Aalbatross Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 27 minut temu, Adamoski napisał: https://wiadomosci.onet.pl/kraj/koronawirus-w-polsce-ograniczenia-w-przemieszczaniu-sie-relacja-na-zywo/bbv496k Czy to oznacza koniec wypadow na rybki ?:( Obawiam się że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 23 minuty temu, Aalbatross napisał: Obawiam się że tak. Wszystko na tą chwilę kwestią interpretacji: "Nie do końca jasny jest status zwykłego spaceru lub wyjścia na bieganie lub rower. - Wyjścia na spacer są dla nas niezbędne, dla zdrowia fizycznego i także psychicznego, ale to nie oznacza, że musimy się gromadzić - powiedział minister Szumowski."Jeżeli nie wyjdziemy na spacer z wędką możemy doznać uszczerbku na zdrowiu (psychicznym). 👍😎🐟🐟 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Jakby ktoś potrzebował psa jako alibi na spacer nad wodą, to mam dwa do użyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamoski Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Sa interpretacje na stronie rządu, zdaje sie że jednak bedziemy mogli wedkować, skoro wedkarstwo to sport. Ponizej cytat: " Czy złamaniem obostrzeń jest samodzielne uprawianie sportu na zewnątrz, w tym rekreacyjna jazda na rowerze? Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin)." 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marex Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Z drugiej strony jest też taki wpis: Najważniejsze decyzje Wprowadzenie ograniczenia wszelkich zgromadzeń, spotkań i imprez. Wyjątkiem są wydarzenia, w których uczestniczą członkowie najbliższej rodziny lub osoby pozostające w stałym pożyciu. Wprowadzenie ograniczenia wychodzenia z domu poza sytuacjami niezbędnymi: kiedy idziemy do pracy, sklepu, apteki, lekarza, czy wyprowadzamy psa. Ograniczenie liczby osób do 5, m.in. na mszach świętych, pogrzebach czy ślubach. Do limitu nie wlicza się kapłanów czy np. osób z zakładów pogrzebowych. Wprowadzenie ograniczeń dotyczących komunikacji publicznej. Dopuszczalna liczba pasażerów to miejsca siedzące podzielone przez dwa. Nowe ograniczenia obowiązują do 11 kwietnia. W przypadku złamania ograniczeń groziła będzie kara od mandatu po 5 tys. zł. Oceny zgodności zachowania z nowymi zasadami dokonywać będzie Policja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marex Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Znalazłem też ten wpis o którym wspomniał @Adamoski. https://www.gov.pl/web/koronawirus/wprowadzamy-nowe-zasady-bezpieczenstwa-w-zwiazku-z-koronawirusem Jest też tam wyżej odpowiedź na pytanie czy można wyjść na spacer do lasu: Przepisy odnoszą się do niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć spacer czy wyjście do lasu, ale z zachowaniem ograniczeń odległości oraz limitu przemieszczających się osób (maksymalnie dwie osoby, z wyłączeniem rodzin). Zalecamy, aby ograniczać tego typu wyjścia do niezbędnego minimum. Pytanie tylko jak będzie to interpretowane. W naszym środowisku wędkarskim wiemy, że w różny sposób interpretowane są niejasne przepisy wędkarskie. Jeżeli policja mi powie, że wyjście na ryby to według nich nie jest potrzeba to jak się bronić? Teraz jest dość zimno więc i tak siedzę w domu. Większy dylemat będzie jak się ociepli i będzie ciągnęło nad wodę 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Przepisy to jedno, są bezwzględne lecz policja sama wypowiada się że chodzi głównie o skupiska ludzkie, żeby temu zapobiec. Nikt nie będzie karał i ścigał biegacza, myślę że podobnie sytuacja ma się z naszą pasją bo to też aktywność sportowa. Pozdrawiam wszystkich i nie dajcie się wirusowi!!!🥶 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamoski Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Z drugiej strony określony jest koniec tych zaostrzen na 11 kwietnia wiec może poprostu zostane w domu... nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 https://www.facebook.com/groups/552903661454492/permalink/2863370830407752/ Mam nadzieję, że link do filmiku działa. Nie wiem kim jest ta osoba, ale skoro w TVP info mówi że można na ryby, to można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savage7 Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 "Mieszkaniec Rwandy zignorował obowiązującą w kraju z powodu epidemii koronawirusa kwarantannę i wybrał się na ryby. Niestety wędkowanie skończyło się dla niego tragicznie.Jak informuje TVP Info, powołując się na BBC, burmistrz prowincji Kamonoyi w Rwandzie Alice Kayitesi poinformowała, że przy rzece Nyabarongo znaleziono szczątki mężczyzny, który mimo obowiązującej w kraju kwarantanny, wybrał się na ryby i został zjedzony przez krokodyla.Jak poinformowały lokalne władze, zjedzony przez krokodyla mężczyzna notorycznie łamał zakazy przemieszczania się, wydane z powodu epidemii koronawirusa." