecam Ci

Konger Vega XL 120g 3.9m

http://www.szczupak.pl/produkt,134

Jak będziesz miał okazję, to obejrzyj sobie tego feedera w sklepie.

Napisano

Ten Mikado UV jest faktycznie przyzwoitą wędką. Dobrze rzuca się koszyczkami 15-25g, rzucałem też 60g i super. Największa ryba jaką wyciągnąłem to 60 cm amur i kilka(naście) około 40-50 cm karpi i duży jeszcze zapas mocy był. Ja używam wersji 360 i jest sporo lżejsza od 390 (duża zaleta moim zdaniem). Na rzekę CW 90 g może być jednak za małe.

Napisano

UV wyśmienicie się sprawuje link który podałeś na allegro do tego sprzedawcy mogę ci z czystym sumieniem polecić , sam u niego do niedawna kupowałem , a w chwili obecnej współpracuje.

Jeszcze w zeszłym roku kijek kosztował o około 50pln drożej , w tym roku mikado strasznie obniżyło ceny (niektóre bolonki i po 100zl tańsze ) - to jest pierwsza sprawa , druga jakość wykonania UV jest zdecydowanie najwyższa w tym przedziale cenowym . W komplecie pięć różnych szczytówek, rewelacyjnie leży w dłoni , dobrze wyważony. Jedynym mankamentem to c.w. dosyć małe na warunki w jakich chcesz łowić .

Z oferty mikado mogę jeszcze polecić golden bay feeder 360/140 gr ( sztywny kijek , tańsze włókno węglowe ceny na aledrogo ok 160zł) , ciekawy jeszcze jest SENSUAL FEEDER 360 z c.w. do 100gr - i jest chyba najlżejszy ze wszystkich ok 260gr waga kija. Cena w granicach 220zl.

Napisano

No wlasnie... Z wedzisk ktore podalem to najbardziej wlasnie zastanawialem sie nad cormoranem no i wlasnie nad tym mikado.

Co do ciezaru to chyba nie ma to za duzego znaczenia, bynajmniej dla mnie- tak czy siak tej wedki nie trzyma sie w rece.

Sam nie wiem na co sie zdecydowac. Jutro planuje isc do sklepu pobawic sie tym cormoranem. Wtedy bede mogl cos wiecej powiedziec. Ale metlik w glowie tak czy siak jest.

Tu juz nie chodzi o to, ze ciezar wyrzutu musi byc wiekszy ze wzgledu na to ze bede lowil na rzece- tam by ta wedka sobie poradzila, tyle wiem bo lowilem tam wedka o podobnym c.w. Bardziej boje sie o jej ogolna wytrzymalosc- na tych rybach ktore tam sie trafiaja:D Troche bym sie bal taka ciagnac karpia powiedzmy 5-6kg;)

Napisano

No i bylem w sklepie... Zobaczylem, pomacalem i chyba sie przekonalem.

Moja opinia na temat tego cormorana (bardzo nieobiektywna- jako feederowego laika):

Lekko miekki feeder, lecz tylko w takim stopniu, w jakim mi to odpowiada. Wydaje sie byc dobrze zbudowany, przelotki dobrze umocowane, oczywiscie dwustopkowe. Szczytowki... Widac, ze dobrze dopasowane, jednak na moje potrzeby dokupilbym jeszcze jedna, troche bardziej czula i gietka. Nie wiem na co jeszcze moge zwrocic uwage (?). Nie powiem... przypasowal mi ten feederek. Jesli mam do wyboru- wole wybrac Specilanda niz UV.

Btw. opinia sprzedawcy w sklepie- "za ta cene lepszej wedki Pan nie kupi".

A mam nadzieje ze sie znaja :mrgreen: ?

Napisano
A mam nadzieje ze sie znaja
Chyba jak wcisnąć kit ,dobrze ci radze zostaw te Cormorany w spokoju ,niech łamią inni. :wink:
Napisano

Ja u siebie ostatnio oglądałem wędki cormorana może i była ładna , ale jedno co przykuło moja uwagę to nalepka " wyprodukowano w ChRL ". Jakoś nie chciałbym jej posiadać.

Napisano

Ja bym nadal się upierał przy UV`ce . Sam jeszcze lubię (niższy przedział cenowy) Konger team carbomax 360/150. mocny sztywny, dosyć lekki. Sprawdza mi się i na Narwi jak i na mniejszych rzeczkach. Golden bay feeder o którym wspominałem też jest niczego sobie. Spróbuj "pomacać" gdzieś te kije , może się przekonasz.

Napisano

A co myslicie o wedce na moje warunki Dragon MAXIMA Heavy Feeder 3,90m 40-120g?

Co prawda to troche wyzsza polka, ale moze jednak uda sie cos zdzialac :mrgreen:

Napisano

Moze cos wiecej o samej wedce;)?

Tak, pasuje, jednak nie wiem czy ta wedka sie u mnie sprawdzi? A moze cw. w tym wypadku do 90g?

Napisano

Wędka ma akcje szczytową, blank matowy, przelotki solidne i solidnie zamontowane. Najlepiej ją wyważy kołowrotek 430G dla mojego feedera. Rękojeść na piance anty-brudzącej, taka jak w wędziskach karpiowych jak np. TB Enforcer. Blank wędziska nie jest gruby, coś w stylu slim. W zestawie 4 wymienne szczytówki.

moze cw. w tym wypadku do 90g?

80 G jak już. Skoro chciałbyś łowiść "spławikowatymi zestawami" to ta wędka sobie poardzi, choć i te 80G napewno pociągnie, lecz skoro twierdzisz, że potrzebujesz na rzękę CW 100G to już będzie za dużo dla niej + zanęta to tym bardziej.

Ja mam 80G na Odrę jak i jeziora, tylko, że łowię 20G koszykami, ale się przerzucam na 40G z racji, że pickerem więcej nie mogłem, a tu Maxima się sprawdzi i odległość rzutu się poprawi.

Napisano

Hmm... wiec teraz zaczynam sie zastanawiac czy CW. 80-90g nie bedzie wystarczajacy?

Nie no nie mam zamiaru lowic zestawami >100g to to napewno. Ale obawiam sie, ze taka wedka (80-90cw) moze sobie nie poradzic z troche wiekszymi rybami?

Napisano

wielkich sumów na nią nie połapiesz ale problemu nie będzie miała z 5 kilowym karpiem.

Napisano

No tu nie chodzi o sumy, tylko wlasnie o te raczej srednie karpie, wieksze leszcze czy liny.

Niestety- jak na ta chwile warunki materialne nie pozwalaja mi sie zaopatrzyc w taki sprzet jaki bym chcial, wiec szukam wedziska najbardziej uniwersalnego....

Myslicie ze lepiej wziac maxima o c.w. 80g czy c.w. 120g? (jako wedzisko bardziej uniwersalne...)

Przepraszam z gory za takie bardzo prymitywne pytania... :mrgreen:

Napisano

Z feederów ROBINSONA znam tylko serię XENON ale są o 100zl droższe niż te które wybrałeś.

Z tańszych serii polecam Ci:

Konger CARBOMAXX FEEDER 3,60m / 120g

Napisano
Konger CARBOMAXX
MIKADO Trython

ROBINSON CARBOMIX

to są chrusty z podstawowego mixu ze szkla i wegla nieco "lepszego" od samego szkła. pomijając wybitnie udany/nieudany egzemplarz z danej serii, nie doszukiwałbym się jakiejś wyższości jednego nad drugim :smile:
Napisano
to są chrusty z podstawowego mixu ze szkla i wegla nieco "lepszego" od samego szkła. pomijając wybitnie udany/nieudany egzemplarz z danej serii, nie doszukiwałbym się jakiejś wyższości jednego nad drugim :smile:

Powiem szczerze, że Twoja odpowiedź niewiele wniosła do tematu. :roll:

Ja nie mówię, że to są jakieś super sprzęty ale nie każdy ma kieszenie wypchane pieniędzmi by kupować wędki po 150zł lub więcej....

Tak więc zaproponuj coś tańszego i rozsądnego zamiast kpić z czyjegoś wyboru... :idea:

Napisano
Powiem szczerze, że Twoja odpowiedź niewiele wniosła do tematu. :roll:
za to Ty podałeś trzeci patyk z podobnych materiałów w podobnej klasie, nie podając ani pół argumentu dla czego właściwie ten :shock: . ja to jedynie skwitowałem, wyraźnie zaznaczając że dylematu niema.

biorąc pod uwagę że Pavlo też nie raczył napisać co, jak i gdzie zamierza łowić jedynie mogę podpowiedzieć iż z opisu 3.9 metrowy MIKADO Trython waży prawie pół kilograma - co jest dwukrotnością wagi feedera średniej klasy o podobnej dł. i parametrach.

zasugerowałbym przynajmniej coś krótszego, 3.6m najlepiej wymacanego w sklepie.

nie ma się co oburzać, sam jestem posiadaczem licznych chrustów wciąż używanych lub nie, np. mikado matrixx 555 multifeeder 3.3m/90g - stara seria ze śmiesznegomixu już nieprodukowana :wink:

jeszcze zabawniejszy jest węglowy spinning jaxon'a z serii phantom, posiada najokrutniejszy uchwyt - pogromcę stopek kołowrotków, zdziera lakier i wykrzywia je niemiłosiernie. poza tym jakieś 35cm długości dolnika nie ma w środku blanku przez co pod obciążeniem zachowuje się jak pałka zomo :lol:

Napisano

Seria Matrix 555 chyba nadal jest produkowana (bynajmniej float , jutro zerknę czy feederki równiez), ale wg. mnie jeszcze gorzej pracuje niż trython.

Ciężko znalesc podobny feeder w tej cenie z medium/ heavy który byłby lzejszy o połowę. z light / ultralight się zgodze (min. uv). Pamiętajmy jednakże, że kije już o takiej długości i wyrzucie stosujemy głównie nad rzekami o średnim i dużym uciągu , i nie machamy nim non stop.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.