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Trzeba uważać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAZ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 https://finanse.wp.pl/nowe-restrykcje-a-wyjscie-na-spacer-odpowiadamy-na-watpliwosci-czytelnikow-6492743680632449a?fbclid=IwAR3NQxd7m-T0z4DPV-cNUBCbmZ14rSef6HwMCTCyQxMm4QAmu6xqX7p8y prawnik jednak odradza wyjscie teraz na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 52 minuty temu, DAZ napisał: prawnik jednak odradza wyjscie teraz na ryby Widać nie jest wędkarzem. A ja mam inną interpretację: http://www.pzw.org.pl/jeleniagora/wiadomosci/203457/60/wiceminister_spraw_wewnetrznych_o_wyjsciu_na_ryby_uwaga_wedkarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Ten prawnik to chyba prawo z rękawa wytrzepał, przepisy które wprowadził rząd są niekonstytucyjne. Nie wolno ograniczać praw człowieka bez wprowadzenia stanu wyjątkowego, no ale to by zmieniło pogląd wyborów prezydenckich. Teraz Duduś ma wygraną I szą turę, więc rząd Kaczyńskiego nie wprowadzi stanu wyjątkowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Rozwieje wasze wątpliwości. Pierwsze pytanie jest właśnie o wędkarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalsiedlce Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Jutro mają podać kolejne obostrzenia związane z wirusem. Jak widzę te tłumy które pokazują w tv spacerujące na bulwarach, plażach czy w parkach to spodziwam sie najgorszego , czyli wyjścia z domu tylko w stanie najwyższej konieczności. A spacery czy łowienie ryb raczej się do tego nie zaliczają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Bez wprowadzenia stanu klęski żywiołowej to mogą sobie wprowadzać co chcą. Nie mogą nikomu zabronić przemieszczania się, bo to nasza konstytucyjna wolność. Choć z drugiej strony obecna władza podejście do konstytucji ma dość 'specyficzne'. Klęski żywiołowej wprowadzić nie chcą, bo Duduś musi wygrać wybory... https://www.google.com/amp/s/bezprawnik.pl/zakaz-przemieszczania-sie-rozporzadzenie/amp/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpangler Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Panowie Zostawmy politykę w spokoju. A znam wielu co im się PiS nie podoba a 500plus nie oddadzą np na cele dobroczynne taka ironia. A to że wybory się nie odbędą w tym terminie każdy wie a PiS tylko gra wszystkim na nosie. Niestety ale jak wprowadza stan klęski to z łowieniem będzie ciężko i będziemy nosić po kieszeniech papiery na wyjście z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savage7 Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 1 minutę temu, karpangler napisał: będziemy nosić po kieszeniech papiery na wyjście z domu We Francji już tak mają. Zamordyzm pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Nawet bez klęski żywiołowej, z centrum Wrocka i w wielu miejscach w Polsce i tak już was pogonią. Burdel jest wzorowy. Mininister jedno, wice minister co innego a komendant jeszcze inaczej. Można się kłócić i może nawet jakiegoś policjanta przegadać. Tylko ze świadomością, że ten nieszczęśnik próbuje po prostu słuchać zwierzchników. PiS - nasz zbawca - zaczęli twardo, konsekwentnie i może nawet spójnie. Po czym ich lider powiedział, że coś mu się rozbrykało stadko i on widzi to inaczej. Od tego momentu chaos. A w chaosie będą paniczne decyzje. Dzisiaj Morawiecki zapowiedział zaostrzenia, które przedstawi jutro. Co to kurde miało na celu? Zgrzytajcie ze strachu zębami przez noc? Ja mam psy i mam nadzieję, że to pozostanie mój bilet :p. I powiem szczerze, że ostatnie wyjścia na ryby naprawdę miałem najbliższych ludzi kilkadziesiąt metrów ode mnie lub w ogóle 0 w okolicy. I jeżeli to będzie zabronione, a rowerek w mieście i grille w lesie pozostaną, to będę szukał wszelkich furtek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Racja kochani, nie dajmy się zwariować. Nie dosyć że wprowadzone rygory i zakazy są niekonstytucyjne, to każda ze służb inaczej to iterpretuje, totalny burdel. Ja rozumiem...te tłumy spacerowiczów trzeba rozgonić, ale samotny wędkarz nad woda jakie stanowi ryzyko, zarówno dla siebie jak i innych, no chyba że go kleszcz ukąsi🤔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Patrząc na podawane wyniki zachorowań u nas i w innych krajach Europy to raczej jest to efekt robienia zbyt małej liczby testów niż tego że tak dobrze się chronimy. Oczywiście że siedząć z wędką w krzakach w pojedynkę nad rzeką nie stanowimy dla nikogo zagrożenia , ale jeśli będą obostrzenia do niezbędnych wyjść z domu ( zrobienie zakupów, wyprowadzenie psa, przemieszczenie się do miejsca pracy ) to posiadaniem przy sobie wędki raczej nie udowodnimy nikomu że te warunki spełniamy. Nikt nas na pewno nie rozstrzela na miejscu ani nie zamknie w więzieniu za łowienie ryb , ale już taki "mandat stóweczka" może być bardzo realny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Wszyscy apelują. http://www.pzw.org.pl/wroclaw/wiadomosci/203929/60/apel_do_wedkarzy?fbclid=IwAR2L80ZJ_F3B-0IS1H05HDhcgnef9NzjS3FLcjVUnyGuAYKtMQcsbJSkHvg Z innej beczki... Siedzę dzień cały w domu, min do tej 16 a i tak awizo w skrzynce leży. Potem muszę ganiać na pocztę, stać w kolejce i przez to narażać siebie i innych. Skargę już pisałem ale jak widać nic to nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Mam to cały czas przy sobie w razie jakichkolwiek problemów z władzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi